- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
PROTRON
addikt
válasz csababarca #6846 üzenetére
Szia,
Ha Budapest vagy Pest megyei az ügy akkor el kell keserítselek.
Nagyon be vannak havazódva, szó szerint. Mi épületvillamosságis cégként küldünk be adminisztrációkat és a szeptemberben beadott papírokat se volt még idejük feldolgozni.
Ezt onnan tudom hogy foglaltam időpontot a Bp. 13.ker Váci úti ügyfélszolgálati irodába( 3 héttel előre kell) más ügy miatt és akkor mondta hogy ha 3 hónap alatt nem válaszolnak, akkor lehet hogy 1 év alatt se fognak.
Az a legbiztosabb ha foglalsz időpontot beviszel minden papírt amit eddig valaha elküldtél az ügyben akármilyen formában. Ha kell akkor meghatalmazásokat és hozzájáruló nyilatkozatokat is.
Ha az időpont foglaló felületen nem látsz időpontot, akkor várni kell vasárnap éjfél vagy hétfő reggelig, mert akkor nyit a következő hét. :@Jól gondolod, ha ott van mind a betáp vezetékezés mind az elmenő előkészítve a regisztrált szerelő által telepített mérőhelyben és nincs semmi felróható hiba(nekünk is volt hogy semmiségeket felírtak hibalistára), akkor amint odaértek az EON alvállalkozói, onnantól kb 1 óra alatt elvégzik a mérőóra bekötést a kismegszakítók bekötését és a végleges bekapcsolást, de sokszor fél óra alatt megvannak ha pl csak 1 db 1 fázisú nappali tarifa van.
Onnantól lesz áramotok.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz Siriusb #6850 üzenetére
Jól gondolod, én én úgy értelmezem hogy:
jelenleg van 3x16A nappali és 1x16A vezérelt (éjszakai), aminek a bojleren kívül nincs haszna, ergo sok helyen felesleges.
Ezt át akarják "variálni" az ismerősök hogy pl: 1x32+2x16A nappali és 0A vezérelt, azaz megszüntetni a vezéreltet. Persze úgy hogy az amperenkénti hálózatfejlesztési hozzájárulást elkerülni.
Elvileg megúszható, ha az eredeti 3x16+1x16 = 64A alatt marad a "bővítés" után az összesített igény.Másik változat hogy 1x25+1x20+1x16A nappali.
A harmadik opció lenne a 3x20A, de azt én kevésbé javaslom, mert sokszor felesleges, jobb az ha van 1 olyan fázis ami jobban terhelhető, ha véletlen elektromos sütő meg főzőlap is egyazonra kerülne.Viszont semmit nem említettél a jelenlegi mérőhellyel kapcsolatban, mert ha 6-os alu betáp vezeték van, akkor fázisonként 20 esetleg 25A a max.
De valszeg a szabványosítást nem fogják tudni megúszni, ehhez majd ha megérkezett a fentebb írt MGT (rövidítés) akkor kell megkeresni egy regisztrált villanyszerelőt aki helyszínen megmondja a tutit.Ha pest megyei és tényleg régebben (kb 2020-ig) ELMŰ terület volt, akkor Nekik is javaslom az időpont foglalást az EON irodába a Bp. 13ker Váci úti irodába, vagy az Érdi irodába amelyik közelebb van.
Persze meghatalmazással is megbízhatnak valakit, de a legegyszerűbb személyesen.Hiába MVM a számlázó, a hálózatot még mindig az EON kezeli ezen a területen, ergo az MVM-nél is el lehet indítani az ügyet, de akkor idő amíg átkerül az EON osztályára az igénybejelentés.
Az EON honlapján ott vannak a formanyomtatványok, még1x az "Igénybejelentő" kell és fent bejelölni hogy "Teljesítménybővítés".
Az első oldal alján meg kell adni a fázisonkénti kismegszakítók értékeit. Valamint hogy a ház légvezetéken vagy földkábelen kapja a tápot.
A második oldal tetején pedig hogy mire szeretnének változtatni. Ha itt nem kerül be semmi a vezérelthez, akkor azt megszüntetésként értelmezik.
Alatta még meg kell válaszolni hogy milyen legyen a jövőben a vezetékezés.A többi nagyjából egyértelmű.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
csababarca
őstag
válasz PROTRON #6854 üzenetére
Értem.
Gondolom amikor majd számlázni kell, az gyorsabban fog menniVoltam már korábban is a váci útiban, amikor azzal csesztettek hogy aszfaltoztassam le az utcán, különben addig nem fogják megcsinalni a munkát.
Kompetens személlyel beszélni nem tudtam.Szóval meg van kötve az ember keze, megsürgetni ezeket esély sincs.
Kellemes.iPhone 8 64GB, MacBook Air, Skoda Superb 2012, CRTDI 2.0
-
mokus1
addikt
Ampert bővítnénk.
1X16A-ról. Elsőkörben 1x32A, +16A-t H tarifán szeretnék.
De elgondolkodtam az 1X32 helyett 3X16-on. Jelenleg azt gondolom semmi nem indokolja, mit gondoltok? Indukciós főzőlap, sütő, mosogép, szárítógép + este töltenénk az autót az kb 10A.
Mit gondoltok kell nekem a 3 fázis? -
Siriusb
veterán
válasz csemberlen #6853 üzenetére
Igen, nincs használva.
-
PROTRON
addikt
A 3x16-ot nappalira manapság már nem ajánlom, mert az Indukciós főzőlap önmagában kér 2 db 16A-es áramkört és még a sütő is kér 13A-t, szal az egyéb fogyasztók miatt legalább az egyik fázisnak 20A-nek kell lennie...meg ott az autótöltő is ami hosszú ideig jár.
Nem írtál egyéb körülményeket, helyiséget, lakás vagy családi ház stb...ez azért befolyásolja. Nem mind1 hogy társasházi lakás, ahol korábban már megtörtént az 1 fázisú szabványosítás, vagy valahol pl pest megyei családi ház.Budapest belvárosban például ha az 1x32A mellett a "H" tarifa 16A-ét másik fázisra írod, akkor pl nem kell hálózati hozzájárulást fizetni.
Fontos hogy személyes ügyfélszolgálaton érdemes beadni az igénybejelentőt, mert emaileknek nagy az átfutási ideje.
Egyébként ha csak szimplán 1x32A lenne az igény, ott hamar megszületik a műszaki gazdasági tájékoztató, de ha már van mellette más akkor már gondolkodnak rajta.Ha tényleg régi állapotról indulunk, akkor nagyon valószínű hogy kell új szabványosítás 2 tarifás dobozzal, mondhatni 95% az esély.
Ennek a költsége tényleg helyszín függő.
Azt is lehet hogy a nappali tarifát előkészítteted a későbbi 2 vagy 3 fizásra történő bekötésre, de egyelőre csak 1x32A-t köttök be és megnézitek hogyan bírja az indukciós főzőlap és a sütőt, meg egyebeket, felhasználói szokások mentén, aztán ha kevés akkor megigénylitek a bővítést. Mivel már addigra meglesz a szabványosítás, a hálózati hozzájárulás meg mind a két esetben ugyan azon számítási mód szerint kell fizetni.
Az előkészítésben alig pár tizezres a különbség, hisz ma már kötelező olyan védőcsövezést kiépíteni amiben elfér a későbbi 3 fázishoz szükséges vezetékezés.Én a fenti terhelések miatt egyébként 1x32+1x16A-t szoktam javasolni, ahol a második 16A-re igazából a főzőlap második áramkörét javaslom, max még világítás vagy 1-2 egyéb kisebb fogyasztó.
Minden más pedig a fő 1x32A-re, így nincs abból gond hogy pl a 13A-es sütő épp egyszerre jár a 10A-es autótöltővel, mert 32A-be belefér.De ha van műhely, amiatt lehet idővel kelleni fog egy harmadik fázis is, szintén további 16A-el.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Siriusb
veterán
válasz csemberlen #6863 üzenetére
Egyrészt nem valószínű, hogy kelljen H tarifa, másrészt az szintén mérőhely szabványosítás, kipakolni kültérre, sok macera és pénz.
-
PROTRON
addikt
válasz Siriusb #6864 üzenetére
De azt beszéltük fentebb hogy 95% hogy szabványosítani kell majd, mivel a jelenlegi bnekötés a nappali esetén a fázisonként 16A feletti bármilyen igény miatt valószínű nem fog megfelelni a betáp vezetékezés.
Azzal egyetértek hogy megszüntetni a vezérelt mérőt.Csak annyi a kérdés hogy egy füst alatt mire készítjük fel a bekötést, mert ha most nincs előkészítve későbbi "H" tarifához, akkor később valóban extra mérőhely telepítési költséget fog jelenteni (pl kicserélni 2 tarifásra, vagy az 1 tarifás doboz mellé felszerelni "H" tarifás dobozt).
Egyébként az 1 tarifás dobozhoz képest nem sokkal drágább a 2 tarifás doboz, hogy később semmi esetben ne kelljen átszereléssel foglalkozni, csak adminisztrációval, meg az ahhoz kapcsolódó díjakkal.
-
Siriusb
veterán
válasz csemberlen #6865 üzenetére
Én csak kibic vagyok, de általában azt hallottam, H tarifához is ki kellett költözni kültérre, a régi fa szekrényt ritkán fogadják el, persze területe válogatja. Reméljük rosszul tudtam ezidáig.
-
N.otorious
senior tag
És ha napelemet köttetek be, meglévő három fázisra, tehát, bővíteni nem kell, akkor kell szabványosítani?
tudatlanság, ellenőrzés hiánya, figyelmetlenség ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇
-
Siriusb
veterán
válasz PROTRON #6866 üzenetére
Akkor efelett elsiklottam.
Viszont így nincs értelme belekezdeni, amíg tényleg nagyon nem kell, ahhoz túl nagy költség.Mondjuk viccesek az előírások és a megvalósítások is, szomszédban két év után a műanyag szekrény fedelét megette a nap (bemattult), és saját költségén kellett kicseréltetni (meg egyáltalán ajtót vadászni, mert nem lehetett kapni), ugyanis nem lehetett leolvasni a villanyórát, hiszen le van plombálva az egész, ki sem lehet nyitni. Egyből kettő fedelet vásárol készülve a jövőre.
-
PROTRON
addikt
válasz N.otorious #6868 üzenetére
Ha a jelenleg meglévő rendszer módosítás-átszerelés nélkül képes műszaki biztonsággal kiszolgálni a napelembe foglalt teljesítmény igényt, akkor nem kötelező szabványosítani, csak órát cserélnek (esetleg ha nagyon sz.r a kismegszakító azt is), FELTÉVE: HOGY a méretlen és a mért betáp vezetékezés ha alumínium, akkor legalább 10-es keresztmetszetnek kell lennie. Réz esetén ez már alapból adott szokott lenni, de egyébként rézből a 6-os a minimum feltétel. Aluból 10-es.
Sokszor ezen a 10-es keresztmetszet követelményen véreznek el az ügyfelek, mert anno a 20A-hez valamiért az előző kötési ponttól csak 6-ost húztak be szereléskor a mérőórához tartó legutolsó vezeték szakaszon.De ha pl égés vagy súlyos oxidáció nyom van a vezeték végén vagy bármi, megtagadhatják, mondván nem teljesíti a műszaki biztonság feltételeit, nem kell hogy érdekelje őket semmilyen indoklás, ahogy az sem hogy nem tudtál róla.
-
PROTRON
addikt
válasz Siriusb #6869 üzenetére
Pedig csak annyi kellett volna, hogy mielőtt észreveszik és felszólítják erre, utána olvas mert vannak praktikák hogyan lehet ezt a plexit újra áttettszővé tenni.
Az hogy van-e értelme az ismerőseidnek a bővítéssel foglalkozni tényleg csak az elindított igénybejelentésre válaszul kézhez kapott MGT és a helyszíni villanyszerelői bejárással lehet megállapítani.
Szerintem 20-40 év után amúgy ráférne minden mérőóránál egy karbantartás.De akkor ezek szerint félreértettünk, mert azért az meredek gondolat volt hogy tényleg megússza az egészet 13.368 Ft egyszeri kiszállási díjból.
[ Szerkesztve ]
-
Siriusb
veterán
válasz csemberlen #6877 üzenetére
Jó ötlet, köszi!
-
sambenez
addikt
válasz csemberlen #6877 üzenetére
Alufóliát? Mire? Azon nem lehet átlátni.
-
PROTRON
addikt
válasz sambenez #6879 üzenetére
Pedig nagyon jó, kiveszed a mérőórát, belerakod a tepsibe, rá az alufólia, 40 percre 180 fokon be a sütőbe, aztán kiveszed, megszórod sajttal, majd az alufólia alatt is és még 10 percre visszarakod, isteni krumplival.
-
peternac
tag
Sziasztok!
Mit tudok tenni, hogy az alábbi ne forduljon elő mégegyszer: [kép] [kép] [kép]
Szépen szétégett a kismegszakító
Kültéri Hensel szekrény, zár mint a fene, viszont így a pára kicsapódik, és szépen belül lefolyik a víz... Kb. 1,5 - 2 év alatt alakult ez így ki, akkor lett újonnan telepítve a szekrény, vezetékezés és a mérőórák.
Pont a kismegszakítók fölött van a lyuk, itt jönnek le az órától a vezetékek. Most a kismegszakítókat majd odébb csúsztatom, de félek, hogy nem lesz tartós a megoldás, mert magán a vezetéken ugyanúgy lefolyhat a víz.
Szilózzam be a lyukat a lejövő vezetékeknél? Vagy van erre valami szofisztikált megoldás?
Előre is köszi! -
tothjozsi96
addikt
válasz peternac #6883 üzenetére
Miért nincs érvéghüvely? Ne csodálkozz hogy kimelegszik.
Milyen pára csapódik ki? A csöveket le kell tömíteni, hogy ne tudjon járni a levegő, kintről-be, illetve fordítva sem. Igen, de olyan szilikont vegyél ami nem ecetsavas. Legalábbis én erre ügyelnék, hogy ne ecetsavas legyen.
-
peternac
tag
válasz tothjozsi96 #6884 üzenetére
szigeteletlen érvéghüvely mintha lett volna rajta (tegnap este sötétben gyorsban kicseréltük villanyszerelő ismerőssel), de kicseréltetem szigetelre, ma jönnek úgyis szerelni
a csövek persze nincsenek letömítve (szokásos kokány "jóvanazúgy" munka), a felette lévő dobozból (ott a mérőóra van) simán csöpög le a víz sajnos (a mérőóra feletti dobozban jön be a szolgáltatótol a vezeték, a felett meg a szomszéd órája és kismegszakítói vannak, én vagy az alján; nem látom, de gondolom sehol sincs letömítve, így a felettem lévő mindenből kapom a vizet)
ecetsav nélküli sziló talán van itthon, rányomok egy fél dobozzal
köszi a segítséget! -
tothjozsi96
addikt
válasz peternac #6885 üzenetére
Meg úgy kösd be a vezetéket, hogy a kezedben legyen a kismegszakító. Gondolom ez a kismegszakító is olyan hogy fogad sorolósínt. Én csak Schrack-ot szoktam rakni, de ott a vezetéket simán rossz "lyukba" tudod dugni. Én mindig nagyon figyelek hogy nehogy félre menjen. Azt jó lenne szemmel látni hogy a helyén van, és csak utána rányomni a kalapsínre.
Azért az is fontos hogy az az érvéghüvely le is legyen préselve, mert sokan csak ráhúzzák és majd a csavar benyomja, aztán kész.
Egyébként ez földkábel, vagy ez micsoda?
[ Szerkesztve ]
-
peternac
tag
köszi mindenkinek
hobbi szinten forrasztgatok (retro konzolok moddolása, ilyesmi), meg pl. saját magamnak kötöttem be Shelly 3EM-eket (azt is meg kéne még szépen csinálni ), de nem vagyok szakmabeli, a 230V AC-tól azért fosok
mindenképpen rakatok fel szigetelt hüvelyt
a kismegszakítók alján a feketék jönnek a felette lévő órától
felül meg az alu földkábel megy tovább a lakásba
a nulla meg a zöldsárga meg egy sorolón keresztül szintén a laksába (ez nem látszik a képen)
a kéket meg a zöldsárgát is meghüvelyeztetem, ha azokon nem lennének+tömítek majd egyet -
tothjozsi96
addikt
válasz csemberlen #6887 üzenetére
A doboz alján jön be a földkábel, oda minek végzáró?
-
csemberlen
őstag
válasz tothjozsi96 #6889 üzenetére
[link] Azon túlmenőleg, hogy előírás, a /vízpára ha belemegy a víz lerontja a szigetelési ellenállást.
Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
PROTRON
addikt
BTW ha a jövőben miután rendesen megcsináltátok a vízzárást (mert az hogy bele-lefolyik a víz a vezetéken az nem pára probléma), lehet kapni a hensel (gyártója ennek a doboznak) dobozhoz gyári párátlanító elemet, ami mint egy tömszelence úgy kell felfúrni valahova ahol nincs útban.
A vastagabban sodrott alu kábelt is lehet érvéghüvelyezni a biztosabb kontaktus érdekében.
-
313313
addikt
válasz peternac #6883 üzenetére
Jó helyre kell dugni a vezetéket és meg kell gúznibrendesen a csavart. Ez inkább melegedéd minzsem a víz.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
válasz Gézengúz #6893 üzenetére
Általában átnézem mit írtam, most ez elmaradt
"Jó helyre kell dugni a vezetéket és meg kell húzni rendesen a csavart. Ez inkább melegedés mintsem a víz."
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
tothjozsi96
addikt
válasz csemberlen #6890 üzenetére
Van egy doboz, amibe beállsz mondjuk 5x16-os vezetékkel. Van tömszelence a dobozon, akkor oda mi haszna ennek?
A tömszelence után még ráhúzod ezt? De minek?
Magába a vezeték szigetelésébe kerül nedvesség?Tényleg nem értem.
-
csemberlen
őstag
válasz tothjozsi96 #6896 üzenetére
Földkábel szabadtérben kötelező tartozéka a műgyantás zsugorvégzáró.
Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
PROTRON
addikt
válasz tothjozsi96 #6896 üzenetére
Azon kívül amit a kollega írt, villamos műszaki oka van, ennek megértéséhez már olyan szinten kell belemenni a szakmába ami itt felesleges.
Számodra a lényeg hogy kell.
Tény hogy alapvetően nagyobb áramoknál lényeges, de mindenhol kell.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
tothjozsi96
addikt
válasz PROTRON #6898 üzenetére
Legutóbb ezt írtad nekem,
"A kábelvégzáró csak a kábel "végére" kerül, ahol a külső szigetelést levágták és erenként el van "kanyarítva". Biztonságból kell felrakni, pl kúszóáramok (illetve kisfeszültségen a kábel egyes vezetőinek csupaszítás során a szerelő általi kapkodás miatt bekövetkezett sérüléseit elzárni egymástól) miatt."
csemberlen pedig azt írta hogy szabadtérben kötelező.
Földre telepíthető, burkolattal ellátott mérőszekrénynél is kell?
Ha tömszelencével állok be a főelosztó dobozba, vagy csőadapterrel, akkor is szükséges ez?Bocs, tényleg nem értem. Azt értem amit PROTRON írt hogy azért szükséges hogyha véletlenül sérülne a szigetelés, ne legyen probléma. De magát ezt a pára/víz dolgot nem értem. Hiszen a szekrényen belül van a vezeték, azon van egy vízmentes zárás, a tömszelence az.
Ilyen kábelvégzárót a szolgáltató is tesz? Én még sosem láttam.
-
PROTRON
addikt
válasz tothjozsi96 #6899 üzenetére
Igen es irtam meg a "kúszóáramok" kifejezést, de egyebkent az is gond hogy a dovozon belul is ki tud csapodni para az eresrtileg bekerult levego vapamint amiatt hogy 1000%os zaras nem letezhet.
Lehet fura , de azok a cseppek tudnak felfrlr id maszni. XDAz hogy a szopgaltato emberei nem tartanak be 1-2 szabalyt lustasagbol Teged nem mentesit. Ha ok elszurnak valamit es karod keletkezik, be tudod perelni oket. Ha magadnak okozod cdak a fejedet verheted a falba. XD
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- OpenWRT topic
- Milyen routert?
- Szabad e használt OLED televíziót venni?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Eredeti játékok OFF topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- EA Sports WRC '23
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest