HiFuture FutureFit Ultra - a bejövő jövő?

Meglepően csinos külsejű, jó kijelzővel ellátott aktivitáskövető óra jutott el hozzánk, ami nem is drága, de nem tökéletes.

Külső

Derült égből jött egy levél a HiFuture nevű formációtól, hogy ha gondoljuk, akkor küldenek tesztkészüléket a számunkra. Megsasoltuk a hivatalos weboldal kínálatát, majd egy FutureFit Ultrára esett a választás, amely az NNNULTRA kuponkódot használva 52 dollárért tehető kosárba a gyártó boltjában, ez pedig nincs 20 ezer forint, ehhez képest papíron meglepően jól festett a dolog. Persze papíron jól festeni csak egy kis gyakorlás kérdése, sokszor láttunk már olyat, hogy a specifikáció ígéretesnek mutatta a terméket, aztán használat közben kiütköztek az olcsóság hátrányai, de mindig teszünk egy próbát és a FutureFit Ultra (kicsit lelőve a konklúziót) ezen az árszinten megállja a helyét, bizonyos képességei pedig túl is mutatnak a kategórián.


[+]

A HiFuture egy 2016-ban alapított sencseni vállakozás, a tartozékok világában mozognak headsetekkel és órákkal, valamint hangfalakkal foglalkoznak, a hangzatos céges filozófiai közhelyhömpöly a műfaj netovábbja, angolul tudóknak kifejezetten javaslom az “about us” oldal értelmezését szárnyakat kapó álmokról, ismeretlen útra induló vitorlázásról és természetesen a minőség iránti megkérdőjelezhetetlen elkötelezettségről. A gyakorlatban ez inkább azt jelenti, hogy a gyártó igyekszik realtív olcsón kedvező árfekvésű termékeket kínálni, és igazság szerint a FutureFit Ultra ezt az elvárást alapvetően teljesíti is.


[+]

A doboz korrekt, mondjuk van egy oldala, amin csak QR-kódok sorakoznak, meglehetősen sok szöveggel méltatják a kijelzőt (joggal), a csomag alján pedig ott vannak a legfontosabb információk a méretekről (36 x 45 mm az óratest), a vízállóságról (3ATM), az üzemidőről (10 nap) és a szenzorokról (pulzus, véroxigén), ami szerint tök korrekt. Még elhangzik az alumínium ötvözet kapcsán, hogy űrrepülés-szintű, jelentsen is ez bármit (leginkább azt jelenti, hogy könnyű), de amúgy tényleg a korrekt minőségű a keret, szépen ívelődik a kijelzőt üveg, gyorskioldós módon cserélhető a szíj ( de a gyári sem dráma), az egész szerkentyű kifejezetten kompakt, csupán 9,3 mm vastag, szinte észrevehetetlen, főleg egy masszív Garmin vagy Samsung, esetleg Huawei masina után. Méretre és formára is az Apple Watch SE áll hozzá legközelebb, csak ezen a cuccon nincs korona, hanem csak egyetlen gomb van a jobb oldalon, kicsit fentre csúsztatva.


[+]

A motyó alján vannak a szenzorok, ami a specifikáció szerint VC52 névre hallgat, szétgúgliztam az arcom, de csak annyi derült ki, hogy ez egy véroxigén szenzorral egybeépített megoldás, amit jellemzően ilyen-olyan kínai gyártók használnak. Azt is tudjuk, hogy egy Realtek 8762DW chipset dolgozik a burkolat alatt 192 KB RAM-ot használva, tehát egy elég takarékos megoldásról van szó, amihez a 280 mAh-s akkumulátor több mint elég. Az USB-A végződésű töltőkábel mágnesesen csatlakozik alul az órához, vezeték nélküli tölthetőség nincs.


[+]

A FutureFit Ultra ékköve a kijelző, amely 348 x 442 felbontású AMOLED panel, 1,65 inchen ez elég meggyőző képpontsűrűség (341 ppi). A kontraszt és a fényerő is kiváló, nem véletlenül büszke erre a gyártó, ez egy igen jó minőségű megjelenítő, amely három fokozatban állítható fényerőt kínál, de a középső szint is bőven elég bármire.

Menü és funkciók

Nem mondom, hogy ez a világ leggördülékenyebben kezelhető órája. A Realtek chipset teljesítménye érezhetően kevéske ekkora felbontáshoz, kissé döcögnek a görgetések, ám olyan baromi sok funkció nincs, hogy ez nagyon zavaró legyen, inkább akkor zavar, amikor valami listából kell kiválasztani egy értéket (például az időzítőnél), mert ott sokat bajlódik az ember, hogy eltalálja az áhított számot. Ugyanez a nyönyörgés lesz akkor is, amikor mondjuk a kijelző fényességét, vagy világításának idejét akarjuk megváltoztatni, máshol azonban nem okoz használhatóság nehézséget a kissé dadogós felület.

Hirdetés

[+]

A menürendszer felépítése nem összetett, mind a négy irányba el lehet indulni a kezdőképernyőről (ami ötféle grafikát nyújt az órán, de továbbiak elérhetőek az appon keresztül, még saját fotósat is lehet csinálni), fentről jönnek le a gyorskapcsolók, ahol láthatóan bajban voltak, hogy mit tegyenek még ide, mert a ne zavarj üzemmód, a telefonkeresés, a fényerő, a kikapcs és a beállítások mellé meg egy “i” betűt is odanyomorintottak, amit megérintve Blueooth nevet és MAC addresst láthatunk, mintha ez akármikor is annyira lényeges lenne, hogy gyorsan el kell tudni érni.

[+]

Van always-on kijelzés digitális és analóg megoldással, csuklómozdulattal lehet feléleszteni a kijelzőt, de az elég zavaró bug, hogy ha az AOD aktív, akkor ez nem működik, hanem az oldalsó gombot kell benyomni, mert a kijelzőre való duplakoppra sem reagál a rendszer. Viszont bejövő értesítésekre feléled mindig, de úgy, hogy rögtön annak tartalmát is látjuk, ami privacy szempontból egy picit béna. Az értesítéseket egyébként az ujjunkat lentről felfelé érjük el, az olvasottak is látszanak, amíg nem töröljük ezeket az óráról manuálisan. A magyar karakterekkel nincs baj, az emojik azonban nem jönnek át az órára. Jobbra vannak a napi aktivitási értékeink (de ezek jellemzően az óralapokon is ott szerepelnek), balra pedig a menü, amely listás elrendezésű.


[+]

Stopper, időzítő, ébresztő (csak a telefonos szoftverrel állítható), időjárás, beállítások, aktivitási adatok, edzés, pulzus, vároxigén, menstruációs naptár, légzésgyakorlat, üzenetek, alváskövetés és zenevezérlés van a funkciók között. Egyik sem okoz különösebb meglepetést, de az például ötletes, hogy az időzítőnél vannak előre beállított értékek (1-2-5-10-20-30 perc), hogy ne kelljen bohóckodni a görgetéses beállítással, de persze arra is van opció. A légzésgyakorlat egy, illetve két perc hosszú lehet, a beállításokban pedig a kijelzőt és az AOD-t, valamint a vibráció erősségét állíthatjuk, ez “soft” állapotban is bőven elegendő.

Edzés és app

Edzésformából nem vagyunk úgy eleresztve, mint egyik-másik konkurensnél, de azért a legfontosabbak megvannak, többek között az úszás, vagy a jóga is szerepel a listán. Nekem speciel hiányzott a futópad, az erőnléti edzés és az erősítés, de általános tréningként valamit azért ki lehet nyerni a motyóból. A futáshoz és a többi kültéri mozgáshoz a telefon GPS pozícióját hívja segítségül, a pulzusmérés edzés közben természetesen folyamatos, a kijelzés azonban nem és ezen nem is lehet segíteni. És erre még ráugrik az always-on para, vagyis ha az be van kapcsolva, akkor a csuklólengetés nem lesz elég input ahhoz, hogy ránézzünk az adatokra. Nyilván a további paraméterezhetőség is kábé zéró, nem lehet beállítani pulzus-határértékeket, hogy szóljon, ha túlzásba esünk, nincsenek edzéstervek és előre kitűzött célok, de továbbra is egy 20 lepedős óráról beszélünk, nem volt elvárás, de azért jobb, ha tudja az olvasó, hogy ez hobbisták szintjéhez lehet csupán elég.

[+]

A nagyobb bajom a mérések pontosságával volt. A pulzusnál stimmelt a dolog hellyel-közzel (illetve némi késéssel) egy Galaxy Watch 4-gyel összevetve, az elégetett kalóriát viszont durván túlszámolja, legalább 20%-kal magasabb értéket mutat, mint akár a Samsung, akár a Garmin Fenix 7. Azért nagyjából ugyanolyan intenzitással és ugyanannyi időt töltök a teremben, 500 kcal körül szokott lenni minden más bigyó szerint a produkcióm, a FutureFit Ultra 798 kcal értéket mutatott, ami lehet hogy a neve miatt van így, mert már a jövőbeli edzésem alapján számol… Még szerencse, hogy nem hittem neki, különben bevágok négy sajtburgert, ha már ennyi kalóriát elégettem.

[+]

Sajnos a FitCloud Pro nevű mellékelt szoftver sem igazán szofisztikált. A párosít mondjuk szögegyszerű volt és elsőre összejött, de az app képességei meglehetősen korlátozottak. Rögtön azzal indulva, hogy csak bizonyos alkalmazások értesítéseit hajlandó továbblökni az órára, ebben persze a hívás és az SMS alapból benne van, ahogyan a népszerű közösségi bigyók is elérhetők (Facebook, Messenger, Snapchat, Instagram, Twitter, Viber, Skype, Whatsapp, Telegram), de a Signal már nincs meg, ahogyan a BB levelezésem sem elérhető, nem is beszélve a tematikus appokról, mint mondjuk a kutyás nyomkövető, a banki szoftver, vagy bármi olyan, amit a FitCloud Pro nem ismer.

[+]

Viszont az aktivitási adatokat a Google Fit felé lehet exportálni, ami eggyel jobb, mintha csak magában az alkalmazásban nézegetnénk. A megfelelő adatok megadása után javasol napi lépésszámot, de persze lépcsőzést már nem mér, szóval ez az egész egy alapszintű karperec képességeit hozza, elég esetleges magyar fordítással. A kedvencem a “képernyő kigyulladása a csukló elfordításával”. Persze van pár extra, mint a tétlenségi és folyadékbeviteli figyelmeztetés, meg a “rázással készíthet fényképeket” menüpont, ami a kamerát megnyitja a telefonon, ha pedig tényleg rázzuk a kezünket, akkor visszaszámol és fotóz. A számlapszerkesztő neve “tárcsázási könyvtár”, ezen belül 28 számlap érhető el (órás arc néven), még sajátot is csinálhatunk a galéria elemeit felhasználva, csak éppen harmadszorra lehet áttölteni az órára ismeretlen hiba miatt.

[+]

Összegzés. Ennyiért szerintem oké. Nem vártam óriási meglepetést, edzéskövetésben alapszintű, a kalóriaszámlálás pedig pontatlan (lépésszám kapcsán csak 5-6%-kal mutat többet, mint a Galaxy Watch 4), de a pulzus és a véroxigén szenzor nagyjából pontos. A támogatott értesítések rendben megérkeznek, van egy-két extra funkció, mint a zenevezérlés, vagy az alváskövetés, a kijelző vitán felül ezen az árszinten kiemelkedő. A menürendszer logikája rendben van, a rendszersebesség határeset, de annyira nem zavaró, viszont az AOD összeakadása a csuklómozdulatos felébresztéssel elég triviális baki. Nagyon korrekt az üzemidő, a gyártó szerint 10 nap, ez szerintem is simán kijön, negyedik napja használom folyamatosan és csak 20%-ot csökkent a töltöttség, ami bizony kellemesnek mondható egy ekkora órától. Rendesen össze van rakva, jól is néz ki, ha eltekintünk az Apple Watch majmolásától, a mellékelt szoftveren viszont lehetne még dolgozni. Magyarán a problémák zöme szoftveres eredetű, a kalóriaszámlálás is algoritmus kérdése csupán, ahogyan az összes többi gikszer is némi fejlesztési idővel megoldható lenne. Merném ajánlani, ha tudnám, hogy a hibák egy részét kiküszöbölik, de 20 ezer forintért pusztán a külső, a kijelző és az üzemidő miatt is rá merek sütni egy Tetszett plecsnit.

HiFuture FutureFit Ultra

Bog

A tesztkészüléket a gyártó küldte el, megvásárolni itt lehet, az NNNULTRA kuponkóddal 52 dollárra mérséklődik az ár.

Hirdetés

Hirdetés