- iPhone topik
- Realme 8 - az igazi nyolcas
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- iOS alkalmazások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Képeken a Samsung Galaxy A26
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Némileg monitorkalibrálás, de itt is feltenném, hátha van valakinek tapasztalata.
- Természetes, hogy ugyanolyan paraméterekkel kalibrálva a 8 éve használt monitor (Dell P2414H) minimálisan sárgásabb árnyalatot kap, mint az új, néhány hónapos társa? Vagy ez kalibrálási hiba?
- Egy pár hónapos Dell S2721DGF Oázisnál kalibráltatva volt megvételkor. Viszont most ismét kalibrálva itthoni környezetben szemre is más eredmény jött ki. Az Oázis által adott profil semlegesebbnek tűnik, a mostanival kicsit tompábbak a színek, talán sárga-zöld felé csúszik el minimálisan. Elképzelhető, hogy pár hónap alatt ennyit változott a panel, vagy valami elcsúszhatott kalibráláskor?[ Szerkesztve ]
-
eladohardver
őstag
válasz Magnat #23909 üzenetére
ezek csak úgy vándorolnak? a képernyő mind3 harmadában? vagy csak ezen a 2 helyen jelenik meg?
Ha úgyhagyod sokáig a monitort... h ne menjen alvóba akkor is jelentkezik ez? Mondjuk hagyd bekapcsolva 20-30 percig, és próbáld meg azt, hogy ki-be kapcsolod a monitort 20 perc elteltével..[ Szerkesztve ]
¯¯̿̿¯̿̿'̿̿̿̿̿̿̿'̿̿'̿̿̿̿̿'̿̿̿)͇̿̿)̿̿̿̿ '̿̿̿̿̿̿\̵͇̿̿\=(•̪̀●́)=o/̵͇̿̿/'̿̿ ̿ ̿̿ Battlelog: Rohambili ¤
-
Jamby18
senior tag
Sziasztok!
Van egy 11 éves LG IPS 236V monitorom.
Feladatát tökéletesen ellátja ezért is használnám addig míg tönkre nem megy.
Ami a "hibája" hogy jó pár éve ha bekapcsolom kiírja, hogy power saving mode.Függetlenül attól, hogy kap-e jelet vagy sem. És igazából úgy tudom használni (feléleszteni) hogy hátul kihúzom a HDMI kábelt, megvárom míg kiírja Check signal cable.
Vissza dugom a HDMI-t és van kép.
Ezt minden gép bekapcsoláskor el kell játszani. A számítógép bekapcsol, betölti a rendszert, de míg ezt a ki-be csatlakozást meg nem csinálom addig nincs kép. És érdekes, ha a gép alvó üzemmódba kapcsolt megmozgattam az egeret van kép, illetve ha csinálok a gépen egy újra indítást akkor egyből ad képet és látom a post képernyőt.
Illetve történt most egy gép csere is csak új alkatrésszel (lap,cpu,ram,vga,táp) és ugyanúgy fenn áll a hiba csak most már nem szívesen tenném tönkre ezzel a csatlakozgatásokkal a videókártyát. Mert ugye "elvileg" kikapcsolt állapotban illik csatlakoztatni monitort vagy tv-t.
Külső tápos így gondolom ha szét szedném a monitort nem nagyon látnék hibát ami arra utalna hogy púpos kondi stb. stb. Mert ismerem a jelenséget a néha bekapcsolós monitorokról, de szerintem itt valami más lehet.
Előre is köszönöm az ötleteket, nyilván a megoldás egy új monitor lenne, de kb. most 50eFt körül ugyanezt a felállást tudnám megvenni 24" IPS max jobb válaszidő stb.[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz Jamby18 #23913 üzenetére
Üdv.!
Tápegység gyanús. Nem kell ahhoz púposnak lenni egy elkónak, hogy már nem tudja ellátni az 50 - 100hHz-es zavarjelek szűrését. A tápegységben biztosan vannak ilyen öregedő elkók, de lehetnek a monitorban is.
Kiforrasztás, ESR mérés vagy próba szrencse alapon csere újra.[ Szerkesztve ]
mezis
-
Magnat
veterán
válasz eladohardver #23911 üzenetére
Szia,
bootoláskor csinálja, nem vándorolnak, hanem ahogy változik a tartalom, úgy változik ... az első kép sztem a fekete-fehér karakteres kép amikor még feláll a rendszer, a második már a Win login screen...
dannyl : onnan gondolom, h nem, mert ha rádugok egy második kijelzőt, azon nincsenek csíkok, viszont látszik h van jel mert a háttérszín egy kicsit megváltozik és pont így viselkedik a notimra kötött második kijelző is amíg nem lépek be a Windowsba.
Egyébként ez egy egybeépített munkaállomás, szóval kábelhiba nem lehet, vga igen, de a fentiek miatt abban reménykedem, h nem az Mindjárt utánanézek, h esetleg külső forrásból monitorként lehet-e használni, mert akkor ki lehetne zárni a vezérlő hibát.
[ Szerkesztve ]
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
Magnat
veterán
válasz Magnat #23915 üzenetére
Nahh, addig nyomkodtam a monitor ki-be kapcsoló gombját ami elvileg a külső bemenetről működést is kellene kapcsolnia, h vagy attól vagy mástól de most műxik teljesen jól tegnap óta ... éjszakára ki volt kapcsolva, hátha bemelegedés után lesz jó, de nem, sajnos teljesen hibátlanul működik ... azért sajnos, mert szüleimé lenne a gép, de semmi kedvem hozzá, h összerakom, beállítom, aztán 3 nap múlva megint nem működik ... úh most várok, hátha megint elromlik. Közben küldtem rá egy TeamViewert, ha megint rossz lesz belépek másik gépről és megnézem, h TeamVieweren lesz-e kép.
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
slajos2
csendes tag
Sziasztok!
Van egy LG IPS Monitor MP55 monitorom és olyan gondom van vele már lassan két éve, hogy a monitoron hdmi port nem működik, de a d-sub igen. Ezzel sok gondom nem is volt egy hp 6300 pro pc saját d-sub portjával átalakító nélkül összekötve szép képet adott. A napokban vettem a gépbe egy gigabyte gt 1030-at, amit így csak dvi-d to d-sub (https://www.pcx.hu/gembird-dvi-d-vga-kabel-ab-dvid-vgaf-01--00412947?gclid=Cj0KCQjwmdGYBhDRARIsABmSEeNg5mNmeFtBlNK9ycqhJw9hEOrX7Na3_NLpaIhEk7_9E4W3S5BNzXUaAis3EALw_wcB) átalakítóval tudtam így összekötni és a monitor szín, fényerő, kontraszt nagyon megváltozott. próbálgattam visszaállítani, de sehogy se lett olyan mint előtte, így kíváncsiságból hdmi kábellel rákötöttem ma a led tv-mre, ahol viszont ezek a színtorzulások nem voltak tapasztalhatók.A kérdés lényege: javítható vajon egy a fenti problémával küzdő monitor, ill ha nem, vagy nagyon költségesen, akkor átalakító fronton tudtok-e valamit javasolni? Remélem érthető volt a problémám
-
CsodaP
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni egy (nekem mindenképp) érdekes problémával kapcsolatban.
A szereplők:
LG 27GL63T-B (régebbi) monitor
LG 27GN850-B (újabb) monitor
ROG-STRIX-RX570-O4G-GAMING
WIN10A szituáció:
A régebbi monitorom mellé megjött az újabb, egyszerre szeretném őket használni, mindkettőt a kártyába csatlakoztatva.
A régi monitor HDMI-HDMI, az újabb DP-DP (1.4) kapcsolattal.
Amikor csak simán összedugtam és bekapcsoltam, mind a kettő adott szépen képet, Win10-ben látszottak, be tudtam állítani az asztal kiterjesztését, elhelyezkedést, stb.-stb., a VGA driver az volt, amit a Win10 simán telepítéskor magától mellé rak.
A kálvária akkor kezdődött, amikor elkezdtem a monitorok saját menüjében állítgatni a dolgokat, egész pontosan a régebbi monitoron nyomtam egy "eredeti állapot visszaállítását".
Ekkor az elsötétült, azt mondja nem kap jelet (és inputnak továbbra is a HDMI van beállítva), és semmi beállítással nem tudtam visszacsinálni.
Amiket még tapasztalok:
- amíg bootol a rendszer (vagy az UEFI-ben matatok), addig mind a két monitor ad képet tükrözve, de amint a Win10 tölt, elsötétül a régebbi
- csak az egyik vagy csak a másik csatlakoztatva külön-külön ad képet
- a monitorok és a kábelek jók
- a Win10-ben látom mind a két monitort (az eszközkezelőben és a ) monitor beállításainál, de amelyik épp nem ad képet, az csak jelezve van, de nem tudok állítani semmit
- letöltöttem a legfrissebb AMD drivert, de abban eleve csak az a monitor jelenik meg, amelyik éppen képet ad
- ha az új monitoron nyomtam "eredeti állapot visszaállítását", akkor az sötétült el, és automatikusan elkezdett képet adni a régebbiÁtmenetileg megcsináltam azt, hogy engedélyeztem a proci vga-t, és így, hogy a régebbi az alaplap-ba, az újabb a vga-ba van bekötve, így működik mind a kettő.
Előre is 1000 hála és köszönet, ha fel tudtok homályosítani, hogy mit rontok el.
-
Rodzser Mór
senior tag
Sziasztok!
Régi LG monitornál előjött 1 pixel szélességben egy függőleges piros csík. Aztán eltűnik. Újabb bekapcsoláskor egy idő után (ami nem tudom, hogy mennyi), megint előjön ez a csík. Aztán használat közben eltűnik....és így tovább. Legalábbis eddig még így volt.
Ez mire utal, mi lehet a baja?[ Szerkesztve ]
-
bobalazs
nagyúr
válasz Rodzser Mór #23919 üzenetére
Talán vram hiba a vgan. Mivel hajtod?
CsodaP
Talán a freesync kavar be.
DDU-val pucold le a drivert csökkentett módban.
Custom resolution utility mappájában is ban egy reset-all nevű futtatható progi azt is lefuttatnám. -
CsodaP
csendes tag
válasz bobalazs #23920 üzenetére
@bobalazs
Köszi!
Megpróbáltam, de nem sikerült a DDU-val megoldani (valszeg bénán használtam).Nade dühömben fogtam az egész rendszert, és teljesen újra telepítettem.
Kétszer.A tapasztalat:
- sima Win10 telepítés -> minden szép és jó, két monitor működik, boldogság van
- telepítés utáni kötelező frissítések -> továbbra is minden szép és jó
- ajánlott frissítések -> összedől a világ, kezdhetem újra
Azt nem csináltam a meg, hogy egyesével telepítgetem az ajánlottakat, így nem tudom pontosan melyik okozza a bajt, de nekem felkínált AMD driver, vagy valami Intel-es PCI driver a gyanús.A második clean install-t már úgy csináltam hogy a kötelező update elemek után rögtön leszedtem a gyártói honlapról az AMD driverét, és azt telepítettem.
Ez után a korábbi ajánlott updat-ek túlnyomó része el is tűnt, ami meg megmaradt, az nem nem barmolta szét a dolgokat.Így már mindenhol látszik és állítható mind a két monitor.
-
Spartans
csendes tag
Sziasztok!
Lg ívelt 160Hz-es ips kijelzős monitorral volna problémám . Az utóbbi időben bekapcsoláskor elkezdett vízszintesen nagyrészt feketén csíkozva vibrálni/ torzítani, majd ez pár perc elteltével elmúlt.
Aztán ez már sajnos játékok közben is jelentkezik folyamosan, netezés vagy filmezés közben nem vagy csak nagyon ritkán látni bizonyos színeknél , illetve lett egy folyamatosan villódzó egy vízszintes egypixeles sor a kijelző legtetején.
Mi lehet a gond? Javítható lehet??
-
Mustármag
őstag
Sziasztok.
Az azonnali fáradtgőzös topikban kerdeztem, de érdemi választ nem kaptam hátha itt.
" Monitoromon van Vga, DVI, Displaysport
Amikor megvettem a monitort vettem hozzá DP kábelt,de az akkori kártyámon nem volt DP ezért, Dvi to HDMI vel használtam. Vettem egy új videókártyát, bekötöttem a DP kábelt(DP és HDMI van rajta) . Most ha kikapcsolom a gépet valami nyöszörög a gépben. Ha ki húzom akkor elhallgat.
Szár a kábel?
Káros ez? (Mármint attól független hogy működés közben nincs tünet)"Ha tényleg csak a kábel szar, nyerek bármit azzal ha veszek egy új DP kábelt, mert a dvi-hdmi átalakítom és a HDMI kábelem megvan még tud azzal id használni.
Előre is köszönöm a segítséget.
-
sinick
senior tag
Sziasztok!
Van egy DELL Optiplex 3000 számítógép, amit egy Dell E2311H monitorral kéne összekötnöm úgy, hogy számítógép kimeneti portja DisplayPort 1.4, monitor bemeneti portja DVI-D. Kaptam egy DP-DVI kábelt, amivel az a baj, hogy Full HD-ba váltva nincs videójel (a monitor próbál kapcsolgatni, mert kb. másodpercenként feketéből-feketébe villódzik a fekete kép). Azaz bootoláskor van kép, BIOS-ba belépéskor van kép, viszont mikor átvált FHD-ba és jönne a Windows 11 bejelentkezési képernyő, akkor jön a fekete villogó-próbálkozó-kapcsolgató kép. Ilyenkor még a monitor menüjét sem érem el! Másik gépen és másik monitorral is kipróbáltam, ugyanaz a hiba. Ugyanazok a számítógépek HDMI-DVI kábellel működnek.
A kábel egy 3000 forintos kábel és már elsőre feltűnt, hogy valami vékonyabb fajta, de gondoltam, teszek vele egy próbát. Létezik egyáltalán erre az átalakításra kábel? Milyen kábelt keressek?
Köszi: sinick
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz sinick #23927 üzenetére
Szia!
Én is hasonlóan jártam mint Te!
Vettem egy video kártyát aminek csak Display Port csatlakozója volt, a monitoromnak meg természetesen nem volt ilyen csatlakoztatási lehetősége.
Ezért vettem egy átalakító kábelt.
Sajnos Full HD felbontásban időnként elment a kép.(szerencsésebb voltam vele mint Te, mert nálad egyáltalán nincs úgy kép)2 megoldás lett volna rá:
Drága aktív átalakító a passzív kábel helyett, vagy monitor csere olyanra amin van Display Port.
Én az utóbbi megoldást választottam, neked is azt ajánlom!
[ Szerkesztve ]
“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz ElektrikusDE #23928 üzenetére
Kiegészítés:
Ha mindenképpen megakarod tartani a monitort akkor:
Ilyen kábelt ne válasz:
Nálam viszont néha fél másodpercre időnként elment a kép! (FULL HD felbontásban)Ennek viszont már működnie kéne:
Persze ehhez az adapterhez még szükséges egy Dual DVI-DVI kábel is, természetesen annak is jó minőségűnek kell lennie, pl.:
“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs
-
Llew
senior tag
Sziasztok!
Azonnaliban kérdeztem, de hátha itt célszerűbb:
Pár hete vetem egy külső monitort a laptopomhoz, amit azóta gond nélkül használtam.MaTegnap viszont azt kezdte csinálni, hogy ha nem történik semmi a monitoron (görgetés, egérkattintás) akkor ~15 másodperc után elsötétül, majd vagy magától vissza 1 másodperc után, vagy ha megmozdítom az egeret akkor újra feléled.
Ha rádugom a laptopra a töltőt akkor megszűnik a dolog. Semmi változás nem történt, eddig ugyanígy használtam, se energiagazdálkodási sémákban sem másban nem változtattam.
mini DP - DP kábel van a gép és a monitor között.Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
sinick
senior tag
válasz ElektrikusDE #23929 üzenetére
Szia!
Köszi! Ma a kereskedőm jelezte, hogy hozott "minőségi 4K" DP-DVI kábelt. Meg nem mondom milyet, dobozos, vastag, szövetborításos kábel, aranyozott (?) végek. Nem volt jó.! Szervizmonitoron is volt egy ugyanilyen felállás, azon egy öreg, leharcolt kábel, azzal jött-ment a videójel. Itt az volt a különbség, hogy faszán szorult az aljzatba a DP vég. Ha picit jobbra feszítettük, akkor elment a kép, ha balra, akkor meg visszajött. Oké, ez valami kontakthiba, akkor vissza a Dellnek garanciába. Újabb driver nincs. Újabb BIOS sincs!
Aztán kínjába felbontott egy DP-DSUB kábelt. Azzal egyből jó! Öt perc járatás, újraindítás, felbontás váltás, Továbbra is jó! Irodai gép lesz, elhoztam ezt a kábelt.
Azt is mondta, hogy rengeteg problémája van az ilyen olyan átalakítókkal meg kábelekkel. Van mindenféle minőség meg árkategória a bolt szép üvegfiókjában. Vállalati rendszergazdánk, aki külsős cég és nem garázscég, nem is vállalkozott arra, hogy kábelt ajánljon, mert ő is szívott vele és lepattintott ,hogy ilyennel ők nem foglalkoznak. Nem csodálom...
-
Gabesz87
veterán
Sziasztok. Kérnék egy kis segítséget. Ma reggel bekapcsoltam a gépet, és az egyik monitorom (egy Dell U2312HM) VGA felbontással megy, a Vezérlőpult (nvidia Control Panel) kis sem írja a nevét. Újraindítás, kábel kihúz-bedug megvolt. Frissítettem az Eszközkezelőben a drivert, WonderCsabo féle 75Hz driverre, amit eddig is használtam. DP kábellel megy amúgy a monitor. A másik monitor, egy HP S231d, az megy normálisan. Az a gond, hogy illesztőprogram frissítés után sem tudom a felbontást változtatni. Mi a fene baja lehet? Ígfy még nem jártam soha.
Update: na most nvidia Control Panelből meg tudtam változtatni a felbintást, jónak tűnik. De Windows alól miért nem?
[ Szerkesztve ]
-
-
Gabesz87
veterán
válasz Biga123 #23933 üzenetére
Évek óta ezt használom, és soha nem volt semmi gond vele! Win7-el, Win10-el, Win11-el sem!
Mint írtam az update-ben, nvidia vezérlőpiltból sikerült (plusz a driver felrakása után a nevet is kiírta csak felobontást nem engedett változtatni Win alól). Amúgy azért használom ezt a drivert, mert így 75Hz-en tud menni a monitor. -
Biga123
addikt
-
bob365
újonc
Sziasztok!
Újonnan vásárolt monitornál a képen látható hibát látom változó időnként főként szürke háttéren.
Monitor típusa: MSI Optix MAG342CQR
Próbáltam másik DP kábellel is már.
Egy pillanat erejéig jelenik meg egy vízszinten csík, a monitor egy véletlenszerű térrészén, nem teljes hosszban, csak röviden. Aztán "semmi baja" .
Valakinek ismerős a dolog?
Köszönöm a segítséget![ Szerkesztve ]
-
Találtgyerek
veterán
Sziasztok!
Van egy LG34GN850-B monitor aminek a tápja cicereg.
Most lettem csak figyelmes rá. Miután kikapcsoltam a gépet és a monitor is Standby-ba megy, akkor zendít rá.
Feleségem szerint múltkor bekapcsolt állapotban is csinálta. Lehet ez ellen tenni valamit vagy el kell fogadni ezt az állapotot? Gondolom ilyenre nem terjed ki a garancia, mint ahogy a videokártyáknál is csak a nagyon extrém esetekben cserélik.06-3o/9759I39
-
eladohardver
őstag
válasz Találtgyerek #23937 üzenetére
#külsőtáp
Ez ellen max csak úgy hogy azt is folyton áramtalanítod, tehettél volna,.... ez ilyen... feature...
Veszel egy másikat és folyton áramtalanítod... mikor kikapcs... lenne a megoldás... ocó dógok vannak bepakolva... dell noti tápja is ilyen...[ Szerkesztve ]
¯¯̿̿¯̿̿'̿̿̿̿̿̿̿'̿̿'̿̿̿̿̿'̿̿̿)͇̿̿)̿̿̿̿ '̿̿̿̿̿̿\̵͇̿̿\=(•̪̀●́)=o/̵͇̿̿/'̿̿ ̿ ̿̿ Battlelog: Rohambili ¤
-
Találtgyerek
veterán
válasz eladohardver #23938 üzenetére
Hazai boltból lehet ilyet rendelni? Én nem találtam eddig.
Elég szomorú, hogy egy 300 000 Ft feletti monitornál folyamatosan áramtalanítani kell, mert nem bír ki egy évet a külső táp.06-3o/9759I39
-
eladohardver
őstag
válasz Találtgyerek #23939 üzenetére
*kibír mert műxik... az h sípol kondik miatt van.... garban csere?
nyomorult cooler master 720w os tápnak olyan hangja volt hasonló miatt h 2 szobával alrébb halottam... Mellette a fülem kipattogott... szó szerint sípolt a genya
kb 1 év után jött elő cseréltettem...[ Szerkesztve ]
-
Találtgyerek
veterán
válasz eladohardver #23940 üzenetére
Megkérdezem a boltban, de ezért 1-2-3 esetleg 4 hétig monitor nélkül lenni nem szeretnék.
06-3o/9759I39
-
Találtgyerek
veterán
válasz Találtgyerek #23941 üzenetére
Közben volt időm próbálgatni. Csak akkor kezd el sípolni, ciceregni, ha kikapcsolom a gépet és a monitor is Standby-ba megy. Ebből az állapotból visszakapcsolva használat közben is sípol. Viszont ha a Standby után kapcsoló lekapcs és újra vissza, akkor csendben teszi a dolgát.
[ Szerkesztve ]
06-3o/9759I39
-
Jobb monitorok topicot nem találtam így itt tenném fel a kérdést:
Annak mi lehet az oka, hogy az ASUS Rog Strix G17 G713QM HX1139T laptopra HDMI-n keresztül kapcsolódó ASUS TUF VG249Q Gaming monitor 144Hz:
144Hz-ről 50 Hz-re vált vissza HBO MAX, Telekom TV Stream esetében, de 144 Hz-en megy a Youtube és a játékok is?be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP
-
icp1970
senior tag
Sziasztok. Adott egy LG 29WK500 Full HD IPS monitor [link] ami a gép ( Msi B660m Mortal, [link] leg frisebb biossal, i5 12400, 2x16GB DDR5 Kingston, integrált VGA) bekacsolásánál nem indul el magától. Csak ha kézzel is be kapcsolom .Teljesen mind egy hogy HDMI-n,vagy Display porton van csatlakoztatva az alap laphoz. Több kábellel is próbáltam. Illetve Több hibátlan 10 genes gépnél is igy viselkedett. Ez milyen hiba lehet?Win 10 pro-t használok,és természetesen mindegyik gép hibátlanul fel van driveretve.Köszi előre is a választ.
[ Szerkesztve ]
-
role_of_72
tag
Sziasztok. Van egy ~12 éves LG L245WP full HD monitorom, még csöves világítással.
Probléma:
A közelmúltban elkezdett nehezen bekapcsolni, ki-be kapcsolgatott, majd bejött a kép és utána semmi gond. Olvastam hogy ez kondi hiba lehet. Találtam is 2db kissé felpuffadt 3300uF 9V kondit a táp szekunder oldalán.Amit csináltam:
Kicseréltem a felpuffadt kondikat (16V-osat adtak Lomex-ben). Először csináltam kondicserét és bénán forrasztok, szóval nem biztos hogy tökéletes lett az eredmény, de "csak" a GND plane és a valami más nagyobb plane között voltak a kondik, és max. 2 oldalasnak tűnik a NYÁK. A folyasztószert csak pár próba után jutott eszembe lemosni.Eredmény:
A kép visszajött a monitoron, most viszont zúg a világításért felelős valamelyik trafó (szerintem az, de nem 100%). Kicsit zizegve indul és ugrál a kép, de utána "kisimul" és a világítás is ránézésre hibátlan. De valami mégis bezavar. A zaj független attól, hogy van-e jel. Ha a monitoron található (tact switch) power gombbal kikapcsolom, akkor a zaj is megszűnik.
Méregettem a világítás NYÁK-ján különböző pontokat a monitor fémvázához és a feliratok szerint GND csatlakozólábon (amit a táptól jön egy sokeres kábelen) szikrázott egy jó nagyot. A GND a házhoz...
Miután kisült a multiméteremen keresztül, egy darabig megszűnt a zúgás, majd (gondolom visszatöltött a zajért felelős kondi?) és visszajött a zaj is.Van ötletetek hogy ez mi lehet a gond és hogyan találhatnám meg? Köszönöm szépen!
http://thebudapestproject.wordpress.com
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz role_of_72 #23948 üzenetére
Szia!
Ha a "GND" szikrázik a fémházhoz érintve, az általában "testelési" hiba.
Ellenőrizni kéne a paneleket rögzítő csavarokat, mert van olyan közülük ami egyben testelési pont. (van olyan eset is, mikor mindegyik testelési és rögzítési pont)
Ha ez nem segít, akkor még valószínűleg vannak még "elfáradt" kondenzátorok is. (nem minden kondenzátoron látszik meg a csökkent kapacitás, illetve a megnövekedett "SMR" érték)
Megfelelő műszerezettség hiányában érdemes "vakon" kicserélni az összes nagyobb méretű elektrolit kondenzátort a tápegységben, de van olyan eset amikor a kisebbeket is sorra kell keríteni.
Természetesen magas hőfok tűrésű (105 C) és "Low SMR" kondenzátorokat érdemes használni!
[ Szerkesztve ]
-
eladohardver
őstag
válasz role_of_72 #23948 üzenetére
Cseréld ki az összeset pont olyanra ami eredetileg bennük vala... Ne csak azt a 2 puffadtat... ezek együtt kezdenek dögleni/kiszáradni... Conradban rendeld be... Szépen forrassz... csekkold hogy nem mozognak e a lábak... miután forrasztottál
Új hozzászólás Aktív témák
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- BestBuy topik
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- A++ kategória! DELL P2418HZm - 24" IPS / 1920x1080 / MATT / pivot / win hello face // GARANCIA +SZLA
- LG Ultragear 27GP850-B Gamer monitor!27"/2560x1440/Nano IPS/180hz/1ms/Freesync-Gsync/HDR/Beszámítás
- Iiyama G-MASTER GB3466 Ultrawide Gamer Monitor!34"/3440x1440/VA/144hz/1ms/Freesync Premium-G-sync/
- Lenovo ThinkVision IPS LED Full HD Monitor 22 " T22i-10
- 100% sRGB - Dell UltraSharp U2415 / AH-iPS / 1920x1200 ! FHD+ / pivot talp / számla / garancia 1 év
- LED monitor Dahua LM22-B200S VA, 21,45" Full HD
- AOC Q34E2A Ultrawide Monitor! 34"/IPS/2560x1080/75hz/Freesync-G-sync/
- LG UltraFine 27UP85NP-W 4k monitor! 27"/3840x2160/IPS/Freesync-G-sync/HDR400/Type-C/Machez is
- LG 27UP650P-W 4k Monitor! 27"/IPS/3840x2160/HDR400/Freesync-G-sync/ DCI-P3 95%
- Acer G227HQL IPS monitor
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest