HiFuture FutureFit Ultra - a bejövő jövő?

Meglepően csinos külsejű, jó kijelzővel ellátott aktivitáskövető óra jutott el hozzánk, ami nem is drága, de nem tökéletes.

Edzés és app

Edzésformából nem vagyunk úgy eleresztve, mint egyik-másik konkurensnél, de azért a legfontosabbak megvannak, többek között az úszás, vagy a jóga is szerepel a listán. Nekem speciel hiányzott a futópad, az erőnléti edzés és az erősítés, de általános tréningként valamit azért ki lehet nyerni a motyóból. A futáshoz és a többi kültéri mozgáshoz a telefon GPS pozícióját hívja segítségül, a pulzusmérés edzés közben természetesen folyamatos, a kijelzés azonban nem és ezen nem is lehet segíteni. És erre még ráugrik az always-on para, vagyis ha az be van kapcsolva, akkor a csuklólengetés nem lesz elég input ahhoz, hogy ránézzünk az adatokra. Nyilván a további paraméterezhetőség is kábé zéró, nem lehet beállítani pulzus-határértékeket, hogy szóljon, ha túlzásba esünk, nincsenek edzéstervek és előre kitűzött célok, de továbbra is egy 20 lepedős óráról beszélünk, nem volt elvárás, de azért jobb, ha tudja az olvasó, hogy ez hobbisták szintjéhez lehet csupán elég.

[+]

Hirdetés

A nagyobb bajom a mérések pontosságával volt. A pulzusnál stimmelt a dolog hellyel-közzel (illetve némi késéssel) egy Galaxy Watch 4-gyel összevetve, az elégetett kalóriát viszont durván túlszámolja, legalább 20%-kal magasabb értéket mutat, mint akár a Samsung, akár a Garmin Fenix 7. Azért nagyjából ugyanolyan intenzitással és ugyanannyi időt töltök a teremben, 500 kcal körül szokott lenni minden más bigyó szerint a produkcióm, a FutureFit Ultra 798 kcal értéket mutatott, ami lehet hogy a neve miatt van így, mert már a jövőbeli edzésem alapján számol… Még szerencse, hogy nem hittem neki, különben bevágok négy sajtburgert, ha már ennyi kalóriát elégettem.

[+]

Sajnos a FitCloud Pro nevű mellékelt szoftver sem igazán szofisztikált. A párosít mondjuk szögegyszerű volt és elsőre összejött, de az app képességei meglehetősen korlátozottak. Rögtön azzal indulva, hogy csak bizonyos alkalmazások értesítéseit hajlandó továbblökni az órára, ebben persze a hívás és az SMS alapból benne van, ahogyan a népszerű közösségi bigyók is elérhetők (Facebook, Messenger, Snapchat, Instagram, Twitter, Viber, Skype, Whatsapp, Telegram), de a Signal már nincs meg, ahogyan a BB levelezésem sem elérhető, nem is beszélve a tematikus appokról, mint mondjuk a kutyás nyomkövető, a banki szoftver, vagy bármi olyan, amit a FitCloud Pro nem ismer.

[+]

Viszont az aktivitási adatokat a Google Fit felé lehet exportálni, ami eggyel jobb, mintha csak magában az alkalmazásban nézegetnénk. A megfelelő adatok megadása után javasol napi lépésszámot, de persze lépcsőzést már nem mér, szóval ez az egész egy alapszintű karperec képességeit hozza, elég esetleges magyar fordítással. A kedvencem a “képernyő kigyulladása a csukló elfordításával”. Persze van pár extra, mint a tétlenségi és folyadékbeviteli figyelmeztetés, meg a “rázással készíthet fényképeket” menüpont, ami a kamerát megnyitja a telefonon, ha pedig tényleg rázzuk a kezünket, akkor visszaszámol és fotóz. A számlapszerkesztő neve “tárcsázási könyvtár”, ezen belül 28 számlap érhető el (órás arc néven), még sajátot is csinálhatunk a galéria elemeit felhasználva, csak éppen harmadszorra lehet áttölteni az órára ismeretlen hiba miatt.

[+]

Összegzés. Ennyiért szerintem oké. Nem vártam óriási meglepetést, edzéskövetésben alapszintű, a kalóriaszámlálás pedig pontatlan (lépésszám kapcsán csak 5-6%-kal mutat többet, mint a Galaxy Watch 4), de a pulzus és a véroxigén szenzor nagyjából pontos. A támogatott értesítések rendben megérkeznek, van egy-két extra funkció, mint a zenevezérlés, vagy az alváskövetés, a kijelző vitán felül ezen az árszinten kiemelkedő. A menürendszer logikája rendben van, a rendszersebesség határeset, de annyira nem zavaró, viszont az AOD összeakadása a csuklómozdulatos felébresztéssel elég triviális baki. Nagyon korrekt az üzemidő, a gyártó szerint 10 nap, ez szerintem is simán kijön, negyedik napja használom folyamatosan és csak 20%-ot csökkent a töltöttség, ami bizony kellemesnek mondható egy ekkora órától. Rendesen össze van rakva, jól is néz ki, ha eltekintünk az Apple Watch majmolásától, a mellékelt szoftveren viszont lehetne még dolgozni. Magyarán a problémák zöme szoftveres eredetű, a kalóriaszámlálás is algoritmus kérdése csupán, ahogyan az összes többi gikszer is némi fejlesztési idővel megoldható lenne. Merném ajánlani, ha tudnám, hogy a hibák egy részét kiküszöbölik, de 20 ezer forintért pusztán a külső, a kijelző és az üzemidő miatt is rá merek sütni egy Tetszett plecsnit.

HiFuture FutureFit Ultra

Bog

A tesztkészüléket a gyártó küldte el, megvásárolni itt lehet, az NNNULTRA kuponkóddal 52 dollárra mérséklődik az ár.

Hirdetés

Hirdetés