Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sssent

    senior tag

    válasz McLaca #2983 üzenetére

    Igazából nem tudom mi van a Nokiánál, csak találgatok. Elképzelhető, hogy a Nokia kliense a telefonon is az 5060-as portot használja, és a T ezt szűri. Ha másik telefonon keresztül SIP-elsz, akkor a NAT ezt összekeveri, ezért működik. Erre a VPN-en, vagy másik SIP kliensen kívül nincs is megoldás. A szerver 5060-as portjának szűrésére (technikailag) van.

    Ha az ÁSZF tiltja a SIP használatát, akkor azt ugyebár nem szabad használni. De tegyük fel, hogy van egy privát webszervered, mit ad Isten, pont az 5060-as porton. Ha a szolgáltató ennek elérését korlátozza, akkor jogosan próbálhatod megkerülni azt, mondjuk az alábbi módon.

    Tegyük fel, hogy van egy linuxos routered (szervered), amihez root hozzáférésed is van. Ha adott ez a feltétel, akkor szerintem már tudod, hogy mit csinálj az iptables-szel ahhoz, hogy forwardold mondjuk a routered 80-as portját a webszervered 5060-as portjára. Ha mégsem, akkor irány a megfelelő topic és/vagy a gugli. Ha a gyári szoft. futkos a routereden, akkor esetleg megpróbálhatod ugyanezt a webes felületen a port-forwarding szabályoknál is, de ott ez többnyire nem szokott összejönni, a GUI általában nem engedi, hogy a cél IP a belső hálón kívül legyen. Ezek után értelemszerűen a webszervered a routered 80-as portján lesz elérhető.
    (Szerk.: az kimaradt, hogy ha a WAN interfészen, a forwardolt 80-as porton van a router webes admin felülete is, akkor azt fentivel nyilván elérhetetlenné teszed. De valószínűleg más porton is működne ugyanez.)

    Ha azon az 5060-as porton mégsem egy webszerver futna, és a szolgáltató tartalom alapján is szűr (nem tartom valószínűnek, de amúgy nem tudom), akkor a fenti nem működne. De ugyebár mi tiltott forgalmat úgysem akarunk csinálni ;)

    Ha végképp nem akarjuk a szolgáltató orrára kötni, hogy mire használjuk az amúgy cseppet sem olcsó adatforgalmi keretünket, akkor marad a VPN, amin minden átmegy, csak sajnos lényegesen körülményesebb konfigurálni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák