Hirdetés

Helm Audio True Wireless - körülményesen is megéri

Mobilok kapcsán már aligha lepődik meg bárki azon, hogy a régről ismert márkák kínálata egy bizonyos kategória alatt kimondottan gyér szokott lenni, és a középkategória alján a mindenféle méretű kínai cégek versengenek a vásárlóért. Fej- és fülhallgatók kapcsán sincs ez teljesen másképp kínálati oldalról, ám a felhasználók még mindig inkább ragaszkodnak a régről ismert cégekhez, és valahogy kevesen hiszik el, hogy 30-40 ezer forintért is lehet kimondottan rossz kütyüket venni, a márkanév pedig semmire nem garancia. A probléma megoldása még nehezebb, ha hozzátesszük, hogy egy efféle eszköz specifikációja jóval kevesebbet mond el a minőségről és a használhatóságról, mint ugyanez egy telefon esetén.


[+]

Itt van például a Helm True Wireless, ami vadonatúj márkaként lép be egy egyre telítettebbé váló termékkategóriába, 100 dolláros ára pedig ismeretlenül kidobni pont sok, valódi, biztos minőséget feltételezni tőle pedig kevés. A termékoldalt elolvasva pedig szokatlan módon egyáltalán nem ígér sokat, amit viszont igen, azt maradéktalanul betartja: stabilan ül a fülben, korrekt a hangminősége, erőteljesek a basszusai, jó az üzemideje, lehet vele telefonálni és nagy a hatótávja.


[+]

A csomagolás sincs túlbonyolítva, odabent megtaláljuk a töltődobozt, benne a két kis fülhallgatóval, továbbá három méretben hagyományos szilikon illesztéket, egy szett közepes Comply szivacsot, meg némi leírást, ami ezúttal nagyon jól jött. A csatlakoztatás ugyanis idegesítően körülményes, én legalábbis még soha nem találkoztam ebben a műfajban olyannal, hogy a két fülhallgatót minden alkalommal külön kéne bekapcsolni és összecsatlakoztatni a forráshoz való párosítás előtt, hiszen egyértelmű, hogy azért vettük le a töltőről, mert használni szeretnénk, ezt minden, eddig általunk próbált termék okosan kezelte, mire a fülünkbe jutottak a kütyük, már nem is volt kérdés, hogy a fülhallgatók aktívak és csatlakoznak a mobilhoz. Mindezt bekapcsológombok nyomogatása nélkül.


[+]

A bekapcsolási nehézségek persze csak az első néhány alkalommal jelentenek gondot, némi megszokás után villámgyors műveletté válik a többlépcsős procedúra, inkább csak idegesítő, hogy miért van ez így, mikor lehetne sokkal okosabban is. A fülhallgatók gyémánt-szerű textúrája feketében egyáltalán nem feltűnő, noha méreteit tekintve ez a Helm sokkal inkább a férfiak játékszere lesz, egy méretes fülkagylóra legalábbis biztosan szükség lesz. Kényelmetlennek ugyanakkor egyáltalán nem lehet mondani, az egyetlen pár szilikon fülhorog teljesen befedi a kütyüt ott, ahol a fülünkkel találkozik, egyáltalán nem nyom sehol, és ha megfelelően beillesztettük, akkor kiesni sem fog soha.


Nem kényelmetlen, de kimondottan méretes [+]

Ha már be van kapcsolva és aktívan működik, roppant egyszerű a kezelése, összesen egy-egy gomb van, tehát csak azt kell megjegyezni, hogy melyik oldalon és mennyi egymás után következő gombnyomásra van szükség a hangosításhoz, halkításhoz, esetleg telefonfelvételhez, számléptetéshez, vagy a telefon hangasszisztensének aktiválásához. Beszélgetési hangminőség szempontjából keveset várhatunk a távoli, nyilván aprócska mikrofontól, ideális körülmények közt egy-egy hívás kivitelezhető, de egy hosszabb, kültéri beszélgetéshez egyszerűen kevés amit nyújt, de ez alapvetően a kategória sajátossága.


[+]

Nincs aptX vagy LDAC támogatás, a kötelezőnek mondható SBC és AAC kodeklista áll rendelkezésre, ami nyilván nagyon masszívan behatárolja a mintavételezési lehetőségeket, ettől függetlenül a zenei élmény megnyerő. Általunk is sokat említett tulajdonság a V-karakter, ami a dinamikus meghajtóval rendelkező bármilyen hangkeltők többségéről elmondható valamilyen mértékben, ám a Helm tényleg iskolapéldája annak, hogy hogyan lehet a mély és magas hangok dominanciájával ellopni a show-t. Öblös, kerek, telt és energikus mélyeket kapunk a hallójáratunkba mélyen illeszkedő fülhallgatótól, a felső tartomány pedig szintén üvölt a figyelemért, és bár nagyon sokoldalú, akkurátusnak azért nem mondanám. El tudom képzelni, hogy sokan ezen sorokat olvasva is menekülnének a termék elől, de manapság már örülnünk kell annak, hogy egy efféle eszköznek van egy markáns karaktere, és nem a sterilség az érték.


[+]

IPX4-védettségével nyilván nem arra hivatott, hogy ússzunk benne, viszont némi izzadság vagy eső nem fogja zavarba hozni, és a kialakítás van annyira robusztus, hogy ha véletlenül kihullik a fülünkből, jó eséllyel nem kell azonnal a kukába mennie. Nagyon meggyőző a hatótáv, ilyen pici eszközökre egyáltalán nem jellemző, hogy 10 méterről még stabil a kapcsolat, itt viszont soha nem volt ilyen gond, tereptárgyak nélkül még 15 méter is lehet üzemszerű állapot. Meglepően jó volt az üzemidő, 2,5 órát megy el magas hangerővel a fülhallgatópár, a microUSB-vel tölthető dokkolódoboz pedig további minimum két lehetőséget ad a felhasználónak.


[+]

A Helm Audio egy nagyon friss márka, ennek megfelelően még európai árazásról és premierről aligha esett szó, mi is a CES 2019 kapcsán találkoztunk a hongkongi cég tagjaival, akik szerint rövidesen nálunk is elérhetők lesznek a termékeik, nem csak az apró fülhallgató, hanem a százezer forint körüli áron kínált vezetékes, nyitott planár fejhallgató is, ami szintén egy nagyon ígéretesnek tűnő termék. Ezt a terméket fülhallgatót 30 000 forint körüli áron kínálják, annyit a mi tapasztalataink alapján kimondottan megér. A termékoldal ide kattintva érhető el.

Helm Audio True Wireless

szentkuti11

Azóta történt

  • Tellur Sedna teszt

    A valódi vezetékmentes fülhallgató az első termék, ami megfordult nálunk a román Tellurtól, akik elég széles portfólióval rendelkeznek elektronikai készülékek terén.

  • Baseus Encok W01 bemutató

    A TWS-kategória egyik legolcsóbb belépője pontosan azt nyújtja, amit az áráért elvárhatunk - nem a legszebb, nem a legjobb, viszont a kötelezőt megbízhatóan hozza.

Hirdetés