-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
layerke
aktív tag
válasz alcsapalcsa #1749 üzenetére
Ez egy termoelektromos aktuátor, mint írják is. Van a belsejében egy fűtőszál és egy hőre jól táguló zselés anyag. Ha adsz neki villanyt, akkor felmelegszik a belseje és kitágul, amivel benyomja a szelepet, vagy fordítva, kialakítástól függően. Előbbi az olcsóbb 7-10 dollárig, utóbbi drágább 15-18 dollár kínából.
Fogyasztásuk általában 1-3 watt közötti, a legjobbak az 1 wattosak, a kínaiak általában ennél többet (2-3 wattot) fogyasztanak. Alapvetően két végállás közt működtethetőek, a drágábbak elfogadják a PWM-et is, azzal be lehet köztes állapotot is állítani.
-
yogee
tag
Nem ismerem azt a bluetotth-os radiatorszelepet, de sok ilyenben (pl. danfos ) tényleg nincs hőkok visszajelzés a központ fele...
A CUBE-bal meg ahogy Te is írtad az a baj, hogy bár van hozzá relé modul, amivel a kazánt vezéreled, de valamiért sehol sem lehet kapni...
Ezt házközpontifűtés vezérlésre találták ki, ahol a csövekben mindig kering a melegvíz, s csak a radiatorszelepet szabályozásával vezérlik a hőmérsékletet. -
qqzs
őstag
Ha van kazanvezerles hozza akkor linkelj legyszi mert en a gyarto oldalan sem talaltam.
De mostmar itt tartok [link] computherm wifis termosztat egy baja van hogy csaka gyarto szerveren keresztul lehet elerni es csak webfeluleten lehet allitani ott viszont ban history is ha jol ertem.
Legalabbis elso latasra de legalabb olcso es van a sarki kazanboltban is amazonon a legolcsobb talan 150eur netamotoA homematic iphez talaltam de ott mar minden ket haromszor annyiba kerul plusz semmi infot nem talalok arrol hogy a kazant hogy vezerlem vagy vezerli minden reklam anyag a radiatoros reszrol szol.
[ Szerkesztve ]
Eladó: GTS450
-
yogee
tag
Ha kész rendszert akarsz, akkor érdemes megnézni a honeywell evohome-ot. Bár elég borsos az ára, de kulcsrakész cucc...
link:evohome[ Szerkesztve ]
-
AcCEsS
senior tag
Tudtok javasolni olyan alaprajzkészítő alkalmazást, amit egyszerűen kezelhető, ingyenes és Domoticz kompatibilis? Elég sokféle létezik, pl. ez, de nem szeretnék később belefutni valami csapdába, pl. hogy x tárgy hozzáadása után fizessek 5$, vagy valami egyéb bosszantó korlátozásba.
AcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)
-
layerke
aktív tag
A Domoticzba képfájlt kell beilleszteni, szóval bármelyik alkalmazás jó, amiből egy exporttal vagy print screennel ki tudsz venni képfájlt.
A saját házamat ezzel rajzoltam, az a baj csak vele, hogy angol vagy amerikai (nem tudom pontosan melyik) szabványos ajtók és ablakok vannak benne, ezért 3d nézeti képen nem szépek (az én európai szememnek), mert nem olyanok a nyílászárók, mint itthon.
[ Szerkesztve ]
-
AcCEsS
senior tag
válasz layerke #1758 üzenetére
Köszönöm, igazából nem szeretném túlspilázni, az alapterület vonalrajza nagyjából már megvan, csak gondoltam vizuálisan feldobnám egy kicsit. De lehet, hogy túl bonyi lenne. Egyébként találtam kétfélét is ami jó lehet, az egyik php alapú, a másik meg tök ingyenes és Linuxos verzió is van belőle, ami nekem jobb lenne, mert nincs Windowsom.
