Hirdetés

Baseus Encok W01 bemutató

A TWS-kategória egyik legolcsóbb belépője pontosan azt nyújtja, amit az áráért elvárhatunk - nem a legszebb, nem a legjobb, viszont a kötelezőt megbízhatóan hozza.

Vezeték nélküli, töltőtokos sztereó fülhallgatót jellemzően nem a filléres árkategóriákban fogunk találni. Jellemzően 30-35 ezer forint, ahol a nagyobb gyártók már elkezdenek kellemes minőségű termékeket felvonultatni, de nagyon könnyen el lehet jutni akár a 100 ezer közelébe is, ha a menő márkák komolyabb fülesei közül szeretnénk venni valamit a mobilunkhoz. Mindeközben persze a kínaiak is rájöttek, hogy ilyesmit gyártani jóval kevesebből is lehet, a béna hangminőség pedig a mindent megígérő webshopon keresztül biztosan nem fog átjönni, így legfeljebb az árból következethetünk arra, hogy milyen eséllyel dobjuk kukba a pénzünket: felhasználói visszajelzések alapján annyi biztos, 10 ezer forint alatt szinte esélytelen ilyen töltőtokos kütyüből normálisan használhatót és értékelhető minőségben megszólalót találni, de fölötte is sokszor meglepetés, hogy mibe nyúlunk be.


[+]

Ilyenkor jön persze képbe az, hogy olcsó kínai márkából is vannak megbízhatóbbak, sok pozitív visszajelzéssel, évek óta a piacon: ilyen például a Baseus is, akiktől több terméket próbáltunk már, sok ezek közül itthoni, hazai forgalomban is elérhető, és javarészt mindegyik hozza azt, amit ígér: 11 000 forintért, egy kínai webshopból, látatlanban mi is ennek adnánk először esélyt, ha épp az ár/érték bajnok Xiaomi nem elérhető. A Baseus Encok W01-et próbáltuk ki a TomTop jóvoltából.

Hirdetés

A doboz kibontásával egyértelművé válik: a kedvező árú kütyüt közepes minőségi szinten kell értékelni: a fülhalgató méreteihez képest meglepően nagy töltőtok műanyaghasználata és összeszerelési minősége elfogadható, de nem hibátlan, a microUSB-csatlakozó kissé múltidéző, vezeték nélküli tölthetőséget ne várjunk, a töltést jelző led pedig kissé halovány. A lényeg persze odabenn van: a mindössze 1,5 centi hosszú, 5 grammos fülhallgatók kialakítása aránylag ergonomikus, a külső gombokat be lehet úgy nyomni, hogy ne fájdítsuk meg vele a saját hallójáratunkat, és mire ezt megállapítjuk, hagyományos kereséssel már tudjuk is csatlkoztatni mobilunkat a használathoz.


[+]

Háromféle méretű gumiharangot küldenek a fülhallgatóhoz, de a vetőcső mérete sztenderd, így a legtöbb fülhallgatóéval csereszabatos. Jól illesztve bőven jutni fog basszusból, a 8 milliméteres hangkeltő az SBC kodeken át egy közepes minőségre elegendő: nem egy értelmezhetetlen massza, amit kiprésel magából, még némi teret is átad a zenei élményhez, de a legmagasabb és a legmélyebb tartományokban elveszik, miközben pont egy erős V-karakterrel próbálja lekötni a felhasználó figyelmét, és elhomályosítani azokat a gyengeségeket, amiket viszont a középtartományban felhalmoz. Akusztikus és elektronikus zenékben is megvannak azok a hangok, amiket nagyon gyengén produkál, másokat azonban egész értelmezhetően jelenít meg. Általánosságban egyébként nincs komoly gond, az alapzaj minimális, és amit nem tud a hangkeltő megmutatni a mélytartományban, azt helyesen nem pótolja recsegés-ropogással. Nem egy elképesztő zenei élmény, de nem is tépi ki füléből az ember első belehallgatásra - pontosan ennyi várható el manapság ettől az árkategóriától.


[+]

A legnagyobb hiba a telefonálási hangminőségben keresendő, minden beszédpartnerem a beszélgetés első másodperceiben kért meg arra, hogy inkább beszéljünk hagyományos úton: a vezeték nélküli fülhallgatók jellemzően eleve nem túl jók telefonálásban a szájtól távol lévő mikrofoncsomag miatt, a Baseus szimpla mikrofonos megoldása pedig egyenesen gyengének bizonyult. A papíron 6, tesztelve inkább 4 órányi folyamatos zenehallgatás pont elegendő az esetek többségében, a töltőtoknak viszont utána 1,5 óra kell a fülesek regenerálásához, ez jóval több a komfortosnál és megszokottnál. A fülhallgatók darabja 60 mAh-s akkumulátorral bír, a töltőtok elvileg 2000 mAh-s, így aztán jó párszor fel tudja tölteni az eszközöket, ha már ilyen nagy és kimaradt belőle a Qi-töltés. A fülhallgatók cseppállóak, a gyártó szerint izzadság vagy eső közbeni használat nem árthat neki.


[+]

32 euró, azaz kicsit több, mint 11 000 forint, ingyenes postával: ennyiért kínálja a TomTop a kifutó Baseus Encok W01-et, és ha a Xiaomi EarDots belépőmodellei épp nem elérhetők, vagy a kis, hamar lemerülő és szintén nem vezeték nélkül tölthető tokjuk miatt nem szimpatikusak, nyugodtan választható helyettük ez a megoldás. A beszélgetési hangminőség gyenge, zeneileg viszont egy közepes szintet hoz, és nincs olyan hibája, ami miatt ne lehetne kiadni értük ezt az összeget. Persze figyeljünk arra, hogy ne nagyon hallgassunk utána AirPods Prót vagy akár egy Galaxy Buds+-t, mert hirtelen meg fogjuk érteni az árkülönbség okát.

szentkuti11

Aki cikkünk nyomán talált rá erre a fülhallgatóra, HUPAE0455 kuponkóddal 28,4 euróért veheti meg a fülhallgatót.

Előzmények

Hirdetés