2018. január 21., vasárnap

Gyorskeresés

Autós játékok Pocket PC-re

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ez alkalommal a versenyzés szerelmeseinek kedveskedünk.

K-Rally

Ötödik részéhez érkezett a Pocket PC-s játékokat bemutató cikksorozatunk. E jeles alkalomból most egy rendkívül népszerű kategóriából, nevezetesen az autós játékok közül szemezgettünk. Kezdjünk is bele!


A K-Rallyról nehéz elfogulatlanul írnom, hiszen a Bust-em 2 mellett ezzel játszottam a legtöbbet az összes Pocket PC-s játék közül. Mikor megkaptam tesztelésre a 0.9-es béta verziót, ismerőseim két héten keresztül már messziről felismertek karikás szemeimről. Éjszakánként ugyanis alvás helyett a K-Rallyval játszottam, a szórakozásnak pedig rendszerint nem a fáradtság, hanem a PDA-m akkujának lemerülése vetett véget. Nem árt tehát vigyázni a játékkal.A szoftver fejlesztője a lengyel Infinite Dreams, akiket a Symbian tulajdonosok is ismerhetnek, ez a csapat készítette ugyanis a rendkívül népszerű SkyForce-ot. A K-Rally e program továbbfejlesztett grafikus motorját használja, amiből kitatlálható, hogy egy felülnézetes (Death Rally szerű) játékról van szó. A győzelemhez egy gyors autón kívül fegyverekre is szükség lesz, amiket bizony komoly pénzekért lehet megvenni. A K-Rallyban a valuta tehát nagyon fontos szerepet tölt be.


A program indulás után megkérdezi, hogy igényeljük-e a hangok bekapcsolását - bár ezt a Java alapú játékoktól már megszokhattuk, Pocket PC-n ritkaság. A válasz megadása után a látványos főmenüben találjuk magunkat, ahol akár egyből el is kezdhetjük a bajnokságot vagy a karrier módot, de előtte érdemes menni pár kört, mert az irányítást szokni kell. Vezetni ugyanis szokatlan módon nem a gombokkal, hanem az érintőkijelzőt használva érdemes - bár természetesen a gombokkal is lehet, de véleményem szerint azokat jobb meghagyni a fegyvereknek. Ahogy az a képeken is látszik, a grafika meglehetősen szép, a robbanáseffektek, a guminyomok sokat dobnak a hangulaton. A készítők külön ügyeltek a fényekre, a textúrákon található statikus árnyékok nagyon jól néznek ki. A hangok az átlagosnál jobbak, de csodát nem szabad várni.Bajnokságokból 7 darab található, mindegyikben legalább 6 pálya van. Az egyes bajnokságokon 4 sofőr vesz részt, természetesen előrébb haladva egyre keményebb ellenfeleket kapunk. Mindenki ugyanolyan autóval indul, az összegyűjtött pénzből ezeket kell tuningolni. Három területet lehet fejleszteni: motor, kerekek, páncélzat. Ezek hatása magától értetődő: jobb motorral nagyobb végsebességet és jobb gyorsulást kapunk, a kerekek lecserélésével pedig könnyebben kezelhetővé válik a kocsi, valamint jobban fog gyorsulni. A legolcsóbb a páncél fejlesztése, viszont jobb páncélnál a károkat is drágább kijavítani. A fejlesztgetés mellett fegyverekre, egészen pontosan rakétákra és aknákra is kell költenünk, ez előbbi ára 50, utóbbié pedig 100 dolcsi (rakétából egy versenyen legfeljebb 8, aknából 4 lehet az autón). Ha jól bánunk ezekkel, akkor a miénknél jobb autókat is le tudunk gyűrni.


A pénzszerzésnek három módja van. A versenyeken az utólsó helyezettet kivéve mindenki kap pénzt, a dobogó legfelső foka arányaiban sokkal jobban "fizet", mint az alatta lévők, érdemes tehát nyerni. Verseny közben, a pályán is megjelennek pénzérmék, melyek 100 dollárt érnek - ha szerencsénk van, egy versenyen 1000-1500-at is össze tudunk szedni. A harmadik mód a fogadás: néha verseny előtt egy úriember megkeres minket különböző fogadási feltételekkel. Az üzlet megkötéséhez először a saját pénzünkből kell felraknunk 100/200/300 dollárt, majd ha teljesítjük a feladatot (pl. x időnél jobb köridő, egy bizonyos ellenfél likvidálása), annak nehézségétől függően dollárjaink többszörösét kapjuk vissza.


Karrier módban már a versenyeken való indulásért is fizetni kell - minél több a beugró, annál keményebbek az ellenfelek és annál nagyobb a nyeremény, valamint helyezésünktől függően pontot is kapunk. Célunk a legtöbb pontot összegyűjteni, hogy a ranglista elejére kerüljünk. A pénz itt talán még fontosabb szerepet kap, mivel a járgányunkat is magunknak kell megvenni. Elég furcsa, hogy új kocsi vásárlásakor a régi elvész, és semmi pénzt nem kapunk érte, függetlenül tuningszintjétől. Jól meg kell tehát gondolni, hogy mikor tungingolunk és mikor veszünk új autót! Verdákból egyébként 10 darab található, áruk 3 és 25 000 USD között mozog (egy ötös szintű motortuning ára autótól függetlenül 30 000 pénz). Egy olcsóbb autó persze erősebb tuninggal is gyengébb lesz, mint egy drága, de kevésbé tuningolt modell.Az említett játékmódokon kívül van quick race, random track, valamint ghost mode is. A menüben már ott figyel a Multiplayer felirat is, ez azonban sajnos még mindig nem elérhető.


A K-Rally megvásárlását mindenkinek csak ajánlani tudom. A játékmódok, a változó időjárás, a fegyverek, az egyre jobb autók hosszú időre képesek lekötni a játékos figyelmét. Ára 14,95 USD, a Pocket PC platform mellett MS Smartphone-ra, Symbian S60-ra és UIQ 3-ra is elérhető. Demo verzió sajnos nincs.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hi​rdet​é​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.