Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz lappy #5590 üzenetére

    Bizonyos szinten már felesleges belemenni a dolgokba. A mi cégünk sok nagyobb projekt miatt ráállt arra hogy a TERC árazó programmal árazunk be mindent, ami viszont túlságosan részletes. Külön kell megadni az egyes érvéghüvelyek méretét, számát, hogy a főelosztót pontosan milyen típusú és hány db hensel tokozatból rakod össze.
    Ráadásul alapbeállításként pl az NH szakaszolókkal előre összeállított 250A-es hensel sínszekrény ára meredeken eltér attól ha egy regisztrált villanyszerelő csak a helyszínen felpattintja az üres sínszekrénybe a szakaszolókat. Most akkor ezért is az árazós kolléga a felelős, hogy a kifzetett licensz alapján frissülő TERC program adatbázisában rosszul szerepelnek a tétel árak?
    Pl az egyik vezeték keresztmetszet a 2-vel nagyobb egységárával szerepelt az adatbázisban...vagy másfél éven át.

    De ilyen esetekben pl a régi vezetékek kihúzása a korábbi védőcsövekből is külön méretkategóriánként és érszámonként szerepeltethető. B..omira felesleges, szerintem korrektebb így hogy az egész munkára, a 14 lakással kapcsolatos minden műveletre egybe szerepel a munkadíja. Nem pedig kirészletezve hogy főkapcsoló beépítés "x" összeg, főkapcsoló hajtás beépítés "y" összeg, sínszekrény hozzáfúrása a főkapcsoló szekrényéhez "z" összeg....egyben az egész a jó szerintem.
    Meg ilyenkor belekerül az árajánlatba a pontos méter hossza a telepítendő új védőcsövezésnek. No de ha a helyszínen derül ki hogy a falba süllyesztett védőcsövek 50%-a elégséges anygú és állapotú, akkor meg persze a szerelő van leszidva hogy miért nem véste ki és cserélte a védőcsövet...de ha meg kicseréli, akkor meg megint le van hülyézve hogy teljesen jó védőcsövek cserélését miért fizetteti ki a házzal.

    BTW ez éppen nem túl bonyolult társasháznak tűnik a fotó alapján, a mérőszekrény dobozokon kívül valszeg nincs mivel variálni. DE mindig elmondjuk a társasházaknak, hogy először csináltassák meg a tervet, aztán a területi szolgáltató által elfogadott terv alapján jöjjön a versenyeztetés, mert máskülönben jöhetnek a kókler cégek és azt áraznak amit akarnak, nincs összehasonlítási alap. Ha van egy terv, akkor mindenki köteles azt beárazni.

    #5591 313313

    Jó hogy említed, mert azok nem szerepelnek külön tételként az adott szinti csoportos mérőhely mellett, pl Schrack 6 mérőhelyes szekrény, amiben van sínszekrény, de a Schrack ügyfélszolgálata a lelkedre köti hogy legyen külön szinti fogadó szekrény.
    Pedig nem két fillér a mostani elszállt árak mellett az új rendszerengedélyes kivitelben. Régebben megoldottuk anyagban 30k alatt sima sorkapcsokkal...most meg pff.
    Na ezért írtam, hogy jogos ha valaki az anyagárba is belerak némi nem részletezett költséget, mert simán közbe jöhetnek előre nem látott költségek.

    Amúgymeg egy hatalmas kiszúrás, hogy beépíted a 2 méter magas 6 mérőhelyes csoportos mérőhely fém szekrényt az aljában a 250A-es gyűjtősínezéssel, de még külön mellé építsél ki egy szinti leágazó szekrényt. Ezért az előírásért valakit konkrétan karóba húznék, hogy mi a fene a műszaki probléma lehet azzal, ha a csoportos mérőhelybe közvetlenül megy bele a bejövő és elmenő fővezetékezés védőcső??
    Ha nagyon akarja, akkor majd azon belül kialakíthatunk neki külön sorkapcsozást, de így...

    Szerencsére területi illetékes szerint, ha a tervező megtervezi majd tervjóváhagyás osztály elfogadja, akkor lehet pl PVT tokozatokból úgy összeállítani kisebb csoportos összeállítást, ahol pl egymás alatt 2 mérőhely, felülre hozzászerelve egy 30x30-as tokozat, benne fővezetéki sorkapcsokban megfogva a fővezeték, majd innen megy az elmenő fővezeték is és leágaztatva a mérők vezetékezése.
    Tehát hogy a csoportos mérőhelyen belüli elágazó tokozat egyben a szinti elágazás is, pl egyvonalban felfelé haladó fővezetéki "strang" esetén, ahol a lakások egymás alatt fölött vannak.
    De nem minden tervjóváhagyó osztály fogadja ezt el. Szuper egységes a rendszer.
    Továbbá ha a csoportos mérőhely az adott fővezeték legutolsó emelete, akkor megint csak nem kötekszik a jóváhagyó osztály a szinti fogadó meglétén.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák