Az öt legfontosabb mobilos történés 2019-ben

Megint eltelt egy olyan év, amikor egy csomó érdekes dolog történt a mobilkommunikációban. Összeszedtük a legfontosabbakat.

Hirdetés

2. Piacra került az első hajlítható telefon

Piacra lépett az első olyan telefon, amelyre sokan úgy gondolnak, hogy a jövő technológiáját hordozza. Az összehajtható kijelző koncepciója évek óta napirenden van, sok-sok demonstrációs célból kiállított kijelzőt láttunk az évek során, de nem is maga a display hajlítgatása volt a technológiai kihívás, hanem hogy eszközt is kellett köré építeni áramkörökkel, akkumulátorral, nyitómechanikával, zsanérral. A Royole nevű cég FlexPai modellje volt az első ilyen, megvásárolható eszköz csillagászati áron és igen limitált készlettel, de aztán beindultak a nagyok.

A Mate X-et viszont már az MWC-n, a bejelentés után megfoghattuk
Huawei Mate X [+]

A Huawei és a Samsung majdnem egyszerre mutatta meg a saját megoldását, a Samsung Galaxy Fold könyvszerűen nyílik ki és belül van a kijelző, a Mate X viszont inkább olyan, mint egy félbehajtott tablet, ahol a kijelző kívülre került. A versenyből a Samsung jött ki nyertesen, nem okvetlenül azért, mert ügyesebbek voltak, hanem azért, mert a Huawei-jel menet közben történt néhány dolog (következő oldal). A Fold már piacon van, állati drága, teszteltük is.

A klasszikus Motorola Razr az új mellett
A klasszikus Motorola Razr az új mellett (forrás: Inverse) [+]

Közben a Lenovo is megrázta magát és bemutatta az új RAZR telefont, ami egy teljesen más megközelítés. Itt ugyanis nem egy alapvetően nagy valamit hajtogatunk szét még nagyobbá, hanem visszanyúltak a kagylómobilok koncepciójához és egy telefon méretű eszközt tudunk feleakkorára összecsukni, ami sokak szerint egy sokkal értelmesebb megoldás, mert mindkét esetben egy kézzel kezelhető, összecsukva pedig rendkívül kompakt. Ezt még nem lehet felénk kapni (máshol sem nagyon), de úgy tudjuk, hogy lesz Magyarországon is belőle néhány darab, nagyon kíváncsiak vagyunk.

Ez pedig már a végleges példány, a Galaxy Fold tesztkészülék
Galaxy Fold tesztkészülék [+]

Hogy 2020-ban mi lesz ennek az irányvonalnak a jövője, azt pár hete még nehéz lehetett volna megjósolni, de mivel a Galaxy Fold készleteket kábé elkapkodták a tehetősebb vásárlók, ezért az már fix, hogy a Samsung folytatja a szériát, jön még bőven hasonló termék és ahogyan a sorozatgyártás volumene növekszik, úgy talán a végfelhasználói ár is csökken. Tippünk szerint a Lenovónak is be fog jönni a RAZR, a Xiaomi pedig a TCL-lel karöltve jelentkezhet a saját megoldásával, amitől mindenki azt várja, hogy árban alávág az eddigi hasonló modelleknek.

A Fold doboza
A Fold doboza [+]

Az mindenesetre biztos, hogy ahogyan egyre több és több ilyen eszköz lesz, újra lesz értelme arról beszélni, hogy az okostelefonok formaterve izgalmassá válik, egy hajtogatható telefon olyan sokféle módon elképzelhető, hogy még évek kérdése, mire egyáltalán kikristályosodik, hogy melyik megközelítés a leginkább életképes, lehet, hogy nem is egy ilyen lesz, mindenesetre ez a technológia most újra mozgalmasságot vihet az évek óta nagyon egy kaptafára tervezett okostelefonok világába. Arról nem is beszélve, hogy a hajlítható kijelző megjelenhet a hordható eszközök, a tabletek, a notebookok és akár az autós infotainment rendszerek világában is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés