Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz deadwing #54676 üzenetére

    "Maga a wifi teljesítmény régióktól függően változhat ugye. Az én eszközeim gondolom, hogy EU szabvány szerint mennek ami azt hiszem 100mW lehet max, de lehet 5G-n ez több... Ezzel nem vagyok teljesen tisztában, csak azt tudom, hogy a routerek 17dBm-et engednek a jelenlegi firmware-ükkel."
    Akkor tegyük tisztába: az említett 17 dBm (kb. 50 mW) érték adóteljesítmény, amit a CPE510 a 13 dBi nyereségű saját antennájába táplál. Az eredmény 30 dBm (= 1W) EIRP-érték, ami az 5 GHz-es sáv kültéri szegmensein érvényes limit, ennél nagyobb értékkel nem igazán találkozhatsz a régióban. Ez nem kevés, ezzel meglehetősen nagy távok is áthidalhatóak, bár természetesen a hatótáv nem csak a teljesítmény vagy EIRP függvénye. Szerintem az 5 GHz-cel mindenképp jobban jársz, és ennek több oka van: nagyobb engedélyezett EIRP, nagyobb elérhető antennanyereség, kisebb átmérőjű terjedési zóna (utóbbi lehet előny és hátrány is). Hiába nagyobb 5 GHz-en a szabadtéri csillapítás, mint 2,4 GHz-en (ugyanakkora linktávolságnál az előny kb. 7 dB a 2,4 GHz-es sáv javára), a nagyobb elérhető EIRP és antennanyereség ezt kompenzálja.. Amit tehetsz:
    - A rálátást biztosítod, akármilyen áron is. Ha eddig megoldható volt, akkor valamilyen módon most is törekedned kellene rá. Ha plusz anyagi ráfordítással jár, akkor is (magasabb árboc, nagyobb konzol, akármi árán). A reflexiós megoldás hiába működik, azért vannak korlátai, amelyekbe bele is futottál.
    - Olyan (a fentiek okán lehetőleg 5 GHz-es) eszközt szerzel be, ami rávehető valamivel nagyobb teljesítményre. A változtathatő nyereségű, cserélhető tükörméretű kiviteleknél ez megoldható, ha nem is teljesen szabályos.
    - Nagyobb nyereségű antennával szerelt verzióra váltasz, pl. a CPE610 már 23 dBi-s antennával szerelt. Ez adáskor nem jelent többletet, az EIRP ugyanannyi marad (a TX-powert csökkentik 7 dBm-re), de vételkor 10 dB többletet lesz a nagyobb nyereség miatt.

Új hozzászólás Aktív témák