HTC Legend - a hős visszatért

Előszó, tartozékok

A tökéletesség az emberiség egyik legnagyobb álma. Mindenben tökéleteset szeretnénk, de gyakorlatilag semmiben nem tudjuk elérni. A mobiltelefonok piaca viszont sok éven keresztül egy kivételt képezett, a jelenleg is a trónuson ücsörgő gyártók ugyanis soha életükben nem próbálták meg elérni a tökéletest, aminek most szépen meg is isszák a levét. A Nokia egyértelműen fel kell, hogy kösse a gatyáját, ha meg szeretné őrizni vezető pozícióját, a Samsung nyakában ott liheg az elmúlt években nagyon innovatív LG, a Sony Ericsson stagnál, a Motorola pedig az Androidnak köszönheti, hogy egyáltalán létezik — a jelek szerint viszont jól megtalálták a számításaikat a rendszerrel, remekebbnél remekebb masinákat dobnak piacra. A legnagyobb öt gyártóból tehát gyakorlatilag csak az LG-ről mondhatjuk el, hogy érdemben fejlesztenek és haladnak előre az úton... de a többiek helyében én mégsem tőlük félnék. Van ugyanis egy szinte gyereknek számító tajvani cég, amely kizárólag a többi gyártó által elsődleges harci területnek kijelölt okostelefonos piacon nyomul, méghozzá úgy, ahogy azt az egyszeri ember mindig is remélte: az ő igényei szerint. Mert a HTC bizony nem stratégiázik feleslegesen: ők a tökéletességre hajtanak.

HTC Legend
[+]

Szinte lehetetlen megmondani, hogy pontosan hol indult az egész, az viszont tisztán látszik, hogy az ügyfélközpontú és egyben innovatív hozzáállás gyümölcsét most két kézzel lehet learatni. A HTC ugyanis a szaksajtó és a felhasználók szerint is az első helyen trónol a Windows Mobile és az Android alapú készülékek piacán, ami az eladási számokban mondjuk nem feltétlenül látszik meg (nekik nyilván nincs annyi pénzük reklámra, mint a többieknek), de ettől még a tények tények. A Windows Mobile alapú készülékeknél ott a bámulatos HD2 vagy a szintén kellemesre sikerült Diamond2, Androidok piacán pedig a HTC által gyártott Google Nexus One és a HTC Hero viselheti a koronát. Pontosabban csak viselhette, a Hőst ugyanis a Legenda váltja fel: utódot kapott a gyártó teflonbevonatú készüléke, pedig fél éve még azt hittük, hogy már nincs is hova fejlődni.

HTC Legend
[+]

Ismét kellemes helyzetbe kerültünk, a Legendből ugyanis két tesztpéldányt is kaptunk, az egyiket a Speedshop, a másikat az XXL GSM küldte. Mindez jelen helyzetben nem jelent sem dupla tesztet, sem két készüléket egy fotón, ugyanis mindkét Legend ugyanolyan színű volt, főszerkesztőnk pedig az egyéb tesztkészülékek miatt nem tudott beszállni a tesztelésbe, de azért így is lesz miről olvasni. Rögtön meg kell említeni a dobozt, mely a HTC új dizájnját követi: fehér, minimalista, kicsi. A készüléken kívül miniatűr CD, leírás, hálózati töltőfej, adatkábel, sztereó headset és egy 2 GB-os microSD kártya került bele. Ha utóbbi nagyobb lenne és a tok sem maradt volna ki, tökéletesen elégedettek lehetnénk.

Külső

Akármennyire kiváló készülék is a Hero, a külseje mindenképp megosztja az embereket. Nekem személy szerint úgy-ahogy tetszik, de nem tartom egy különösebben szép készüléknek, ami a kissé túlságosan "kockás" formavilágnak és az alsó részen található törésnek tudható be. A Legend nem szakított a hagyományokkal, de ennek ellenére egy gyönyörű készüléknek tartom. Hogy miért? Egyrészt azért, mert az alul lévő törés szöge kisebb, mint a Hero-nál, így ez nem annyira zavar. Másrészt azért, mert a 126 grammos tömegű újdonság egyetlen egy fémdarabból van kiöntve, melyet a gyártósorokon olyan minőségben dolgoztak meg, hogy arról még írni is maga a gyönyör. Mindehhez teljesen ideális méret (112 x 56,3 x 11,5 milliméter), tökéletes illesztések és kiváló ergonómia társul, a Legend tényleg úgy jó, ahogy van. Mindenképp fontos megjegyezni, hogy a gyártó a saját bevallása szerint idén már az eddigieknél jóval nagyobb hangsúlyt fog a dizájnra fektetni, aminek már a Legenden is megmutatkoznak az első jelei — erről kicsit később.

HTC Legend
[+]

Az előlap tetején a fémből készült telefonhangszórót és az apró HTC logót találhatjuk, plusz megbújva ugyan, de van errefelé egy állapotjelző LED is. Középen terpeszkedik a 3,2 hüvelyk átlójú, 320 x 480 pixeles felbontású AMOLED érintőkijelző, mely szerencsére kapacitív érintésérzékelő technológiát használ, tehát amellett, hogy szemet gyönyörködtető a képe, jól is kezelhető. Ennél többet nem is nagyon lehet elmondani róla, érdemes tehát elugrani az alatta található négy darab gombig, melyek használatával nem leszünk gondban. Alulra egy optikai trackball került, mely tartósság szempontjából valószínűleg lényegesen jobb a Heroban használt valódi golyónál — plusz én használni is szerettem, nyilván ez sem egy elhanyagolható szempont. Meg jól is néz ki.

HTC Legend
[+]

A hátlapon szinte kiüti a szemünkbe a gyártó új logója — mostantól elvileg az összes készülékükön fogunk találkozni egy ilyennel, mivel a tajvaniak úgy gondolják, hogy a mágikus három betű elég ismerté vált ahhoz, hogy azzal fel lehessen vágni. Nekem kicsit furcsa az eddigi apró feliratok után, de azért még így is elég ízléses, úgyhogy meg fogok vele barátkozni. A Legend hátlapja viszont ennek ellenére kicsit furcsán hat: a középső rész ugyebár fém, amihez véleményem szerint nem igazán illik az a gumírozott betétlap, mely a hátlap felső részén a kamerát, a ledes villanófényt és a kihangosító hangszóróját rejti magában. Plusz vannak rajta lyukak is, ráadásul minden logikát nélkülöző elrendezésben, nem is értem. Alulra is egy fekete gumidarab került (az összhatás emiatt kicsit olyan, mint az iPhone 2G-nél), ennek viszont fontos szerepe is van, ha ugyanis levesszük, hozzáférhetünk az alulról betolható akkumulátorhoz, valamint a SIM és a microSD kártyákhoz. Igen, a memóriakártya cseréjéhez ki kell vennünk az akkumulátort.

HTC Legend

Felülre a bekapcsológomb és a 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet, a jobboldali rész teljesen üres. Alul a microUSB csatlakozó és a nyak/csuklópánt rögzítési helye látható, balra pedig a hangerőszabályzó gombpáros került. Az idei év HTC-iben egyébként a logón kívül az is közös, hogy mindegyikre szabványos adat- és fülhallgató csatlakozó fog kerülni.

Hirdetés

Hardver, operációs rendszer, sebesség

A készüléket már a megjelenése előtt is sokan kritizálták, amiért a hardvere nem sokat fejlődött a Herohoz képest, valahol jogosan. Az elődben működő 528 MHz-es Qualcomm MSM7200A-hoz képest a Legend 600 MHz-es MSM7227-ese nem tűnik egy nagy előrelépésnek: mindkét chip ARMv6 architektúrájú, ARM1136EJ-S processzormagra épülnek, de a hasonlóságoknak ezzel vége is van. A 7227-ben már integrált FPU és másodlagos cache memória is van, ráadásul kevesebbet fogyaszt, mint közvetlen elődje, az MSM7225. Ha ezekhez hozzárakjuk a nagyjából 70 MHz-es órajelbeli előrelépést, akkor láthatjuk, hogy a Legend hardvere bizony sokkal jobb, mint a Heroban lévő, bár az tény, hogy a Snapdragon családtól teljesítményben elmarad. Egyébként nem csak a chipsetet, hanem a memóriát is érte változás, a Heroban lévő 288 MB-nyi RAM-ot a Legendben 384 MB-ra bővítettték, a ROM mérete viszont maradt 512 MB.

HTC Legend
[+]

A készüléken az Android 2.1-es verziója fut, melyet a HTC Sense kezelőfelület tesz teljessé. Az Eclair kódnévre hallgató Android-release jelenleg a legújabb a sorban, tesztalanyunkon kívül csupán pár készülék használ ilyen verziójú operációs rendszert, a frissességgel tehát nem vagyunk gondban — ezt a rendszert használja egyébként a Google Nexus One is, melynek elemzésében részletesen is lehet olvasni a 2.1-es rendszer újdonságairól. A készülék sebessége minden igényt kielégítő, nem is tudom, hogy az új MSM7227-es processzor ilyen erős, vagy csak a HTC végzett tökéletes munkát az optimalizálásnál, de a végeredmény szempontjából ez talán lényegtelen is. Nem mondhatni, hogy a készülék soha egy pillanatra sem akad meg, de az esetek túlnyomó többségében egy pillanat alatt reagál minden mozdulatra. Mivel ezt szavakkal nehéz kifejezni, álljon itt egy videó, mely szemlélteti mindezt:

Mivel a videón több új funkció és szoftver is látható, lapozzunk egyet, hogy ezeket részletesen is kielemezzük.

Szoftverek

Már rögtön a készenléti képernyőknél egy érdekes újításba botlunk, mely nem más, mint a zoomolás lehetősége. A Sense felhasználói felülete ugyebár hét darab képernyőt kínál, szemben a többi készülék három/öt képernyőjével. Én valahogy még ezt is kevésnek éreztem, mivel rengeteg widget közül lehet választani, de az újítás nem ide kapcsolódik. A HTC valószínűleg úgy érezte, hogy hét képernyő között már kicsit megterhelő lehet lapozgatni, főleg, ha mondjuk a bal szélsőről a jobb szélsőre akarunk menni, ezért megoldották, hogy egy kétujjas kicsinyítő mozdulat hatására az összes képernyő felugorjon, hogy azok valamelyikére rábökve egyből el tudjunk ugrani a kívánt célig — meg lehet próbálkozni azzal is, hogy a kívánt képernyőre két ujjal "ránagyítunk", de az eredmény nem mindig az, amit mi elképzeltünk, érdemes tehát az egyszerű "rábökésnél" maradni. Kicsit olyan ez, mint a friss OSX operációs rendszer alatt a három ujjas touchpad-tologatás, az animáció tényleg nagyon szép és folyamatos. Eleinte elég fölöslegesnek éreztem a dolgot, de később teljesen hozzászoktam.

HTC Legend HTC Legend

Widgetekből tényleg annyi van, mint a fene, még felsorolni is nehéz, de azért megteszem. Az elemek mögött zárójelben lévő A és H betűk azt mutatják, hogy az adott widget az operációs rendszerrel érkezik-e (A), vagy a HTC tette bele utólag a rendszerbe (H). Természetesen van olyan widget is, melyből androidos és HTC-s verzió is van. Nézzük hát a listát: analóg óra (A), könyvjelzők (H), naptár (H és A), óra (H), Facebook (A), Lábnyomok (H), Friend Stream (H), e-mail (H), üzenetek (H), zenelejátszó (H és A), hírek (H), névjegyzék (H), fotó album (H), képkeret (H és A), erőforrás szabályzó (A), keresés (H és A), beállítások (benne: repülős mód, Bluetooth, GPS, mobilhálózatok, WiFi (H)), tőzsde (H), szinkronizálás (H), Twitter (H), időjárás (H), YouTube (A). A felsorolt widgeteken kívül programokat, parancsikonokat és mappákat is kirakhatunk a kezdőképernyőkre, a személyre szabhatóságnak tehát semmi nem állja határát. Háttérképekből is több tucat van, mindegyik nagyon jól néz ki, a HTC szemmel láthatóan odafigyelt arra, hogy a gyári tartalmakból ne legyen hiány.

HTC Legend HTC Legend

A főmenü a korábbi Androidokból ismerős, a Nexus One-on lévőtől viszont picit elüt, itt ugyanis csak azokat az ikonokat láthatjuk, amik ténylegesen a képernyőn vannak, a "roló-effektus" tehát úgy tűnik, hogy a Google készülékének a sajátja. A gyári szoftvereken kívül sok extrát is találhatunk a rácsos elrendezésű menü böngészése közben. Érdekes cucc az éjjeli óra (desk clock), melyet elindítva a készülék minimalizálja a fényerőt és kiírja az időt. Véleményem szerint elég haszontalan a korábbi készülékekben megismert Footprints, mely gyakorlatilag egy geotaggelő alkalmazás, ami a készülékkel készített fotókat GPS-információkkal látja el. Ennél sokkal jobb a widgetként is használhati Friend Stream, mely egy social-networking cucc, az összes status update-et behúzza az általunk használt oldalakról (Facebook, Twitter és társaik), majd azokat összegezve betolja az arcunkba. Az irodistáknak a PDF-olvasó és a szintén csak olvasásra használható Quickoffice kliens lesz a kedvence, de valószínű, hogy a tőzsdei alkalmazást is kedvelni fogják.

HTC Legend HTC Legend

Az extra szoftvereknek ezzel nagyjából vége is, de az Android Marketből bármikor letölthetünk újakat. A játékoskedvű Legend-tulajok ezt valószínűleg nagyon hamar igénybe fogják venni, mivel a játékokat egyedül a Teeter képviseli, mely bár nagyon izgalmas kis cucc, egy idő után azért meg lehet unni.

Telefonálás, internetezés

Telefonálás közben semmilyen hangminőséggel vagy vétellel kapcsolatos problémát nem észleltem, én is tökéletesen értettem beszélgetőpartnereimet, ők is engem, a hangerő rendben volt, a hálózatot sosem vesztettem el. Adatkommunikációs téren sem volt hiányérzetem, a négynormás GSM-modullal (850/900/1800/1900 MHz) és kétnormás UMTS-modullal (900/2100 MHz) felvértezett készülékkel GPRS-t, EDGE-t, UMTS-t, HSDPA-t (7,2 Mbps) és HSUPA-t (2 Mbps) is használhatunk, ha internetezni akarunk, plusz természetesen ott van a WiFi is. A számítógépre 2.0-s microUSB-n keresztül dughatjuk rá a készüléket, választhatunk a sima töltés, a Mass Storage, az internetmegosztás és a HTC Sync üzemmódok között. A Bluetooth 2.1-es, ebből adódóan képes a sztereó hangátvitelre.

HTC Legend HTC Legend

A telefonkönyv kapacitása gyakorlatilag végtelen, új emberek felvitelekor rengeteg extra mezőből választhatunk. A social-networking rendszerekkel történő összekapcsolás tökéletes, a masina képes magától is behúzni az összes Facebookos/stb. ismerősünket, de nem ez az egyetlen mód (mint például a Droidnál), azt is megtehetjük, hogy a telefonkönyvünkben már meglévő ismerősöket kapcsoljuk össze a Facebookkal, így elkerülve, hogy a telefonkönyv tele legyen a külföldi ismerőseinkkel, akiket egyébként viszonylag ritkán hívnánk fel.

HTC Legend HTC Legend

A Friend Stream nevű programról/widgetről már esett szó, ami mellett natív Facebook és Twitter klienseket is találunk a készüléken. A gyorstárcsázás szintén widgettel van megoldva, annak két nézete van, az egyiknél ismerőseink képei is látszódnak, a másik egy egyszerű lista. Telefonáláskor egyébként a giroszkóppal összekapcsolódó kényelmi funkciók is elérhetők, ha az asztalon csörgő telefont megemeljük, a csengetés hangereje lejjebb mászik, ha pedig megfordítjuk a Legendet (tehát kijelzővel lefele rakjuk le), akkor le is némul. Telefonálás közben a távolságérzékelő szenzor segít abban, hogy arcunkkal véletlenül se nyomjuk meg az egyik virtuális gombot, ha ugyanis fülünkhöz emeljük a készüléket, a kijelző lekapcsol.

HTC Legend HTC Legend

SMS-eknél a végtelen tárkapacitás (az üzenetek a nagyjából 160 MB-os belső tárhelybe kerülnek) és a chat-szerű nézet említésre méltó, az elektronikus leveleknél pedig a nagyszerű kliens, mely a hitelesített IMAP szerverekkel és a csatolt fájlokkal is elboldogul. A virtuális billentyűzet nagyon kellemes, az iPhone szintjét véleményem szerint még mindig nem éri el, de a rezgéses visszajelzésnek és a nagyszerű kiosztásnak köszönhetően jelenleg a második legjobb a hasonló megoldások sorában.

HTC Legend HTC Legend

A webböngésző sebességét a két oldallal ezelőtti videón már mindenki megcsodálhatta, az oldalak betöltése gyakorlatilag gyorsabb, mint egy átlagos netbookon, ami azért nem rossz. Az intelligens nagyítás tökéletesen működik, a szöveghasábok méretét a készülék mindig az adott nagyítási szinthez igazítja, a giroszkóppal párosítva ez kiváló szörfözési élményt jelent. A böngésző boldogul a Flash formátummal is, ez gyakorlatilag minden, amit egy mobilkészüléktől elvárhatunk.

HTC Legend HTC Legend

Multimédia

A kamera 5 megapixeles, autofókuszos, működését gyenge fényviszonyok között egy nem túl erős ledes villanófény segíti. A legnagyobb elérhető felbontás állóképeknél 2592 x 1952, videóknál 640 x 480 pixel, utóbbi minőségét ide kattintva lehet megcsodálni az 5 megabájtos 3GP formátumú tesztvideó letöltésével. A kamerát kezelő szoftver nagyon profi, gyakorlatilag minden beállítási lehetőséget elérhetünk, amit megszoktunk: az extrák közé sorolható a fénymérés (szpot, középre súlyozott és átlagoló) és az érzékenység (ISO 100 - ISO 800) piszkálásának lehetősége.

HTC Legend

A képminőségen még bőven lehetne csiszolni, a Legend fotói kicsit fakók, elég életlenek és fátyolosak, összességében nagyon "digitális" hatást keltenek — nem, itt nem arra gondolok, hogy digitális fényképezővel készültek. A fókuszálás villámgyorsan történik, az exponálás sem vesz túl sok időt igénybe, ráadásul a kezelés is egyszerű: előbbi folyamathoz ujjunkat rá kell helyeznünk az optikai trackballra, utóbbihoz meg is kell nyomunk azt. A makró-mód is meglepően jó, a villanófénnyel készült fotók viszont elég pocsékok. Az összkép tehát vegyes, abban viszont talán megegyezhetünk, hogy a fejlődés iránya látszik, ráadásul a HTC az idei Mobile World Congress kiállításon megígérte nekünk, hogy ez az év többek között a kamerák fejlesztéséről fog szólni. Mivel a HTC nem szokott lódítani ilyesmiben, ezt akár készpénzként is vehetjük. Nem csodálkoznék rajta, ha egy év múlva már egy tajvani Androidnak osztanánk ki a legjobb fényképezős telefonnak járó díjat.

A zenelejátszó szoftver a szokásos, egyetlen hiányossága, hogy nincs benne hangszínszabályzó, egyébként viszont nagyon profi. A számok között ID3-tagek alapján tud szűrni, kirakja az albumborítókat, tud tekerni, háttérben futtatva a tálcáról és widgettel is kezelhető. A hangminőség kihangosítva közepes, a léptető és play/pause gombokkal is ellátott fülhallgató viszont nagyon jól szól, ráadásul kényelmes is.

HTC Legend HTC Legend

Örvendetes, hogy ebbe a készülékbe már FM-rádió is került, mely automatikusan megkeresi és felismeri a rádióállomásokat. A dizájn is profi, nagyon hasonlít a diktafon felhasználói felületére, mely szintén jól teszi a dolgát. A multimédiás rész kapcsán érdemes beszélni a képnézegetőről is, mely élő internetkapcsolat esetén nem csak a készüléken/memóriakártyán tárolt, hanem a weben lévő (facebookos/stb.) fotókat is kirakja nekünk. A kezelés a multi-touch-ot kihasználó nagyítás és a sebesség miatt kényelmes, utóbbival egyedül akkor leszünk gondban, ha nagyon sok fotót töltünk be, ilyenkor a thumbnailek (kicsi képek) betöltése elég időigényes.

HTC Legend HTC Legend

GPS, üzemidő, összegzés

A készülékben található GPS-vevő, mely GSM-cellainformációk segítségével képes gyorsítani a pozicionálást. Gyárilag a geotaggelt fotók készítésekor és a Google Maps elindításával tudjuk használni, utóbbi szoftvernél érdekes módon nem működik a kétujjas nagyítás/kicsinyítés, erre valószínűleg még nincs felkészítve a szoftver, mivel azt a Google fejleszti, ellenben a multi-touch-ot Androidnál jellemzően a HTC használja. A Street View természetesen működik a szoftverben, nagyon látványos. Amennyiben ténylegesen is szeretnénk navigálni a Legenddel, meg kell vásárolnunk egy navigációs szoftvert — mondjuk a Sygic-et vagy az NDrive-ot.

HTC Legend
[+]

A készülék akkumulátora 1300 mAh-s, ami az alacsonyabb fogyasztású processzorral és az AMOLED kijelzővel párosítva elvileg kiváló üzemidőt kellene, hogy biztosítson. A gyakorlat viszont mást mutat, nálam az átlagosnál kicsit keményebb igénybevétel esetén másfél-két napot bírt a cucc, igaz, ebben több óra WiFi-s internetezés is benne volt. Ha csak telefonálunk/SMS-t írunk és minimális mértékben használjuk a többi funkciót, tehát nem nagyon internetezünk és nem zenélünk, három napra számíthatunk két töltés között.

HTC Legend
[+]

Értékelés: HTC Legend
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 10 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 8 pont

Hogyan értékelünk?

A HTC ismét megmutatta, hogy a felhasználók akkor járnak a legjobban, ha egy mobilgyártó a tökéletességre törekszik. A HTC Legend egy remekül összerakott készülék, használatával senkinek sem kell komoly kompromisszumot kötnie, a gyártónak itt nem ez volt a célja. Minőségi anyagokból, profi módon van összerakva, gyönyörű a kijelzője, jó a kezelhetősége, rendben van a sebessége és a szoftveres ellátottsága, szabványos csatlakozókkal rendelkezik, ennél többről álmodni sem lehet. Egyedül a kamera az a rész, ami egyértelműen fejlesztésre szorul, de az sem vészesen rossz, inkább közepes. Mindehhez bruttó 110-120 000 forintos végfelhasználói ár társul, magyarul a Legend olcsóbban került piacra, mint a Hero a maga idejében. Ez bizony különösen ajánlott, az Androidok trónján a Google Nexus One-nal megosztva ülhet, onnan letaszítani a jelenlegi állás szerint csak a HTC Desire tudja majd, mely várhatóan a Nexus One-nál is jobb lesz, mivel rákerül a Sense felület és megkapja az optikai trackballt. Alig várjuk, hogy azt is megnézhessük közelebbről!

HTC Legend

Bocha

Az egyik tesztkészüléket a www.speedshop.hu biztosította, köszönjük. Vásárláshoz kérem, kattintson ide.

A másik HTC Legendet az XXL GSM biztosította. A készülék megvásárolható:
Budapest VI. Jókai tér 6.
Budapest VI. Teréz körút 18.
On-line a www.xxlgsm.hu címen.

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

HTC Legend
HTC Legend Általános
Technológia GSM, UMTS
Méret 112 x 56,3 x 11,5 milliméter
Tömeg 126 gramm
Színvariációk Szürke, fekete
Kijelző
Kijelző átlója 3,2 hüvelyk
Kijelző felbontása 320 x 480 pixel
Kijelző típusa Kapacitív AMOLED érintőkijelző (multi-touch)
Színárnyalatok száma 16 millió
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Memória 384 MB RAM / 512 MB ROM
Memória bővíthetősége microSD (SDHC-kompatibilis)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 900/2100 MHz
GPRS / EDGE Class 10 (4+1/3+2) / Class 10
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 7,2 Mbps / 2 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 2.1 (A2DP is)
WiFi 802.11b/g
USB 2.0 (microUSB)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
Alapfunkciók
Profilok nincsenek, csak néma mód
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / van (hanggal keresés)
Hangrögzítés van
Ébresztés van, kikapcsolva is
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Google Android 2.1 + HTC Sense UI
WAP / HTML böngésző van / van
E-mail kliens van (POP3, IMAP4, hitelesített)
+Gmail
Java van, MIDP 2.0
Játékok Teeter
(az Android Marketból továbbiak is letölthetők)
Valutakonverter nincs
Extra szoftverek Google Maps Streetview-val, Android Market, Google Talk, Google mail és naptár, YouTube, Stocks, QuickOffice (csak olvasó), Peep (Twister feed), Facebook, Friend Stream, PDF Viewer
Multimédia
Fő kamera 5 megapixeles, autofókuszos, ledes villanó
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel van (640 x 480 pixel)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 1300 mAh Li-Ion
Készenléti idő 440 óra (2G) / 560 óra (3G)
Beszélgetési idő 7 óra (2G) / 6 óra 10 perc (3G)
Egyebek
600 MHz-es Qualcomm MSM7227 processzor, giroszkóp, optikai trackball, számítógépre kötve kártyaolvasóként is működik, Exchange és ActiveSync szinkronizálási lehetőség
  • Kapcsolódó cégek:
  • HTC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés