- Telekom mobilszolgáltatások
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Google Pixel topik
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szilágyi84
senior tag
Milyen madár lehet aminek a hangja mint a ló nyerítés féleség ? Nem tudom máshoz hasonlítani ,de egyre többet hallunk a közeli erdőből ,és sajnos megfigyelni se sikerült .
-
Brandynew
őstag
válasz Szilágyi84 #5702 üzenetére
Lehet, hogy ló
-
inf3rno
nagyúr
Szeretnénk egy drót kerítést 200-250 méteren olyan 2 méter magasságban. Szerintetek melyik a legköltséghatékonyabb megoldás, esetleg kivitelező? Egyelőre az akácon és a beton oszlopon gondolkodtunk. Gond, hogy nagy gépekkel nem megoldott a lejárás a telekre, ahhoz 2 fát legalább ki kéne vágni, és egy meglévő kerítést elbontani. Egyelőre még az sem tiszta, hogy az egészet kivitelezővel csináltatnánk e, vagy mi magunk, ár függő is. Én szívesebben veszek gépeket, és csinálom meg magam, a női megoldás a családban meg, hogy bízzuk szakemberre, aztán fizessünk kétszer annyit...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
lemmy71
őstag
válasz inf3rno #5706 üzenetére
A mai faárak mellett szerintem olcsóbban kijössz a 2,5m beton szőlőoszlopokkal és mehet közzé az 1.8m horganyzott drótfonat. Két három ff a családból egy két hétvége alatt leteszi, kézi vagy egy benzines földfúróval, lényeg a pontos kijelölés, mert nincs rosszabb látvány egy ökörhugyozás vonalú kerítésnél
-
inf3rno
nagyúr
válasz lemmy71 #5707 üzenetére
Én is hajlok a beton oszlop felé. Az egyedüli hátránya, hogy feszítés után nem lehet rögzíteni a vezető szálakat. Az akácnál csak beverek egy U szöget, és máris rögzítve van. Mondjuk biztos van rá valami megoldás, csak én még nem jöttem rá. :-)
Milyen mélyre érdemes lebetonozni? Előre kevert zsákos betonra gondoltam, legalábbis a tévében mindig azzal csinálják.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
lemmy71
őstag
válasz inf3rno #5708 üzenetére
A szőlőoszlopon 20 - 40 centinként van egy furat, ez a gyártótól függ. Én nem betonoznám, teljesen felesleges, max akkor ha végig beton alapot csinálsz. Én magamnak úgy csináltam hogy a 250 centis oszlopot 60 centire tettem, simán egy mezei kézi földfúróval. Jól beiszapoltam és tömörítettem, 2,5 méterenként raktam. 180 centis drót fonatott tettem rá és a tetejére ment egy sor szöges drót. 20 méterenként kétoldalról megtámasztottam és persze minden sarokban is.
-
inf3rno
nagyúr
válasz lemmy71 #5709 üzenetére
Mivel támasztottad meg?
A feszítést hogyan csináltad?
Nem vagyok benne biztos, hogy nálunk működne betonozás nélkül. A másik telken legalább 100kg beton van minden oszlop aljánál, mondjuk oda pont felesleges. Viszont itt van legalább egy 15 méter esése a teleknek, és a lejtő miatt kialakulhatnak felfelé és oldalra ható erők is, amik kiemelhetik vagy kidönthetik az oszlopokat. A fizika részével mondjuk nem vagyok teljesen tisztában, mert azt papíron le kéne vezetni, de mondjuk ha alul ráfeszítek, akkor az kiemeli a lejtő alján lévő oszlopokat és az egészet a lejtő tetején lévő oszlopok fogják tartani, amik meg kidőlnek tőle. Vagy a b opció, hogy megfeszül és elszakad a drót. Szerintem három felé kell szedni legalább. Van az alsó vízszintes rész, van a lejtő és van a felső nagyjából vízszintes rész. Mindegyikre külön kell ráfeszítenem. Legalábbis ez a megérzésem, de eddig csak egy akác oszlopos vízszintes 25 méteres kerítést csináltam.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
blizzrd
aktív tag
Sziasztok!
Tuja metszéshez (a száraz ágak eltávolitásához), permetezéséhez, valamint a gyepszellöztetéshez mi az ideális hőmérséklet, vagy mikor lehet kb nekilátni? :)
[ Szerkesztve ]
-
justmemory
senior tag
válasz Szilágyi84 #5702 üzenetére
Vedd föl, küld el; innen így nagyon nehéz Nem esetleg fácán...?
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
justmemory
senior tag
válasz inf3rno #5708 üzenetére
+1 lemmy javaslatára; nekünk ugyan csak 35 méteren van betonoszlop és drótfonat, de nincs betonozva, szépen megfeszítették, támasztották (másik betonoszloppal) és annyi. Tavaly rakták, áll szépen.
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Szilágyi84
senior tag
válasz justmemory #5712 üzenetére
Megpróbálom majd ,de amúgy nem fácán.
Nem kimondottan nyerítés,de ahhoz hasonlít leginkább és nincs a közelben lovarda vagy aki tartana lovat . -
justmemory
senior tag
válasz Szilágyi84 #5715 üzenetére
Esetleg erdei pinty...? Annak van a dallama végén egy elég jellegzetes hangsor..
-
lemmy71
őstag
válasz Szilágyi84 #5715 üzenetére
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Arra van valami spéci, trükkös megoldás (szivattyú nélkül), hogy az esővíztározó edénynél magasabban elehylezkedő magaságyásba jusson a víz?
-
inf3rno
nagyúr
válasz Brandynew #5719 üzenetére
Nincs. Ahhoz, hogy a vizet megemeld energiát kell befektetni. Szivattyú nélkül annyit tudsz tenni, hogy föléje súlyt teszel, és a nyomás felnyomja a vizet. Ilyenkor a súlynak a helyzeti energiája csökken, ahogy süllyed, a vízé pedig nő, ahogy emelkedik. Ténylegesen meg akkor viszel energiát a rendszerbe, amikor fölé emeled a súlyt.
A vödör szerintem is jobban kivitelezhető.
Ha nagyobb mennyiségről van szó, akkor valami kézi hajtású szivattyúval próbálkoznék. Voltak régen ilyen kutak, de nem tudom pontosan hogyan működtek. Valószínűleg megoldható úgy, hogy bármelyik szivattyúból kiveszed a motort, és beteszel egy hajtókart a helyére. Én membrános szivattyúval próbálkoznék, azzal nem tud visszaáramlani a víz és lehet lassan is tekerni. A gond inkább az vele, hogy hogyan tekered meg, ha a szivattyúnak bele kell merülnie, úgyhogy gondolom valami erőátviteli rendszert is össze kell szórni hozzá.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Gabesz87
veterán
válasz lemmy71 #5692 üzenetére
6 vagy 7 fej van ha jól emlékszem. Most hétvégén azt néztük, ahogy kertészkedtünk, hogy gyakorta alig van a fű alatt szerintem föld. Legalább is ahol a fenyő van, összesepertem a tűleveleket, és alatta már ilyen betonos, kavicsos felület látszik. SZóval földet is kéne pótolni. Úgy döntöttünk, majd ősszel állunk neki, most a gyerekek miatt is inkább hagyjuk így ahogy van. Körben egyébként szegény van, a tujákkal nincs gond, a szegélyen kívűl vannak, nem a fűben úgymond. Csak ez az egy fenyő a problémás, alatta nincs fű egy részen, ahová hullik a tűlevél.
-
gabe_
őstag
Palántzók, eljött már a magvetés ideje?
Sovány szakácsban sose bízz!
-
inf3rno
nagyúr
válasz #46372352 #5726 üzenetére
Én paprikát fogok a héten, a paradicsom várhat még két hetet. A zeller is jó lesz a héten. Tavaly ilyenkor már 2 hetes volt a paradicsom, de nem ment semmire. Szerintem még túl hideg volt este, amikor kiültettem (május 12), meg már kinőtte a cserepet, úgyhogy idén inkább később kezdem a vetést és május 20 körül ültetem csak ki.
Buliban hasznos! =]
-
justmemory
senior tag
válasz #46372352 #5726 üzenetére
Így van, de addig erősödnie, nőnie kell. Dél-alföldön élünk, itt mi is május környékén ültetjük ki, mikor olyan az idő. A gond újabban ugye az, hogy hamar/hirtelen jön meg a jó idő, nagy meleggel. A palántákat folyamatosan szoktatjuk ki, ehhez idő kell. Ez eddig bevált
A borsót és retket például már elvetettük az ágyásokba, meglátjuk. De sok növényünkön a rügy már lassan kifakad - a josta már meg is tette -, a sárgabarack is hamarosan virágzik. Próbáljuk figyelni a jeleket...--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Tavaly vetett fű tavaszi felfrissitesenek mi a menete?
Igy jo?