-
mekkGyver
aktív tag
Én felújítás előtt próbáltam meg sok programot, de nekem is - többek között - az volt a bajom, mint amit layerke írt, hogy a falak/nyílászárók/bútorok nem európai emberre voltak szabva, így én inkább kitanultam a sketchup-ot, és azzal szépen meg tudtam mindent rajzolni. A Domoticzba már csak be kellet illeszteni egy sima 3D felülnézetes metszetet. Rengeteg kész bútor letölthető benne, amit már mások lerajzoltak, pl. az összes IKEA bútor...
[ Szerkesztve ]
Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.
-
qqzs
őstag
Futes vezerles kalandjaim 15ik resz
Vegul elszantam magam egy okostermosztatra es kivalasztottam a Honeywell Liricset. az amelyik appja tudja a geofencing futeskapcsolast. Mar az order gomb felett lebegett a kezem mikor idekapcsoltam es az evohome ajanlasnak jobban utana jartam.
Es jott a megvilagosodas
Merthogy az evohome nem a kozponti vezerloegyseg szenzora alapjan kapcsolja a kazant hanem barmelyik radiator termosztat kerese alapjan. Tehat ha igy nezzuk akkor az egykoros rendszerembol egybol lett egy 10 zonas rendszer es minden problema megoldva.
Pl nem erdekes ha kandaloval befutok a egylegteru nappaliban es a foldszinti tavoli dolgozoszobaban hideg van mert a dolgozo radiator termosztat keres alapjana a kazan indul es mivel mindenutt le van zarva a radiator ezert csak oda megy a meleg viz.
Regebben olvastam a tobbkoros zonas futesrendszerrol de ott zonaszelepek voltak kulon zonankenti csovezessel. biztos az a profi megoldas kifonomultabb es biztos par %al jobb is a hatasfok. De ez van ebbol kell gazdalkodni es ugy gondolom vegre ez egy optimalis megoldasplusz Geofencing megy IFTTT-vel, ezt a lyricsnel a ertekelesek nagyon dijaztak
plusz csakmegyoztem magam hogy este nem kell futeni a nehany helyiseget meg elalvas utan is jobb a huvosebb szoba tehat kell nekem a helyisegenkenti vezerelhetoseg es nem eleg az egy kozponti okostermosztat.Amit meg tobbet tud mint egy diy rendszer vannak bizonyos kazanvedo funkcioi is amit nehez lenne leprogramozni ha diy radiatorvezerlest szobaszenzorok alapjan kapcsolgatnak.
Az biztos hogy nem olcso ugyhogy most megyek koltseget vetni...aztan benezek meg az order gomb elott hatha montog meg (el)terelgeto okossagot
[ Szerkesztve ]
-
Yoshida
aktív tag
Nekem csak annyi jutott eszembe, hogy csak egy radiátort hajtani kazánnal az nem lesz túl jó, nem fog eléggé lehűlni a visszatérő ág, és a kazán ki be fog kapcsolgatni. Lehet hogy 2-3 radiátor már elég lenne, ez gondolom vezérlés, meg modulálás kérdése, mennyire tud lemenni a kazán teljesítményben. (de nem értek hozzá)
-
AcCEsS
senior tag
layerke, mekkGyver, Elemental és yogee, köszi a visszajelzést!
-
qqzs
őstag
válasz Yoshida #1764 üzenetére
Gondolkodtam ilyesmire, de azert ez az egy radiator futes igen ritke felallas. Csak mint sarkitott peldat irtam ami eszembe jutott. A kazanom egy 20 eves feg kazan azt mondjak mindent kibir remelem azt is ha megokositjak a rendszert bar nyilvan ezt modern kazanokhoz talaltak ki.
-
itanczos
senior tag
Szüleimnek is ilyen kazánja van. Simán bírja a dolgot. Mivel ez még őrlángos, csak nyit és zár a gáz szelep. A keringető szivattyú működik, amíg a vezérlő jel aktív.
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
BullZeye
veterán
Sajna nem jött össze amit szerettem volna:
Mezei ufólámpa mozgásérzékelővel plafonon, benne Yeelight, és beállítani, hogy pl
20:00-tól 50%
22:00-tól 25%
23:00-tól 1% fényerővel operáljon, mert azt nem vettem számításba, hogy nem kap áramot folyamatosan, és az égő nem elég intelligens, hogy ha már időszakról beszélünk, felhőből lehúzza az adott időre vonatozó beállítást, és állítsa magát rögtön. Sajnos folyamatosan online kell lennie, hogy működjön a móka.Átjáróba lenne ez a lámpa a fürdőszoba elé, ahol egy szekrény van tele szerszámmal, ruhákkal, ennek a megvilágítását szeretném elérni úgy, hogy nincs kapcsoló sehol.
Úton van már 2db Xiaomi mozgásérzékelő, viszont ahogy itt olvasgatok 1 perces tétlenségi időről..
Ha jól értem, 2 lámpakapcsolás között van 1 perc kikapcsolt idő, amikor nem ég a lámpa? Valamint ez a mozgás érzékelő érzékeli, hogy én ott vagyok, és mozgok? Vagy ha beállítok 30 secet, akkor 30 másodpercig ég, aztán kikapcsol 1 percre, hiába ugrálok előtte?Van valami alternatív megoldás a problémámra?
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
Gh0sT
addikt
válasz BullZeye #1768 üzenetére
Megfigyelésem szerint úgy működik a mozgásérzékelő, hogy ha ON állapotba kerül, akkor 1 percig nem hajlandó semmilyen jelet venni, bármit csinálhatsz előtte. Ellenben alapértelmezésben azt hiszem 2 percig marad ON állapotban, viszont ez felül írható Domoticzban például. Finom mozgások és pontos kapcsolásra emiatt nem alkalmas, de ha jól rakod össze az időzítést, akkor mondjuk egy perces csúszással el tudod érni, hogy kikapcsoljon ha nem érzékel semmit.
Nekem az volt vele a bajom, hogy ha felkelek éjjel a hálóban, akkor csak addig világítson (max 10 mp), amíg kimegyek a szobából. Azt be is tudtam állítani, hogy 10 mp után kikapcsoljon, de ha az utána lévő 50 mp-ben visszajöttem, akkor semmi nem történt. Nyilván ha 60 mp fölé állítom a kikapcsolás idejét, akkor nagyjából szinkronban lesz, szóval egy átjáróban még akár jó is lehet, ha nem zavar senkit a lámpa fénye. Kültéri világítás beállítására például szerintem tökéletes.
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
qqzs
őstag
vagy raksz egy mozgaserzekelos vilagitast egy konyhai idozito hoz amivel mered a visszerkezesi idot ja nem jo mert akkor az idozitot is inditani kell mondjuk az agyba helyezett felkeles erzekelovel csak ugy fantazialok...bocs
Nalam ezt egyszeru night light megoldja 15secig vilagit van mar vagy 7 beloel lepcsonel haloszoba wc utvonalon. Wcben gaz ha lekapcsol es meg eppen tart a folyamat mert ha eppen azzal akezelemm akarok felalomban integetni a lampanak amivel eppen tartom akkor balesetveszelyes...na jovan csenben maradokEladó: GTS450
-
itanczos
senior tag
válasz BullZeye #1768 üzenetére
A lényeg, hogy a mozgás érzékelő ha mozgást érez, 1 percig ON állapotot jelez.
Vagyis mindig 1 perccel későbbig jelez mozgást, a valós mozgáshoz képest. Szerintem ez így elfogadható, persze alkalmazása válogatja.
Mivel a yeelight izzókban egy ESP8266 lapka dolgozik, van egy felállási idő, amíg elindul és csatlakozik a wi-fi-re. Ezzel nem lehet mit tenni. A yeelight izzóknál viszont beállítható, hogy eltárolják az utolsó állapotot, vagy egy fix értéket. Ezzel lehet játszani.
Nekem végül a fix táplálás és az izzók szoftveres kapcsolása jött be.[ Szerkesztve ]
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
BullZeye
veterán
válasz itanczos #1771 üzenetére
FIX tápellátás megvan, nincs kapcsoló, lámpába folyton áram lenne. Csak kell hozzá valami normálisan működő mozgásérzékelő.
Nekem jó az, ha 1 percig világít, viszont nekem az is fontos lenne, hogy:
1) Ha ott vagyok, ne kapcsoljon le, szóval ha 1:10 másodpercig pakolok a szekrénybe, akkor 1:00nál ne kapcsoljon le a fény, és jöjjön vissza, hanem maradjon.
2) Legyen elég érzékeny, hogy ne kelljen ugrálnom elette 50 másodpercenként. Ami most van egy PIR-es lámpa, de semmit nem ér, hiába vagyok alatta kikapcsol, 2-3 métereket kell járnom, hogy ne tegye, még az ugrálás se elég neki.
3) 23:00 után 1%-on menjen a fényerőA kérdésem lényegében az, hogy a Xiaomi mozgásérzékelő+Yeelight képes e ezekre?
-
fecus
őstag
Egy radiátort mindig lezáratlanul, termoszelep nélkül kell hagyni! Általában azt ahol a termosztát van ill. fordítva ahol van a termosztát ott tilos termoszelepet rakni mert megbolondul, de Evohome esetében biztosan van valami ajánlás erre. Kell lennie egy default hőmérsékletnek amire szabályoz akkor is ha a többi szelepet lezárta valaki.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
qqzs
őstag
ez a szabaly nem ervenyes evohome eseten mert nincs egydarab kozponti kazanvezerlotermosztat hanem annyi lehet ahany radiator. a kepernyos bigyo csak egy vezerlo. barmelyik szobaban levo radiatorszelevezerlo tud kerni melegvizet. ha nem ker egyse akkor nem megy a kazan.
-
itanczos
senior tag
válasz BullZeye #1772 üzenetére
Ezt simán tudja a xiaomi érzékelő és a yeelight.
-
BalanceR
addikt
Egy kérdés azokhoz, akik Xiaomi Smart home kitet használnak szenzorokkal, yeelight-al:
IFTTT működik nálatok?
Egyelőre csak Yeelight izzóim vannak, de tervezem HomeKit vásárlását, viszont, ha a MiHome ,és a Yeelight appban a China mainland servert választom ki, nem jelennek meg az izzók az IFTTT fiókomban, csak a
Sanghaj-i szerver látja, viszont ha meg a Sanghaj-i szerverre állítom a MiHome-ot, nem listáz egy csomó eszközt, köztük a HomeKitet, meg a szenzorokat.
Van valami megoldás, hogy az IFTTT gond nélkül menjen China Mainlandon?#Raspberry #Orangepi #HassOS #Esp32
-
qqzs
őstag
válasz BalanceR #1780 üzenetére
hat a xiaomit nem ugy ismerem hogy nagyon nyitna, mar a fel vilag veszi a cuccaikat es meg a fele appjuk kinai plusz most nyitottak spanyolban de hogy miert nem ukban ha mar EU, nem ertem oket ilyen teren. valami 3000usd a IFTTTT licensze evente ha jol emlekszem. Lehet nincs penzuk
-
BullZeye
veterán
válasz itanczos #1776 üzenetére
Köszi, akkor viszem vissza mostanit boltba, és várok a csomagokra.
Btw fűrészelte már le valaki kínai plugot gatewayről és ragasztott helyette EU plugot?
Vagy még azon is gondolkodom, hogy inkább veszek kínai konnektort itthon, és azt rakom fel az ajtó fölött lévő dobozba. Szerintetek?(#1781) qqzs
Ha jól emlékszem jobbak az adózási feltételek, többi kínai cég is Spanyolba telepített eddig is. Valamint UK nem úgy volt, hogy kilép EUból?[ Szerkesztve ]
-
qqzs
őstag
balancer: hat jo lenne tudni en mar talan irtam is IFTTT nek emiatt talan ok mondtak hogy nem rajtuk mulik hanem a xiaomin
--------
Meglevo ajto zarakat valahogy fel lehet okositani a kulcsal bezart allapot jelzesere? akar furas faragassal is...gondoltam valahogy az elcsuszo retesz lemezt egypocokkel kivezetjuk befele es annak elmozdulasat talan lehetne... vagy valami a kulcselfordulast erzekelne? van egyebkent a xiaominak tobbfele zarja de 2-300dollart nem adnek most erte kene vagy 4 az egesz hazra
-
itanczos
senior tag
válasz BullZeye #1783 üzenetére
Vehetsz hozzá átalakítót, azzal tökéletes. Nem kell fürészelni, barkácsolni!
-
itanczos
senior tag
válasz BalanceR #1785 üzenetére
Javaslom, hogy lépjünk túl a MiHome-on!
Egy normális otthon automatizálási szoftver kell, mint HomeAssitant vagy Domoticz.Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
BalanceR
addikt
-
itanczos
senior tag
válasz BalanceR #1792 üzenetére
Ez üzlet!
Ha van egy okos otthon központod, akkor mindent össze tudsz kötni, a különböző rendszereket is, a megfelelő átjárókkal!
Nekem vannak xiaomi zigbee eszközeim és vannak mqtt kapcsolóim és bármit hozzá illesztek a rendszerhez, ha szükséges!Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
qqzs
őstag
Ha mar optokapu akkor valami mikronyomogombot berakni talan egyszerubb.
Lehet a xiaomi ajto szenzorbol egyszeruen erintkezos erzekelot kesziteni? Egyszeruen csak kivezetni a magneses rele labait?Ma megjott a sonof rf link. Olyan pici hogy zsebembefelejtettem
[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
Igen, lehet! Van erről video a YouTube-on!
-
veterán
sziasztok,
Sonoff-ra melyik firmware-t erdemes delrakni ha sajat mqtt brokerrel akarnam vezerelni? Nem domoticz hanem siman linux alá telepitett broker.
-
itanczos
senior tag
Az ESPEasy-t használom.
Jó lehet még a Tasmota is, bár ott a telepítés kicsit bonyolultabb lehet.Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
-
repvez
addikt
Az okosotthon kiépitésére létezik már valami szabvány vagy olyan eszközök amik függetlenek a különböző eljárásoktól?Meg olyan eszközök amik előreláthatóan huzamosabb ideig beszerezhetőek lesznek.
Csak mert nem volna szerencsés ha olyan eszközöket választ az ember ami pár éven belül nem tud használni és cserélni kéne az elemeket hozzá. ha mondjuk falba a vezetékek végére tesz és az uj eszköz más mérete miatt nem fér vissza. -
Slowman
aktív tag
Sziasztok,
Most épülő házunkhoz szeretnék termosztátot választani. Elvárás igazából annyi lenne, hogy WiFi-s legyen távolról elérhető és programozható. Egyelőre Honeywell termékeket néztem, nem tudom, hogy ezek ajánlottak vagy sem semmilyen tapasztalatom nincs a témába. Tehát ha van valami best buy termék vagy tuti tesztlet darab akkor azt szívesen fogadom.
Felhasználás:
Két szintes sorház padlófűtéssel. Emelet és földszint külön körön így 2 termosztátra gondoltam.Android és iOS-en egyaránt használhatónak kellene lennie, mert van mindkét rendszerű eszköz a családba (az se baj, ha Home kit kompatibilis).
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest