Meater+ vezetékmentes húshőmérő teszt

Megvalósult álom: sütés és sörözés közben teszteltünk valamit. A Meater+ Bluetoothon kapcsolódó, kábelmentes hőmérő steaksütéshez egyszerű használattal és elegáns külsővel.

Meat + meter = Meater

A boldog békeidők rántott húsos fogásain a hazai gasztronómia szerencsére már túllépett, de nem kell feltétlenül étterembe robogni, hogy az ember egyen valami ízleteset. A net dugig van bejáratott és kísérletezgető receptekkel, az alapanyagokat csak az szab határt, milyen messzire hajlandó érte menni az ember – már csak a megfelelő konyhai eszközökre, a tudásra és némi ügyességre van szükség. A lelkesedés persze még nem minden, simán odakozmálhat a falat, és cipőtalp sülhet a méregdrága marhából.


A Meater+ Bluetooth 4.0-s kapcsolatra képes, vízlepergető és hőálló húshőmérő [+]

Ezért is vannak ehhez kapcsolódó praktikák, édesanyám például hozzáértő rutinnal szurkálja a sülő falatokat harcedzett hústűjével. Én azonban ilyen skillekkel én nem rendelkezem, úgyhogy alighanem nekem találták ki a digitális hőmérőket. Ezekkel ugyanis ellenőrizni lehet a tepsiben, a serpenyőben vagy a grillen sercegő étkek felszíni és maghőmérsékletét – magyarán azt, hogy kívül és belül mi történik éppen. Léteznek már Bluetoothon kommunikáló darabok is, ám azok általában mind kábelesek, azaz a lecsukott grillsütőből is kilóg egy vezeték, ami a főegységhez és megjelenítőjéhez csatlakozik. Ez pedig nem túl praktikus, néha pedig zavaró.

Csomagolásából kivéve a Meater+ leginkább állítva tárolandó, de fel is akasztható
A Meater+ fadobozkája leginkább állítva tárolandó, de akár szögre is akasztható [+]

A Meater digitális húshőmérő család trükkje az, hogy megszabadul a kábelektől: itt ez az egyik végén éles, rozsdamentes acél, a másikon pedig kerámiabevonatú, tollméretű izé, amit csak bele kell tolni a hússzeletbe a jelölésen túl, és a telefonon máris nyomon lehet követni, hogy áll a sütés. Sőt: receptek kiválasztása után a mobil jelez, hogy mindent jól csinálunk-e, így máris nehezebb feladat a fogást katasztrofálisan elrontani.


A Meater+ fatokja tölti a tűt, amikor az visszakerül, illetve továbbítja a Bluetooth jelet a telefonra [+]

Igen: a húshőmérő is csatlakoztatott korba lépett, de még felhőszolgáltatás is van, hogy távolról elérhetőek legyenek az élő adatok. Persze, amikor Bochánál alágyújtottunk a csirkemellnek, a hátszínsteaknek és a bélszínnek, koránt sem vettük magunkat annyira komolyan: a kis eszközre inkább valami jópofa kiegészítőként, semmint alapszükségletként tekintettünk, és még a söröskupak is szisszent a közelben.


Az itt alig kilátszó tű 13 cm hosszú, 6 milliméter vastag és 24 órán át küldi tovább az adatokat egy töltésről [+]

Pont ennyire volt laza a brit Apption Labs nemzetközi csapata a legutóbbi ShowStoppers eseményen, ahol a kezembe nyomták az új generációs Meater+-t, és még egy olyan élethű steaket is nyomtattak 3D-ben, ahogy megindult a nyálelválasztásom. De maga a valódi fadobozka is odavonzotta az techírói tekintetet, ami egyébként a tároláson túl a hústű vezetékmentes töltését is letudja, baromi elegáns, konyhába kívánkozó kivitellel.

Hirdetés

Ne beszélj sületlenséget!

A konyhai deszkákkal és eszközökkel tökéletesen harmonizáló Meater+ egyszerű szerkezet: a faház egy AAA-s elemet, egy Bluetooth repeatert és a töltéshez szükséges lételemeket tartalmazza. Emellett apró LED jelzi a vezetékmentes kapcsolatot és a töltöttséget. Egy adag etetéssel elvileg 24 órán át használható a hústű, és egy AAA-s elem száz töltésre elegendő. Az első generációs Meater még közvetlenül kommunikált a mobillal, de sokan panaszkodtak, hogy magas hőmérsékleten főzve, a konyhai- vagy grillsütőt lecsukva, és a telefonnal 1-2 méterrel távolabb lépve megszűnt a Bluetooth kapcsolat, úgyhogy a Meater+ fadoboza amolyan közvetítő szerepet lát el. Érdemes ezért a sütő mellett hagyni, így a telefonnal máris a kert vagy a lakás másik végébe lehet sétálni.


[+]

Szóval, párosodott az ember a hústűvel (vicces egyébként, hogy kéthetes intervallumonként immár az ember hőmérője is frissíti önmagát), a „toll” becsúszott a sütnivalóba és fut a Meater iOS vagy Android app – a rögtönzött séfnek már csak ki kell választania a receptet. Lehet marha, disznó, bárány, szárnyasok és halétel között dönteni, és ezeken belül is akad opció (például tenderloin vagy sirloin streak). Az utolsó lépés az átsütés szintjét rögzíteni rare-től well done-ig, és serceghet a hús a vajon vagy az olajon.


[+]

A Meater belső szenzora figyeli a hús maghőmérsékletét (ez maximum 100 fokig melegedhet, úgyhogy vigyázni kell: a tű éles vége ne lógjon ki, és ne érjen a sütőhöz), a kerámia bevonatú, fekete fele pedig a környezetét, vagyis a levegőét 275 fokig (a tű magasnyomású sütőbe nem helyezhető). Az app a Celsius vagy Fahrenheit értékeket folyamatosan kijelzi, és ami fontosabb: a hátralévő sütési időt is. De még az is látszik, hogy ideálisan melegszik-e a hús külső- és belső része, avagy érdemes a grillen, sütőn variálni picit. Nyugodtan le lehet ülni tehát egy sörrel, a telefon úgyis jelez, ha dolgunk van, és időben csipog, hogy kényelmesen odafáradjunk a tűzhelyhez a kiemelő szerkezettel.


[+]

Rutinos olvasóink persze már mormogják: steaket nem hagyunk magára a tűzön, és nem ért véget a móka, ha a grillről lekerül: következik a pihentető fokozat, mely során a hűs külső, forró rétegeitől megfő a nyersebb belseje. Az éhes szájak a türelmetlen percek után végre kinyílhatnak: az alkalmazás jelez, amikor eljött a fogyasztás tökéletes pillanata. Még grafikon is jár a sütésről, amelyen szépen végigkövethető a két hőmérő értékeinek változása, plusz az eredmények a felhőbe is szinkronizálhatók, mert majd pont ezt ne töltsük fel, mi? Abszolút olyan állagú ételek készültek a kis szerkezettel, mint amit elterveztünk, tehát a hőmérők látszólag pontosak, az adatok kellő gyakorisággal frissülnek és a Meater+ is időben jelez.


[+]

Jópofa szerkezet tehát a vezetékmentes húshőmérő, és az ember egészsége szempontjából hasznos az is, hogy az app jelöli: mely átsütési fokozatot tartja az amerikai ÁNTSZ minimálisan megfelelőnek (a rate és medium rare sütéssel ugyanis a steak belseje félig nyers marad). Ugyan a hústűt vízlepergetőnek írják, nem vízállónak, de bírja (mert bírnia kell) a nedves környezetet és a mosogatást, előírásos kereteken belül pedig a magas hőmérsékleteket. Érthető ugyanakkor, miért kellett a fadobozba a Bluetooth repeater: még úgy is, hogy a töltőegység a serpenyőtől egy méterre volt, előfordult párszor, hogy egy pillanatra megszakadt a tűvel a kapcsolat. Ebből nyilván a hőszigetelés és a Bluetooth-jel árnyékolása is kivette a részét, szerencsére azonban pár másodperc után a kapcsolat mindig helyreállt, és egyik falatból sem lett elszenesedett tetem.

A Meater Block
A Meater Block [+]

Egyikünk se vonta le azt a konklúziót persze, hogy a Meater+ kihagyhatatlan alapkellék volna a konyhába vagy a kertbe, viszont abszolút előnyös lehet akár egy képzett szakembernek is a felszíni és a maghőmérséklet nyomon követésére. Fröccsentett, olcsó műanyag helyett pedig rozsdamentes acél, kerámia és valódi fa megmunkálás jár mutatós kivitelben, hogy már csak a dizájn miatt is kilógassa konyhájába a tulaj. A telefonhoz közvetlenül kapcsolódó, régebbi Meater 89 euróért helyezhető kosárba, a Bluetooth repeaterrel ellátott Meater+ 109-ért (ezt teszteltük), és érkezik majd a négy tűt bevető Meater Block, előrendelésben ezért 269 eurót kérnek el.

A Meater+-t az Apption Labs ajánlotta fel tesztre, köszönjük!

Bone123

Azóta történt

  • Meater Block - négy meater előny

    Mondanánk, hogy jó steaket sütni nem agysebészet, de sajnos elég közel áll hozzá. A Meaterrel viszont rengeteg időt és csalódást spórolhatunk magunkat, meg ugye bárkinek, aki kénytelen a főztünkből fogyasztani.

  • IFA 2023: Komoly kihívója akadt a Meaternek

    A kaliforniai The MeatStickbe a berlini IFA-n botlottunk bele, ami annyira nem meglepő, mivel direkt kerestük.

Hirdetés