Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • AssAssynn

    őstag

    válasz Crystalheart #15185 üzenetére

    A Zrínyis példád pont azt támasztja alá amit mondtam. Az ilyen dolgokban mi magunk nem tudjuk biztosan eldönteni, hogy melyik a jobb választás. Egyébként meg ez is a hétköznapi dolgokhoz sorolható, hiába nem "hétköznapi", ezért talán jobb is a közömbös kifejezés, mégpedig azért, mert ez a tette nem befolyásolta az üdvösségét.
    István király történetébe ne menjünk bele kérlek, mert így sem sok időm van írni, s az ráadásul történelem, talán annyit idebiggyesztenék, hogy nekik a nyugati keresztyénséget kellett akkor felvenniük.

    Arra a kérdésedre, hogy miért baj az, hogy "Idővel persze mindenki előtt ki fog derülni az igazság, csak akkor már késő lesz megváltoztatni a véleményünket." a következő a válaszom:
    Az nyilván nem baj, hogy ki fog derülni az igazság, sőt ez a jó! A baj itt ott van, -s erre hívtam fel a figyelmet-, hogy amikor ez teljesen világossá válik mindenki számára (az utolsó ítéletnél), akkor már késő lesz megváltoztatni a véleményt, s pont ez a "baj" -már akinek. Ugyanis aki nem hitt az elkárhozik.

    Az eredendő bűnnel kapcsolatban, nyilván nem az ártatlan gyerekcsínyekre gondoltam, hanem arra, hogy az ember ösztönösen teszi a rosszat, nem kell megtanítani rá. Tehát a cselekedeti bűnök, mind az eredendő bűnből származnak.
    S ezzel persze nem a személyiség ellen beszéltem, olyanja van az embernek.

    D1Rect: Egészen nyilvánvaló, hogy sok mindenre nem jöttem még rá, viszont a két állítás akkor is üti egymást. Hiszen, ha gyári tartozék a jó és a rossz megkülönböztetése, akkor miért volna szükség arra, hogy még egyéb dolgokra rájöjjön ilyen téren?

    A gyerekeket meg persze, hogy kell tanítani, nem is írtam, hogy nem. A "tesztes" dolog azt bizonyítja, hogy nem kell elrontani őket, hanem alapból bennünk van ez a bűnös természet.
    Amúgy Isten mondja el, hogy mi a tökéletes.

    "Nagyon ritka amikor a gyerek szándékosan tesz "rosszat"."
    Egyrészt lásd az előbb írtakat, sokszor azt sem tudja az ember, hogy rossz az, amit tesz, mégis megteszi. Továbbá ez is egy bizonyíték, hogy nem tudja eldönteni, hogy mi a jó és mi a rossz. Másik bizonyíték az idézőjel használata.

    Az eredendő bűnnel kapcsolatos kérdésedre álljon itt a Heidelbergi Káté válasza, az egyszerűség kedvéért:
    "72. Kérdés: Tehát maga a keresztség vizével való külső megmosás elmossa a bűnöket?
    Felelet: Nem, mert egyedül a Jézus Krisztus vére és a Szentlélek tisztít meg bennünket minden bűnünktől."

    "Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)

Új hozzászólás Aktív témák