Huawei Ideos X3 - Ideális?

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: dr. Kind | 2011-06-29 09:01

Tesztalanyunkban az árbajnok U8500 utódját tisztelhetjük, amely az alacsony ár mellett hiányosságokkal is kecsegtet. Vajon sikerült kijavítani az előd hibáit?

Bevezető, tartozékok

A Huawei elkapta a fonalat, már ami az androidos telefonok gyártását illeti. Alig két hónap leforgása alatt ugyanis összesen öt készüléket kaptunk a cég magyarországi képviseletétől. A sort az árbajnoknak titulált U8500 kezdte, amelyet az Ideos S7 Slim névre keresztelt, nem mellesleg roppant igényesre sikeredett táblagép követett, a sort pedig a kizárólag a Vodafone kínálatában kapható 858 Smart zárta. A szerkesztőségünkben hever továbbá a Sonic művésznevű telefon, amelyről nemsokára hasábjainkon is beszámolunk, valamint mai tesztalanyunk, az U8510 típusszámú Ideos X3.

Huawei Ideos X3
[+]

Bár az Ideos X3 is a kedvezőbb árral operáló mobilok mezőnyében indul, ez sok esetben nem látszik rajta. A készülék ugyanis egy teljesen egyedi felhasználói felületet kapott, kapacitív HVGA felbontású kijelzővel van szerelve, valamint a legfrissebb android verziót, azaz a Gingerbreadet futtatja. Persze kompromisszumok is jócskán adódnak, de nem akarok minden poént lelőni, kezdjünk bele.

Huawei Ideos X3
[+]

A kis dobozkában a manapság szokványosnak mondható tartozékok lapulnak. Kapunk egy hálózati töltőt, egy microUSB kábelt és egy sztereó headsetet. A füles gyengén szuperál: bár a hangereje megfelelő, a magas és mély hangokkal meggyűlik a baja. Ez telefonáláshoz elegendő, minőségi zenehallgatáshoz azért érdemes valami komolyabb hangkeltő berendezés után nézni. A dobozból esetünkben sajnos kimaradt a microSD kártya, amely nagy kár, lévén a rendelkezésre álló belső tárhely igen kicsi; persze simán lehet, hogy a boltok polcaira kerülő verzióban már memóriakártyát is mellékelnek a telefonhoz.

Külső

A Huawei mérnökei nem bonyolították túl a formatervet, egy szokványosnak tűnő candybar telefonnal van dolgunk. Az anyaghasználat már más tészta: a mobil teljes egészében műanyagból készült, a borítás három fajta plasztikkal operál. Az előlap csillogó fekete, a hátlap matt fekete színnel van bevonva, a mobil oldalát pedig körbefutja egy ezüstös sáv, amely az előlapra is átlóg, a három eltérő műanyag kellemes egyveleget alkot. Az összeszerelési minőség viszont nem tartozik a Huawei Ideos előnyei közé: a telefont szorongatva fura recsegés tapasztalható a mobil hátsó fertályán. A szappantartó formának köszönhetően kellemes kézben tartani a 110 x 56,5 x 11,2 milliméteres készüléket, a 104 grammos tömege pedig pozitívum a manapság divatos féltéglák között.

Huawei Ideos X3
[+]

Az előlapon fent található a hangszóró, mellette pedig a közelségérzékelő szenzor és a másodlagos kamera kapott helyet, utóbbit elsősorban videótelefonálásra érdemes használni az alacsony felbontás miatt. Ezek alatt található a 3,2 hüvelkes képátlójú panel, amely az érintéseket kapacitív módon érzékeli, egyszerre akár több ponton is. Ez szép és jó, de az általunk tapogatott modell néha nem reagált az érintésekre, a görgetéseket pedig sokszor egyszeri klikknek vette, sok bosszúságot okozva ezzel. A TFT megjelenítő felbontása 320 x 480 képpontos és 262 ezer színárnyalatot tud megjeleníteni. A színek egy kissé fakóbbak a kelleténél, a fényerő korrekt, a betekintési szög pedig meglepően nagy, a telefont szinte teljesen oldalra fordítva is éles a kép, a színek pedig nem invertálódnak. A képernyő alatt három kapacitív gombot találunk (vissza, beállítások és keresés), alattuk pedig egy ezüst home billentyű csücsül az előlapra is átlógó, szintén ezüst színű díszítősávban.

Huawei Ideos X3
[+]

A hátlapon a kötelező Huawei és with Google feliratok mellé egy 3 megapixeles kamerát és egy külső hangszórót telepítettek a Huawei mérnökei. Utóbbi elég gyengén teljesít, az alacsony hangerő és a zéró dinamikatartomány rendesen rányomják a bélyeget a hangásra; persze egy telefontól nem is szabad elvárni az audiofileket is kielégítő zenei élményt. A memóriakártya foglalata a hátlap alatt rejlik, a csere a telefon újraindítása nélkül működik, azaz hot swapolhatunk kedvünkre. A SIM kártya foglalata viszont a telep alá került, persze ennek cseréjekor mindenképpen újra kell indítani a ketyerét, ilyen szempontból teljesen mindegy, hova kerül.

Huawei Ideos X3
[+]

Az Ideos X3 egy teljesen szokványos interfészkínálattal van megáldva. Felül találjuk a 3,5 milliméteres kimenetet, a mellette lévő gombbal pedig lezárhatjuk, illetve feloldhatjuk a képernyőt, valamint be- és kikapcsolhatjuk a gépet. A hangerőszabályozó billentyűk a mobil jobb oldalára kerültek, a microUSB kábelt pedig alul csatlakoztathatjuk.

Hardver, rendszer, sebesség

A telefonban dolgozó hardver bőven elmarad a mai (és a tegnapi) csúcsmobilokban használt chipsetektől. Egy Qualcomm MSM7227-tel van dolgunk, a processzor órajele 600 MHz, a grafikus gyorsító szerepét pedig egy Adreno200 lapka tölti be. Ezek mellé 256 MB RAM-ot és 512 MB ROM-ot kapunk, a belső tárhely pedig alig 140 megabájt kapacitású, ami arcpirítóan kevés; persze utóbbit könnyen orvosolhatuk egy microSD kártyával.

Huawei Ideos X3 Huawei Ideos X3

Bár a sebességgel nagy gond nincsen, ha a menüben vagy a főképernyőn navigál az ember, itt általában meglepően gyorsan és simán reagál a telefon, a régebbi hardver rossz hatása azért sok esetben érezhető. A lapozások meg tudnak akadni, a görgetések is szaggatnak olykor, az érintések lassú regisztrálása is elő-előfordul, a multitouch pedig roppant lassú tud lenni. Ezek mellett néha véletlenszerűen megfagy a telefon pár másodpercre (sikerült is megörökíteni a dolgot, a videóban 1:45 körül látható az esemény), ekkor a felszíneket csak félig-meddig tölti be, az érintésekre pedig nem reagál; úgy érzem, a RAM mennyiségének megállapításakor alálőttek a tervezők. Futtattunk pár benchmarkot is, a Quadrant Standard eredménye 855 pont volt, a LinPack 7,605 MFLOPS / 11,02 másodperccel zárta a futást, a SmartBench pedig 381 / 763 ponttal jutalmazta az Ideos X3-at; ezeken is látszik, hogy a hardver nem mai darab.

A telefonon az Android rendszer 2.3.3-as verziója, azaz a Gingerbread fut, így a frissességgel nincsen gond. A Huawei a felhasználói felület egyediségét tekintve sem akart lemaradni a nagyoktól, a gyári UI-t ugyanis egy saját megoldásra cserélték. Ez egy maximum hét oldalas, változtatható áttűnési effektekkel (!) felvértezett készenléti képernyőt, egy vízszintesen lapozható főmenüt, egyedi ikonkészletet és egy, a szintén Huawei gyártmány Vodafone 858 Smartból már ismerős, TouchPal névre hallgató virtuális billentyűzetet jelent. A főképernyő jobb alsó sarkában lévő ikont megérintve az egyes oldalak kicsinyített mását varázsolhatjuk előre, így gyorsítva a navigáción; ezt egyébként a vissza gomb megérintésével is aktiválhatjuk. Az egyedi UI mellé saját minialkalmazások is dukálnak, ezen a téren sem vallott szégyent a Huawei: a telefonon az alap androidos widgetek is gyakran saját dizájnnal rendelkeznek, a kínálatban pedig több extrát is kapunk. A Barátok hírfolyam a Facebook- és Twitter-fiókunk tartalmát jeleníti meg, a Huawei Music és a Saját FM a zenelejátszót és a rádiót pakolja ki a főoldalra. A Saját e-mail az elektronikus leveleinket gyűjti össze, a Saját beszélgetésekben SMS-eket olvashatunk, a Saját Naptár és a Saját analóg óra kellemes alternatívát kínál a hasonló funkciójú gyári megoldások ellenében, az Időjárás és óra pedig a nevéhez hű információkkal dobja fel a készenléti képernyőt. A Huawei felhasználói felülete rengeteg jó ötlettel operál, valóban hasznos és fontos dolgokkal egészíti ki az alap rendszert, de van még mit csiszolni rajta. Érezni lehet, hogy gyerekcipőben jár a dolog, az összhatás kevésbé letisztult például a Sense, a MotoBlur vagy TouchWiz UI mellett. Ettől függetlenül dícséretes dolog, hogy a kisebb gyártók is egyre inkább a saját útjukat járják a droidos UI-k erdejében, hogy ezzel a képzavarral éljek.

Huawei Ideos X3 Huawei Ideos X3

Szoftverek, multimédia

Ha már lecseréltük a felhasználói felületet, reformáljuk meg az alkalmazásokat is, gondolhatták a Huawei munkatársai. Bár sok beépített alkalmazás a régiben maradt, gyakran az alap szoftverekben is eszközöltek némi változást. Igaz, ezek nem funkcionális dolgok, hanem apró dizájnbeli változások voltak, ilyenek a névjegyzék és az üzenetkezelő esetében tapasztalható színbeli eltérések, valamint a teljes ikonkészlet lecserélése.

Huawei Ideos X3 Huawei Ideos X3

Az extra alkalmazások viszont egytől egyig egyediek, ráadásul általában tényleg hasznos szoftverekről van szó. Kapunk egy fájlkezelőt, egy adatforgalom-ellenőrzőt, amely jelez, ha túlléptük a beállított mennyiséget és egy biztonsági mentések készítésére alkalmas programocskát. Az AppInstaller segítségével a memóriakártyáról is telepíthetünk alkalmazásokat, a próbaverziós Documents To Go pedig Office dokumentumok megnyitására szolgál (a szerkesztéshez, illetve új fájlok létrehozásához meg kell vennünk a szoftvert), az Adatfolyamok pedig egy alternatív névjegyzékre hasonlít, amely az alap kontaktlistát egy SNS-frissítéseket tartalmazó oldallal egészíti ki.

Huawei Ideos X3 Huawei Ideos X3

Huawei Ideos X3

A zenelejátszó szintén saját felületet kapott, amely szinte semmiben nem hasonlít a gyári társára. A dalokat több aspektus szerint listázhatjuk, lejátszási listákat rakhatunk össze, babrálhatjuk a hangszínszabályzót (a 10 előre definiált beállítás között az SRS WOW HD nevű, virtuális 3D hangzással kecsegtető opciót is megtaláljuk, bár ebből nem sokat lehet észlelni), az albumborító mellett pedig a dalszöveget és az éppen játszott szám hullámforma-vizualizációját is megjeleníthetjük; a kínálat több, mint korrekt. Az alkalmazást fektetett orientációba forgatva egy teljesen új képernyő fogad minket, amelyben egy cover flow-szerű, vízszintesen görgethető listában böngészhetjük a zenetárunkat. Az FM rádió is új ruhát kapott, de a funckionalitás terén bőven alulmarad az előbb taglalt alkalmazástól, persze itt nem is szabad csodát várni, az egyetlen említésre méltó dolog az automatikus hangolás. Az adás hallgatásához muszáj csatlakoztatnunk a fülest, mivel a készülék azt használja antennaként.

A 3 megapixeles kamera a telefon hátlapjára került, segítségével maximum 2048 x 1536 képpontos felbontású fotókat lőhetünk. A kameraszoftver nem sok beleszólást enged a fotózásba: állíthatunk a felbontáson, a minőségen és a fehéregyensúlyon, a képekhez tárolhatjuk a koordinátákat (Geo-tagging), ezek mellé pedig 2,8-szoros digitális zoomot is kapunk. A képek minősége pocsék: a magasra tekert zajszűrő algoritmus miatt elmosódott, részletektől mentes fotókat kapunk, a makró mód ismeretlen fogalom, fénykeltő berendezés hiányában pedig éjszakai fotózásra is alkalmatlan az Ideos X3. Bár elvileg videót is rögzíthetünk a géppel, az elkészült műveket nem hogy a beépített videólejátszóval, hanem a számítógépemmel sem tudtam megnyitni, pedig elvileg egy sztenderd .mp4 kiterjesztésű fájlról van szó. A Huawei-jel történt egyeztetésünk után arra jutottunk, hogy egyedi probléma volt a tesztkészülékkel.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A telefonban egy négysávos GSM-modult (850/900/1800/1900 MHz), egy kétsávos UMTS-chipet (900/2100 MHz, maximum 7,2 Mbps sebességű HSDPA-val), egy WiFi modult (802.11b/g/n), valamint egy A2DP-vel felvértezett, 2.1-es verziószámú Bluetooth-lapkát találunk. Az internetet meg is oszthatjuk WiFi-n vagy USB kapcsolaton keresztül, valamint egy GPS-chipet is találunk a borítás alatt. Az internet szörfölésére az alap androidos alkalmazást használhatjuk, de ha ez nem tetszik, bármikor leránthatunk a Marketből egy alternatív alkalmazást. A program híján van a Flash támogatásnak, viszont egyszerre több oldalt is képes kezelni, a lapokat elmenthetjük könyvjelzőként, valamint a kétujjas nagyítás is működik, igaz, ekkor egy kicsit nyögvenyelősen teszi a dolgát.

Huawei Ideos X3 Huawei Ideos X3

A mobilban egy 1200 mAh kapacitású lítiumos telep taláható, a rendelkezésre állásról sajnos nem kaptunk hivatalos adatokat. Tapasztalataim alapján közepes használattal körülbelül másfél napot bír a masina, de esténként érdemes töltőre dugni a kellemetlen lemerülések elkerülése végett.

Huawei Ideos X3
[+]

Értékelés: Huawei Ideos X3
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 6 pont
Kijelző mérete, minősége 6 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 5 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 9 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 3 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Nem vagyok könnyű helyzetben a telefon értékelésekor. Egy roppant kellemes árfekvésű mobillal van dolgunk, amely sok aspektusban hozza a középkategóriás mobilok szintjét. Ilyen a HVGA felbontású, kapacitív érintésérzékelési technológiával felruházott kijelző, a legfrissebb android verzió futtatása, a korrekt mennyiségű extra szoftver, a patent zenelejátszó, valamint a sok-sok szoftveres apróság, amely hiányzik a rendszerből. Bár a saját felhasználói felület még érezhetően le van maradva a nagyoktól, a kezdeményezés mindenképpen üdvözlendő, és hogy egy elcsépelt közhellyel éljek, lesz ez még így se, ha a kisebb gyártók ilyen ütemben fejlődnek, hamar be fogják hozni a lemaradást. A masszívan testreszabható készenléti képernyő, a lecserélt ikonkészlet és az átfestett alapszoftverek egytől egyik jól sikerültek, kellemesebb élmény ezt püfölni, mint a sok-sok alap felülettel telepített telefont.

A negatívumok mellett viszont nem mehetünk el szó nélkül. A legégetőbb probléma a régi hardverrel kapcsolatos: a 600 MHz-es processzor és a 256 MB RAM kevés a zöld robotos operációs rendszernek: bár gyakran nagyon sima a működés, igen komoly akadásokat és szaggatásokat lehet tapasztalni, amelyek főleg a multimédiás szolgáltatásokhoz, a navigációhoz és a böngészőhöz köthetők. Probléma továbbá, hogy a kijelző néha túl érzékenyen reagál az tapogatásra, a görgetéseket hajlamos egyszeri érintésnek érzékelni, néha pedig nem regisztrálja a tapikat, ezzel kellemetlen perceket szerezve a használójának. A recsegő hátlap, valamint a kamera és a hangszóró is hagy némi kivetnivalót maga mögött, de a készülék árát nézve ezért nem panaszkodhatunk. A Huawei U8500 utódjának is tekinthető masina ugyanis alig pár ezressel lesz drágább, mint az előd, és már az sem volt piskóta a maga 30 ezer forintos árával. A telefon valamikor augusztus környékén fog debütálni, addig remélhetőleg javítják a hibák nagy részét. A kedvező ára miatt sokat gondolkodtam az ajánlott plecsnin, a bosszantó hibák és hiányosságok miatt végül csak a tetszettet kapja meg.

Huawei Ideos X3

dr. Kind

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikációk

Huawei Ideos X3
Huawei Ideos X3 Általános
Technológia GSM / UMTS
Méret 110 x 56,5 x 11,2 milliméter
Tömeg 104 gramm
Színvariációk fekete, piros, kék
Kijelző
Kijelző átlója 3,2 hüvelyk
Kijelző felbontása 320 x 480 pixel
Kijelző típusa TFT
Színárnyalatok száma 256 ezer
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Belső memória 256 MB RAM / 512 MB ROM
Memória bővíthetősége microSD (SDHC)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 7,2 Mbps / nincs
IrDA / Bluetooth nincs / 2.1 (A2DP)
WiFi 802,11 b/g/n
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS vevő van
Alapfunkciók
Profilok nincsenek
Vibra funkció van
Kihangosás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 2.3.3
WAP / HTML böngésző van / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok vannak
Valutakonverter van
Extra szoftverek Facebook, Twitter, Documents To Go, Fájlkezelő, Adatforgalom Monitor
Multimédia
Fő kamera 3 megapixeles, fixfókuszos
Másodlagos kamera VGA
Videófelvétel van
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van (RDS)
Üzemidő
Alap akkumulátor 1200 mAh-s Li-Ion
Egyebek
3,5 milliméteres fülhallgató kimenet, tethering, egyedi felhasználói felület