Az öt legfontosabb mobilos történés 2019-ben

Megint eltelt egy olyan év, amikor egy csomó érdekes dolog történt a mobilkommunikációban. Összeszedtük a legfontosabbakat.

Hirdetés

5. Elindult az 5G

Listánk utolsó helyére tettük az 5G elindulását. Nem azért, mert ez egy jelentéktelen kis apróság, hanem azért, mert a végfelhasználókat — legalábbis eleinte — ez nem nagyon fogja érinteni. Oké, vannak már a piacon 5G-s telefonok (pont nemrég teszteltük az LG V50-et, de a tényleges szolgáltatást egy Huawei Mate 20 X-szel próbáltuk ki), ezeknek azonban egyrészt még jelentős feláruk van a 4G-s testvérmodellekhez képest, másrészt pedig egyelőre túl sok lényegi pluszt nem nyújt egy átlagembernek.

A Vodafone Magyarország kül- és beltéri 5G-s lefedettségi térképe, 2019 decemberében
A Vodafone Magyarország kül- és beltéri 5G-s lefedettségi térképe, 2019 decemberében (forrás: Vodafone) [+]

Ugyanakkor viszont a jövő szempontjából ez egy fontos lépés. Az 5G (a közhiedelemmel ellentétben) nem arra van, hogy most még gyorsabb lesz az adatátviteli sebesség, ez csupán egy hozadéka a dolognak. A 4G is bőven elég egy átlagembernek bármire, hogy most 1 Gbps fölé tudunk ugrani az persze egy lélektanilag is nagy lépés, de az 5G lényege egyrészt a 10 ms alatti válaszidő, másrészt pedig a nagyságrendekkel több eszköz egyidejű kiszolgálása. Ez pedig elsősorban a robbanásszerűen terjedő IoT megoldásoknak szükséges, továbbá egy csomó olyan, jövőbeli fejlesztés záloga, amit a közlekedésben, az egészségügyben, vagy éppen a logisztikában tudunk majd használni.


[+]

A távolról végezhető sebészeti műtétek, vagy az egymással kommunikáló önvezető járművek szcenáriója csak két példa arra, hogy az alacsony válaszidejű hálózatokat mire lehet majd használni. Ettől még persze a szolgáltatók mind nagyon próbálják mantrázni, hogy az 5G milyen baromi jó lesz az okostelefonokhoz is — de nekik az elsődleges érdekük az, hogy áttereljék a felhasználókat az újabb generációs hálózatokra azért, hogy a 4G-n fel tudjon szabadulni kapacitás. Az 5G az idei év végétől elérhető itthon, egyelőre a Vodafone kapcsolta be Budapest belvárosában, de egészen biztos, hogy 2020-ban mindhárom hazai operátor elkezd majd egyre nagyobb területeket lefedni az új technológiával, tele lesz az MWC 5G-s telefonokkal (de még inkább 5G ipari megoldásokkal), aztán szép lassan ez is olyan alapvető lesz, mint most a 4G.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Hirdetés