Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • AirunAlMarem

    csendes tag

    sziasztok! lehet, hülye kérdés, de betelt az első hdd-m a nas-ban és szeretnék beletenni egy másikat mellé; mennyire teljesen tuti abszolút biztos, hogy ettől nem sérülnek az adatok az elsőn?
    igazából már akkor elbizonytalanodtam, amikor az elsőt bettettem, hogy mit válasszak a felkínált lehetőségek közül, mivel csak 2 közül lehetett választani, amikre nem emlékszem mik voltak, de ugye elvileg legalább 4 módon lehetne kezelni 2 hdd-t: raid 0, raid 1, jbod és "csak úgy külön". én ez utóbbit szeretném, de most a GUI szerint lemezcsoportban van a kötetem. RAID típusnál az van írva, hogy "basic (Disk1)". konzolról beírtam, hogy cat /proc/mdstat és ezt írja:Personalities : [linear] [raid0] [raidl] [raid6] [raidS] [raid4]
    md2 : active raidl sda3[0]
    3902886720 blocks super 1.2 [1/1] [U]
    md1 : active raid1 sda2[0]
    1998784 blocks super 1.2 [2/1] [U_]
    md0 : active raid1 sda1[0]
    1997760 blocks super 1.2 [2/1] [U_]
    unused devices: <none>

    a nagy partíciónál az [U] jó jel, nem? gondolom a kisebb partíciót fogja csak tükrözni, amin a telepített modulok vannak. itt a [U_]-nál az aláhúzás a hiányzó raid-lábat jelöli, nem? de a "raidl" kicsit aggaszt a nagy partíciónál. ez gondolom a "linear" rövidítése, de az nem pont ugyanaz mint a jbod? ha beteszem a másik hdd-t és jbodba teszi, utólag ki lehet onnan szedni adatvesztés nélkül? vagy inkább particionáljam meg előre valahol és akkor úgy hagyja? köszi a segítséget és üdv!

    [ Szerkesztve ]

    "...Viháncos kedvünkre bólintana / Darton felettünk, mint jó apa..." R.I.P. Gáspár András

Új hozzászólás Aktív témák