Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Borosz #1478 üzenetére

    kedves Borosz,

    ''ha nincs isten a tao-ban akkor kit vagy mit akarsz elérni? A benned lévő harmóniát, ürességet?''
    isten es istenek vannak a taoban, mindegyik benne van, meg a nevtelenek is, csak epp nem foszereplok, mert a taoizmus nem az istenek es az ember kapcsolatarol szol elsosorban, hanem a tao es az ember kapcsolatarol.

    a taoval valo harmoniara lehet torekedni, de elerni lehetetlen ugy, hogy mindossze nagyon akarod, hiszel benne, megigered. tenned kell es at kell adnod magad teljesen, a tested, lelked es szellemed mind egyutt kell mozogjon a helyes iranyba.

    ''És ha elérted az ürességet akkor mi következik?''
    szeretnem irni hogy semmi. mert ha leirom hogy orok elet, mennyorszag, megvilagosodas, akkor felek hogy tul nagy szerepet kapnak ezek a ''jutalmak''. minden egy folyamat, a korforgas resze a taoizmus szerint.
    tegyuk fel hogy valakinek ez a celja hogy elerje az orok foldi eletet. tegyuk fel hogy sikerul. (csak a pelda kedveert, mert azert nem olyan egyszeru am, es hozzateszem hogy szerintem mar maga a celkituzes is ertelmetlen, elerhetetlenne teszi a sikert, kb olyan mintha azt mondanad hogy ''el akarok bicajozni szekesfehervarig, de joooo hosszan akarok tekerni am'')
    a kerdes, hogy az utazo ''elerte'' az orokeletet, esetleg ''megkapta''? sem elerte sem megkapta, hanem egyszeruen vele jar a tanulmanyoknak. igy tortennek a dolgok a taot tanulmanyozva.

    ''Valahol akkor mégis csak az ego az ''én'' megtalálása felé halad a dolog, ha jól gondolom...''
    az ego feladasa az egyik merfoldko. tildy irt az egorol. azt tudom hozzatenni, hogy a taoista nem harcol, ellenkezik vagy szenved, csak elfogadja a dolgok termeszetet, viszont ehhez eszre kell vennie a dolgok valodi termeszetet. sajnos onmagad valodi termeszetenek eszrevetele igencsak zuros. bar nem akarok receptet adni, de egy jo kezdolepes ehhez a teljes onmagad feltetel nelkuli elfogadasa.

    te, ahogy allitottad feltel a halaltol, es hogy megszabaduljal a felelemtol keresgelni kezdtel, igy megtalaltad a megvaltodat. masok nem felnek a halaltol es ugy keresgelnek, nincs okuk megvaltot keresni. te erkolcsos vagy ami a felelembol szuletett, masok erenyesek ami a veleszuletett emberi termeszet rendjebol taplalkozik (a taoizmus szerint).

    ''A tao és a többiek az valamiféle arany középút azt hiszem. Sem fekete sem fehér.''
    a tao valoban a pozitiv es negativ dolgokat mind feloleli, igy a merleg nyelve kozepen marad.

    nicht kompot

Új hozzászólás Aktív témák