Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Én soha többet nem akarok visszatérni az épületvillanyszereléshez, ez tegnap pokol volt ott gondolkodtam ezen. Nincs az a pénz h én ennyit szívjak, max magán projektben magmanak ha senki nem hajt.
És a tegnap után fix h nem ásom ki az oszlop helyét, kifizetem. Még német katonai sisak is előkerült tegnap.2db APC BE-700GR szünetmentes tápegység eladó.
-
őstag
válasz Kolondrum #5451 üzenetére
Jobb esetben nem a villanyszerelő végzi ezt a munkát, ipari szerelésnél sem, még épületen belül sem.
Persze ha egyedül vagy akkor mindent magadnak kell csinálni, de ez majd minden szakmában így van. Ha egyedűl főzöl, akkor az alapanyag beszerzéstől - mosogatásig minden a tied.
A kőműves mellett is mindig volt culager. De aki egyedül marad, az maga pakolta a betonkeverőt is.Meliora sunt bono inimica
-
tylerddd
veterán
Üdv! Még agyalok a hosszabbító témán. PROTRON az 1db 16 csatlakozós helyett két 6-ost javasolt. Az a megoldás mennyire életképes, hogy egy mezei 5m-es hosszabbítóba teszek egy ilyen valamit és ebbe kötöm a két 6-os elosztós hosszabbítót? Köszönöm!
Csak egészség legyen, meg térerő!
-
őstag
válasz tylerddd #5453 üzenetére
Sok eszköz nem igényel földelést, de foglalják a helyet. Amikor stúdióban dolgoztam, akkor euro aljazatra való átalakítókat használtunk és ezzel lehetett helyet spórolni. Ott ritkán kellett föld, így egy 8-as elosztóból helytakarékosan lett 16-os elosztó.
Pl. ilyennel
Ezt is érdemes megfontolni, ha több földelés nélküli kis áramfelvételű eszköz van... a szórakoztató elektronika általában ilyen...Meliora sunt bono inimica
-
PROTRON
addikt
válasz bluemirage #5454 üzenetére
Jaja jó ötlet, a gond hogy legtöbbször az ilyen kettős szigetelésű berendezések esetében dugasztáp van, aminek a testje megakadályozza az egyszerűsítést. : O
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Hulk24
aktív tag
Sziasztok!
Egy ilyen elektromos átfolyós vízmelegítő mehet simán 2.5-es vezetékkel behúzott "háztartási" dugaljról (16A)? [link] -
Hulk24
aktív tag
válasz tothjozsi96 #5457 üzenetére
Akkor az a hagyományos dugvilla csak reklám ott a képen vagy micsoda?
-
tylerddd
veterán
válasz PROTRON #5455 üzenetére
Amúgy nézegettem a hosszabbítókat, ami nem 1,5-ös, az már valami speckó cucc általában, pl. kültérieknél találtam 3x2,5mm-es megoldásokat, amire egy valami köthető, tehát nekem ebbe menne az elosztó és a két elosztós hosszabbító. Ráadásul ezeknél a 10m-es a minimum hosszúságú.
-
PROTRON
addikt
válasz tylerddd #5460 üzenetére
Igen és a kedvencem hogy fél éve vagy mikor a fogyasztóvédelem meg is kongatta az ipart, hogy gyakorlatilag a piacon lévő elosztók 90%-át alkalmatlannak ítélték pont emiatt mert rá van írva hogy 3,5 kW, de csak 1,5 kábellel vannak szerelve, holott az Ő értelmezésük szerint is a laikusok miatt az általános rossz scenárióra kéne méretezni, ami esetében 2,5 keresztmetszettel kéne szerelni ezeket.
Csak hát a gyártók abból indulnak ki hogy a terhelési alaptáblázat szerint falon kívül, levegőben, tehát ahol le tudja adni a hőt, ott az egyenként vezetett 1,5 vezeték terhelhetősége nagyobb mint 16A.
De nem veszik figyelembe hogy mérnöki szempontból az alaptáblázathoz hozzá tartozik egy főként csökkentéseket tartalmazó képlet, a tényleges telepítési környezethez igazítva.
A mérnöki szándék pedig az hogy ha nem ismerjük a pontos telepítési környezetet, akkor sajna a rosszabb eshetőségre kell készülni, ezért javasoljuk 2,5-ös kábel használatát.
Mert nem tudhatom én amikor javasolok, hogy a jövőben hova lesz átrakva, használva, esetleg lakás felújítás alkalmával lehet hogy több nagyobb gépet is bele fogtok dugni átlépve a 3 kW-ot.De megértem hogy nehéz betartani az ajánlást, meg sokszor a cél körülményekhez képest irreálisan drága.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
tylerddd
veterán
válasz PROTRON #5461 üzenetére
Értem, köszi! Akkor pl. ha mondjuk szakival csináltatnék hosszabbítót (úgy tudom van ilyen lehetőség), akkor te milyen paraméterekkel kérnéd? A konnektortól ca. 5-6 méterre lenne és kellene rá 2-3 dugalj, amibe a két, mondjuk 6 csatlakozós mezei hosszabbítós elosztó menne. Ezekbe, ahogy írtam, tévé, erősítő, PS4 és kisebb kütyük (asztali okosóra, Chromecast, media player, Telekomos ONT, router) mennének. Vagy vegyek pl. egy ilyet?!
Bocsi a körülményes leírásért, de abszolút végfelhasználó vagyok, laikus ilyen szinten a dologban.
-
Vasy09
őstag
válasz PROTRON #5461 üzenetére
Én a tanácsodnak megfelelően beimátkoztam a 16-os csőbe (van mellette 5x1.5 már) a 3x2.5-ös tömör rézkábeleket a 3.5-ös klímának! Mondjuk hülye voltam, hogy amikor csináltam nem gondoltam rá és nem tettem be még egy plusz csövet, mert volt egy szakasz, ahol rendesen megszenvedtem vele a kanyarok miatt!
Gamertag: Vasy09
-
PROTRON
addikt
válasz tylerddd #5462 üzenetére
Ha tudsz ismerős szakit aki 1 üveg borért megcsinálja, akkor 10k alatt megvagy, mondjuk 7 m 3x2,5 hajlékony kábellel, ilyen nappali felhasználáshoz elegendő a sima fehér színű "MT" nevű, de + 2k-ért valamivel tartósabb gumikábelt kapni.
Annyi hogy jobb ha érvéghüvellyel köti be a villát és az aljzat részt is, sokan csak összesodorják az ereket, ami ideiglenes dugaljaknál simán megteszi, meg fixen lerögzített egységeknél is, de amit takarítások alkalmával mozgattok, ott már idővel gyengülhet.
Kell még ugye 1 lengő dugvilla, valami gumis.
Aztán valami szerelhető, legjobb lenne kettős csapfedeles "hosszabbító aljzat", vagy lengő dugalj, de lehet csak egyes vagy hármasat fog kapni a boltban.Pl ha épp kapni ilyet: [link]
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz PROTRON #5464 üzenetére
Somogyinál pont van készleten a dupla lengőalj.
Kínai importos (mondjuk ki nem..?) régi győri cég, ami nagyra nőtt.[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
PROTRON
addikt
válasz bluemirage #5465 üzenetére
Már egy ideje mondogatják hogy amit nem kínában gyártanak az tuti hamisítvány.
Ugyanígy van somogyinak lengő villája is.[ Szerkesztve ]
-
Hulk24
aktív tag
Na megkérdeztem a Stiebel-Eltront az EIL elektromos átfolyós melegítőről! [link] Ezt a választ kaptam:
"Az EIL készülékeknek rendelkeznek villásdugóval."
Tehát, akkor ezt simán be kell csak dugni az Ő elképzelésük szerint? Kimondottan erre a típusra voltam kíváncsi: Stiebel Eltron EIL 4 Premium.
-
PROTRON
addikt
Jé még egy gyártó ahol lesz.ják a villamos mérnök kollégájukat és éljen a költséghatékonyság? Mik nem vannak...ráadásul garanciavesztésel jár a kábel módosítása, tehát hiába hívsz villanyszerelőt, a garanciáért ugyanolyan dugvillás kábelre cserélheti, mert ha lecseréli nagyobb keresztmetszetre és fix bekötésre, akkor már ejnyebejnyézik a gyártó.
Értem én hogy szerintük nem fog végig maxon menni a patron, mert úgyse 50 fokos vizet akarsz az ujjaidra locsolni, meg hogy csak 3-5 percekről van szó, de nem véletlenül vannak szabályok.
Amúgy kicsit keveslem azt a 2,2 liter/ perces átfolyási sebességet, legalább 6-al már letudnék zuhanyozni, de ez karcsúnak tűnik...még mosogatáshoz is.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
petakpa1
őstag
Egy 2012-13-ban épült társasházi lakásban kellene a bejárati ajtó mellett lévő kismegszakító doboztól az egyik szobáig menő vezetéket kicserélni. A távolság olyan 10-15 m, de a vezetékek legalább részben a padlóban mennek.
Van arra esély, hogy szakembernek (én ennek magamtól nem álok neki) sem fog ez sikerülni, és fel kell bontani a járólapot/laminált parkettát?
Gondolatom szerint védőcsőben futnak a vezetékek, de nem tudom biztosan ezt persze. Ha védőcső van, akkor meg lehet ezt úgy oldani, hogy a most benne lévő vezetéket összekötik a behúzandó újjal, és ahogy a régit húzza ki az új be is fűződik?
Mik a buktatók, mennyire lehet garantálni, hogy sikeres lesz a művelet?Továbbá létezik, az, hogy 2012-13-ban csak 1 mm keresztmetszetű rézvezetékkel kötötték be a konnektorokat? Egy másik helyiségben bontottam ki már konnektort és mintha nem 1,5 mm-t mért volna a tolómérő, hanem csak 1,1-1,2-t, de persze lehet csak el volt lapítva a vezeték ahol mértem. Létezik egyáltalán 3x1-es vezeték, vagy csak 3x0,75 és 3x1,5 használatos?
Sajnos az épület épp a 2008-09-es válság alatt kezdett el épülni, és mire 2012-13-ban kész lett addigra a fejlesztőnek nagyon fogyott a pénze, szerintem mindenen spórolt, lehet a vezetékeken is, de ezt nem tudom biztosan persze...
[ Szerkesztve ]
"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
PROTRON
addikt
válasz petakpa1 #5469 üzenetére
Az "1,5"-ös vezeték keresztmetszete az 1,5 mm2 a réz vezető anyagnak, nem pedig az átmérője.
Matematikailag tehát R^négyzet * pi >= 1,5 -nél kéne kapnod.
Na most az 1,2 átmérő matematikailag alatta van. Ennek egyébként nem feltétlen csak az ingatlan fejlesztő az oka, sokszor a gyártók is hazudnak a boltosoknak és spórolnak az anyagon. Vagy az is lehet hogy blankolás közben a szaki véletlen elvékonyította.De a tényen nem változtat hogy az ilyen dolgok miatt ma már előírás a 2,5 mm2 keresztmetszet dugaljakhoz, hogy akkor a végeredmény talán 1,5-öt el fogja érni.
Amúgy régebben az 1,5-öt is megfelelőnek tartották, csak azon is múlik hogy milyen védelem kerül elé, mert ha pl 10A-es kismegszakítóra van kötve akkor még a jelenlegi vezetéked is lehet hogy biztonságosan üzemeltethető.
BTW a keresztmetszetekre Te is rákereshettél volna, tele van az internet táblázatokkal, pl "vezeték keresztmetszet" vagy "vezeték terhelhetőség" és már is kidobja ezt az oldalt: [link], vagy a mixvill bolt teljes prospektusát, amiben az egyes keresztmetszetek esetén az átmérő értékek is meg vannak adva.
Aztán örömmel válaszolunk, hogy a falba süllyesztett vezeték esetén ökölszabályként a táblázat "A" oszlopát szoktuk használni, bár a valóságban ennél kicsivel kisebb a tényleges érték, de látható a táblázatból hogy az 1.0-ás már 10 A-val terhelhető, míg az 1,5-ös már akár 13A-al is.
A 10A az kb 2,3kW, tehát porszívót röhögve elbírja, csak ha a világítás is ugyanazon a körön van akkor az meg fog villanni. De hogy tudd mihez kötni, még egy grillezős mikro is elüzemeltethető róla, de rendes elektromos sütő már nem, oda 2,5-ös kell.Laikusként nagyon szépen leírtad hogyan szokták a villanyszerelők behúzni az új vezetékeket. Tehát a régi vezetékekből 1-et meghagynak behúzószálnak, a többit kihúzzák, annak az 1-nek a végét visszahajlítják kampóba, belekampózzák az újakat, majd a kampós behúzó részt összelapítja és szépen jól körbeszigszalagozza.
Aztán imádkoznak....hogy a kanyaroknál vajon mennyire volt ügyes az előző szerelő, vajon belapult-e a kanyarban annyira a védőcső anyaga hogy nem megy át az új vezeték.
Ez sajna csak próbálgatással megy, előre senki sem fogja tudni neked megmondani. Tényleg nem lehet garantálni, még annyira se mint egyesek gondolják.Még azt szokták hogy ha elsőre nem akar átmenni az új vezetékek, akkor egy bolti direkt behúzószálnak gyártott cuccal végighúznak a nyomvonalon, hátha másodszorra átmegy.
-
félisten
válasz bluemirage #5452 üzenetére
Nem újdonság, itt kb minden így készül. Meg eleve sem engedtem volna ide senkit. Nyaralás után másnap reggel ezzel kezdeni elég éles váltás volt. Be kéne állni a régi elosztóba vele, de pf...
2db APC BE-700GR szünetmentes tápegység eladó.
-
veterán
Sziasztok!
Hamarosan meglesz a szakmám, amivel főállás mellett alkalmilag el szeretnék kezdeni foglalkozni, először csak apróban, majd meglátjuk, hogy alakul.
Mi lenne az a vállalkozási forma/adónem ami erre a legalkalmasabb lenne, hogy lehetőleg ha nem keletkezik bevételem, kiadásom se legyen, max nagyon minimális?
Kell egyéni vállalkozás, vagy számlás magányszemély is lehetek? Kft-t max akkor alapítanék, ha nagyon bejön évek múlva.
Kell FIXEN céges bankszámlát és könyvelőt tartanom, havi sok-sok pénzért? Vagy hogy van ez?A másik dolog, nyilván tanulni, fejlődni is szeretnék, de én nem nagyon tudok elmenni (nem is 8 hanem inkább 10 órás) egész napokra 20 ezerért más mellé, mert főállásom van, így délutánonként, hétvégenként, csúszó napokon szeretnék egyelőre csak szerelni.
Meló még nincs, majd kirakom fészbukra, kezdem apróban néniknél aztán majd alakul.
Ami még fontos lenne a 3 év szakmai gyakorlatot különböző további ráépülő szakképesítésekhez megszerezni. Ehhez elég a vállalkozás, vagy mi kell még?
Vállalkozás esetén számlákkal igazolni, hogy volt is megrendelés, vagy alkalmazottnak kell valahova mennem? A főállásom semmiképp nem szeretném ott hagyni.https://tinyurl.com/rasoapro
-
félisten
Jól néztem utána, ha a régi elosztóba 10-es a betáp 3 fázisom (vagyis lesz), akkor 10-es a föld is a levert szondától? Mert az a gyanúm a régi még piros színű földem 6-os.
[ Szerkesztve ]
2db APC BE-700GR szünetmentes tápegység eladó.
-
veterán
Nagyon köszönöm a segítséget! Mi a helyzet olyanokkal, mint vállalkozói bankszámla, könyvelői költség? Szabad tudni egy bevétel nélküli hónap, vagy egy mindössze pár tízezer forintos bevételű hónap hogy alakul kiadások szempontjából? Mert jó lenne egy ilyen hónapot pár ezresből megúszni. 40, 80 vagy 90%-ban lehet lenni villanyszereléssel? Ha jól láttam az építőipar annak számít de lehet ez a része pont nem. Elsőnél nem túl sok az az évi 2 Millió, nem látom hirtelen afelett mennyit kell fizetni? Illetve ha jól látom van havi adó- és járulékbevallási kötelezettség, vagy nem értem az mire vonatkozik.
Mi a helyzet az alapanyagokkal? simán megveszed és odaadod a számlát a megrendelőnek, hogy az annyi volt fizesse ki a munkadíjad meg ennyi lesz, vagy tudsz alapanyagot mint költség elszámolni és akár haszonnal továbbértékesíteni a megrendelőnek!https://tinyurl.com/rasoapro
-
veterán
válasz csemberlen #5482 üzenetére
És azt meg lehet úszni, hogy a könyvelő ne havi fix legyen (gondolom már nem 10-15 ezer forint mint tízen éve mikor kocsmám volt) hanem ha megyek felszámol egy órabért meg évente bevallásnál is?[ Szerkesztve ]
https://tinyurl.com/rasoapro
-
yazoo1
tag
“H “tarifát akar a tulaj igényelni klímához.
ugye ha dugvillas a klíma akkor az nem gyere be, külön áramkör /kmsz kialakítása kell, 2,5 és vezetékkel( kb. 20m a táv. / 3,5 kW a klíma azt hiszem.
utana ezt egy merővel / H tarifás óra/ kozösítik…?!
ez az egész herce hurca/a csatornázást nem számítva mennyibe kerülhet? Kb. 60-80 e?! -
PROTRON
addikt
"H tarifát igényel."
A mérőhely már előlett készítve a "H" tarifára, van külön kiselosztója is és csak az onnan tovább menő bekötést kell megcsinálni?
Mert ha a meglévő mérőóra mellé még szabványos "H" tarifás mérőhelyet is ki kell építeni, akkor nagyon nem fog kijönni 80k-ból...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
tothjozsi96
addikt
Sziasztok!
Most hogy is van ez a földelés dolog? Nincs leütve földelő szonda, csak a nullával van közösítve a zöld-sárga madzag. Ha van beépítve Fi-relé, és nullaszakadásom lenne, akkor a feszültség bárhogyan kikerülhet az eszközeimre azon keresztül hogy nincs földelésem és nem tud semerre elfolyni az áram?
Régi fa villanyóra szekrényem van, majd egyszer lesz szabványosítva, eddig úgy volt hogy még idén, de most már inkább úgy látom hogy nem mostanában... Szóval az a kérdésem hogy a helyemben mit tennétek? Arra gondoltam a fa villanyóra szekrény elé leütnék egy szondát, viszont több posztban olvastam hogy a 2 méteres szonda nem feltétlenül tud megfelelő ellenállást. Érdemesebb lenne 3 méteres szondát vennem?
Illetve az lenne a kérdésem hogy olvastam egy olyant, hogyha 8-as fúróval megfúrom a szonda tetejét, akkor abban a vésőszár hegye megtud állni, és így géppel könnyebben le lehet ütni. Van SDS-MAX-os gépem is, szóval elméletileg megoldható lenne, bár mivel nincs benne rutinom, talán nem menne elsőre olyan könnyen.
Mi a véleményetek? Üssek le egy szondát a ház mellé, vagy majd várjak a szabványosításig? Attól félek hogy a bojlernek meg semminek sincs valós földelése, és ha nem tudom tényleg lenne nullaszakadás, akkor tényleg rázna akár a víz? Ugye van Fi-relé, tehát nem tudom hogy ebben az esetben ez hogy működne, hogy közbeszólna-e az ÁVK.
Köszönöm.
Üdv! -
PROTRON
addikt
válasz tothjozsi96 #5489 üzenetére
Egyetemi professzort idézek:
Mindenre ne akarjak tervezőként felkészülni, ha a mérőóra előtti PEN(ahogy írod közösített Nulla és PE) vezetőn szakadás lép fel, akkor az pech, tapasztalati úton szerinte nem számottevő az esély....
Mondta ezt azután hogy az előadáson előadta hogy pont abban az évben történt egy társasházi haláleset ilyen hiba okán, ahol a közös felszállón véletlen elvágták a PEN-t és a zuhany alján a fém alkatarész az előírások szerint be volt kötve a lakás belső EPH-jába-földelésbe...BTW a szonda leütéséhez nem kell megvárni a szabványosítást, de akkor már úgy kellene megcsinálni hogy fel lehessen használni a szabványosítás alkalmával. Elsőre evidensnek tűnik, de nem mindig egyértelmű.
Mind elhelyezkedés, mind mérési érték lehet olyan, hogy utána lehet majd ismét leütni.
Először is nem biztos hogy a szabványosítás alkalmával is ugyanoda fog kerülni az új mérőhely, mint ahol a régi fa doboz van, így ezt is tisztázni kéne.
A szondának ököl szabályként 3 méterest szoktak leüttetni 3,5 méter mélyre, tehát fél méterrel talajszint alatt le kell ásni és onnan indul. Ez nem minden helyszín esetén lehetséges.Utána jön még a mérési érték. Hivatalosan szabványosítás alkalmával a mérőhely plombálásakor a szolgáltató alvállalkozója ellenőrizheti saját műszerrel, tehát kiköti a szondát a mérőhelyből és rámér, majd ha 10 ohm érték nem stimmel, nem veszi át a mérőhelyet. Ugye a közcélú hálózatnak kötelező 10 ohm értéknek megfelelnie, így amíg be van kötve az eredeti PEN vezető nem is bukik ki ez a hiba. De pont a lehetséges PEN szakadás miatt van ez megkövetelve.
Ezért szoktak az ökölszabályhoz képest egymás mellé több szondát is leütni, amiket összekötnek az EPH-hoz...darabját 25k+ anyagért.
-
tepenzed
őstag
Sziasztok!
Az imént volt egy számomra rég látott1 órán keresztül tartó brutális eső, azóta a kertben a fali lámpákban a led izzók villognak (nem egyszerre). Ha felkapcsolom őket normálisan világítanak, a többi ugyanezen körön lévő eszköz is megfelelően működik.
Beázhatott a kapcsoló vagy mi a tipp? De ha a kapcsoló, akkor egyszerre villognának nem?[ Szerkesztve ]
-
tothjozsi96
addikt
válasz PROTRON #5490 üzenetére
Később egy földre telepíthető szekrényt szeretnék, tehát ez a földelés sehogy sem lehetne felhasználható úgymond az új mérőszekrényhez. Én ezt úgy gondoltam, hogy itt a háznál lévőt is be lehetne majd kötni annak idején ha kész az új mérőhely, és akkor mindkettő be lenne húzva a lakáselosztóba és közösíteném. Vagy az rossz megoldás? Gondolom úgy is jobb értékeket tudnék elérni, hogyha egy fővezetéki sorkapocsban mondjuk bele lenne kötve mindkét szonda. Vagy rosszul gondolom?
És Ti hogy szoktátok leütni? Géppel? És ha szabad tudni, hogyan? Érdekes ez a le kell ásni dolog, itt amiket láttam hogy csináltak villanyszerelők, ők csak simán leütötték a járdába gyakorlatilag. Tehát fúrtak egy lyukat és ment a ház mellé a szonda, de nem lett ásva semmiféle gödör, csak ki lett fúrva egy lyuk vagy be lett törve a beton és oda ment le a szonda.
-
lappy
őstag
válasz tothjozsi96 #5492 üzenetére
A több földelővel lehet elérni az említett 10 Ohm-ot igy a meglévőt is be lehet kötni.
Kinek milyen eszköze van hozzá lehet géppel is főleg ha keményebb a talaj, de ez sem mindig hatékony ha magadnak csinálod akkor kézzel plusz egy kis viz segítségével
Ásni kellene egy kisebb gödröt ami min fél méter mély es innen indul a földelő majd ehhez kell egy pvc szigetelésű acél ami megy egy kötődobozba[ Szerkesztve ]
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
PROTRON
addikt
válasz tothjozsi96 #5492 üzenetére
Van másik ökölszabály is, minden épület ami rendelkezik főelosztóval szintén kell hogy kapjon önálló földelést, EPH-t, amibe be kell kötni az épületbe belépő fém csőhálózatokat, vízvezeték, gázvezeték, csatorna...
De ez csak nagyobb létesítményeknél kötelező, családi házaknál egyáltalán nem, mert általában elég közel van a mérőhely a kötelező szondával, aztán sokszor onnan már eleve külön földelés megy a házba.De ilyen téren nem is gáz ha most leütsz 1 szondát hogy PEN szakadás esetén amíg leoldanak a védelmek addig is legyen iránya a "nullának", de az értéke messze lesz a kívánatostól(persze ha nem gond, áldozhatnál még rá, de érthető ha nem teszed), a Fi relé lesz a fő életvédelmed továbbra is. Továbbá mint EPH egyelőre megteszi, ha vannak fém csővezetékek.
Aztán majd a mérőnél kiépítik a végleges földelésedet.
-
yazoo1
tag
válasz csemberlen #5496 üzenetére
Az új merő hely mit foglal magában? Bocs hogy ennyire bele megyek. , csak szeretnék tájékozódni.
- engedélyeztetés után
- kmsz
/-vezetekelés a klimahoz,bekotes /
- reg. Szerelovel óra felrakas
- bekotes
-próba ,stb.
mit hagytam ki?
3 fázis van,egy klíma,erre kell a tarifa
koszonom[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz tepenzed #5491 üzenetére
Hány kapcsoló kapcsolja azokat a LED lámpákat? Legalább kettő (alternatívban) vagy csak egy?
Ha több, akkor simán lehet, hogy az eső után megemelkedett páratartalom a kapcsoló(k) érintkezői között kúszóáramot enged át, ami már elég ahhoz, hogy a LED-ek elkezdjenek derengeni, esetleg villogni. Nekem beltérben csinál ilyet egy 3 kapcsolós (2 alternatív + 1 kereszt) lámpa a közlekedőben. Ha csak egy, akkor is lehet a páratartalmat okolni, kérdés pár órával később (némi száradás után) is fennáll-e még a szitu.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest