Hirdetés

Mazda MX-30 menetpróba

Stílusos, igen jól összerakott, minőségi elektromos verda a Mazda első villanyhajtású ajánlata, amely inkább városba való.

Hirdetés

Bevezető

A Mazdát azért szeretjük, mert mer külön utakon járni annak ellenére, hogy a világpiacon terpeszkedő nagy, sok márkát dédelgető konszernekhez képest egy kicsi cég. Ennek ellenére a Skyactiv benzinmotorok köré olyan modellpalettát építettek fel, hogy azokba nehéz belekötni, iszonyú jó formaterv, kifinomult működés és jó megbízhatóság jellemzi ezeket a verdákat úgy, hogy közben arra is marad energiájuk, hogy ne rontsák el sosem az éppen következő MX-5-öt.


[+]

Talán ezért is kellett relatív sokat várni arra, hogy kijöjjenek az első villanyautóval, aminek MX-30 a neve, amiből a 30-at értem, mert a 3-as méretosztály tagja, a CX-30 kistestója, az M viszont eddig a sportosabb vonal jele volt. De ha arra utalgatnak, hogy kupés a forma, akkor mondjuk bele lehet magyarázni. Mert az MX-30 egy kicsi SUV, talán megsértődnének, ha azt mondanám, hogy 2+2 üléses, mert hátul tényleg kicsi a lábtér, viszont hihetetlen jól eltalálták megint az egészet. Elölről is vagány, hátulról is Mazda, oldalról pedig tényleg irtó menő. Az MX jelölés amúgy a Mazdánál a prototípusokra és az ebből mégis szériagyártású autókra használatos, az MX-30 pedig épp elég különleges ehhez, hiszen ez a cég első elektromos hajtású kocsija.


[+]

De ez egy hipster-autó, két ember remekül elfér benne, bizonyos életkorig két gyerek is, a csomagtér meglepően nagy, a hatótáv miatt inkább a városban érzi magát jól. Azonnal venném magamnak, ha autóra szánnék 10-12 gurigát, mi csak ketten vagyunk, plusz a kutya, a legtávolabbi pont, ahová elautózunk az 170 kilométernyire van — ez pedig pont kijön. Szóval fiatal, városi, gyermektelen, vagy kisgyermekes párnak való, akik keresnek annyit, hogy ki tudjanak szorítani egy ilyen gépet, ami amúgy zöld, meg vagány, meg fiatalos… szóval a yuppie-hipster vonal a célcsoport egyik fele, a másik meg a menő anyuka az ovi előtt, akinek fussa rá, mert magasan ül, mégsem egy batárt kell terelgetni és gyerekjáték vezetni. Nem is nagyon tudok konkrét ellenfelet mondani, a 2008-as Peugeot van hozzá a legközelebb, de az “családibb”. Nem elektromos vonalon pedig a Juke.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Mazda

Azóta történt

Hirdetés