Hirdetés

iPhone appz - a legjobb játékok VIII.

Hirdetés

Sway

Nyolcadik részéhez érkezett a legjobb iPhone/iPod Touch játékokat bemutató cikksorozatunk. Első játékunk ezúttal is egy igazi csemege, egy olyan alkalmazás, mellyel nem árt odafigyelni, hiszen az addikció-faktora jóval magasabb a mobiltelefonokra elérhető alkalmazásoknál. Az elkövető a TouchGrind és a méltán népszerű Labyrinth kapcsán már ismert Illusion Labs, az alkotás neve pedig Sway.

Sway for iPhone

Egy platformjátékról van szól, melyben egy ragadós kezű rongybabával kell falat másznunk. Mindezt két dimenzióban, de a kiváló grafikus motornak köszönhetően a környezet három dimenziós hatású, sőt, néhol akár a játéktér részévé is válik. Az irányítás elsőre kicsit nehézkesnek tűnhet: két ujjunkra lesz szükségünk, melyekkel a kijelző bal és jobb oldalát kell nyomkodnunk. Előbbi tartozik főhősünk zöld színű kezéhez, utóbbi pedig a piroshoz, a lényeg pedig az, hogy ha nyomjuk a kijelző megfelelő oldalát, akkor rongybabánk "megfogja" az éppen a keze ügyébe akadó falfelületet. Persze a mozgatást is nekünk kell megoldanunk, ehhez köralakban kell mozgatnunk ujjunk begyét, ezzel "belengetve" a kis falmászó figuránkat. Hogy mindez érthetőbb legyen, tekintsünk meg egy rövid videót a játékról.

Az alapok tehát tiszták. Főhősünk a Lizzie nevű gyíkféleség, aki pályáról pályára haladva szabadítja ki elveszett barátait, akikkel aztán folytathatjuk az elsőre végeláthatatlan pályasorozaton való lengedezést. A pályákon nyújtott teljesítményünk alapvetően két dolog alapján lesz kiszámolva, az egyik az idő, a másik a begyűjtött csillagok száma. Hiába vagyunk gyorsak, ha nem gyűjtünk elég csillagot, bizony nem kapjuk meg a megfelelő érmét, aminek egyébként az egónk csiszolgatásán kívül semmi értelme nincs. Ennél sokkal jobban megéri a kulcsokat gyűjtögetni, ezekkel tudjuk ugyanis kiszabadítani kispajtásainkat - persze csak a megfelelő pályán. Velük aztán folytathatjuk is a játékot, aminek a játékmenetre is komoly befolyása van, ugyanis mindegyik karakter más-más tulajdonságokkal bír. Némelyikük gyorsabb (ilyen például az abszolút favorit Ninja Man), vannak hosszabb kezű (Stiches vagy Monkee) vagy rugalmasabb (Box Boy) figurák, akik mind-mind más játékstílust követelnek meg. Az enyém például a gyors belengetés utáni repülés volt Ninjával, akinek bár rövid és rugalmatlan a karja, nagyon gyorsan tud forogni, ezért ha a megfelelő pillanatban elengedtem a falat, a fél pályát át tudtam repülni. A kar rugalmasságának egyébként két szempontból is szerepe van: a ruganyosabb figuráknak a körbelengetés után kissé megnyúlik a karjuk, így elérhetik a környező csillagokat, plusz ha egy mozgó és egy álló platformot fognak meg egy-egy kezükkel, nem fognak "szétszakadni", azaz leesni. Ugyanis egy csomó nehezítés van, tüskék, mozgó platformok, bár alapvetően minden esetben a pályaelemek adják a kihívást, amiből bőven akad.

Sway for iPhone

A Sway tehát egy kiváló alkotás. Sajátok, de életszerű fizikai motorral van megáldva, a grafika bámulatra méltó, maga a játékmenet pedig annyira leköti az embert, hogy az csak akkor fog magához térni, mikor mintegy három-négy óra után végig is vitte a programot.

Sway
Ár3,99 EUR
FejlesztőIllusion Labs
Méret9,2 MB
Link a letöltéshezKlikk a store-hoz

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés