Hirdetés

2019. március 19., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-07-30 17:06:48

Mobilarena

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37001) Ellia


Ellia
(őstag)

Üdvözletem! Szernék segítséget/tanácsot kérni!

Inviteles előfizető vagyok (már amennyiben ez fontos) elméletileg 40/10-es netre. A net stabil nem szokott szakadozni ami pozitív. Ezt a netet egy TP-link WR841-es típusú wifis routerel osztom a házban ahol van két asztali számítógép és még két laptop (+az apróságok, telefonok, de ezek most nem lényegesek). A két asztali konfigurációban TP-Link wifis 150 Mb/s-es hálózati kártya van. A Problémám a következő: Az egyik asztali konfiguráció és a két laptop (a falakat is figyelembe véve) nem hozzák az előírt sebességet (van amikor a speedtest 1mb letöltést mér, van, hogy 10-et) illetve a kapcsolatot is időközönként eldobják. Próbáltam játszani a router beállításaival. Ezzel azt értem el, hogyha a mode 11bgn mixedre van állítva, illetve a Channel Width 40MHz akkor a négy eszköz közül 1 asztali PC tartja csak a stabil kapcsolatot és a sebességet a többi folyamatosan elszáll. A Channel Width: 20Mhz-en meg a fentebb írt probléma áll fent, lassú és eldobja a kapcsolatot időnként.

Őszintén sokat nem konyítok a routerekhez, általában beállítom, teszek rá egy biztonsági jelszót és működik. Ha probléma van akkor meg keresgélek a neten, hátha megtalálom magam a megoldást rá. Most nem találtam, nem tudom mi lehet a probléma, totál tanácstalan vagyok. Valaki tapasztalt már hasonlót vagy tudja mi a hiba forrása/megoldása?

Választ előre is köszönöm! :)

u.i.: router frimeware-t még nem frissítettem.

BN: eszem#2717 GW2: eszem.3751 Uplay: SzMrt

(#37002) And válasza beleszólok (#36999) üzenetére


And
(PH! kedvence)

"Úgy emlékszem, gyárilag sok router csak 50% (vagy 50mW?) körül ad, miközben itthon 100mW a max."
Ismét: a 100 mW-os / +20 dBm-es limit nem az adóteljesítményre (amit a router táplál az antennába), hanem EIRP-értékre vonatkozik, tehát benne van az antenna nyeresége is. Ergo nem mindegy, miféle antennába toljuk a wifi-eszköz által biztosított adóteljesítményt. Némelyik TP-Link routert, a WR741 is gyárilag 5 dBi-s (lineáris egységekben: ~ 3,16x-os nyereség izotrop sugárzóra vonatkoztatva) antennával adják, vagyis azok adóteljesítménye a limit betartásához csak 31,6 mW (+15 dBm) lehet. Ami azt is jelenti, hogy nagyobb antennát rászerelve - az antenna fő sugárzási irányára értve - egyből túlléped a 100 mW-ot. Olyan trükköt pedig, hogy a firmware figyelembe vegye a felhasznált antennát is az adóteljesítmény beállításakor, soho-kategóriában eddig csak Ubiquiti gyártmánynál (airOS firmware) láttam, és természetesen neked kell megadnod a nyereség értékét, mivel magának az eszköznek fogalma sem lehet arról.

[ Szerkesztve ]

(#37003) beleszólok válasza And (#37002) üzenetére


beleszólok
(senior tag)

O.K., ezt mindig elfelejtem, talán azért, mert viszonylag ritka, ha valaki antennát cserél, a gyári fw-ről meg feltételezem, hogy tisztában van ezzel is.
De a szóban forgó router úgy tűnik fix értékkel dolgozik, mert a 4300-ban megtaláltam a szükséges menüpontot (igaz, nem számszerűsítve, csa min, mid, max formában), ebben meg még a v4-ben sem.

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#37004) And válasza beleszólok (#37003) üzenetére


And
(PH! kedvence)

Valóban, elég sok gyári firmware dolgozik fix teljesítménnyel, 1-2 generációval ezelőttig kifejezetten ritka volt, hogy azt a felhasználó által lehessen állítgatni. Amúgy persze soho-routerektől nem is szabad elvárni pár dB-nél nagyobb pontosságot /kisebb hibát/, tehát a valóságban ilyen kis értékű nyereségnövekedés nem számít annyira (meg sajnos a gyakorlatban sincs meghatározó előnye, főleg zárt térben).

(#37005) hviiick


hviiick
(lelkes újonc)

Helló!! Azt szeretném megtudni, hogy van e olyan program, ami üzenetet küld nekem akkor amikor a wifimhez okos telefonnal csatlakozni akarnának, és esetleg, üzenet is küldhessek vele?! :)

(#37006) jbl válasza hviiick (#37005) üzenetére


jbl
(fanatikus tag)

Routered log–jába benne lesz. Ha írsz rá egy script –et, e-mailben értesít.

(MikroTik RouterOS)

https://updown.io/r/8SVrx

(#37007) beleszólok válasza jbl (#37006) üzenetére


beleszólok
(senior tag)

Vagy nem...
Kérdés, hogy egyáltalán hozzáfér-e a router logjához? Ha igen, akkor vajon a firmware logolja-e a csatlakozási kísérleteket? (pl. Tomato nem tud logolni ilyesmit :( )
És akkor még mindig ott a kérdés, hogy hogyan tudna üzenetet küldeni (egyáltalán miről és milyen üzenetet?)
Ja... és ugye kitétel volt, hogy "amikor mobiltelefonnal..." - na azt meg egyáltalán nem fogja tudni egy SOHO router, hogy aki rácsatlakozik, az notebook, tablet vagy mobil...

Direkt nem reagáltam a kérdésre, mert ennek megválaszolásához ismerni kellene a konkrét eszközt.

[ Szerkesztve ]

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#37008) josi9682


josi9682
(újonc)

Sziasztok.

A következő gonddal küzdök: adott egy UPC-s Cisco modem,ehhez egy 5 méteres UTP kábellel csatlakoztattam egy routert (TP Link 300Mbps). Azért ilyen távolságra,mert így kiválóan működik egy LG Tv smart része,nem szaggat,stb. A router egyik ethernet portjából egy másik 5 méteres UTP kábellel csatlakoztattam egy laptopot.Azért ilyen módon,hogy ne zavarja egymást a Tv meg a laptop,nem akartam hogy mindkettő a Wifit használja egyszerre.

És itt jöttek a gondok: a laptop teljesen követhetetlen módon váltogat a wifi és a "helyi kapcsolat" között,hol az egyiket,hol a másikat használja,semmilyen rendszer nincs benne.Végül a laptopon letiltottam a wifit,ekkor szépen megy egy darabig a "helyi kapcsolat",majd egyik pillanatról a másikra teljesen megáll,közölve,hogy a hiba oka:nem sikerült hálózati címet kiosztani a számítógépnek.(XP) A hibát csak a laptop újraindítása oldja meg,ekkor újraindul a helyi kapcsolat,a következő leállásig.

Mi lehet vajon az oka,valamit állítanom kellene esetleg a routeren?

(#37009) mezis válasza josi9682 (#37008) üzenetére


mezis
(PH! nagyúr)

Üdv.!

A routert egyelőre ne piszkáld. A WinXP helyett indíts el egy Live Linux-ot (Pl. Ubuntu), használd azzal. (És kezdj hozzászokni, mert az XP telepítés, frissítés kezd igen rizikós lenni.)

Vagy frissítsd a WiFi drivert az XP-n.

mezis

(#37010) jbl válasza beleszólok (#37007) üzenetére


jbl
(fanatikus tag)

Meglehet csinálni.
Legalábbis az enyémmel igen. Script tartalma system error critical…
Log-ban látszik a kísérlet, e-mailt kellene beállítani és működő képes a dolog.

https://updown.io/r/8SVrx

(#37011) beleszólok válasza jbl (#37010) üzenetére


beleszólok
(senior tag)

Azért azt is számold hozzá, hogy ez a SOHO-ból inkább a SO kategória, nincs minden lakásban Microtik, másrészt amit mutattál, az csak annyi, hogy bizonyos logbejegyzés típusok triggerelhetnek e-mail küldést, ha jól látom.
Egy openwrt/dd-wrt/tomato/etc. akár smtp szerver is lehet, azzal nem volna gond, viszont hogy állapítod meg, hogy aki csatlakozni próbál wifi-n, az milyen eszköz?
És mégegyszer: erősen kérdéses, hogy a kérdező routere tud-e ilyesmit.
Sokra megy vele, hogy a tiéd tudja... :)

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#37012) And válasza beleszólok (#37011) üzenetére


And
(PH! kedvence)

"viszont hogy állapítod meg, hogy aki csatlakozni próbál wifi-n, az milyen eszköz?"
Itt lehetne bohóckodni az OUI-adatbázissal, bár ember legyen a talpán, aki erre a megfelelő feltételt (mobil / nem mobil) eldöntő lekérdezést megírja. Már csak azért is, mert a wifi-chipset gyártója nem feltétlenül egyezik a mobil eszköz gyártójával. Vagy szóba jöhet még pl. a bejelentkező dhcp-kliens hostneve is (Andriod OS-sel rendelkező eszközöket rendszeresen "andriod-xxxx" néven látom a kliensek között). Szóval ilyen firmware-t vagy kiegészítőt egészen biztosan nem lehet minden fáról leakasztani, pláne nem minden eszközhöz. Úgyhogy nagy átlagban valóban elég halott ügy, ha minden pontját komolyan akarjuk venni az eredeti feltételeknek, pláne ha nem e-mail üzenetre gondolt..

(#37013) kutga


kutga
(PH! nagyúr)

Urak!

Ismét kellene egy kis segítség.

Otthoni 15 megás UPC előfizetés, a wifi használhatatlan, egy darabig működik, aztán nem tölt be semmit. UPC-t felhívtam, a modem rendben, a routerrel van valami gubanc, most cseréltem két hete egy TP-Link kétantennás modellre. Merre induljak el?

Inssider kép:

Az élet négy magnál kezdődik.

(#37014) beleszólok válasza And (#37012) üzenetére


beleszólok
(senior tag)

Egyrészt elég bonyolult feladvány, másrészt ez gyakorlatilag a MAC címekre épít, ha jól tudom, azt meg két mozdulat átírni. ;)

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#37015) beleszólok válasza kutga (#37013) üzenetére


beleszólok
(senior tag)

Routeren a firmware-ből a legfrissebb van fenn?
Amikor nem megy, valójában mi döglik meg? A gép-router kapcsolat? Vagy csak a netről szakadsz le?
Miután használhatatlanná válik, mi a megoldás, hogy újra működjön? Kliens újraindítás vagy csak a router újraindítás segít?

Ha kliens: mi van, ha csak kikapcsolod a wifi-t és kis idő elteltével vissza?

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#37016) kutga válasza beleszólok (#37015) üzenetére


kutga
(PH! nagyúr)

Router friss, az előző ugyanezt csinálta.

Gép-router kapcsolat nem szakad meg, csak a netről szakad le.

Általában kikapcsolom a wifit a laptopon, és bedugok egy kábelt.

[ Szerkesztve ]

Az élet négy magnál kezdődik.

(#37017) beleszólok válasza kutga (#37016) üzenetére


beleszólok
(senior tag)

És ettől (wifi ki, kábel be) helyreáll a kapcsolatod? Hm... ismerős, de nagyon rég volt...
Valami routing gond rémlik vagy megkergülő DNS, de túl rég volt, nem emlékszem. :(

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#37018) kutga válasza beleszólok (#37017) üzenetére


kutga
(PH! nagyúr)

Kábelen többnyire jól működik.

Wifi channelt állítgattam, de nem megoldás.

Az élet négy magnál kezdődik.

(#37019) beleszólok válasza kutga (#37018) üzenetére


beleszólok
(senior tag)

Ha legközelebb ledöglik, próbálj ki két dolgot (feltéve, hogy windows-od van), mielőtt kábelre váltasz:
1. ping 8.8.8.8 (esetleg tracert -d 8.8.8.8)
2. nslookup itcafe.hu, ha előző megy, de ez nem, akkor ipconfig/flushdns és újra az nslookup.

[ Szerkesztve ]

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#37020) kutga válasza beleszólok (#37019) üzenetére


kutga
(PH! nagyúr)

Az élet négy magnál kezdődik.

(#37021) beleszólok válasza kutga (#37020) üzenetére


beleszólok
(senior tag)

tracert -d 8.8.8.8 mond valamit a timeouton kívül?
Csak azt nézd meg, eljut-e a routerig, illetve utána a külső eszközre. Erről lehetőleg ne rakj be screenshotot, mert benne lesz az IP-d.
(ha jól értem, a routert el tudod érni, ugye?)

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#37022) mezis válasza kutga (#37020) üzenetére


mezis
(PH! nagyúr)

Frissítsd a WiFi drivert. (Eltávolítás, mert nagyon lusta lett a Win)

mezis

(#37023) kutga válasza beleszólok (#37021) üzenetére


kutga
(PH! nagyúr)

A routert elérem. A tracert is eljut a routerig, onnan meg valameddig.

Az élet négy magnál kezdődik.

(#37024) beleszólok válasza kutga (#37023) üzenetére


beleszólok
(senior tag)

Az a "valameddig" több, mint két címet jelent a routeren túl?
(nálam a router utáni első a szolgáltatóm switch-ének belső címe, a második már a szolgáltató egyik routere)

Hiába töröm a fejem, nem ugrik be, mi volt anno a megoldás. Az a wifi driver frissítés nem rossz ötlet.
Illetve: csak egy eszközzel csinálja vagy netán ki tudod próbálni tablet géppel vagy mobillal, esetleg másik számítógéppel?
Nekem egyre olyan emlékek jutnak eszembe, hogy a router firmware-ével volt valami gond, de semmi biztos. :(

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#37025) kutga válasza beleszólok (#37024) üzenetére


kutga
(PH! nagyúr)

Wifi drivert frissítettem.

A tracert most 13 lépésben fut végig, a 12-esnél nincs válasz, de ment tovább.

A routert azért zárnám ki, mert az előző is ugyanezt csinálta, azon is a legfrissebb fw volt fent.

MOD
Mobillal nem tudom kipróbálni, nem használok, csak a laptop van.

[ Szerkesztve ]

Az élet négy magnál kezdődik.

(#37026) beleszólok válasza kutga (#37025) üzenetére


beleszólok
(senior tag)

És most épp döglött a kapcsolatod? Mert amíg normálisan működik a rendszered, addig a tracert-nek is működnie kell. (hogy egy-egy node nem válaszol, annak nincs jelentősége)

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#37027) kutga válasza beleszólok (#37026) üzenetére


kutga
(PH! nagyúr)

Most épp jó, eltávolítottam a wifi drivert és frisset raktam fel, kíváncsi vagyok meddig. Ha így marad, akkor a wifi driver volt a ludas.

Az élet négy magnál kezdődik.

(#37028) AssAssynn


AssAssynn
(senior tag)

Sziasztok!

Asztali gépemhez kellene wifi adapter.
Egy kérdés. Melyik a jobb?
TP-LINK TL-WN722NC + TP-LINK TL-ANT2408CL (8dBi antenna) ---- VAGY ---- TP-LINK TL-WN8200ND

"Igen nagy hiábavalóság, mondja a Prédikátor, minden hiábavalóság!" (Prédikátor könyve 12,8)

(#37029) kali válasza AssAssynn (#37028) üzenetére


kali
(Jómunkásember)

szia,

router kérdése is, amennyiben az 300-as, mimo képes, úgy a második a jobb választás.

(#37030) Winne


Winne
(PH! nagyúr)

Sziasztok!

Egy TL-WDR4300-as routerem van, amin openwrt fut és azon torrentezek. A kérdésem a következő: a router kábelen gigabites. Most cseréltem kábelt cat7-re. A hdd-ről lemásolom az állományokat, ami 12500 kbyte/mp sebességgel másolja. Nem tudom elérni, hogy gyorsabban másolja valahogyan? :)

A lapomnak az integrált LAN része ez:

- PCIE x1 Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s
- Realtek RTL8111E
- Supports Wake-On-LAN
- Supports LAN Cable Detection
- Supports Energy Efficient Ethernet 802.3az
- Supports PXE

Ez egy aláírás!

(#37031) AssAssynn válasza kali (#37029) üzenetére


AssAssynn
(senior tag)

Szia!

Köszönöm a választ! Koliban vagyok, sajnos nem tudom a router pontos típusát... ezak azok az UFO-k tudod... :D Majd valahogy utána kell néznem. Tehát csak akkor jobb az első választás, ha 150mbps-ak a routerek?

"Igen nagy hiábavalóság, mondja a Prédikátor, minden hiábavalóság!" (Prédikátor könyve 12,8)

(#37032) Gubek-Einste válasza Winne (#37030) üzenetére


Gubek-Einste
(Topikgazda)

Itt a router hardvere az ami nem tud többet USB-s HDD másolásnál.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by UPC Fiber Power 120 with Cisco EPC3925 & Asus RT-N18U

(#37033) Winne válasza Gubek-Einste (#37032) üzenetére


Winne
(PH! nagyúr)

Féltem, hogy ezt a választ kapom. : (

Ez egy aláírás!

(#37034) kali válasza AssAssynn (#37031) üzenetére


kali
(Jómunkásember)

az első is jó a 2 antennás, 300-as, mimo képes routerhez, de akkor a 150-es ellenoldal lesz a szűk keresztmetszet, mert nem lesz kihasználva a router 2 antenna, mimo és sebesség kínált többlete.

(#37035) kutga válasza beleszólok (#37026) üzenetére


kutga
(PH! nagyúr)

Na eddig tartott a jóvilág. Ma kb. fél óra után az új wifi driverrel megint nem tölti be a weboldalakt a laptop.

Az élet négy magnál kezdődik.

(#37036) csiki_92


csiki_92
(senior tag)

Sziasztok!

Wi-fi adaptert szeretnék vásárolni. Olyanra lenne szükségem, ami alkalmas online multi-ra. Jelenleg egy [ASUS USB-N14/EU] tipusú adapterem van, de ezzel folyamatosan laggolnak a játékok. A doboz hátlapján multiplayer gaminghez [ASUS USB-N53] tipusú adapter ajánlanak. A routerem egy [ASUS RT-N12 D1], ami a szomszéd szobában van. Szerintetek megfelelő lenne az N53, vagy milyet ajánlanátok, ami azért árban nem olyan húzós, de alkalmas lehet online játékra ( pl. BF 3-4, CS:GO)?

(#37037) tepenzed


tepenzed
(őstag)

Sziasztok! Van nekem egy ZTE H168N routerem amit vdsl-hez használok.

Az a problémám,hogy internet csak akkor jön,ha a kábel a 4 foglalat közül a LAN1-be van bedugva és csatlakoztatnám a PS4-et bármelyik másikba de nem jön róluk internet és pcn is csak akkor ha a kábel a LAN1be megy, pedig írja a modem hogy pl LAN4 UP és forgalmat is mutat rajta.

Valaki esetleg teamviewerrel bele tud nézni a router beállításokba? fizetek is akár paypalon csak nagyon idegel a dolog

(#37038) Gubek-Einste válasza csiki_92 (#37036) üzenetére


Gubek-Einste
(Topikgazda)

A jelenlegi az jobb mivel külső antennás, az N53 egy dual band, belső antennás típus ami számodra nem optimális.
inSSIDer mit mutat?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by UPC Fiber Power 120 with Cisco EPC3925 & Asus RT-N18U

(#37039) csiki_92 válasza Gubek-Einste (#37038) üzenetére


csiki_92
(senior tag)

A dobozára (a jelenleginek) azt írják, hogy nem alkalmas online játékra. Online játékra az N53-ast ajánlják. Viszont apron találtam egy Netgear-t, amiről a gyártó szintén azt állítja, hogy alkalmas online játékra.

(#37040) Gubek-Einste válasza csiki_92 (#37039) üzenetére


Gubek-Einste
(Topikgazda)

A külső antennás adapter jobb.
Olyan nincs, hogy nem alkalmas játékra egy adapter.
inSSIDer mit mutat?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by UPC Fiber Power 120 with Cisco EPC3925 & Asus RT-N18U

(#37041) csiki_92 válasza Gubek-Einste (#37040) üzenetére


csiki_92
(senior tag)

Hol tudom azt megnézni?

(#37042) Gubek-Einste válasza csiki_92 (#37041) üzenetére


Gubek-Einste
(Topikgazda)

Egy wifi gépre fel kell telepíteni a programot majd a 2,4 GHz Channal lappal kellene egy teljes ablakos képernyő mentés, 3.0 verzió ingyenes letöltése.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by UPC Fiber Power 120 with Cisco EPC3925 & Asus RT-N18U

(#37043) csiki_92 válasza Gubek-Einste (#37042) üzenetére


csiki_92
(senior tag)

Erre gondolsz?

[ Szerkesztve ]

(#37044) Gubek-Einste válasza csiki_92 (#37043) üzenetére


Gubek-Einste
(Topikgazda)

Pontosan erre gondoltam.
Más zavaró hálózat nincsen így ez nem lehet sem gond.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by UPC Fiber Power 120 with Cisco EPC3925 & Asus RT-N18U

(#37045) csiki_92 válasza Gubek-Einste (#37044) üzenetére


csiki_92
(senior tag)

És akkor mi lehet a probléma? Hibás az adapter?

(#37046) Gubek-Einste válasza csiki_92 (#37045) üzenetére


Gubek-Einste
(Topikgazda)

Ennek kiszűrésére próbáld ki egy másik gépbe.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by UPC Fiber Power 120 with Cisco EPC3925 & Asus RT-N18U

(#37047) csiki_92 válasza Gubek-Einste (#37046) üzenetére


csiki_92
(senior tag)

A dologhoz az is hozzá tartozik, hogy egy régi TP-Link adapterrel nem laggolnak a játékok, szóval akkor a gebasz valahol az ASUS környékén van (szoftveresen, vagy hardveresen), viszont a tp-link sem megoldás hosszú távon, azzal is már rengeteg bajom volt, ezért vettem hónap elején az asus-t.

(#37048) Gubek-Einste válasza csiki_92 (#37047) üzenetére


Gubek-Einste
(Topikgazda)

A szoftveres gond szűrésére: teljesen távolítsd el a driver-t/utility-t majd a chipset gyártó weboldaláról szedd le a legfrissebbet, csak a driver-t tedd fel, ne a utility-t.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by UPC Fiber Power 120 with Cisco EPC3925 & Asus RT-N18U

(#37049) csiki_92 válasza Gubek-Einste (#37048) üzenetére


csiki_92
(senior tag)

Laptopon tegnap este kipróbáltam, nem volt problémája, így valószínűleg tényleg szoftveres eredetű lehetett a probléma. Újratelepítettem az egész Windows-t, amúgy sem ártott már, remélem most jó lesz. Köszi a segítséget!

(#37050) thedarKnight


thedarKnight
(senior tag)

Sziasztok!

Adott egy Cisco router amit a UPC adott a nethez. Na hát ennek a routernek harmat gyenge a hatótávolsága. Konyháig nem ér el (15m) Ki tudom én ezt cserélni saját routerre vagy ebbe a Cisco-ba kell nekem belekötni az én saját wifi routerem?

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.