1. Lenyiras nagyon rovidre.
2. Tavaszi mutragya kiszorasa.
3. Gyepszelloztetes.
4. Locsolas.
5. Harom nappal kesobb a kopasz foltokra fumag kiszoras.Köszi!
-
lemmy71
őstag
válasz Brandynew #5729 üzenetére
1. Nyírás
2. Locsolás
3. Másnap alapos gyepszellőztetés, lehetőleg késes géppel
4. Fűmaggal összekevert műtrágya kiszórása
5. Öntözés
Én ezt a sorrendet választanám
Azért azt majd kalkuláld be, hogy az ilyen tavaszi felülvetésből, jó esetben a magok 30 - 40%-a hajt ki.[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
őstag
válasz Phobion #5732 üzenetére
Semmilyen módon se metszd még, majd egy két év múlva. Azt a fakérget vagy mi a csoda, vedd el a tövétől, tiszta egészséges földet akár egy érett marhatrágyával bekevertet tegyél oda (az ott csak melegágya lesz mindenféle baktériumnak és élősködőnek) A föld magasabb és szélesebb legyen a tőnél mint most és tavasszal tányérozd szépen körbe, idővel szépen besüllyed
-
Edorn
senior tag
Elektromos rota kapával kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
Mit tudnátok ajánlani?
(Talán úgy 500 négyzetmétert szoktunk megművelni.)
Eddig szántattunk, de nem szeretném olyan mélyen forgatni a talajt + a benzingőz... meg mivel hogy minden éveben csináltuk, gondolom talaj tömörödés miatt sem szerencsés.
AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4, SAPPHIRE PULSE RX 6650 XT 8GB, EX2220 (1920x1080), crucial MX500 SSD, CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3200MHz, MSI B450 GAMING PLUS | Tárhely, domain: https://nokturn.hu
-
dkaro
őstag
Sziasztok!
Folytatva az ültetés topikot, bocsi ha hülye kérdés de, mint írtam most csinálom először.
Múlt hétvégén ültettem 24 pohárba (12-12 paradicsom paprika). A paradicsom már több mint a poharak felében kihajtott. Olvastam, hogy szét kell szedni őket, hogy ne vegyék el egymástól a tápanyagot. Ezt már most amíg ilyen nagyon kicsik vagy lehet várni még 2-3 hetet. Azért várnék, mert annyi idő alatt egyértelműen kiderül melyik pohárban nem hajt ki és amit szétszedek akkor azt át tudom ültetni és nem kell kidobni.
Így állnak most:
@Gabe_: Te hogy állsz mint első palántázó?
-
inf3rno
nagyúr
Hát ez olyan, hogy minél nagyobbak, annál nehezebb szétválasztani a gyökerüket, viszont minél nagyobbak, annál valószínűbb, hogy túlélik a folyamatot. Szét lehet szedni, de amúgy nem annyira nagy gond, ha 2-3 van egymás mellett és elég a területre, amire tervezted.
Buliban hasznos! =]
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Mi az ami olcsó szerves trágya, de jó is? Egyrészt frissen ültetett fáknak és cserjéknek, másrészt gyepnek. A sok műtrágyázástól kicsit tartok, nehogy megölje a talajt egy idő után.
[ Szerkesztve ]
-
mauimagic
senior tag
Magaságyás földjéhez érdemes lenne most még valamit keverni? Trágya, talajfertőtlenítő, stb?
Kb áprilisban lennének kiültetve az első magok. -
makoss
veterán
Üdv!
Milyen elektromos fűnyírót tudnátok ajánlani 30.000Ft-ig?
Legutóbb Agrimotor volt, de az igen hamar elromlottKülföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
Dorian
félisten
Hogy is van a fák metszése?
Ha nappal +7-8 fok van, de éjjel -5-6, akkor lehet, vagy még nem?Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Edorn
senior tag
válasz lemmy71 #5736 üzenetére
Gyorsan rákerseve találtam ilyen "böszmébb" elektromosakat is. Ezek, vagy hasonlók sem lennének jók 500 négyzetméterre? Mindenképpen benzines ajánlott?
[link] (ne nézzétek, hogy eMag, valószínű valami jobb helyről venném, jobb márkát, csak nagy gyorsan itt találtam ilyen nagyobb fajtákat)
Ha viszont mindenképpen benzines, akkor mit ajánlanátok ami strapabíró, évente max 1-2 alkalaommal használnánk. 500 nm, azt mondanám közepesen kemény talaj... (Füzesabony).
AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4, SAPPHIRE PULSE RX 6650 XT 8GB, EX2220 (1920x1080), crucial MX500 SSD, CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3200MHz, MSI B450 GAMING PLUS | Tárhely, domain: https://nokturn.hu
-
Brandynew
őstag
Én nagyon ellene vagyok a benzineseknek és nem is szeretem, amikor valaki ilyet ajánlj. Légyszi, ne is tegyétek.
Egyrészt elképesztően környezetszennyező, korábban már linkeltem egy erről szóló tanulmányt, a lényege, hogy annyira kevéssé hatékony a motorjuk, hogy egy óra fűnyírás olyan, mintha többszáz kilométert tennél meg egy Otto-motoros személyautóval. Plusz arról is vannak hatástanulmányok, hogy az égéstermék, ami lerakódik a kertedben, milyen hatással van az ökoszisztémára (nem jó), valamint te magad is közel állsz a géphez és a jó levegő helyett a kipufogógázt szívod be a kerti munka során.
Akinek ezek nem számítanak, nyilván elintézi annyival, hogy "hülyeség".
Nekem elektromos fűnyíróm van, mindent IS simán le tudok vele nyírni, soha nem akad el vagy ilyesmi. Ha kábeleset veszel, nyilván kis macera a kábel kezelése, de sokkal több a pozitívuma, mintha egy benzinmotorossal károsítanád a magad és a környezet egészségét. Ha van rá keret, akkor az akksisok is jó választások, akár menetközben cserélhető pótakksival.
Még egy érv az elektromos mellett: sokkal alacsonyabb dB-en üzemelnek, kevésbé zavarod vele a szomszédokat és a családot.
[ Szerkesztve ]
-
Thocy a ZAGY
tag
Milyen gyakran tervezed használni? Csak azért kérdezem, hogy van-e értelme belőle sajátot venni. Mert évi 1-2 alkalom esetén én inkább bérelnék egy-egy napra egy rendes benzineset (esetleg valami környékbeli "szakival" együtt).
Nekem mindenem akkumulátoros (a fűnyíró is), vagy vezetékes elektromos (gyepszellőztető), mert egyrészt megtehetem, másrészt azt gondolom, hogy ez a jövő (a napelem megtermeli az üzemanyagot), de nem vagyok elvakult fanatikus, és szerintem egy kapálógépnél megőrülnék a vezetéktől, nagyon nem praktikus, akkus pedig ha van is, biztosan jó néhányszor fogod tölteni ekkora területen, azaz szintén utálni fogod magad, hogy ilyet vettél. Ne legyél önmagad ellensége!
A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.
-
Edorn
senior tag
válasz Thocy a ZAGY #5748 üzenetére
Nincs gépkocsink, amivel elhozhatnék egyet messzebről, a környéken meg nem tudok bérlési lehetőségről.
Akkusat tuti nem vennék.
A kábel viszont nem zavar. Az egyébként 1000 négyzetméteres kert végében van egy elégéé összevissza elrendezésű, akadályoktól hemzsegő füves rész és sosem volt gondom a kábeles fűnyíróval sem. A kapálandó terület meg közelebb is van, akadálymentes, egybefüggő, stb...
Ha tudtok jó márkát mondani elektromosra, ami elég erős ilyesmire, főleg ha van tapasztalat is vele, írjátok meg! Mert én teljesen vakon vagyok.
(ui.: láncfűrészből is elektromos-kábelest használok, minden gond nélkül: kiszáradt fa kivágás/darabolás, előtető építés 15x15 gerendákból, tölgy tüzifadarbolás, ha nagyobb darabok is keveredne közéjük, stb... valahogy nagyon ódzkodom a benzinestől, pláne kertben. Ne füstölje tele, ne csöpögje tele, meg ne kelljen már a házban, vagy ház környékén benzint táolnom még kis mennyiségben sem... tudom, ez az én dilim, de ez van)
Viszont ha tényleg esélytelen hasznáható elektromosat beszerezni, akkor úgysem lesz más választásom, mint a benzines, amihez ugyancsak elkélne a segítség a választásban...
-
dkaro
őstag
Sziasztok!
A fűmag megromlik? 3 éve vettem, előző 2 évben azzal volt a felülvetés, ki is nőtt, de most megfordult a fejemben, hogy lehet idén már nem ezt kellene kiszórni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hankook téli és nyári gumi szett - 1 szezonosak - 235/45 R 17
- 2 szezonos - Hankook K135 Ventus Prime4 XL 235/45 R 17 97 Y XL nyári gumi
- 1 szezont futott - HANKOOK Winter i cept evo3 W330 235/45 R 17 97 H XL
- Philips AVENT Premium elektromos cumisüveg melegítő (SCF358/00)
- Újszerű Philips kézi gőzölőkészülék GC360/30 valamennyi tartozékkal, dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest