Hirdetés

Élőben az Unpacked bemutatóról

A különféle elemzők által készített jelentéseket elnézve az androidos piacot egyértelműen a Samsung uralja, a dél-koreai gyártó Galaxy szériája elképesztően sikeres. A pálmát természetesen a csúcsgépek viszik, a Galaxy S, az S II és az S III is több tízmilliós eladási számmal böszkélkedhet, de a kisebb eszközöket is viszik, mint a cukrot. Arról nem is beszélve, hogy a vállalat idén másodszor vitte haza a Mobile World Congress-en kiosztásra kerülő legjobb okostelefon díjat, a Galaxy S II után a Galaxy S III is a zsűri kedvence volt. Nem csoda tehát, hogy a vállalat egyre nagyobb felhajtást kerít az aktuális zászlóshajó bemutatására: a legelső Galaxy S szűk körben debütált, a Galaxy S II a barcelonai MWC-n látta meg a napvilágot, a Galaxy S III-ról egy londoni rendezvényen hullott le a lepel. A negyedik tag érkezését celebráló eseményt viszont nehéz lesz majd lekörözni: a Samsung New York központját, a teljes Times Square-t bérelte ki.

Az előző Galaxy telefonok elképesztő példányszáma és az óriási marketinghadjárat miatt nem kérdés, hogy óriási siker lesz a Galaxy S IV, ez tiszta lelkiismerettel borítékolható. Mindezek mellett a konkurencia is visszafogottabb a tavalyi helyzetnél, egyelőre a HTC One vagy a Sony Xperia Z szorongathatná meg a Samsung újdonságát, ám mindketten kisebbet durrantak elődjeiknél. A pletykák szerint a Galaxy S IV egyébként 1080p felbontású 5 hüvelykes kijelzőt (reménykedünk a pentile mátrix elhagyásában), nyolcmagos processzort és Android 4.2-t kap, hajnali egykor kiderül, mennyire mondtak igazat a kiszivárogtatók. A rendezvény élő videón is nyomon követhető ezen a linken, mi pedig folyamatosan kommentáljuk majd a történéseket írásos formában. Magyar idő szerint éjfélkor (ez New Yorkban este hét órát jelent) tehát érdemes lesz visszatérni az oldalra.

10:42 Még több, mint egy óra van hátra a show-ig, a Samsung munkatársai már egy ideje serényen dolgoznak a helyszínen, mindez nyomon követhető itt.
11:54 Alig pár perccel a kezdés előtt mintegy 188 ezren nézik a rendezvény YouTube-csatornáját, a vállalat klasszikus zenével és egy folyamatosan ismétlődő animációval próbálja oldani a feszültséget. Előbbi nincs jó hatással jelen sorok kissé álmos írójára. A HD febontásért viszont jár a pirospont. Öt perc és kezdünk, figyelmeztetnek a szervezők.

a színpad
a színpad

12:00 Immár a vörösbe öltöztetett színpad látszik, az online streamet nézők száma eléri a 230 ezret, a minőség viszont nem romlott.
12:05 Egy kis csúszás van, a promóter szerint pár perc múlva kezdünk, a háttérben felcsendült az ismerős Samsung-dallam legújabb remixe.
12:11 Alig 11 perc késéssel el is indul a műsor, egy rövid visszaszámlálás után az előző promóvideók folytatását láthatjuk, főszerepben Jeremy-vel (a videókból ismerős kissrác). Aki meg is érkezik a színpadra, az est házigazdája mellette Will Chase lesz, a háttérben egy szimfónikus zenekar látható. Jeremy egyelőre elhagyja a színpadot, Will köszönti a nézőket, majd felkonferálja JK Shint, a Samsung mobil- és IT-iparágának vezetőjét. Az előzetes pletykákról van szó, és arról, hogy a vállalat mindig figyel a felhasználók visszajelzésére. Milyen jó lenne, ha a fényképek mellé hangot is rögzíthetnénk - kérdezi az úriember; ez a funkció mintha már létezne és videónak hívnák. A háttérben alighanem az új hívószavakat vetítik a falra: S Health, Group Cast, Home Sync és a társai. Videó következik, melyen immár a Galaxy S IV látható, a szlogen ezúttal a life companion (élettárs)

Jeremy a színpadra rohan és egy dobozt nyújt át, melyből JK Shin két Galaxy S4-et kap elő. A formaterv nagyon hasonlít a Galaxy S III-ra, ám vékonyabb és könnyebb annál. 327 szolgáltatónál, 155 országban, április végétől lesz kapható, 3G és 4G változatban is piacra kerül. A vezérigazgató búcsúzik, majd egy reklámfilm következik, a színpadon ismét Mr. Chase, aki Ryan Bidant (marketingigazgató, USA) konferálja fel. A Galaxy S 4 mindössze 7,9 milliméter vastag, a tömege 130 gramm, a képernyő 5 hüvelykes képátlóval, Full HD felbontással (441 ppi pixelsűrűség) és Super AMOLED technológiával rendelkezik. Fekete és fehér színben lesz kapható, a készülékház polikarbonátból készült.

A TouchWiz újdonságairól van szó, némileg új a főképernyő, a képernyőzár viszont teljesen megújult. Áttérünk az adatkommunikációra: 3G, 4G (100/50), Bluetooth 4.0, WiFi (802.11a/b/g/n/ac), MHL2.0 csatlakozó és egy infraport található a mobilon, távirányító funkcionalitással. A hátlapi kamera 13 megapixeles, az előlapi fényképező 2 megapixeles. A háttértár 16/32/64 GB kapacitású, microSD-kártyával bővíthető, a RAM mérete 2 GB. A megszokott érzékelők kínálatát egy infraszenzor és egy hőmérséklet- és páratartalom-érzékelő egészíti ki. Rövid színielőadással szakítják meg a bemutatót a Radio City Music Hallban, mely az új dual camera funkciót mutatja be. Segítségével egyszerre mindkét kamera képét rögzíthetjük egyetlen videófájlba, az előlapi kamera kicsiben látszik a felvételen. Fotózás közben immár hangot is rögzíthetünk.

Újra Jeremy-é a színpad, aki egy rövid sztepptánc-előadással szórakoztatja a nézőket. Egy laza huszárvágással a drama shot funkcióra ugrunk: a Galaxy S IV több, mint 100 fotót készít négy másodperc alatt, melyekből egy kollázst láthatunk. Az eraser funkcióval kitörölhetjük a nem kívánt elemeket a fotókból, ezt a fényképezés közben a kamera előtt átsétáló személlyel demonstrálják. Az AirView segítségével érintés nélkül, az ujjunkat a kéeprnyő felett tartva érhetünk el bizonyos funkciókat, mint azt az S Pen esetén tapasztalhattuk.

Az S Translator hang és szöveg alapú fordítást tesz lehetővé (TTS és STT), 9 különféle nyelvet (köztük az angol, francia, német, olasz, spanyol, kínai, japán, koreai és portugál) ismer. Mellette fénykép-alapon is tud fordítani, valamint rengeteg előre rögzített hasznos mondatot tartalmaz az említett nyelveken. Az Adapt display az aktuális tartalomhoz és a külső hatások alapján automatikusan hangolja a szaturációt és a fényerőt. A Story Album fényképalbumok létrehozására használható, melyekből képeslap is készíthető a blurb szolgáltatón keresztül, ez 70 országban érhető el.

A Galaxy S 4-en elérhető a Mobile World Congress-en bemutatott Home Sync felhőszolgáltatás is. Egy 1 TB kapacitású háttértárral szerelt dobozról van szó, 8 felhasználót kezel, WiFi-alapon szinrkonizál. Áttérünk az S Voice Drive-ra, mellyel hang alapon vezérelhetjük a telefont, majd a Smart Switch szoftvert mutatják be, mely más készülékekről történő átköltözéshez ad segítséget. A Galaxy S 4 kesztyűben is vezérelhető, mint azt a Nokia Lumia 920 vagy a Sony Xperia sola esetében is tapasztalhattuk, mindezt egy felettébb affektáló hölgytől tudjuk meg, aki a Samsung Hubot is bemutatja.

A Galaxy S 4 lesz az első olyan telefon, amely támogatja a Knox biztonsági szolgáltatást. Két külön fiókot (üzleti és magán) hozhatunk létre, melyek között nincs átjárás (mint a BB10-ben). Egy újabb színielőadással mutatják be a tartalommegosztó szolgáltatást, azaz a GroupPlay-t. A ChatOn csevegőprogram is megújult, megjelent a dual video chat funkció, mely videócsevegés során mindkét kamerát használja. Az Air Gestrure érintés nélküli vezérlést valósít meg, a kijelző előtt hadonászva lapozhatunk és vehetünk fel hívásokat. A Smart Scroll / Pause funkció szünetelteti a videólejátszást, ha a néző elfordítja a fejét. Az S Health különféle egészségügyi eszközökkel tud csatlakozni, a telefonhoz négy kiegészítőt (Pouch, Protective Case, Flip Cover és S View Case) mutattak be.

12:57 Búcsúznak az előadók, vége a prezentációnak, a részletes specifikáció itt olvasható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés