Hirdetés

iPhone appz - a legjobb játékok VII.

The Oregon Trail

Bár szerkesztőségen belül már többször is eldöntöttük, hogy egy időre a pozitív visszajelzések ellenére is leállunk a legjobb iPhone/iPod Touch játékokat bemutató cikksorozatunkkal, hétről hétre találunk pár olyan alkotást, melyek mellett nem mehetünk el szótlanul. Az iPhone-nal nem rendelkezőknek sem kell megijedniük, a közeljövőben szeretnénk Java és Symbian alkalmazásokat is bemutatni - csak nem e cikksorozat helyett, hanem mellett.

Hirdetés

Első játékunk a Gameloft fejlesztése, tőlük pedig megszokhattuk, hogy igénytelen munkát nem adnak ki a kezeik közül, főleg nem az Apple platformjára. Az Oregon Trail az 1848-as szabadságharc idejébe repít minket vissza, csak épp egy kontinenssel odébb: a helyszín az Egyesült Államok, mi pedig egy telepest játszunk, aki családjával együtt igyekszik átvágni a kontinensen, hogy eljusson a nyugati parton található területre - feltehetőleg némi arany és prém reményében.

Gameloft's Oregon Trail for iPhone
Ezen kell végigmennünk...

A helyszín jó választás, hiszen ezekben az időkben meglehetősen sok telepes próbált eljutni a James Cook által 1778-ban felfedezett, egyébként 15.000 éve ember lakta területre. 1805-1806-ban a Meriwether Lewis és William Clark expedíció utazott keresztül és vizsgálta meg a területet Louisiana megvásárlása előtt. Kutatásaik során a Columbia folyó torkolatához közel megépítették a Fort Clatsopot, téli szálláshelyüket. Az expedíción részt vett David Thompson, angol utazó, akinek 1811-ben megjelent publikációja szerint ez a vidék kimeríthetetlen prémvadász terület. Szintén 1811-ben a New York-i John Jacob Aston a Columbia folyó torkolatánál megalapította a Fort Astoria települést, mint a Pacific Fur Company nyugati kihelyezett prémvadász cégének telepét. Ez volt az első állandó fehér település Oregonban. Az 1812-es angol–amerikai háború során a Pacific Fur Company telepjei brit ellenőrzés alá kerültek, de az 1820-as és 1830-as években a Hudson's Bay Company nyert ellenőrzés a terület felett. A társaság főhadiszállása Washington D.C.-ben volt. 1842-1843 folyamán sok új telepes érkezett erre a területre, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság megállapodása alapján közösen népesítették be Oregon megyét. Végül 1846-ban az Oregon Egyezményben a 49. szélességi fokkal párhuzamosan állapították meg a határt az Egyesült Államok és a Brit-Amerika között. 1848-ban hivatalosan is megalapították az Oregon Territory-t, mi pedig ennek örömére útra is kelünk.

Gameloft's Oregon Trail for iPhone

A játék műfaját szinte lehetetlen lenne belőni, gyakorlatilag egy minigame-ekből álló egyvelegről van szó, mely értelemszerűen változatosságával bűvöl el minket. Persze a vizuális hatásokkal sincs gond, a graifka rajzolt hatású, nagyon igényes és egyben szórakoztató is. A játék alapkoncepciója egy mondatban: feleségünkkel és három gyermekünkkel megyünk a szekéren Oregonba. Persze nem egy szekérszimulátorról van szó, jellemzően az utunkat sem mi választjuk, csak a haladási sebességünket adhatjuk meg. Ennek az időn kívül is nagy jelentősége van, hiszen minél gyorsabban megyünk, a szekér annál gyorsabban amortizálódik, arról nem is beszélve, hogy családunk is több élelmiszert fog magához venni, mintha csigatempóban kúsznánk előre.

Gameloft's Oregon Trail for iPhone

A pénzen kívül tehát ez a két erőforrásunk van: felszerelés és étel. Előbbit jellemzően a városokban tudunk magunkhoz venni, utóbbival könnyebb a dolgunk, hiszen az arra alkalmas területeken leállhatunk vadászni, halászni vagy szamócát gyűjteni, de persze utunk során némi bartelezésre is lesz lehetőségünk a helyi indiánokkal, akik rendszerint szívesen adnak némi élelmet a szerszámokért cserébe. Persze akkor sem kell kétségbe esnünk, ha széttörik a szekér, megtámad egy medve vagy egy rablóbanda, netán egy folyó keresztezi utunkat: egy-egy minijáték keretében minden akadályon túl tudunk jutni. Persze az időjárás, a betegségek, a nem megfelelő ruházat, egy minket üldöző banda tovább színesíti az amúgy sem egysíkú utazást.

Gameloft's Oregon Trail for iPhone

A városok nagyon fontos szerepet játszanak az egyébként sosem unalmas programban. Itt tudjuk feltölteni erőforrásainkat, vállalhatunk munkát Morse mesternél, plusz rendszerint itt tudjuk beteljesíteni azon küldetéseinket is, amiket még az előző városban/erődben kaptunk. Ilyen például egy csomag elszállítása, amiért természetesen némi arany üti a markunkat - már ha nem döntünk úgy, hogy ellopjuk a tartalmát -, netán egy verseny Abraham Lincolnnal, hogy ki ér előbb a következő városba. Útközben pedig pénzt kaphatunk azért, ha segítünk valakinek bölényre vadászni, találunk némi érmét a folyóban halált lelt szekerekben, vagy felveszünk egy stoppost a következő városig - ilyenkor mondjuk fel kell készülnünk feleségünk elmarasztaló megjegyzéseire az illető szagkibocsátása miatt.

Az Oregon Trail tehát egy meglehetősen új játékélményt ad, ami nagyon meggyőző. Az alapja egyébként egy 1974-ben megjelent oktatóprogram, amihez annyiban hű a Gameloftos változat, hogy az egyébként néha kicsit hosszú töltési idők közben mindenféle érdekes információval lát el minket az eredeti útról. Sajnos a hazai AppStore-ban még nem lehet megvásárolni az egyébként 5,99 USD-t kóstáló alkalmazást, de érdemes figyelni, hogy mikor lehet rá lecsapni. Megéri.

The Oregon Trail
Ár5,99 USD
FejlesztőGameloft
Méret? MB
Link a letöltéshezKlikk a store-hoz
(itthon jelenleg nem elérhető)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés