Hirdetés

Lenovo K10 Note - erős visszatérő

Az idei év egyik mobilos visszatérője a Lenovo, aki egy versenyképes árú, jó hardverrel szerelt phablettel tér vissza a középkategória 80 000 forint körüli mezőnyébe.

Kamera, multimédia

A hátlapi kameraszigeten három optikát számolhatunk be, de a 2 megapixeles, f/2,2-es mélységszenzorral biztosan nem fogunk fotózni, tehát tulajdonképpen kétféle kamera áll itt rendelkezésünkre: az egyik a 16 megapixeles, f/1,8-as főkamera PD-autofókusszal, a másik pedig egy 8 megapixeles telefotó-lencse, 2x-es optikai zoomot nyújtó megoldással, f/2,4-es apertúrával.


[+]

A hátlapi vaku egyébként csak zoomoláskor nem vethető be, illetve furcsa még a szoftverben, hogy automatikusan vízjelet tesz a képekre, és ezt külön kell kikapcsolni a beállításokon belül. Ott egyébként találunk még lehetőséget kompozíciós referenciavonal, geotagging, illetve képarány állítására, illetve adott esetben lehet a hangerőgombbal is exponálni.

Hirdetés

[+]

Az éjszakai mód hosszú záridővel dolgozik, a panoráma pedig alapvetően álló elrendezésre épít, balra-jobbra bővíthető látótérrel. Professzionális beállítások közt találunk fókuszmódot, érzékenységet, sémák szerint variálható fehéregyensúlyt és 1/8-ig feltornázható záridőt. Igény szerint DNG-ben is lehet fotózni, bár ez a kamerarendszer valószínűleg aligha kíván meg ilyen szintű utómunkát, sokkal inkább egy-egy pillanat gyors megörökítésére szolgál.

Vonalélességben és dinamikában lehet leginkább látni a főkamera hibáit, ezen kívül a szokásos lencsetorzítás fedezhető még fel, de a fehéregyensúly és a fókusz jellemzően mindig jó, maga a kamera pedig bár nem túl gyorsan, de megbízhatóan exponál. Este, homogén felületeken felüti a fejét a zaj, de összességében nem lehet okunk panaszra, a 16 megapixeles kamera bizonyos körülmények közt tud részletesebb, szebb végeredményeket gyártani egy-két 48 megapixeles társánál.

A kétszeres zoomot nyújtó kamerák esetén gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy nem minden esetben optikai, hanem sokszor digitális a megoldás, ám mi ezt nem értük tetten: a 8 megapixeles zoomfotók este is f/2,4-es apertúra mellett készülnek, ennek megfelelően pedig bőven kell hozzájuk mesterséges fény: ha ez adott, akkor értékelhető képek születnek naplemente után is, néha kicsit hibázó fehéregyensúllyal, de még értékelhető tartományon belül mozgó zajszinttel. Nappal nem rosszabb a dinamika a főkameráénál, és sokszor tényleg részletesebb fotókat kapunk nagyítás után - még szerencse, hiszen ez lenne az egyik legfőbb cél, ha már rákerült. Persze ehhez az is kellett, hogy a 16 megapixeles kamera nappal se tegye túl magasra a lécet.

Szelfik a K10 Note 16 megapixeles, f/2-es előlapi egységétőlSzelfik a K10 Note 16 megapixeles, f/2-es előlapi egységétől Szelfik a K10 Note 16 megapixeles, f/2-es előlapi egységétől [+]

Az 1080p vagy 4K felbontással készülő videók sztereó hanggal, viszont mindenféle stabilizálás vagy érdemi zajszűrés nélkül készülnek el, és ez sajnos látszik is rajtuk, a szó hagyományos értelmébe vett mobilos minőségű videók jönnek ki belőle, ilyen téren semmiképpen nem szabad túl sokat várni a K10 Note-tól.

Zenét hallgatni a 3,5 milliméteres jack csatlakozón és vezeték nélkül, mindenféle BT-kodek (SBC, AptX, LDAC, stb.) segítségével is lehet, kapunk egy teljes Dolby Atmos beállításcsomagot, amiben a mindenféle előre definiált hangséma mellett kézi hangszínszabályzást is választhatunk. Alapértelmezetten a Play Zene online tartalmait és a saját fájlainkat hallgathatjuk, de kábeles fülhallgató csatlakoztatása után elérhető az FM-rádió is. Az alul lévő mono hangszóró erélyesen, ugyanakkor jóindulattal is csak közepes minőségben szolgáltatja a zenei tartalmakat, nem fájó a produktum, de bőven vannak jobb mobilos multimédiahangszórók.

[+]

A DRM-biztonsági csomag még L3-as, tehát a Netflix-féle streaming csak közepes minőségben érhető el, a gyári lejátszó pedig nem ismeri az AC3-as hangot vagy a DivX-kódolást, ez utóbbin nyilván könnyen segíthetünk egy alternatív lejátszóprogrammal. A hardver nem feltétlenül illetődik meg a 4K-tartalmaktól sem, de már csak a kijelző miatt sem érdemes Full HD-nál többet erőltetni, azt nagyon kényelmesen kiszolgálja a mobil.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés