Gimbal és szelfibot tesztasztalunkon

Hirdetés

Kjstar Z07-5 szelfibot

Sokat fejlődtek a mobiltelefonos szenzorok és szoftverek az elmúlt években, a készülék tartása azonban továbbra sem ideális a stabil exponáláshoz vagy videózáshoz, és az apró, fix gyújtótávolságú lencsék is korlátozzák a mobilos fotózás lehetőségeit. Ehhez próbált segítséget nyújtani a MobilX, amely két olyan szerkezetet is elküldött hozzánk egy próbára, amelyek praktikus előnyökkel szolgálhatnak a kézből való fotózáshoz képest. A Kjstar Z07-5 egy teleszkópos Bluetooth monopod, vagyis egy széthúzható rúd, amelynek a végére kell a készüléket felhelyezni, és amellyel nagyobb távolságból készíthetünk önfotókat vagy éppen olyan képeket, amelyekre karunk rövidsége okán máskülönben nem lenne lehetőségünk. A Z07-5 összeszerelése roppant egyszerű: a puha bélelésű készüléktartó satuba a mobiltelefont egyszerűen be kell pattintani (ha készülékünk túl keskeny volna, gumis kiegészítővel megtoldhatjuk), majd a monopod bekapcsolása és a fogantyún lévő kezelőgomb hosszú lenyomása után a monopodot mobilunkkal Bluetooth segítségével párosíthatjuk. A kameraszoftver elindítása után pedig mindössze annyi dolgunk van, hogy a fogantyún lévő gombot lenyomjuk, és az exponálást vagy a videofelvétel indítását a monopod elvégzi. Ha androidos készülékünk mégsem reagálna a gomb lenyomására a sikeres párosítás után sem, a Kjstar kompatbilis kameraszoftvere letölthető a dolog áthidalására.

Kjstar Z07-5
[+]

A 169 grammos teleszkópos rúd 235 és 1005 milliméter hosszúságúra húzható szét, és legfeljebb 500 grammos készülékkel lehet terhelni, persze ilyen nehéz mobiltelefon nem nagyon akad, a tabletek pedig már nem férnek bele a készüléktartóba (8,5 centiméter a satu maximális szélessége). A Bluetooth működtetéséhez a Z07-5 25 milliamperórás akkumulátort kapott, amely a mellékelt microUSB kábellel tölthető. Egy töltéssel százórás készenléti idő érhető el, illetve ötszázszor lehet a gomb megnyomásával jelet adni az exponálásra. A Kistar Z07-5 stabilizációs fej nélküli monopod, úgyhogy fotózáskor nem árt a lehető legfinomabb mozdulattal lenyomni a kezelőgombot. A rúd minél jobban ki van húzva, annál könnyebb bemozdult képet készíteni.

Kétféle módon élvezhetünk előnyt a monopod használatával: vagy szelfi, vagyis önfotó és önvideó készítésére használhatjuk a mobiltelefon fő lencséjét arcunk felé fordítva, vagy egyszerű hosszabbítóként olyan témákat fotózhatunk vagy videózhatunk vele, amelyeket szabad kézzel nem érnénk el, mert mondjuk túl magasan vagy egy kerítésen túl van. A készüléktartó dőlésszöge állítható, a gumis fogantyú pedig elég stabilan tartható a kézben, úgyhogy funkcióját a Z07-5 rendben ellátja, ugyanakkor stabilizátoros állványfej hiánya érezteti a hatását, úgyhogy nem árt minden témáról több képet is ellőni, hogy biztosan akadjon köztük éles darab. A rúd és a készüléktartó elég stabilnak tűnt, persze hirtelen mozdulatokat nem tettünk a szerkezettel, a gumis kezelőgomb viszont hajlamos volt foglalatába beragadni, és ilyenkor ki kellett piszkálni onnan. A Kistar Bluetooth monopod 6000 forint környékén vásárolható meg fekete, zöld vagy rózsaszín fogantyúval, és a Bluetooth párosításhoz legalább Android 3.0-ás vagy iOS 4.0-ás rendszert futtató okostelefonra lesz szükségünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés