Huawei FreeBuds 4 - nyitott fülhallgató, szűk rétegnek

Minőségi kialakítást kapott a Huawei nyitott TWS-e, ám a többség valószínűleg az i-utótagú modellt kedveli majd jobban.

True wireless fülhallgatók kategóriájában a Huawei a FreeBuds-családot vonultatja fel, termékeit pedig három kategóriában lehet megtalálni: a csúcskategóriát a FreeBuds Pro képviseli, aminek remélhetőleg hamarosan lesz egy új, még komolyabb minőséget kínáló generációja, az elérhetőbb árú alternatívák között pedig a sima számozott széria van (legutóbb a FreeBuds 3 volt nálunk), illetve az i-utótagú, még olcsóbb sorozat, amiből már a FreeBuds 4i-t is alapos tesztnek tudtuk alávetni.


[+]

A sima és az i-modellek között azonban nem csak az ár, hanem a kialakítás is komoly különbséget jelent, hiszen míg az i-s változatok a megszokottnak nevezhető, gumiharangos in-ear kialakítást kapták komoly passzív szigeteléssel, és komoly mennyiségű basszus ígéretével, addig a FreeBuds 4 egy illeszték nélküli, nyitott, egyszerű earbud fülhallgató, akárcsak egy hasonló áron kínált sima Apple EarPods. Van a felhasználóknak egy viszonylag szűk rétege, aki csak ezeket a fülhallgatókat tudja viselni, mert zavarja, hogy teljesen be van zárva a hallójárata, hiányzik a szellőzés, a külső hangok valódi, részleges beengedése, viszont az emberek többségének jelentősen többet ad az, hogy el tudják magukat szigetelni a külvilágtól, és a zenei élményből is egy jelentősen nagyobb szeletet kaphatnak meg.


[+]

Úgyhogy a FreeBuds 4 gyakorlatilag egy AirPods-alternatíva Huawei-felhasználók számára: az Apple nagy sikerrel árulja az olcsóbb AirPodsot, elsősorban talán az ára miatt – bár nekik is figyelniük kell, hogy az ökoszisztémán és házon belüli Beats ne nőjön túlságosan a termék fejére –, így ugyanez nyilvánvalóan a Huawei-nek is sikerülhet, főleg, hogy a FreeBuds 4 már egy, a Harmony-családba tervezett eszköz, ami Huawei-felhasználóknak sok extra funkciót integrál bármilyen kategóriatárs fülhallgatóhoz képest.


[+]

Nem kifejezetten bőséges a FreeBuds 4 doboza, illesztékekre ugyebár nincsen szükség a használathoz, egy Type-C kábel viszont természetesen jutott bele a tok töltéséhez, ezen kívül csak a fülest találjuk meg a bölcsőjében. Esztétikailag ez a kütyü tényleg tudja azt, amit sokszor kategóriákkal drágább TWS-ek sem: finoman, precízen nyílik és csukódik a fedele, a design kvázi tökéletes, pont jó erővel kell kihúzni ahhoz a füleseket a helyükről, hogy ne essenek ki maguktól, de szenvedős se legyen az élmény, hibátlan az összeszerelés minősége, erről tényleg elhiszi az ember, hogy évek múlva is fülhallgató marad. 46 grammos össztömegével, lapos kialakításával akár egy szűkebb zsebbe is becsúsztatható a pakk, a fülbe pedig elég jól passzol a két, viszonylag kicsi fülhallgató.

Hirdetés

[+]

A csatlakoztatás pofonegyszerű: ha Huawei mobilunk van, függetlenül attól, hogy GMS (EMUI 10 után), HMS Android, esetleg Harmony OS fut rajta, már a fedél kinyitása után feldobja a kijelzőnk a csatlakozási lehetőséget (ha nem párosítottuk korábban egy ismert, közelben lévő eszközhöz a FreeBuds 4-et), és ezt leokézva néhány másodperc múlva hallgathatjuk a zenét, vagy indíthatjuk a hívást, egyéb okostelefonok esetén pedig a töltőtok oldalán lévő gombot kell hosszan nyomni, így párosítási módba áll az eszköz, és hagyományos Bluetooth-kereséssel csatlakoztatható.


[+]

A régebbi GMS-es Huawei mobilokba is sok extra funkciót integrál a FreeBuds, ilyen például, hogy a BT-beállításokon belül állíthatjuk a füles zajszűrését, az érintőgesztusokat, a hangszínszabályzót vagy a viselésérzékelést, de mivel a FreeBuds 4 alapvetően egy Harmony-eszköz, itt nyer majd igazán értelmet az, hogy egy mozdulattal több eszköz hangját tükrözhetjük a fülesre, vagy épp ugyanazt az eszközt hallgathatjuk több fülesen, és mindezt intuitívan, egyszerűen, egy vizuális felületről tehetjük meg. Rövidesen érkezik egy alapos Harmony-elemzésünk, amiben a FreeBuds 4 is szerepelni fog, de addig is hallgassuk meg, mit tud az újdonság.


[+]

Csendes környezetben a 14,3 milliméteres meghajtó legapróbb rezdülései is jól kivehetők. A mélytartomány szerény, de szeparált, vannak részletei, és bár nincs meg az a mellbevágóan nagy ütés, ha odafigyelünk rá, abszolút vállalható, értelmezhető basszusai vannak, nincs fájó recsegés vagy dobozhang. Ahogy megyünk feljebb a hangtartományban, egyre pozitívabbak a tapasztalataink, a közepeknek van terük megszólalni, és viszonylag részletesen ki is bontakoznak, a magasak pedig szintén szofisztikáltak, jut belőlük bőven, és az élénkségükkel sincs olyan probléma, amit a mélyeknél bizony meg lehet tapasztalni. Aktív zajszűrés hivatalosan van, de ilyen kialakítás mellett minimális a hatása, zajos környezetben a FreeBuds 4 egyszerűen elvérzik, és nagyon kijön, hogy nem erre való: ha valakinek nem legalább 80-20% arányú lenne a csendes-zajos környezetben lévő felhasználás, annak semmiképpen nem ajánlanék nyitott kialakítású fülest, így ezt a példányt sem.


[+]

Amiben viszont nagyon jó a FreeBuds 4, az a beszélgetési élmény: mivel a saját hangunkról is valós visszacsatolásunk van az el nem torlaszolt hallójáratunk által, így nem fenyeget az a veszély, hogy akaratlanul a normálisnál hangosabban vagy halkabban szólalunk meg a partnerünk felé, a beszédhangok pedig nagyon tisztán, érthetően jönnek át a fülesen keresztül, amennyiben a környezeti zajszint visszafogott. A mikrofon-oldali zajszűrés pedig nagyon kellemes, azon szinte bármilyen zajszint mellett megszólalhatunk és érteni is fognak minket, ami a TWS-ek kategóriájában, ahol viszonylag távol van a szájtól a mikrofon, nagy szó.


[+]

IPX4 védelmű, tehát a normál használatban előforduló nedvességet bírja a kütyü, üzemideje pedig nagyjából átlagos: 30 mAh-s telepek vannak benne oldalanként, ez zajszűrés nélkül 4 (ennek van talán igazán értelme), zajszűréssel pedig 2,5 órás elméleti üzemidőt tud hozni, ezt hellyel-közzel a gyakorlatban is tudja a FreeBuds. A töltőtok nincs elspórolva, 410 mAh-s kapacitással összesen 22 órára tolhatja ki a maximális üzemidőt. A fülesek és a töltőtok töltéséhez egyaránt egy óra szükséges. Az érintéses gesztusvezérlés a golfütő-alakú kütyü szárán nagyon jól működik, főleg a csúsztatós hangerőállítással voltak jó tapasztalataink, de mivel szabadon konfigurálható, így a zenevezérlést és a híváskezelést is jól tudjuk rajta keresztül intézni. Ugyanakkor játékhoz kevésbé alkalmas a hivatalos, 150 ms-os késleltetéssel, ez elmarad az élvonaltól, manapság már nem ritka a 100 ms alatti válaszidő sem.

Nincs kérdés: a FreeBuds 4 egyfajta AirPods-alternatíva a Huawei világában, mind esztétikában, mind hangminőségben, mind árban nagyon hasonlót nyújt, és ökoszisztémán belül legalább annyira jól is kezelhető, testreszabható, mint az említett Apple termék. Ha a true wireless fülhallgatónkra olyan termékként gondolunk, ami utazásaink során egy saját akusztikus világot teremt, kizárja a külvilágot, és csak az általunk választott tartalmat engedi be, akkor a FreeBuds 4 az aktív zajszűrése ellenére sem lesz a mi termékünk, viszont ha biztonsági, kényelmi szempontból a nyitott kialakítású alternatívákat keressük, akkor a FreeBuds 4 legalább annyira jó opció, mint bármelyik hasonló vetélytársa. Ez a réteg azonban annyira szűk, hogy ezt a terméket nem tudjuk annyira általános érvénnyel ajánlani, mint például kistestvérét, a FreeBuds 4i-t. 55 ezer forint körüli ára pedig egyáltalán nem mérsékelt.

szentkuti11

Azóta történt

Előzmények

  • Kínában startolt el a Huawei FreeBuds 4

    Ez nem ugyanaz a termék, amit FreeBuds 4i néven a minap kipróbáltunk, de nagyon hasonló.

  • Huawei FreeBuds 4i - méltó utód

    Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy ennek a fülesnek az elődje egy kategóriabajnok volt. Az utód többet tud, nagyobb akskit hord a fülesekben, és nem is lett drágább. De vajon még mindig őrzi a címet?

  • Huawei FreeBuds Pro - egy igazi csúcsmodell

    Prémium fülhallgató attól a gyártótól, aki a piac egyik legjobb ár/érték arányú alternatíváját feleennyiért szállítja - tényleg profi a termék, de a hibátlan TWS továbbra is csak egy illúzió marad.

Hirdetés