Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Parci

    HÁZIGAZDA

    válasz Ezekiell #6848 üzenetére

    jó, akkor disclaimer. ez még mindig egy fórum, ahol userek beszélgetnek a mindenről is. próbálnak okosak lenni, de nem orvosok, és még ha azok is lennének, akkor sem feltétlenül teljesen fekete-fehér valami. az, hogy valaki hogyan dönt, az ő döntése, lehet teljesen irracionális is, nem kell miatta bármit bármit máshogy csinálni és pláne nem mentesít a saját döntés alól. nem ér a nevem, ne hivatkozz rám, én sem hivatkozom másra, blabla.

    mi nem kértük. teljes értékválságban is vagyok, mert alap, hogy bármelyik vakcina jobb, mint a covid és statisztikailag teljesen értelmetlen nem kérni. de más a statisztika picit a teljes populációra és más a döntés a konkrét esetedben, ahol sok más tényező is lehet.

    amikor jött a tipp, hogy talán ma lehetne a feleségemnek astrát kapni, szóltam anyámnak, hogy ez van, ő meg konzultált egy maximálisan vakcina-párti, egyébként ismert infektológussal, aki anyám legnagyobb megdöbbenésére azt mondta, hogy hááát, inkább várjunk egy picit, ne kérjük. mondta, hogy az EMA most fog dönteni róla, de azt is, hogy a para vele valós, kicsi az esélye, de hogy pontosan mekkora és mi a para, azt még nem tudni.

    és ugyan világos, hogy a covidnál 100-ból 2 ember meghal, 10+ meg long covidál, míg az oltástól alsó hangon 2, de inkább 3 nagyságrenddel kevesebben trombocitopenálnak, de... azért ez a vakcina békeidőben soha a büdös életben nem mehetett volna piacra.

    ezen felül a feleségem 0 rh-, a 97 nagyanyja volt covidos és simán kihordta 2 nap alatt, én be leszek oltva holnap és egyelőre a gyerekek nem mennek közösségbe és itthon vagyunk. szóval nem evidens, hogy ilyen paraméterek mellett mekkora a covid kockázata most rövidtávon nála. az sem a legjobb, hogy az astra teljes védettsége nyáron jönne csak a 3 hónap miatt (persze, ha addig nem kapod el, akkor jó, mert később van a booster, tehát őszre erősebb is lehetsz vele).

    de a lényeg a főorvos véleménye volt, pedig anyám csak véletlenül futott össze vele és mellékesen kérdezte meg, úgy búcsúztunk az előző telefonnál, hogy szerinte kérjük és maximum majd pár hétig nyomja a clexane-t.

    valószínűleg rosszul döntöttünk egyébként a fentiek ellenére is. de anyám is azt mondta, meg én is, hogy ha beadatjuk és b+ mégis lesz valami para annak ellenére, hogy milyen tanácsokat kaptunk, akkor azt sosem bocsátjuk meg magunknak. ez van, sajnos ez is sokat számít.

    [ Szerkesztve ]

    dicranum scoparium + genista pilosa = :)

Új hozzászólás Aktív témák