- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi Redmi Note 8T - mélyvíz
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
Aktív témák
-
Slepnir
csendes tag
Szeretnék vásárolni egy nikon hb-32 típusú napellenzőt 18-70dx objektívhez, nincs véletlenül valakinek egy felesleges?
-
kovacstibor79
aktív tag
Hi!
Lehet hogy nem épp ide való a hsz-om, de nekem is van egy Nikon gépem, igaz csak egy analóg F55, de nagyon meg vagyok vele elégedve.
Lenne egy olyan kérdésem hofgy ha veszek obit ehez a géphez akkor azt használhatom Digit géphez is? vagy ahoz is tudom majd használni? -
Slepnir
csendes tag
válasz kovacstibor79 #152 üzenetére
Üdv.
Ami az F55 ösön megy azt a digitális is el fogja forgatni. Nekem egy ősrégi 75-300 as sigma van, gond nélkül megy.
Gondolom azt tudod hogy a 1,5X szorzóval számolni kell. -
micro
addikt
válasz kovacstibor79 #154 üzenetére
Az analóg tükörrleflexes gépeknél nincs crop, azaz a valós gyújtótávolság az lesz, ami az obira van írva.
Tehát nem kell 1,5x-ös szorzóval számolni.Klaviatúra, képernyő, EGÉR!, meg az a doboz, tudod a gép LELKE..
-
Slepnir
csendes tag
válasz kovacstibor79 #154 üzenetére
A DSLR gépek nagy részénél adott az úgynevezett crop-factor, azaz egy olyan érték amivel objektívünk fókusztávolságát be kell szoroznunk, hogy megtudjuk az aktuális gépen használatos fókusztávolságokat. Ez a CCD méretéből adódik, mivel a DSLR gépek érzékelője kisebb a hagyományos kisfilmnél.
Persze vehetsz full frame -os DSLR-t is. -
Vendég2
csendes tag
A Sigma 70-300mm D APO DG Macro obin van egy kézi blende állítási lehetőség.
(22,16,11,8,5.6,4)
A gép csak 22-es állásban működik vele.
Valaki homályosítson fel, ha tud erről a témáról.
Köszi. -
micro
addikt
Sigma obim még ugyan nem volt, de az olyan Nikon obiknál, ahol van blende állító gyűrű, ott is a legszűkebbre kell állítani, ahhoz, hogy olyan gépeken tudd használni, amelyeknél a vázon tudod állítani a blendét. A D70 ilyen.
Az obin lévő gyűrűnek csak olyan gépek esetén van jelentősége, ahol nem lehet a vázon állítani a blendét.
De ha nem pontosan így van, akkor Csiga majd kijavít.Klaviatúra, képernyő, EGÉR!, meg az a doboz, tudod a gép LELKE..
-
csiga997
őstag
Azokon a Nikon gépeken, amelyeken van segédtárcsa (az exponálógomb alatt) ott választható (menüből ill. custom function), hogy a blende állítására (A és M) módban a segédtárcsát vagy pedig az objektíven levő gyűrűt használja. S és P módban pedig mindettől függetlenül a legkisebb rekeszértékre kell állítani a gyűrűt.
-
Vendég2
csendes tag
Köszönöm az infót!
Csak ezeket a dolgokat nem tudtam.
Jelen esetben a D70-nél nincs funkciója. -
vamossi
tag
hi! van vki akinek d50e van?
csak azért kérdem, mert az enyém nagyon sokszor túl világosít, beég stb. olyan szitukban is, amikor nem számítanék rá... -
Vendég2
csendes tag
Új kérdésem lenne.
Nikkor 18-70mm 1:3.5-4.5G ED objektívhez van-e valamilyen jó megoldás, (előtét, vagy más) hogy makró módban közelebbi képet tudjak készíteni.?
Köszönettel. -
csiga997
őstag
Két megoldás létezik: dioptria-előtét és közgyűrű.
Előtétlencséből minél nagyobb dioptriájút veszel, annál nagyobb az elérhető nagyítás, és annál közelebbről lehet (kell) fényképezni. Az előtétlencse fényveszteséget nem okoz viszont torzítást igen. Egy Hoya előtétlencse-készlet a te objektívedhez (67mm-es szűrőmenet) cca 18-19k körül van (három db filter, +1, +2, +4D).
Közgyűrűt a Nikon nem gyárt, tehát mindenképpen 3rd party-t kell vegyél. Kenko/Soligor/stb gyártanak ilyet pl. Az elérhető nagyítás a közgyűrű vastagságától és az objektív gyűjtótávjától függ. Pl. az általánosan elérhető 12+20+36mm-es készletek esetén egyszerre mindhárom gyűrűt használva (Σ68mm) már végtelen állásban is közel 1:1 nagyítást kapsz a 70mm-es objektíveddel. However, ez -2 blende fényveszteséget jelent, viszont nincs torzítás. Ami még fontos, hogy az AF-S objektíveddel nem fog működni az autofókusz (a fénymérés igen), dehát miért is használna valaki makrózáshoz autofókuszt?
A hármas közgyűrűkészlet Nikonhoz cca 47k.
[link] [link] -
Dragunov
csendes tag
Nekem is D50-em van egy ideje.
A beégéssel kapcsolatban: a hátsó LCD-n hajlamos beégetettként villogtatni részeket, amiket, ha megnézel utána a gépen akkor beéégésnek nyoma sincs...
Mátrix méréssel kapcsolatban: álltalában -0,3 -0,7 -es kompenzációt alkalmazva a mátrixhoz képest nincs beégés (még a hátsó LCD-n se nagyon), aztán a RAW feldolgozásakor egy picit korigálsz + ba (többnyire kevesebbet, mint amennyit - ba) és szép eredményt ad.
Ez az esetek 80%-ában bejön, ahol meg nem ott úgy is több spotos mérésből neked kell megtalálni az ideális beállításokat...
Próbáld meg így, ha még nem tetted!A hívott fél (kiszolgáló (nem pedig kiszolgáló alkalmazás)) nem érhető el és eltünt, az összes kapcsolat érvénytelen. A hívás nem lett hajtva.
-
vamossi
tag
válasz Dragunov #171 üzenetére
hát köszi a tippeket! nagyjából eddig is hasonlóan használtam a gépet, lehet kicsit finomabbra kell állítgatnom csupán!
viszont ha már így egymásra találtunk, mi ''déötvenesek'' akkor még egy kérdés: te használsz vmilyen védőt az lcd-hez? még mikor megvettem a gépet, akartam venni olyan védőt mint a d70-eken, de rájöttem, hogy nem jó hozzá! félek, hogy előbb utóbb találkozik a kabát cipzárjával! -
Dragunov
csendes tag
A hátsó lcd-re vehetsz védő fóliát, amit a karcoktól megvédi. Fotós boltban is lelsz, de a PDA-hoz valók ugyanolyan jók hozzá (esetleg ezekből vágni kell).
Nekem tavaly július óta nem sikerült összekarcolnom (maszatos az szokott lenni... ) pedig voltam vele egy pár helyen...A hívott fél (kiszolgáló (nem pedig kiszolgáló alkalmazás)) nem érhető el és eltünt, az összes kapcsolat érvénytelen. A hívás nem lett hajtva.
-
Vendég2
csendes tag
Nagyon köszönöm a kimerítő válaszokat!
A közgyűrűt fogom választani.
Üdv. -
micro
addikt
válasz kovacstibor79 #175 üzenetére
Ezt így nem lehet megmondani.
Ha elárulod, hogy pontosan melyik Tamronról és melyik Nikkorról van szó, akkor már van esély az összehasonlításra.Klaviatúra, képernyő, EGÉR!, meg az a doboz, tudod a gép LELKE..
-
csiga997
őstag
válasz kovacstibor79 #175 üzenetére
sok
-
Damian
tag
Sziasztok!
Használtan vettem egy Nikon Coolpix 7900-as dig.gépet 45k-ért. Sztem elég jó kis gép, de sajnos magyar nyelvű leírást nem tudtak adni hozzá. Állítólag a cd-n amit adnak hozzá rajt van pdf-ben. Nem tudná valaki belinkelni nekem? Előre is nagyon szépen köszönöm! -
tbalzs
csendes tag
Sziasztok! Mostanság szándékozom egy D50-es gépet venni. Az a kérdésem lenne, hogy mely obikat ajánlanátok, nyaralás, portré, panoráma ill. egyéb általános célokra? A válaszokat előre is köszönöm!
-
csiga997
őstag
Ezekre, amiket felsoroltál kiválóan megfelel a 18-55-ös. Normálisan ez ~55k körül van, de kitben megkapod kb. plusz 15e ft-ért. Ár/érték arányban legalábbis verhetetlen.
Felteszem nem akarsz a 150e-es géphez 100e-ért objektívet venni, de ha mégis így lenne, akkor ott a 18-70, vagy pedig a 18-200VR, de ez utóbbi már drágább, mint a gépváz. -
Vendég2
csendes tag
Sziasztok!
Az volna a kérdésem, hogy van egy Sigma 70-300mmD 1:4-5.6 APO DG Macro obim.
Érdemes-e telekonvertert venni hozzá?
Fog bejutni 300-on fény ebbe a szerencsétlen obiba, ha még ráakasztok egy konvertert?
Ha igen, akkor max. mekkorát?
(Nikon D70)
Köszi. -
Vendég2
csendes tag
Már nem keresek vakut, megvettem. Köszi.
-
Vendég2
csendes tag
Már nem keresek vakut.
-
Vendég2
csendes tag
Köszi a választ!!!
(Nem tudom, hogy lehet törölni a hozzászólást.) -
flugi
tag
válasz csiga997 #168 üzenetére
tegyük hozzá (bár nem olvastam minden reakciót, talán más is mondta) hogy fullmanuál üzem mellett 8k pénzért is lehet kapni tökpuritán közgyűrűt, ami tényleg csak három darab vas, nincs benne fénymérés-logika, meg egyéb varázslat. Három lövés + hisztogramnézegetéssel jól be lehet lőni a fényt.
Brutálmakrózáshoz meg próbáljátok ki fordítva a kitobit! (valami olcsó szűrővel, ne karcolódjon a frontlencse) belenéztem, és hú. -
vjoco
csendes tag
Sziasztok!
Régóta fotózok tükörreflexessel, amatőr vagyok, vagyis nem pénzt keresek vele, ''csak'' saját örömömre csinálom. Az utóbbi 8 évben F60-ast használok SIGMA 28-105 (72 mm-es) és egy SIGMA 70-300-as telével. Sokat fotózok családi/társasági eseményeket, de a természetben is (inkább csak kirándulás közben, de nem építek lessátrat stb.) Ritkán használom a gépet nehéz körülmények (hegymászás, sivatagi homok stb.) között. Most tervezem a nyitást a digi felé. Két kérdésben kérném véleményeteket:
Jó gondolat-e a D70s kit, vagy kacsintgassak a D200 felé, amiről nagyon jókat hallottam, viszont anyagilag már eléggé határeset...
Másik: elektronika szempontjából mennyire számít 'elavultnak' a D70s? próbáljak esetleg türelmes lenni, látszik a láthatáron újabb verzió? Ha veszek, nem 2-3 évre akarok digi gépet venni...
Köszi előre is a segítségeteket. -
flugi
tag
a kettő között a fő különbség az objektívekkel való együttműködés. A D70s csak okos objektívekkel tud fényt mérni, a D200 akármilyennel. Tehát ilyen szempontból a D70s butább a Prakticáknál mert fullmanuál módban (tehát pl M42 objektívvel, ahol a blende manuális) hiába a tükörreflex, nincs fénymérés, se spot, se semmilyen, csak a hisztogram, ami ugye utólag van.
Szvsz nem olyan nagy hátrány, főleg ha tényleg van pénzed D200-ra, akkor van pénzed D70s + okos objektívre is. Viszont az is igaz, hogy vázat csak egyet vesz az ember, aztán majd az obik jönnek. Nekem már a D70s ára is határeset volt, de azért vettem komolyat, hogy aztán már csak az objektíveket kelljen kifizetni, ne kelljen vacakolni új vázzal. -
flugi
tag
ja, a D70s elektronikailag egyáltalán nem elavult, a régi D70 elektronikailag frissített változata, elég friss modell, talán egy-másfél éves. A régi D70-hez is kiadtak firmware-t, hogy a D70s néhány szoftverrészletét tudja. Én ezért nem is aggódnék, jönnek ki a friss firmware-k, szóval szoftver miatt nem érdemes kivárni a következő modellt.
-
csiga997
őstag
Az F60-al nagyjából a D50 van pariban. A D200 árából kb. kettőt kapsz belőle és még marad is.
A D70s sem számít elavultnak, bár törvényszerű, hogy lassan felváltja majd valami. A D70s/D50 2005-ös, a D70 2004-es kiadás. Kb 3-4 évente frissül egy termékvonal, úgyhogy 2007 környékén lenne esedékes a D70-utód.
A digitális gépek életciklusa 2-3 év, utána már elavultnak számítanak. Ezen sajnos nem fogsz tudni változtatni. (Persze ez nem azt jelenti, hogy 3 év alatt tönkremennek, csak, hogy addigra lesz náluk jobb és olcsóbb.) -
sakál
tag
Ha rám halgatsz, és még ''elvagy'' a mostani gépeddel, vársz egy kicsit. Legalábbis, ha ragaszkodsz a Nikonhoz, vagy a meglévő objektívjeidet nem akarod elherdálni. A D70s a mai piaci kínálatot - és az árkategóriát - figyelembe véve egyáltalán nem tartozik a csúcstermékek közé. Persze, ez nem jelenti azt, hogy rossz. Ha van egy használható géped, azért érdemes várnod, mert a Nikon csak nemrég döntött az analóg technika nagymértékű feladása, és a digitális terület komoly fejlesztése mellet. (kissé elaludtak a Canonhoz képest) Ez a döntés viszont szerintem akár egy éven belűl is komoly változásokat hozhat.
A szépség az eszed rovására megy
-
csiga997
őstag
Hát, ez csak hablaty.
A Nikon 2004-ben adta ki az utolsó filmes SLR gépét (F6), de az azt megelőző 5 évben is több digitális gép jelent meg a kínálatban, mint analóg (D1, D1H, D1X, D100, D2H, D2X, D70, D50, D70s, D2Hs, D200 vs F80, F65, FM3A, F55, F75, F6). Az erőforrások 80%-a már eddig is a digitális vonalra került, így az analóg fejlesztés (ha volt még ilyen egyáltalán) leállítása vajmi keveset nyom a latba.
A D70s egyáltalán nem tartozik a csúcstermékek közé. A D2X a csúcstermék. Ha ezt nézzük, akkor sose vegyen magának fényképezőgépet, csak várjon a sült galambra.
Az ''elaludtak a canonhoz képest'' meg LOL -
sakál
tag
válasz csiga997 #197 üzenetére
Előbb olvass, aztán kritizálj..
1.- Senki nem említette, hogy mikor adta ki a Nikon az utólsó gépét.
2.- Én ezt írtam:'' a Nikon csak nemrég döntött az analóg technika nagymértékű feladása, és a digitális terület komoly fejlesztése mellet''.Ez nem csak az analóg fejlesztés leállítását, de a jelenlegi analóg terméKpalettA beszűkítését is jelenti - az objektíveknél is! Ez pár hónapja jelent meg egy közleményükben.
3. - Olyat sem mondtam, hogy a D70 a csúcsgépek közé tartozik.
Arról, ahogy ugrottál a hozzászólásomra, arra következtetek, nagyon elfogult Nikon párti vagy valamiért... Én közel húsz évig fotóztam Nikon analóg gépekkel, de ettől nem lettem elfogult Nikon drukker, se vak. A Nikon jelenlegi digitális kínálatán jól látszik, elkalkulálták a digitális technika időbeli térnyerését. Korábban a Nikon névvel összeforrtak az újítások, a technikai csúcsokat jelentő megoldások, -és a magas minőség. Ez a jelenlegi digitális gépeinél kicsit máshogy van. A saját fejlesztésű képfelfogók fejlesztése sehol sem tart, az elektronikájuk éppen csak hogy kullog a Canon után, és egymás után adják ki a kommersz minőségű (igaz, olcsóbb kategóriájú) objektíveket.
[Szerkesztve]A szépség az eszed rovására megy
-
csiga997
őstag
1. Dehogynem. Én említettem.
2. Úgy látszik én nem csak olvasok, hanem még meg is értem. De nézzük a tényeket! Az analóg gépek gyártása megszűnik (két modellt kivéve). Ezt mifelénk nem csak ''jelentős beszűkítésnek'' hívjuk, de legyen. Az objektívek közül a manuál fókuszosok gyártása szűnik meg. Mindkét tény jelentősége marginális.
A Nikon először 2002-ben adott el több digitális kamerát, mint analógot, 2005-ben pedig az analóg gépek aránya az összes eladotthoz képest 3% volt. Te azt próbáltad belemagyarázni, hogy a Nikon ész nélkül erőltette az analóg vonalat, lemaradt a digitális fejlesztésekkel és most kétségbeesetten próbál felkapaszkodni a hajóra. Ez annyira nincs így, hogy az utolsó filmes gép megjelenése óta (2004) kb. 25 digitális modellt jelentetett meg, ebből 5 dSLR. Elkalkulálták? Jól látszik? Bah...
Ezért is hiábavaló arra számítani, hogy az analóggal való szakítás hihetetlen mértékű - eddig feleslegesen lekötött - erőforrásokat szabadítana fel, és ennek nyomán most már majd ömleni kezdenének az új digitális gépek, mert nem. Az új digitális gépek ömleni fognak, de nem jobban mint eddig. A fókusz pedig eddig is a digitális gépeken volt és ez ezután se lesz másként.
3. Mert én mondtam?
Technikai csúcsokat jelentő megoldásokat nem lehet várni egy D70 kategóriájú géptől, mint ahogy a 350D se hordoz technikai csúcsokat jelentő megoldásokat. Sőt, ha mégiscsak megjelenne 1 éven belül a D70s utódja, technikai csúcsokat jelentő megoldásokat attól se lehet majd várni. És akkor most? Várjon egy évet, és majd vegye meg azt, amit akkor kap és majd akkor húde jó lesz neki, vagy vegyen most egy D50-et és készítsen az alatt az 1 év alatt 10.000 képet vele? Szerinted?
Az ''egymás után kiadott kommersz minőségű olcsó objektíveknél'' (amivel a canon után kullognak) biztos a 18-55/3.5-5.6 és az 55-200/4-5.6-ra gondolsz, igaz? Legalábbis gondolom, hogy nem az AFS 105/2.8 Micro VR-ról, az AF-S 300/2.8VR-ról, az AF-S 200/2 VR-ról, az AF-S 17-55/2.8 DX-ről, a 10.5/2.8 DX Fisheye-ról, az AF-S 12-24/4 DX-ről vagy az AF-S 200-400/4 VR-ról beszélsz, ugye...?
És ha zavar is, ha valaki Nikon-párti, talán azért a Nagy Nikon DSLR topikban nem kéne ezért szemrehányást tenni. Mindenesetre örülök, hogy 20 év Nikon használat után sem váltál elfogult Nikon pártivá, és így mostanra sikerült elfogult Canon pártivá válnod. Tulajdonképpen, jobban is áll ez neked így.
[Szerkesztve] -
sakál
tag
válasz csiga997 #199 üzenetére
Látom, elég nagy szálkát sikerült - szándékom nélkül - a körmöd alá nyomnom.
Ha előre látom, mennyire elvakult Nikon párti vagy, nem is válaszolok az előbb. Vagy nem elvakultságról, esetleg valami érdelkeltségről van szó?.. Magam részéről fölöslegesnek tartom a további vitát, mivel a tényekkel kevesett foglalkozol, (pl. hol áll, és miért ott -a Nikon a jelenlegi versenyben? - persze nem Nálad.., az általad említett 5 DSLR-ből hány született újdonságként, és nem piaci válaszként?..stb) inkább hadarod a betanult adatokat, és nekiálsz cáfolni olyan dolgokat, amiről nem is beszéltem.
Én csak az összehasonlítás kedvéért említettem a Canon nevét, mégis rámvartad: ''mostanra sikerült elfogult Canon pártivá válnod'' Így nem érdemes vitázni, nincs értelme..A szépség az eszed rovására megy
Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest