Hirdetés

2017. október 18., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Autó+mobil rovat

Az Opel Astra fedélzeti rendszere

Az Opel tényleg sokféle lehetőséget kínál arra, hogy az okostelefonunkat összeköthessük az autónkkal. Azt hihetnénk, hogy ez triviális, de messze nem az.

Hirdetés

Előszó, beltér

Igen, ez egy autóteszt a Mobilarenán. Nem kell megijedni, nem váltottunk profilt, eszünk ágában sincs megpróbálni konkurenciát állítani az általunk amúgy kimondottan színvonalasnak gondolt magyar autós portáloknak, nincs is meg a tudásunk ahhoz, hogy futóművekről vagy változó szelepvezérlésről írjunk, úgyhogy az autók efféle tulajdonságaival kapcsolatban továbbra sem minket kell keresni. Van viszont egy olyan terület, amivel itthon úgy igazából senki nem foglalkozik, pedig mi nagyon érdekesnek gondoljuk, ez pedig nem más, mint az infotainment rendszerek világa. Magyar nyelven nem igazán léteznek olyan cikkek, amelyek részletesen taglalnák mondjuk azt, hogy a gépjárművek milyen okostelefonokkal tudnak makulátlanul együttműködni, pedig ez a terület az egész iparág számára egyre fontosabb, legalábbis erre tudunk következtetni abból, hogy a nagy elektronikai kiállításokon egyre hangsúlyosabban kommunikálják az efféle dolgokat. A saját logikánk is ezt diktálja, aki új(abb) autót vesz, annak majdnem tutira van okostelefonja is, amin van navigáció, zenelejátszó, egyre kevésbé lehet felárat kérni egy beépített, offline naviért. Az okostelefonokat viszont jól ismerjük, eldöntöttük hát, hogy betömjük ezt a hézagot, és ezennel útjára engedünk egy cikksorozatot, ami remélhetőleg oda fut ki, hogy pár hónap múlva már az összes gyártó megoldását bemutattuk. Akit részletesebben is érdekel a motivációnk, az nyugodtan kattintson ide.

Íme az új Astra
Íme az új Astra [+]

Első tesztünk tárgya az új Opel Astra, amelyre azért esett a választásunk, mert mindent tud, amit a prospektusok ígértek, ami egészen döbbenetes módon ritkaságnak számít ezen a területen. Mellesleg pont most választották meg az Év Autójának. Tisztán látszik egyébként, hogy az autógyártók nincsenek felkészülve a gyakran frissülő Android és iOS rendszerekre, egészen egyszerűen nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy a felhasználók egy okostelefon segítségével jobb navigációs rendszert kaphatnak, mint amiket az autókba építve találhatnak, ahogy az Apple és a Google autós megoldásait is viszonylag lassan fogadják be, pedig mint az pont az Astra kapcsán kiderült, ezek nagyon is működőképes rendszerek. Ráadásul az Opel magyarországi képviselete egy külön szakértőt foglalkoztat annak érdekében, hogy az infotainment rendszerek fejlesztésével minden rendben legyen, úgyhogy minden kérdésünkre nagyon gyorsan választ tudtunk kapni.


Egy közepes felszereltségű beltér R 4.0 IntelliLinkkel, azaz 7 hüvelykes érintőkijelzővel. [+]

Az Astrákban jelenleg kétféle rendszer működik, az alapfelszereltség része az R 4.0 IntelliLink névre hallgató megoldás, amely egy 7 hüvelykes single-touch érintőkijelzővel, valamint Apple CarPlay és Android Auto támogatással bír; az általunk tesztelt gépjárműben is ez a rendszer dolgozott, ugyanis a magasabb felszereltségű autókhoz kérhető Navi 900 IntelliLinkből még nem állt rendelkezésre tesztpéldány. Ebben az esetben már 8 hüvelykes multi-touch kijelzőről, integrált GPS-ről és TMC-ről is beszélhetünk, ráadásul itt beépített navigáció is rendelkezésre áll, amelynek utasításai a műszerfal vezető előtt elterülő részén található, 4,2 hüvelykes képátlójú, színes kijelzőn is megjelenhetnek. Természetesen ezt is be fogjuk mutatni, ha megérkeznek az új autók Magyarországra, ezek augusztustól várhatók teljeskörű Android Auto támogatással is. De mindebből talán az a legfontosabb, hogy az Opelnél tényleg komolyan veszik a témát, a legfapadosabb Astra is rendelkezik Bluetooth összeköttetéssel, a következő szinten pedig már az R4.0 IntelliLink jár gyárilag, ami nagy szó, sok más márkánál az ilyesmi feláras.


[+]

Az új Astra beltere nagyon kulturált, az előző generációt jellemző gombhalmaz a múlté, a vezetőt és utasait kimondottan rendezett és ergonomikus kialakítás fogadja. A rendszer szíve a már említett, 7 hüvelykes érintőkijelző, amely bár nem érzékeli a többujjas érintést, nagyon reszponzív, és az autógyártó által titokban tartott, de viszonylag alacsony felbontása (800 x 600-at, legfeljebb 1024 x 768-at tippelnénk) ellenére is nagyon szép, nappal és éjszaka is jól olvasható képet ad. (Ezen idővel muszáj lesz változtatni, ha kijelző felbontása ugyanolyan technikai adat, mint a nyomaték és csomagtér mérete, a vevőknek fontos lesz.) Alatta öt gomb található, amelyek közül a középső egy tekerőtárcsába van beépítve, a funkciók teljesen egyértelműek. A kézifék környékén nincs olyan tárcsás megoldás, amilyet többek között a BMW és a Mazda használ, az Opel szerint ugyanis az Astránál ilyesmire egyszerűen nincs szükség, nem olyan nagy az autó, hogy a vezető ne tudja kényelmesen elérni az érintőkijelzőt, magyarán feleslegesnek érezték, hogy dedikált beviteli eszközt helyezzenek el ott, ahol most gyakorlatilag nincs semmi. Az USB-csatlakozó és a 3,5 milliméteres hangbemenet a könyöktámaszban kapott helyet, a kábeleket külön vájatokon át lehet kivezetni. Az USB-csatlakozó 2,1 amperes áramerősséget tud leadni, azaz még a nagy energiaigényű okostelefonokat is gond nélkül lehet tölteni róla.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • A Seat Ibiza fedélzeti rendszere

    Nem kap különösebb hírverést a Volkswagen csoport fedélzeti megoldása, pedig kifejezetten jól sikerült és sokoldalú. Egy Ibizában próbáltuk ki.

  • Android Autót minden mobilra!

  • A BMW i3 fedélzeti rendszere

    Kipróbáltuk a német gyártó elektromos autóját, amely okostelefonos csatlakozás terén nem ígér semmi különöset, mégis nagyon jól teszi a dolgát. Az elektromos autózásról is elmondjuk a véleményünket.

  • A Volvo S90 fedélzeti rendszere

    Megnéztük, hogy mit tud a gyártó legfrissebb modelljének a fedélzeti rendszere, aminek kapcsán megtapasztalhattuk, hogy milyen az, amikor svéd szellemiségben készül egy gépkocsi beltere.

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.