- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple Watch
- Honor Magic V2 fél év után
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mukk
tag
Sziasztok!
Ilyen alaplapot szeretnék venni: GIGABYTE GA-P55A-UD3 (proci terv i5-760). Memóriára a terv jelenleg 2gb memo (2x1 kitben). A kérdésem az lenne, hogy mennyire érdemes 64bites oprendszert feltenni a több memória miatt, kell-et több memo egyáltalán, ill milyet ajánlanátok, ami nem kevés és nem sok a fenti konfighoz (itt megjegyezném, hogy a freki és időzítés témájában eléggé el vagyok veszve...?
A gépet tuningolni nem szeretném, de szeretném, ha harmóniában "élnének" az alkatrészek és nem lenne sehol szűk keresztmetszet.
Megköszönném, ha a válaszhoz indoklást is írnátok csak, h tanuljak!
Köszi előre is!!!
Mukk
-
wirus
csendes tag
Üdv!
Most vettem a ramomhoz még 1x2gb-ot. amikor bekapcsolom a gépet elkezd sípolni. Nem tudom mi lehet a probléma mit csináljak? -
sgteam
aktív tag
Üdv!!
Srácok, tuning guruk mondjátok meg nekem miért nem akar
a ramom elindulni ha auton hagyom vagy magam választom ki neki a 950mhz
frekvenciát. 475fsb-vel üzemel jelenleg a gépem de a ramom csak is 1141mhz-en
hajlandó elindulni ha feljebb veszem az fsb 500-ra akor
is csak 1200mhz hajlandó menni a ramom 1000mhz-en be se bútól a gépem.
2.3 voltot kap a ram és 1.53 voltot az északi híd így stabil játékok alatt
a tesztek alatt az északi híd 1.47 volton is stabil de játékok alatt kb 5-10 percet bír a gép
ezért adok neki 1.53 voltot.Szeretem az állatokat de nem akarom megnevezni őket! :D
-
---Lasali---
Közösségépítő
Sziasztok!
Tuning/config kérdésben szeretném kikérni valaki véleményét, aki képben van ennek a Kingston ramnak a képességeivel, és konfigurálhatósági lehetőségeivel:
1GB DDR2 1066MHz Non-ECC CL5 5-5-5-15 2.2V
HyperX változat.
Ebből van kettő a gépben, és jelenleg 980Mhz vannak hajtva, (245 os fsb, ez állandó érték kell hogy legyen, ezen stabil a gép már régóta)Szeretném CL 4 en használni a ramokat, ha lehetséges, milyen értékeket kéne belőni hogy stabilan menjen?
[ Szerkesztve ]
-
polonic
félisten
Én azt ajánlom, hogy 4 giga ramot vegyél 2x2-es kiszerelésben. A kettő azért már kevés lehet, ehhez persze már 64 bites OS dukál.
(#30805) ---Lasali---
BIOS-ban beállítod ezt a CL4-es értéket. A ramnak a feszültségét is emeled. Maximum addig menj el, amit a gyártó ajánl.
[ Szerkesztve ]
-
flatland8
csendes tag
üdv!
Egy másik topikban feltettem már ezt a kérdést de nem érkezett válasz egyelőre.Most készülök új konnfigot összeállitani és memória válsztásnál szeretnék tanácsot kérni.
Az alaplap egy EVGA P55 FTW, proci pedig egy INTEL Core i5-760 lenne. Cél a 4Ghz(vagy több) 24/7 stabilan.
8Gb memóriát szeretnék. Megelégednék az 1600/CL8-al. Nem is szeretném őket tovább húzni. Maradnának alapfeszen és órejelen.
A kérdés az lenne, hogy a 2x4Gb vagy a 4x2Gb lenne a jobb választás?
Azt tudom, hogy mindig a kevesebb modul a jobb... de egy haverom azt mondta, hogy valahol olvasott valami olyat, (idézem) "a 4Gb-s modulok megeszik a procit..."
mármint, hogy nem birja őket olyan jól kezelni, esetleg tuningnál gondod okoznak. Nem tudom ebből mennyi az igaz
2x4Gb ból lehet, hogy ezt venném:[link]
Előre is köszönöm a válaszokat! -
Istikee007
tag
Sziasztoknemrég vettem egy 1gb ddr2 1066MHz memóriát.
Pontosabban ezt:KÓD
http://www.pcdiszkont.hu/659/kingmax-1gb-ddr2-ram-1066mhzEddig 2gb ddr2 667MHz memória volt a gépemben.Most ezzel ügyet 3gb nak kellene lennie.
Alaplapom:Gigabyte GA-P31-DS3L
problémám:4 slot van az alaplapon és támogassa a ddr2 1066 Mhz memóriákat.Egy slot-ba max. 1gb mehet.
És már minden féle variációban próbáltam de sehogy se sikerül.A biosban 2gb memóriát ír ki. A Windows 7em 3gb-ot észleli de azt írja hogy csak 2gb használható.Am a memória tökéletesen működik kipróbáltam egy magába és úgy megy ,úgyis kipróbáltam hogyha 2x 1gb van bent akkor is müködik de ha 3x1gb akkor már az a helyzet amint fentebb írtam hogy a BIOS-ba csak 2gb Windows meg 3gb-ot észlel.
Itt egy kép róla:Nem tudom mi lehet a probléma.Remélem ti tudtok segíteni.
Segítségeteket előre is köszönöm. -
Mukk
tag
válasz polonic #30806 üzenetére
ok, végül magam is erre jutottam. nézegetem a gigabyte honlapját, hogy milyen memóriákkal kompatibilis a lap, viszont mindig van 1-2 betű különbség a típusokban
pl nézem ezt a memo-t: KINGSTON 4096Mb DDR3 1600Mhz CL8 XMP KIT KHX1600C8D3K2/4GX
gb honlapján ezt találom: KHX1600C9D3K2/4Gtudom, hogy ez első CL8 a második pedig CL9-es, de az X fogalmam sincs, h mit jelent...
tudnék még hasonló példákat írni... lényeges ez, valóban nem mehet pl a dual channel, ha nem jó memót veszek?
thx
[ Szerkesztve ]
Mukk
-
Pano
addikt
-
polonic
félisten
De menni fog dual channelben, ez nem attól függ, hogy szerepel-e az alaplap QVL listájában. Az annyit jelent, hogy azokkal a ramokkal lettek tesztelve. De ezzel kapcsolatban írtam nem régen egy kommentet. Olvasd el.
(#30810) Pano
Biosban memory remap funkciót állítsd át.
[ Szerkesztve ]
-
Clapaucius
tag
Hello!
Egy kérdés...
A ramjaim most 400mhz-n futnak? Vagy 800mgz-n, csak azt nem írja ki? itt a kép
Nem vágom....
-
törölt tag
válasz Clapaucius #30813 üzenetére
A jelzett képen nem a tényleges órajelek láthatóak, hanem az SPD-ben felsoroltak.
-
Mukk
tag
válasz Andrew Greg #30816 üzenetére
zsír, és a másik? mi az a Coreix? 1,65 az több v kevesebb mint a másik? láma vagyok vagy láma vagyok?
Mukk
-
Andrew Greg
tag
Core i3/i5/i7 Procik van kitesztelve, és ezért kevesebb úgy nevezett Low Voltage ramok, amik 1,65v feszültséget kaphatnak és azon elérik a gyári értékeket...
Elvileg ami nem GX azok inkább AMD-s rendszerhez való, bár ezt nem tudom biztosra, gondolom azok 1,5 feszt kapnak alapból és 1333Mhz-en mennek, de ebbe már nem vagyok biztos, nekem is GX-es ramjaim vannak és 1,65v feszt kapnak és a gyári értékeiken simán mennek gondolom mivel nem CoreiX rendszerem van, ezért adhatnék a tuning érdekébe többet is, de még nem foglalkoztam vele...
Andrew Greg
-
Mukk
tag
-
deadsnow44
csendes tag
Üdv!
Kérem segítsen valaki. Van egy ECS K7S5A V3.1 nevezetű alaplapom, amibe vettem két egyforma, egy oldalas A-DATA 512MB DRAM ramot. A probléma a következő: Bár elindul vele a gép, de nagyon instabil és minden baja van. Lefuttattam egy Memtest86+ -ot és számtalan memóriahibát írt ki.
Most a legújabb gyári bios-on alapuló tuning bios van rajta. Bizonyos beállításokkal tudtam csökkenteni a hibák számát, de ez még így sem elég. A régi SDRAM modulokkal hibátlanul működött, ugyanis ez az alaplap DRAM és SDRAM -okat egyaránt támogat.
-
Mukk
tag
yo
2 dologban kérném a segítségeteket:
1. jól vágom, h cl7-es 1333-as memoval jobban járok, mint cl9-es 1600-assal? indoklás: olcsóbb, gyorsabb
2. intel P55-ös chipsetben kárt tud tenni bármilyen memória? olvastam ph-n vhol, hogy bizonyos fesz fölött, igen, de utánaolvasva csak az x58 és régebbi chipsetekre jelent ez elvileg veszélyt, vagy?köszi
Mukk
-
-
Hali Mindenkinek!
DDR2-ről váltottam DDR3-ra (lappal együtt). Szeretném tuningolni a ramokat de nem tudom még hogy miből mennyit érdemes beállítani.
2db 4gb-os Corsair 1600-as modulom van gyárilag CAS9 1,65v.
Jelenleg mindent auto-n hagytam, csak felosztottam (vagy szoroztam? ) annyira a ramot hogy 1600-on menjen. A bios belőtte CAS11-re 1,6v-al. Aida64 szerint 9/8/11-es eredményt (olvasás/írás/másolás) produkál ami nem sokkal jobb mint a régi 800-as ramok eredménye. Ezen szeretnék javítani ésszerű kereteken belül. Kicsit riasztó a ram beállítása a biosban, van másfél oldal beállítás.
Kérdésem az lenne:
Mennyire tuningbarátak ezek a ramok, milyen időzítésen használajm őket, mennyi a maximálisan adható feszültség rendes napi használatra amit hosszútávon is elviselnek, illetve számít-e hogy a command rate menyi;jelenleg CR1,nagyobb frekire jobb lenne CR2? -
Giovanny
őstag
Sziasztok,egy kis segítségre szorulok, EZ a ram jó lesz a Intel Sandy Bridge -be mivel olvastam hogy csak 1.5V ramokkal használható. Köszönöm.
Tested Voltage 1.65
SPD Voltage 1.5[ Szerkesztve ]
Zero Defect.No Compromise !
-
Bootyhunter
tag
Sziasztok!
Sajnos nem nagyon értek a memória időzítésekhez, ezért szeretném megkérdezni, hogy:
Van egy Asus P5Q Deluxe alaplapom, ebben most van 2x2 Giga Corsair memória (Twin2x4096-8500C7 G) 1066 Mhz, ddr2. Mellé rakhatok e 2x2 giga Corsair memóriát ami más időzítésű? (pl.: Twin2x4096-8500 C5 C) Menni fognak együtt a memóriák? Nem kavar be a különböző időzítés? Menni fog a c7es és a c5ös memória együtt? -
Qru
MODERÁTOR
1: Azok kb pariban vannak, az 1333-as CL7-es kicsit gyorsabb. De a 1600-as ram tuning terén nagyobb mozgásteret ad, mert később kell visszaosztanod. Ha nem lesz nagy tuning akkor 1333-as jó lesz.
2: Abban nem, csak a procidban ahogy írták már. Ennek az az oka, hogy régen (P35/P45) az északi hídban volt a memóriavezérlő, de a P55/X58 óta már a prociba van integrálva a memóriavezérlő. Ezért van az, hogy ha túl sok feszt kap a ram akkor a proci döglik meg (elsőként) és nem a ram/északi híd (ami ugye a chipset egy része).
MasterDeeJay: Jaj, auton ne hagyj semmit a bios-ban mert a lap össze-vissza álít mindent akkor. Az időzítést nagyon lelazította azért kapsz ilyen gatya eredményt.
Ilyen kit-em van nekem is és az ezt tudja (kép), neked is kb hasonlót kéne tudnia.
Szóval ram sebesség 1600MHz, ram fesz 1,64V vagy 1,65V (attól függ enged-e lapod páratlan érétket megadni, mert az enyém pl nem), a QPI kapjon 1,34/1,35V-ot (ha nem húzod a procit csak a ram-ot akor elég 1,3V is val'szeg, nálam legalábbis akkor elég ennyi is).
Az időzítés meg legyen 8-8-8-20 1T (így már a gyári érték alatt vagyunk, rgo kicsit gyorsabb), ha nem stabil akkor próbáld 8-8-8-24 2T-ben (mert az a hivatalos időzítése).mod: Ja még vmi! Arra figyelj, hogy az Uncore órajel se legyen auto-n, az a memória órajel duplája legyen legalább.
jános: Szerencsés esetben max 1333MHz-et tud 1,5V-al, 1600-at csak 1,65V-al tud.
Bootyhunter: Menni fog de csak akor lesz stabil ha CL7-re állítod az időzítést, mert az a lap nem tudja a moduloknak külön állítani az időzítését (erre csak az X58-as lapokban nyílik lehetőség) csak egységesen.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
Qru
MODERÁTOR
válasz MasterDeeJay #30824 üzenetére
Hehe, jól megvezettél. Most nézem meg az adatlapod, hogy AMD-d van. Miért Tri kit-et linkeltél mikor nem az van neked?!
Vedd úgy, hogy nem írtam semmit, mert az Inteles beállításokat írtam le neked.#nincsbennetarcsi
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz MasterDeeJay #30829 üzenetére
Ez harmadnaposság már. Összemostam a másik hsz-el, amiben Tri kit van. Jó-jó megyek is a sarokba...
#nincsbennetarcsi
-
Rendo84
senior tag
Sziasztok!
Az alábbi gépbe melyik memóriát ajánlanátok?
Alaplap: Asus P7P55D-E LX
CPU: INTEL Core i5-760 2.80Ghz 1156 BOX
VGA: Gigabyte GV-R687D5-1GD-B
RAM:
- 8GB Dual Channel DDR3 Memory Kit 4x2 GB (CMX8GX3M4A1600C9) Kb. 31.000 Ft
- 8GB Dual Channel DDR3 Memory Kit 2x4 GB (CMP8GX3M2A1600C9) Kb. 37.000 FtElőre is köszi a választ!
Üdv. -
Qru
MODERÁTOR
De tudod szabályozni. Azért kell alacsony feszes ram, hogy a proci ne dögölje meg idő előtt. Ha magas feszes ramot veszel (1,8-1,9V pl) az meg nem fogja tudni a ráírt órajelet 1,65V-on (ha meg több feszt tolsz neki megdöglik a cpu ugye). Tehát olyan kell ami max 1,65V-os i3/i5/i7 mellé.
mod:
Taragas: RDIMM az a regiszteres memót takarja, ezek szerver lapokban mennek (asztali lapok nem is minden esetben támogatják az RDIMM modulokat), ahol inkább az adatbiztonság a fontos, sem mint a gyorsaság. Az UDIMM meg a nem regiszteres ram.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
Qru
MODERÁTOR
-
Tapasztalataim szerint nincs olyan játék ami képes lenne 4gb ramál többet kihasználni (azaz nem játszottam még olyannal). A legtöbbet nekem Stalker ette (2,6gb-ot). Átlagos mai játék 1-2gb között eszik. Talán nagyobb szimulátorok képesek többet enni.
Én úgy használom ki a 8gb-ot hogy amit használok progit vagy játékot azt egy 4gb-os ramdrive-ban indítom (mentéseket szigorúan vincsire). Ebbe inkább régi játékok férnek bele. Van pár olyan fps multi játék ahol számít az hogy ki ér be előbb a pályára. PL Red Orcestra, ahol a 0-1s betöltési idő miatt van lehetőségem akár milyen kasztot kiválasztani (ezek száma limitálva van), alapból 10s egy pálya betöltés ideje ami után csak úgy elkapkodják a kasztokat előlem. Nem mindegy hogy 170-200mb/s-al olvassa be a játék file-ait raid0-ról vagy 8-10gb/s-el közvetlenül ramból. Ja és a vincsi hangját se lehet hallani, meg ugye gyorsabb is némely játék ha nem kell a vincsire várni egy-egy pályaszakasz betöltése miatt, nincs apró akadás sem. SSD helyett lehet alternatíva, azaz többször gyorsabb viszont a tárhely jelentősen kevesebb és nem használható mentésre.Mindenképpen kevesebb modult ajánlanék. Nekem azért kellet váltanom lapot mert nem kezelte le a 4 modult még a gyári időzítésén sem. Tuningot is erősen visszafogta a 4db ram. Visszaosztani is kellett. Hozzáteszem ez az én esetem, nem általánosítható az hogy 4 modulal ne lehessen tuningolni, de biztosan nagyobb a hibalehetőség. Ezen kívül szerintem a kevesebb modul mellet szól a kevesebb fogyasztás és melegedés is.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz MasterDeeJay #30839 üzenetére
Jaja, 3GB-nál többet nálam se nagyon ért el semmi (ebben a OS igénye is benne van) de hát én is csak szórakozásra használom a masinát.
#nincsbennetarcsi
-
szonti
aktív tag
Sziasztok!
Egy rövid, de valszeg annál hülyébb kérdésem lenne.
A Ramok, visszafelé kompatibilisek? Tehát DDR helyére DDR2-es belemegy, na meg működne?Köszi!
-
Bunken
tag
Hello all.
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy van 4* 1 Gb Kingmax 1600 MHz-es ramom a gépben és ha a BIOS-ban minden alapon van akkor nem járnak csak 1333 MHz-en és CL9-en. Ebből ami stimm az a CL9-es időzítés mert ez van feltüntetve a ram dobozán is de ha a BIOS-ban beállítom, hogy 1600 MHz-en menjenek akkor az időzítés megnő CL11-re.
A konfigom az aláírásban látható.
Ez pedig a ram gyártójának oldala: http://www.kingmax.com/en_03_product_content.asp?sn=75Mit tudnék tenni az érdekében, hogy a ramok 1600MHz-en is CL9-es időzítésse menjenek?
Amit viszont még nem értek az a gyártó honlapján az 5. pont ami ez lenne:
CL: 1600MHz : 7 or 9
2000MHz : 9Ez az hivatott takarni, hogy 1600MHz-en CL7-es időzítéssel is képes menni a modul?
Hát egy kicsit túl sok kérdés merült fel ebben a hsz-ben de remélem érthetően írtam le mindent.
Válaszotokat előre is kköszi. -
Qru
MODERÁTOR
válasz szonti #30841 üzenetére
Nem. Más a lábkiosztás. Nem megy bele a ddr1-be csak a ddr1-es, ddr2-be csak a ddr2-es stb.
Bunken:
Azért, mert alapból max 1333MHz-es ramot keezl a géped. Ha tuningolsz akkor megy csak 1600-on. Az időzítést meg azért lazítja le CL11-re mert auto-n van az időzítés a bios-ban. Állítsd kézzel a gyártó által megadott CL9-re.
Nem, ott összefoglalva írja több féle modulról van szó. 1600-as ramként vetted akkor nem megy 2000-et.
#nincsbennetarcsi
-
Bunken
tag
Köszi szépen a gyors választ.
A második kérdésnél igazából ez a része érdekelt volna: CL: 1600MHz : 7 or 9. Ami a kérdésemben benne is volt, hogy az 1600MHz-en CL7 vagy CL9-es időzítést is be lehet állítani neki?
Esetleg feszültségemelés is kell? A gyártó honlapján sajnos nincs leírás róla, legalább is én nem találtam.
-
laca8103
csendes tag
sziasztok az aproblémám hogy nemtudom hogyan lehet beálitani a memoriák sebeségét a gépemben 2 kingston hyperx dual kit memoria van de csak 400 mhz-en menek az orajelük pedig 1066 az alaplapom:asrock alivexfire esata2 a segitséget elöreis köszönöm.
Üdv Laca
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Bunken #30844 üzenetére
De ott van az is leírva. CL: 1600MHz : 7 or 9 felett hogy Voltage: 1.5V~1.9V. Tehát megpróbálhatod a 1600 CL7-et de ahhoz már 1,9V kell. De nem biztos, hogy stabil lesz ott, mert csak tól-ig érétk van, tehát nem biztos, hogy viszi a kit-ed. Egy próbát megér azért mindenképpen.
laca8103: BIOS-ban kell a dram-fsb arány átállítanod. Nem ismerem a lapod bios-át (nem volt ilyen lapom), ezért a pontos mikéntet a lapod topikjában kérdezed meg (vagy a manuljában nézd meg).
Jah és 800-on fut a ramod, mert amit ír 400 az a valós órajel de az effektív órajel a valós duplája, vagyis most 800-on teker a ramod.[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
100kg
tag
Hali!
Lenne egy olyan kérdésem h miért csak kb. 1060mhz-en mennek a ramjaim amikor OCZ AMD BE 1600mhz-es ramok? Mit és hol kell hozzá állítani? Köszi! KÉP
Üdv... 100kg! -
100kg
tag
Sajnos már nem tudtam szerkeszteni... Most ezta DRAM Frequency átirtam auto-ról 1600mhz és most jónak tűnik ennyi volt az egész?
Új hozzászólás Aktív témák
- Melyik tápegységet vegyem?
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Projektor topic
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- Milyen videókártyát?
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Politika
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- 16gb 2400mhz REG ECC RAM modulok számlával, 6 hó garanciával.
- Patriot Viper Xtreme 5 RGB 32GB KIT DDR5 8000MHz CL38 (2x16gb) (9 év alza gari)
- DDR3 - EDO RAMok - Retro - 4 GB - 512 KB - Corsair, Samsung, stb. - nagy mennyiség - több márka
- Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL32 2x32GB EXPO memória eladó
- 2 GB / 800 MHz DDR2 RAM, Több db, 1 év Garancia + Számla!!!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest