Hirdetés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Honor 90 - modellalkat
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Note9 - stylus-szimbólum
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
peterattila
aktív tag
Sziasztok! Ubuntu 18.04 alatt nagyon lassú a boot, bőven több, mint egy perc. A folyamat első 50 másodpercében mintha semmi nem történne, képernyő sötét, hdd led nem villog, mire várakozik? Ez a folyamat nálam:
11.318s dev-mapper-xubuntu\x2d\x2dvg\x2droot.device
9.170s networkd-dispatcher.service
8.816s snapd.service
7.568s apparmor.service
6.265s NetworkManager.service
6.091s udisks2.service
5.905s ModemManager.service
4.797s accounts-daemon.service
4.762s dev-loop1.device
4.721s wpa_supplicant.service
4.642s dev-loop0.device
4.568s NetworkManager-wait-online.service
3.974s systemd-journal-flush.service
3.543s grub-common.service
3.294s systemd-udevd.service
2.432s thermald.service
2.396s lvm2-monitor.service
2.125s keyboard-setup.service
1.794s polkit.service
1.629s gpu-manager.service
1.459s systemd-tmpfiles-setup-dev.service
1.427s run-rpc_pipefs.mount
1.339s rpcbind.service
1.245s console-setup.service
1.245s router-zene-clip.mount
1.241s rsyslog.service
1.241s router-csaladi.mount
1.225s router-filmek.mount
1.201s router-zene-audio.mount
1.199s upower.service
1.160s snap-vlc-555.mount
1.121s snap-core-5742.mount
1.034s systemd-logind.service
1.029s systemd-modules-load.service
966ms plymouth-start.service
786ms lm-sensors.service
785ms avahi-daemon.service
729ms systemd-resolved.service
682ms systemd-timesyncd.service
608ms systemd-remount-fs.service
585ms sys-kernel-debug.mount
583ms dev-mqueue.mount
581ms dev-hugepages.mount
574ms pppd-dns.service
511ms systemd-update-utmp.service
478ms kmod-static-nodes.service
467ms systemd-random-seed.service
437ms systemd-journald.service
421ms ufw.service
411ms lvm2-pvscan@8:1.service
385ms blk-availability.service
371ms systemd-tmpfiles-setup.service
275ms lightdm.service
273ms plymouth-quit-wait.service
166ms systemd-sysctl.service
159ms rpc-statd.service
158ms rpc-statd-notify.service
128ms apport.service
121ms setvtrgb.service
85ms speech-dispatcher.service
83ms systemd-udev-trigger.service
76ms alsa-restore.service
68ms nvidia-persistenced.service
68ms dev-mapper-xubuntu\x2d\x2dvg\x2dswap_1.swap
67ms user@1000.service
62ms kerneloops.service
55ms systemd-user-sessions.service
46ms snapd.seeded.service
27ms snapd.socket
27ms rtkit-daemon.service
19ms hddtemp.service
13ms plymouth-read-write.service
7ms systemd-update-utmp-runlevel.service
7ms ureadahead-stop.service
3ms nfs-config.service
3ms sys-kernel-config.mount
3ms sys-fs-fuse-connections.mountKöszönöm, ha tudtok segíteni.
-
nagyúr
válasz Norbi887 #34626 üzenetére
Én ma jártam hasonló módon, 16.04-gyel.
Eddig minden szép és jó volt, gondoltam most már frissítek egyet. Vesztemre.
Majd olvasgattam, s azt írták, ismert bug a zárt driver-nél... (sajna a linket nem mentettem le). Eddig ment szépen, most frissítés után vissza kellett térnem a nouveau-ra. Most jó a felbontás, majd a gyerekek reklamálnak, hogy nem megy valami játék... Azért ilyet már régen tapasztaltam.
(egy éve frissítettem a rendszert 10.04-ről! ... szegénykém elavult már)B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
Frawly
veterán
válasz cappa72 #34653 üzenetére
Ez sajnos ilyen. Ez a baja a zárt drivereknek, mire megjelennek, addigra a kernel és a Xorg már két alverzióval előrébb jár, és ez bugokat okoz, eltör dolgokat. Ezért nincs helye zárt forráskódú szutyoknak az opensource, főleg a Linux világában. Gyorsan jönnek a verziók, csak úgy lehet vele lépést tartani, hogy opensource alapokon fejlesztenek. Ezt az AMD belátta, az NV még nem.
Egy másik út lenne, hogy a kernel, Xorg, stb. őrizné a régebbi driverekkel a visszafelé kompatibilitást, de akkor meg egy csomó szemetet kéne benne hagyni a kódban, ami semmi értelmeset nem csinálna, csak kiszolgálná a többi lusta fejlesztőt, akik ragaszkodnak a zárt forráskódhoz, közben meg a sok kódfeleslegtől bloatabb lenne az egész meg rosszabb teljesítménnyel futna.
Ez nem olyan, mit a Windows, hogy 3-5 évente jön új főverzió, és 5-10 évente van driver API ráncfelvarrás, és egy driver sok évig működőképes.
-
Victor Súgó
tag
Ha van itt még valaki, aki 16.04-et használ és naprakész a rendszere: ha futtattok egy "dpkg -V" parancsot, jelez-e gondot a /etc/init.d/keyboard-setup és (ha telepítve van chromium-browser) a /etc/default/chromium-browser fájlokra?
Történt pár dolog mostanában, ami miatt gyanús, hogy esetleg bejutott valaki illetéktelen az itthoni hálózatomra. Az egyik furcsaság, hogy a telepített csomagok ellenőrzésekor ezt a két fájlt hiányolja a dpkg (a többi reklamációja jogos), de a két órája telepített rendszeren sincs ott a /etc/default/chrome-browser, holott a .deb fájl tartalmazza.
-
törölt tag
És mit szóltok ahhoz, hogy Shuttleworth bejelentette a 18.04 támogatási idejének kitolását tíz évre?
-
-
törölt tag
Jó kérdés, mert nyilván a szerverpiac az elsődleges célterület, bár a bejelentésben nincs erre leszűkítve. Szóval, van esély a full supportra.
[ Szerkesztve ]
-
-
Frawly
veterán
Pont ezt írtam én is egy másik fórumon ezzel a 10 éves supporttal kapcsolatban. 10 év alatt még ha megy is, elavult maga a hardver is, meg az egész szoftverarchitektúra is. Értelmetlen valamit ilyen hosszan támogatni, csak felesleges lustaságra meg régi verziókba bebetonozódásra szoktatja rá az embereket. 10 év alatt a teljes hardverpiac, informatikai színtér átrendeződhet olyan nagy mértékben, hogy nevetségesen elavulttá tehet egy 10 évvel azelőtti technológiát.
A Linux világa arról szól, hogy folyamatos fejlődés van, egyre inkább kerül bele a drivertámogatás, optimalizációk, új technológiák támogatása, hogy ezt az előnyt ki lehessen használni, érdemes haladni az új verziókkal. Windowsnál még érthető, ha a cég/user nem akar váltani, mivel az pénzbe kerül, hardverfejlesztést tehet szükségessé, hogy megfelelően fusson. De a Linuxnál ilyenről nincs szó.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #34654 üzenetére
Ez sajnos ilyen.
Inkább csak benne van a pakliban. Merthogy ilyet még nem tapasztaltam 2005 óta - akkor került fel az első Linux a gépemre. Ezért lepődtem most meg nem kicsit. Megvárom a következő proprietary driver-t, azt' majd meglátjuk, megjavul-e. Addig marad a nouveau.
(Annak idején pont óva intettek az AMD/ATI párostól, ezért aztán cseréltem nVidia-ra. De mintha fordult volna a kocka, ha jól értem.)Ez nem olyan, mit a Windows
Hál'Istennek.B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
válasz Frawly #34661 üzenetére
Igen, de azért mindig vannak speciális esetek. Arra azért kíváncsi lennék, hogy most akkor a 2 évenkénti LTS release megmarad-e vagy netalántán változtatnak ezen a felálláson is. Én simán elképzelhetőnek tartom, hogy innetől majd 2-5 év között jönnek majd az LTS-ek.
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
kenwood
veterán
Hello!
Havernak alapbol a HP 840 a 4210U procival max. 50% akkuidot tud a win 10hez kepest.
Kb. mennyit lehet ezen beallitasokkal,progikkal csiszolni?[ Szerkesztve ]
Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben
-
lev258
veterán
válasz kenwood #34665 üzenetére
Ezt senki nem mondja meg neked.
Kezdhetném azzal, hogy a grafikus felületek procihasználata is eltér(het), az animációkról nem is beszélve. Aztán jönnek a gyakorlati dolgok, mint a fényerő beállítása, merevlemez felfüggesztése tétlenség esetén, wifi kikapcsolása, ...Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
kenwood
veterán
válasz lev258 #34666 üzenetére
Azert nem misztifikaljuk mar tul a dolgot.
nem percre pontosan kerdeztem,csak az erdekelne,hogy az 100%-os difibol atlag mennyi fargahato le ?
5%, vagy 95% ?
normal hasznalatrol lenne szo.[ Szerkesztve ]
Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben
-
lev258
veterán
válasz kenwood #34667 üzenetére
Ezt akkor is nehéz megmondani. Nálam sokáig bírja a gép. Windows-om már hosszú ideje nincs.
Itt meg kevesen használnak Windows 10-et is, de azért akadnak. Csak többet kell várni, míg valaki reagál.
Az például nem derült ki, hogy Windows 10 alatt nincs-e limitálva a proci.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Pano
addikt
válasz kenwood #34665 üzenetére
Hali!
TLP felrakása után nagyon meg fog ugrani az akkuidő.
sudo apt install tlp tlp-rdw
sudo tlp startÚjraindítás
Ha pörögne a venti ezek után is, akkor
sudo nano /etc/default/tlp
Itt keresd ki az alábbi sort (ctrl+w): CPU_MAX_PERF_ON_AC=100
Vedd ki előlle a kommentet (#) és mentsd el ctrl+o-val.Xfce felülettel nekem így tovább bírja kicsivel, mint Windows alatt. Gnome vagy más "modernebb" DE alatt szerintem kb fél órával kevesebbet lehet kihozni belőle.
[ Szerkesztve ]
Körülbelül 36-ot?!
-
kenwood
veterán
koszi,megnezzuk.
ezeknel az U-s haswelleknel,normalis akksival az 5-6 ora windows alatt az alap, ha nincs terhelve
ubuntu 18.04 meg a 2.5-et is csak nyogve tudta default settingssel.
kivancsi vagyok,mennyit hoz majd ez.[ Szerkesztve ]
-
peterattila
aktív tag
Létezik az, hogy Ubuntu és nVidia alatt nincs támogatva Youtube alatt a video hw gyorsítása? Proci pörög 50%-on, gt730 meg áll nulla százalékon. Amiket próbáltam: 340, 415 nvidia driverek, illetve nouiveau. Firefox alatt bekapcsolva a hw-gyorsítás pipa, about:config alatt is kényszerítve. Ezzel együtt is semmi. A video alsó része olyan, mintha lenne ott egy vágás és két képből állna a video. Darabos az egész, holott mpv alatt működik a gyorsítás, bár a kép ott sem sima (mkv, fullhd, h264). Mindez w10 alatt egyáltalán nem jelentkezik, teljesen sima, gördülékeny az egész. Ötlet?
-
Pano
addikt
-
nagyúr
válasz peterattila #34672 üzenetére
[Linux] Firefox OpenGL kompozittállásának bekapcsolása
A video lejátszáshoz
vdpau
amit csak találsz a Synaptic-kal, de minimum ezeket rakd fel, vdpauinfo-val nézd meg, minden OK-e. Ami itt kék, az minimum kell neked: (nekem AMD-m van, de azért van fenn a vdpau is)vdpau=Nvidia
vaapi=Intel
both=AMDAnno így ellenőriztem, mit használ a lejátszó.
(#34673) Pano
Inkább nincs bekapcsolva alapból. Erre jön Kapitány írása......
Látom valami nálad is beugrott a dologról!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz peterattila #34675 üzenetére
Ezek szerint a link leírásnak megfelelően OpenGL van a FF-nál nem Basic. OK.
Most jöjjön az, amit mintha elfelejtettél volna...........milyen gép, milyen rendszer ???????????????????
Ezeket a terminal kimeneteket rakd be, hogy a sötétben tapogatódzás csökkenjen: (látóasszony hiánya)
inxi -Fxxx
lspci | grep VGA
glxinfo | grep OpenGL
lspci -vnn | grep VGA -A 12
dpkg --get-selections | grep vdpau
dpkg --get-selections | grep mesa
dpkg --get-selections | grep xorg
dpkg --get-selections | grep waylandA xorg-os talán nem lényeges, mert a Gnome már wayland-ot használ, azt aki Gnome-os Ubuntu-t használ, hátha érti.....
Nem waylandos disztrót is ki kéne próbálnod szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
peterattila
aktív tag
válasz ubyegon2 #34676 üzenetére
Ma újrahúztam a Xubuntut, tiszta lappal indulok. Ha a lentiek alapján konkrét nvidia drivert javasolsz, akkor felrakom azt. Köszi a segítséget.
Amiket kértél:
inxi -Fxxx
System: Host: EP45-DS3L Kernel: 4.15.0-39-generic x86_64 bits: 64 gcc: 7.3.0
Desktop: Xfce 4.12.3 (Gtk 2.24.31) info: xfce4-panel dm: lightdm Distro: Ubuntu 18.04.1 LTS
Machine: Device: desktop Mobo: Gigabyte model: EP45-DS3L serial: N/A BIOS: Award v: F10 date: 11/07/2008
CPU: Dual core Intel Core2 Duo E8400 (-MCP-) arch: Penryn rev.6 cache: 6144 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 ssse3 vmx) bmips: 11997
clock speeds: min/max: 2000/3000 MHz 1: 2630 MHz 2: 2385 MHz
Graphics: Card: NVIDIA GK208 [GeForce GT 730] bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1287
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 ) drivers: nouveau (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
Resolution: 1280x1024@60.02hz
OpenGL: renderer: NV106 version: 4.3 Mesa 18.0.5 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes
Audio: Card-1 NVIDIA GK208 HDMI/DP Audio Controller driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0e0f
Card-2 Intel 82801JI (ICH10 Family) HD Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:3a3e
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-39-generic
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: d000 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 10ec:8168
IF: enp4s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: 00:1f:d0:8a:01:e1
Drives: HDD Total Size: 1160.2GB (0.7% used)
ID-1: /dev/sda model: SAMSUNG_HD161HJ size: 160.0GB serial: S0V3J9APB14360
ID-2: /dev/sdb model: Hitachi_HDE72101 size: 1000.2GB serial: MQ04NESS
Partition: ID-1: / size: 146G used: 7.3G (6%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
RAID: System: supported: N/A
No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unused Devices: none
Sensors: System Temperatures: cpu: 41.0C mobo: N/A gpu: 29.0
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 156 Uptime: 9 min Memory: 828.6/7975.9MB Init: systemd v: 237 runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0
Client: Shell (bash 4.4.191 running in xfce4-terminal) inxi: 2.3.56lspci | grep VGA
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GK208 [GeForce GT 730] (rev a1)glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: nouveau
OpenGL renderer string: NV106
OpenGL core profile version string: 4.3 (Core Profile) Mesa 18.0.5
OpenGL core profile shading language version string: 4.30
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 3.0 Mesa 18.0.5
OpenGL shading language version string: 1.30
OpenGL context flags: (none)
OpenGL extensions:
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.1 Mesa 18.0.5
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.10
OpenGL ES profile extensions:lspci -vnn | grep VGA -A 12
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GK208 [GeForce GT 730] [10de:1287] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd GK208B [GeForce GT 730] [1458:3693]
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 26
Memory at ec000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
Memory at d8000000 (64-bit, prefetchable) [size=128M]
Memory at e0000000 (64-bit, prefetchable) [size=32M]
I/O ports at b000 [size=128]
[virtual] Expansion ROM at 000c0000 [disabled] [size=128K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: nouveau
Kernel modules: nvidiafb, nouveau01:00.1 Audio device [0403]: NVIDIA Corporation GK208 HDMI/DP Audio Controller [10de:0e0f] (rev a1)
dpkg --get-selections | grep vdpau
libvdpau1:amd64 install
mesa-vdpau-drivers:amd64 install
vdpau-driver-all:amd64 installdpkg --get-selections | grep mesa
libegl-mesa0:amd64 install
libegl1-mesa:amd64 install
libgl1-mesa-dri:amd64 install
libgl1-mesa-glx:amd64 install
libglapi-mesa:amd64 install
libglu1-mesa:amd64 install
libglx-mesa0:amd64 install
libwayland-egl1-mesa:amd64 install
mesa-utils install
mesa-va-drivers:amd64 install
mesa-vdpau-drivers:amd64 installdpkg --get-selections | grep xorg
xorg install
xorg-docs-core install
xserver-xorg install
xserver-xorg-core install
xserver-xorg-input-all install
xserver-xorg-input-libinput install
xserver-xorg-input-synaptics install
xserver-xorg-input-wacom install
xserver-xorg-legacy install
xserver-xorg-video-all install
xserver-xorg-video-amdgpu install
xserver-xorg-video-ati install
xserver-xorg-video-fbdev install
xserver-xorg-video-intel install
xserver-xorg-video-nouveau install
xserver-xorg-video-qxl install
xserver-xorg-video-radeon install
xserver-xorg-video-vesa install
xserver-xorg-video-vmware installdpkg --get-selections | grep wayland
libva-wayland2:amd64 install
libwayland-client0:amd64 install
libwayland-cursor0:amd64 install
libwayland-egl1-mesa:amd64 install
libwayland-server0:amd64 installjournalctl -b -1 | curl -F 'f:1=<-' ix.io
http://ix.io/1ubW[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz peterattila #34678 üzenetére
Így gyorsan rápillantva meglepett, miből gondoltam, hogy Gnome van fenn nálad....
Akik nVidia VGA-t használnak, mindenképpen javasolják a zárt drivert, először ami a Xubuntu Rendszerbeállítójában elérhető, azzal próbáld meg. Nem ismerem a Xubit, de a Mint XFCE Ablakkezelő beállításokban mindig át kellett állítani a kompozitort, többnyire a
Compiz
-ra állítás szüntette meg a tearing-et, először azt próbáld átállítani, nézd meg, változott-e valami és utána jöjjenek a zárt driverek. (a többi elérhető kompozitort is kipróbálhatod, ne csak a Compizt)Az utolsó linken látom ezt a pár hibát, de fogalmam sincs, mit jelenthet, valaki ránézhetne nVidiásként!
nov 22 20:25:39 EP45-DS3L kernel: nouveau 0000:01:00.0: Direct firmware load for nouveau/nv106_fuc084 failed with error -2
nov 22 20:25:39 EP45-DS3L kernel: nouveau 0000:01:00.0: Direct firmware load for nouveau/nv106_fuc084d failed with error -2
nov 22 20:25:39 EP45-DS3L kernel: nouveau 0000:01:00.0: msvld: unable to load firmware data
nov 22 20:25:39 EP45-DS3L kernel: nouveau 0000:01:00.0: msvld: init failed, -19Ja és a
vdpau
csomagokra nézz rá a Synapticban, szerintem van még, ami nincs fenn.Azt nem tudom, nVidiánál lényeges-e ez a libgles, ami itt telepítve van (Cinnamon)
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz peterattila #34678 üzenetére
Hali! Én Lubuntu 18.04-et használok, ha a restricted tárolót bejelölöm, akkor a 390-es a legfrissebb, ami megjelenik. Ezzel a Quadro 2000M kártyám fut rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
Lacc
aktív tag
válasz ubyegon2 #34679 üzenetére
Azt nem tudom, nVidiánál lényeges-e ez a libgles, ami itt telepítve van (Cinnamon)
A libgles nem, de a libgles2 vagy az nvidia-libgles2 (utóbbi a jobb az jelzi is zárt a drivert) igen is lényeges.@peterattila
nvidia-smi
parancs mit ír ki? - ha felraktad a zárt drivert akkor elérhető ez a parancs.[ Szerkesztve ]
-
peterattila
aktív tag
Haladok . A tearinget sikerült megszüntetni a fórum összefoglalóban leírtak szerint.
Viszont nincs nvidia-libgles2:
sudo apt install nvidia-libgles2
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: nvidia-libgles2nvidia-smi
Fri Nov 23 17:19:56 2018
+-----------------------------------------------------------------------------+
| NVIDIA-SMI 390.77 Driver Version: 390.77 |
|-------------------------------+----------------------+----------------------+
| GPU Name Persistence-M| Bus-Id Disp.A | Volatile Uncorr. ECC |
| Fan Temp Perf Pwrsage/Cap| Memory-Usage | GPU-Util Compute M. |
|===============================+======================+======================|
| 0 GeForce GT 730 Off | 00000000:01:00.0 N/A | N/A |
| 42% 39C P0 N/A / N/A | 144MiB / 2000MiB | N/A Default |
+-------------------------------+----------------------+----------------------++-----------------------------------------------------------------------------+
| Processes: GPU Memory |
| GPU PID Type Process name Usage |
|=============================================================================|
| 0 Not Supported |
+-----------------------------------------------------------------------------+ -
peterattila
aktív tag
válasz peterattila #34683 üzenetére
Most ezt látom:
toptop - 17:48:44 up 13 min, 1 user, load average: 1,22, 1,11, 0,66
Tasks: 158 total, 2 running, 117 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
%Cpu(s): 34,2 us, 15,1 sy, 0,0 ni, 50,2 id, 0,5 wa, 0,0 hi, 0,0 si, 0,0 st
KiB Mem : 8167368 total, 6481864 free, 913648 used, 771856 buff/cache
KiB Swap: 2097148 total, 2097148 free, 0 used. 6970868 avail MemPID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
1288 peterat+ 20 0 2123324 445372 147248 S 56,6 5,5 3:24.95 Web Content
1218 peterat+ 20 0 2457556 381464 198488 S 18,5 4,7 1:23.17 firefox
1495 root 20 0 0 0 0 I 8,9 0,0 0:12.08 kworker/1:3
24 root 20 0 0 0 0 R 3,3 0,0 0:16.35 kworker/0:1
681 root -51 0 0 0 0 S 2,6 0,0 0:07.53 irq/27-nvi+
663 root 20 0 330088 54140 40136 S 2,3 0,7 0:08.04 Xorg
1066 peterat+ 9 -11 910336 12804 9468 S 2,3 0,2 0:08.20 pulseaudio
995 peterat+ 20 0 195508 22184 17692 S 1,0 0,3 0:04.18 xfwm4
1468 peterat+ 20 0 464744 34564 26340 S 1,0 0,4 0:00.61 xfce4-term+
8 root 20 0 0 0 0 I 0,3 0,0 0:00.27 rcu_sched
167 root 20 0 0 0 0 S 0,3 0,0 0:01.84 nvidia-mod+
1480 peterat+ 20 0 53204 4084 3468 R 0,3 0,1 0:01.16 top
1 root 20 0 159740 9172 6804 S 0,0 0,1 0:01.31 systemd
2 root 20 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:00.00 kthreadd
4 root 0 -20 0 0 0 I 0,0 0,0 0:00.00 kworker/0:+
6 root 0 -20 0 0 0 I 0,0 0,0 0:00.00 mm_percpu_+
7 root 20 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:00.05 ksoftirqd/0Tehát gyorsítás még nincs, de legalább már nincs tearing .
-
nagyúr
válasz peterattila #34684 üzenetére
Tehát gyorsítás még nincs
Ezt azért ne nézd túl hosszan a top-ban, mert ott lehet soha nem fogod látni!
nincs nvidia-libgles2 sem, csak
libgles2
, erre menj rá inkább!az alábbi parancsok informatívabbak a top-nál
glxinfo | grep OpenGL
lspci | grep VGA
lspci -vnn | grep VGA -A 12
lspci | grep VGAAnnyit viszont megtehetnél a terminal kimeneteknél, hogy kijelölöd az egész érintett szövegrészt és rányomsz a szerkesztőpanelek közül a Programkód-ra, sokkal áttekinthetőbb lesz ettől.
példa
Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód
Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód
nézd meg ezt a top kimenetet:
top - 18:15:43 up 9:42, 1 user, load average: 1,03, 1,05, 0,94
Tasks: 198 total, 2 running, 141 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
%Cpu(s): 13,9 us, 4,4 sy, 0,0 ni, 80,1 id, 0,8 wa, 0,0 hi, 0,9 si, 0,0 st
KiB Mem : 15594736 total, 179100 free, 3461164 used, 11954472 buff/cache
KiB Swap: 1214940 total, 1214940 free, 0 used. 11468984 avail Mem
PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
2905 ubyegon 20 0 2432036 397400 60876 S 29,6 2,5 47:19.53 qbittorrent
1414 ubyegon 20 0 3650684 232532 58292 R 29,2 1,5 31:37.05 cinnamon
3558 ubyegon 20 0 2253528 403096 107124 S 7,3 2,6 7:59.63 Web Content
932 root 20 0 593112 70816 49604 S 5,6 0,5 14:01.31 Xorg
3347 ubyegon 20 0 2799596 578604 148248 S 4,7 3,7 32:34.76 firefox
12044 ubyegon 20 0 652456 58124 29264 S 2,7 0,4 0:02.22 gnome-terminal-
3417 ubyegon 20 0 2632944 558884 105512 S 1,3 3,6 25:10.14 Web Content
12389 ubyegon 20 0 45756 4096 3352 R 0,7 0,0 0:00.06 top
1567 ubyegon 20 0 1319132 216960 72188 S 0,3 1,4 5:52.46 messengerfordes
4127 root 20 0 0 0 0 I 0,3 0,0 1:03.15 kworker/0:2
6695 root 20 0 0 0 0 I 0,3 0,0 0:34.54 kworker/2:1
8578 root 20 0 0 0 0 I 0,3 0,0 0:29.14 kworker/3:0
11768 root 0 -20 0 0 0 I 0,3 0,0 0:01.21 kworker/1:2H
12016 root 0 -20 0 0 0 I 0,3 0,0 0:00.29 kworker/3:1H
1 root 20 0 225676 7304 4608 S 0,0 0,0 0:01.98 systemd
2 root 20 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:00.01 kthreadd
6 root 0 -20 0 0 0 I 0,0 0,0 0:00.00 mm_percpu_wq
7 root 20 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:02.43 ksoftirqd/0
8 root 20 0 0 0 0 I 0,0 0,0 0:38.93 rcu_sched
9 root 20 0 0 0 0 I 0,0 0,0 0:00.00 rcu_bh
10 root rt 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:00.00 migration/0
11 root rt 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:00.10 watchdog/0
12 root 20 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:00.00 cpuhp/0
13 root 20 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:00.00 cpuhp/1
14 root rt 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:00.11 watchdog/1
15 root rt 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:00.00 migration/1[ Szerkesztve ]
-
peterattila
aktív tag
válasz ubyegon2 #34685 üzenetére
Ezt nem igazán értem. Ha windows alatt azt látom, hogy 2 ghz-en pörög a proci csak 3 helyett, ott is csak 0 - 5 % között, a vga meg dolgozik, akkor ha a top azt mutatja, hogy 60-70% között a cpu terhelése, akkor csak nem a vga dolgozik, igaz? A libgles2 már telepítve van. Akkor az eredmények:
glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce GT 730/PCIe/SSE2
OpenGL core profile version string: 4.6.0 NVIDIA 390.87
OpenGL core profile shading language version string: 4.60 NVIDIA
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 4.6.0 NVIDIA 390.87
OpenGL shading language version string: 4.60 NVIDIA
OpenGL context flags: (none)
OpenGL profile mask: (none)
OpenGL extensions:
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.2 NVIDIA 390.87
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.20
OpenGL ES profile extensions:Valahol a böngészők körűl lehet a probléma, maga a kártya és a vdpau működik, mpv alatt ez látszik. Linux alatt létezik olyan program, mint w10 esetén, hogy mutatja a cpu, gpu. stb pillanatnyi terhelését?
-
Frawly
veterán
válasz peterattila #34686 üzenetére
A 60-70% CPU-terhelés az biztosíték, hogy nem megy a hardveres gyorsítás. Mint írták, böngészőkben bekapcsolható, de nem garantálható, hogy működni fog.
NV kártya terhelési adatait, meg a fent ajánlott nvidia-smi parancs jeleníti meg. Ha folyamatosan akarod figyelni, akkor így hívd meg:
watch nvidia-smi[ Szerkesztve ]
-
Hello,
Sry, van egy ilyen bajom, hogy 16.04-en nem tudok CD bemenetet csiholni.
Apósnál van egy gép a régi TV tuneremmel (analóg kábelTV), ami CD-in-en adja át a hangot.
Amikor nálam volt a tuner, akkor nem volt ilyen gondom, mert nem volt a lapon CD-in, így kivezettem a cuccot hátul Line-in-re, és szólt.
A bajom az, hogy nem is tudom kiválasztani a CD-in bemenetet, A hnag kezelőpultban látni a Line-t (ha be van dugva valami), meg a mikrofont, de a nem bedugott eszközöket nem (ezt pl. hogyan lehet engedélyezni, hogy látsszanak...), de sehogy nem tudom elérni, hogy a CD-in hangja valahogyan rákeverődjön a kimenetre...Valakinek megvan, hogyan kell ezt?
Pulseaudio eszközök között van 2 input, Alsamixerben is látom a CD-in-t, de akármit csinálok, nem kerül a bemenetről semmi a hangkimenetre.
Mutogatni való hater díszpinty
-
Tim82
félisten
válasz Victor Súgó #34656 üzenetére
Ha ez a kérdésed még aktuális, akkor most hétvégén meg tudom nézni (van végre időm leülni a 16.04-gyel futó második noti elé).
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Victor Súgó
tag
Köszi, úgy-ahogy még aktuális.
Eredendően azért érdekelt, mert van egy olyanom, hogy feltörték a gépeimet, de mostanra beletörődtem.
Ha feltörték, hát feltörték, ez van...Nem tudom, itt írtam-e: kipróbáltam három gépen: a laptopomon és a szerveremen egyaránt 16.04 fut, mindkettőn hiányzik mindkét fájl. Most, csak emiatt telepítettem egy szűz 16.04.5-t, update-eltem, azon csak a chromium-hoz tartozó fájl hiányzik, a keyboard-setup megvan.
Viszont ez utóbbira azt írták egy másik fórumon, hogy "obsolete", nem kell törődni vele.
Hát jó... mindenesetre érdekes, hogy olyan fájl hiányzik (gondolok itt a chromium-browser-re), ami a kicsomagolt .deb-ben is megvan és nyoma sincs a dpkg.log-ban, hogy miért nem teszi fel a helyére, illetve, hogy ha nincs rá szükség, akkor a --verify miért reklamál miatta -
Tim82
félisten
válasz Victor Súgó #34690 üzenetére
OK, legkésőbb holnap délelőttig bezárólag megnézem és beírom az eredményt. (Bár Chromium-ot telepítenem kell előtte, de ez nem jelent gondot, csak hiányzik a képletből még - Vivaldit használok.)
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tim82
félisten
válasz Victor Súgó #34656 üzenetére
tim@tim-ThinkPad-R61:~$ dpkg -V
??5?????? c /etc/default/chromium-browser
??5?????? c /etc/init.d/keyboard-setup(Ezután még persze egy rakat dolgot néz és közli, hogy amúgy sudo-ként kellene futtatnom ahhoz, hogy megnyissa őket hash számításhoz, így megnéztem azzal is, is de ami a lényeges, hogy erre a két fájlra ugyanez maradt így is a kimenet.)
Környezet: Ubuntu 16.04 LTS Mate, csomagok frissítve és a rendszer a biztonság kedvéért újraindítva is volt a parancs kiadása előtt (meg még a csomagfrissítés előtt feltettem az Ubuntu szoftverközpontból a Chromium-ot).
Ha van még valami, amit meg kellene néznem és segítség lenne a probléma megoldásában, jelezd és meglesz.
[ Szerkesztve ]
-
Victor Súgó
tag
Köszönöm neked is.
Szóval az van, hogy nem igazán értem a dolog logikáját. Kissé pánikolós hangulatban kapkodtam, mert úgy tűnt, valaki bejutott az itthoni hálózatra, többek közt ezeket is egy erre utaló jelnek gondoltam. Úgyhogy totálisan megfeledkeztem róla, hogy valaki már magyarázatot is adott a hiányukra.
Most nincs kéznél a link, de amennyire emlékszem belőle: a keyboard-setup évek óta "elavult", csak az nem világos, hogy a frissen telepített és update-elt rendszeren miért maradt meg mégis. Az is 16.04.
A chromium-browser file meg még furább: a telepítő script törli, ami a .deb-ben van, minden feltétel nélkül.
Ilyenkor kissé ingerlékennyé kezdek válni: mi értelme egy olyan file-t telepíteni, amit eleve törölni fog a dpkg? És ha már ő törli, miért reklamál később a hiányuk miatt?
A lényeg, hogy volt egy "jó" hetem, szerencsére a legtöbb problémára találtam magyarázatot, csak ahogy egy ismerős megjegyezte: ilyenkor az ember ott is hajlamos összefüggést találni, ahol nincs. -
nagyúr
válasz Frawly #34693 üzenetére
Ja, ha már elég a következtetés is, arra jó a füles módszer is, a top esetén is csak következtetni lehet említett esetben. Mondjuk az is igaz, hogy valamelyik régebbi hsz mostani linkelés is a top-ot figyeltette. Na mindegy.....most így akkor ellentmondásba keveredtem!
-
Victor Súgó
tag
Valamit megint nem értek: ubuntu 16.04.5 folyamatosan update-elve "apt-get dist-upgrade"-del.
Próbálgattam a korábbi problémám miatt a ProtonVPN szolgáltatás ingyenes változatát.
Valami nem jó.
Ha a NetworkManageren keresztül kapcsolódok a VPN-re, akkor a kapcsolat létrejön, a tun0 megkapja a szükséges paramétereket,de nem működik az internet (értsd: még egy ping 8.8.8.8 is csak áll és vár)
Ha parancssorból, openvpn-nel kapcsolódok: "sudo openvpn --config protonvpn.ovn" paranccsal, akkor tökéletesen működik. (network managerbe ugyanezt a konfigot importálom változtatás nélkül)Mi lehet a különbség a kétféle kapcsolódás közt, ami miatt csak az openvpn cli-vel működik?
[ Szerkesztve ]
-
válasz Victor Súgó #34697 üzenetére
Meg kéne nézni az interface konfigokat és a route táblát mind két esetben
parancsok:
ip
ip route
Aztán lehetne nézni mtr-rel, hogy merre mennek a csomagokA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Victor Súgó
tag
Félreérthető voltam, azt hiszem.
Nem megoldást keresek, az megvan, csak jó lenne tudni, hogy mi a különbség a kétfajta kapcsolódási mód között, ha azonos a konfig amit használok.-------
A routing eltér a két esetben, openvpn esetén a default gateway válaszol a pingre, a network manageres felállásnál már az sem.
A protonvpn-től letöltött konfigban a comp-lzo le van tiltva, ha ezt engedélyezem, akkor a network manager alól is működni kezd a VPN.Ezzel az a gond, hogy váltottam pár szót a ProtonVPN supportjával, hogy miért is van tiltva a konfigjukban ez a tömörítés, mire felvilágosítottak, hogy valami openvpn bug (VORACLE, ha jól emlékszem) miatt a bekapcsolt tömörítés mellett lehallgathatóvá válik az elvben titkosított kommunikáció is, ezért úgy döntöttek, hogy a biztonság kedvéért inkább kikapcsolják.
Ez eddig szép, épp csak a logok tanúsága szerint a szerveren épp hogy be van kapcsolva:nm-openvpn[5517]: WARNING: 'comp-lzo' is present in remote config but missing in local config, remote='comp-lzo'
Ha kliens oldalon bekapcsolom, akkor működik a network managerrel is.
Viszont az is igaz, hogy eddig csak a systemd logot (journalctl kimenet) néztem ezzel kapcsolatban, az openvpn kiírásait nem. Utóbbiban ebben a percben fedeztem fel pár érdekes dolgot, ezeknek még utánanézek, mert így ránézésre úgy tűnik, hogy az openvpn kliens képes bizonyos paramétereket megváltoztatni úgy, hogy egyezzenek a szerverrel, hiába van más a konfig fájlban. De ez csak egy hirtelen ötlet, kell még némi olvasgatás, hogy kiderüljön, mi a valóság. -
Frawly
veterán
válasz Victor Súgó #34695 üzenetére
Az hogy a helyi hálózatra bejut valaki, nem jelentené azt, hogy a rendszeredbe is bejutott. Plusz ha a rendszeredbe is bejut, és kárt akar okozni, akkor meg nem ilyen piszlicsáré chrome default lófütykös fájlokat fog letörölni, hanem sokkal fontosabbakat, vagy éppen a /home mappát, amiben a doksijaid vannak. Vagy telepít valami jó kis vírust vagy cryptoocsmányságot, amit azonnal észreveszel.
Abban igazad van, hogy furcsa, hogy a csomagkezelő reklamál olyan fájl hiánya miatt, amit ő maga töröl le. A magyarázat az rá, hogy a csomagban lévő fájlokat nézi, a csomagban benne van az illető fájl, de aztán install postscript meg automatikusan törli, de ilyen mélységben a csomagkezelő nem tud elemzeni.
Én még csomagkezelővel sose validáltam a csomag feltelepülését. Nem volt rá szükség.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Video konvertálás
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Felhőből hozza a Windows élményt a Microsoft új PC-je
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest