- Telekom mobilszolgáltatások
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Google Pixel topik
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
simirizsa
csendes tag
Sziasztok,
Kezdő hobbi kertész lennék, és segítséget szeretnék kérni.
Ültettem lilla burgonyát (Fleur Bleue) szépen meg is nőt, de nem találtam a neten sehol, hogy pontosan mikor lehet/kell a gumot szüretelni. Virág aztán termés már megjelent egy jó ideje a burgonyán, néhol már el is kezdet száradni. a nővény. Valakinek valami jótanács ? Szedjek ki egyet aztán nézem meg ? -
-
válasz inf3rno #7002 üzenetére
Fontos, hogy száraz időben csináld, nem jó, ha vizes a föld.
Ezt nem lesz nehéz kivielezniA természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
Szerintetek ezt a locsoló csövet meg lehet toldani?
Kiszúrta a kaktusz 2 helyen is, gondoltam elvágom / kivágom belőle a lyukas részeket csak nem tudom, h toldom össze...
Azt írja, h: Tömlő 5/8-3/4 colos belső-átmérő.
Akkor gondolom 5/8-os toldók kellenénekMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
inf3rno
nagyúr
Megoldható valahogy, hogy direktbe kössek locsolófejet a kút szivattújára? Attól tartok, hogy a túl nagy ellenállás miatt esetleg leég a szivattyú, vagy a túl nagy nyomás szétviszi a csöveket vagy a locsolófejet. Van ezzel bármi tapasztalatotok? Most egyelőre az a koncepció, hogy tartályokba töltöm, és onnan folyatom, de így jóval olcsóbb lenne.
Buliban hasznos! =]
-
Rive
veterán
válasz inf3rno #7008 üzenetére
Mi is igy csináljuk. Ha egy fej nem ad elég áteresztőképességet, rakj kettőt vagy többet. Esetleg más fajtát.
Kell vele játszani egy kicsit, mire megvan, hogy mekkora nyomás lesz jó, mennyit bir a kút/szivattyú./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Rive
veterán
-
tepenzed
őstag
Sziasztok!
Adott egy kút, melyről az öntözőrendszerem napi kétszer tevékenykedik. Mostanában azt figyeltem meg, hogy érdemes ránéznem naponta (van egy csap is a kertben, ami kútvizet ad), hogy üzemel-e a szivattyú, mert van, hogy 'se kép,se hang'. Ilyenkor lecsapom a kertben a biztosítékot, visszanyomom, hallom, hogy beindul a szivattyú és jön is a víz.Olyan lehet, hogy locsolás közben elfogy a víz és az öntözőrendszer szívná a vizet, de nem jön, ezért túlmelegedés megelőzése képpen lekapcsol a szivattyú? Mert kb erre tudok gondolni.
Vagy akkor is egy idő után újra mennie kéne beavatkozás nélkül?
-
mauimagic
senior tag
válasz inf3rno #7008 üzenetére
Nézd meg a szivattyú jelleggörbéjét, az emelőmagasságot és mérd le a locsolófejen a vízhozamot. Ha sokkal kisebb, mint ami a jelleggörbéből adódik, az nem tesz jót a szivattyúnak.
Jó eséllyel locsolófejjel csak viszonylag komoly szivattyúkat tudsz leégetni, de egy 1/2"-os slaggal, visszafojtott locsolófejjel azért össze lehet hozni. -
mauimagic
senior tag
válasz tepenzed #7011 üzenetére
Simán lehet, hogy van benne motorvédő hőkioldó.
Én tennék be áramláskapcsolót.
Sajnos az aszály miatt a kutad vízhozama rosszabb lehet a megszokottól.
Az én kutamat eddig is csak szakaszosan tudtam használni, kb 200 liter vizet tudok kivenni óránként, ezért egy nagyobb tartályt töltök fel szakaszosan a kútszivattyúval és onnan egy másik szivattyú dolgozik az öntözőrendszerre.
Horror pénz volt kiépíteni, de sajnos úgy tűnik, hosszú távon kifeizetődő lesz. -
Csabroncka
addikt
válasz tepenzed #7011 üzenetére
Azért pár dolgot még kellene tudni! A leírtak alapján hidrofor rendszered van (elvileg). A jelek alapján lehet van rajta szárazon futás védelem is és valószínűleg ha a beállított nyomást a szivattyú X ideig nem éri el, akkor kiold.
Aszály van, a kutak nagy részében bőven 6 méter alatt van a talajvíz, 8-10 méterről pedig a JET szivattyúk már nehezebben érik el a munkapont felső tartományát."in medias res"
-
Barret001
addikt
válasz Csabroncka #7017 üzenetére
Sőt! 10 méterről már elméletben sem tudnak szívni,mert "elszakad" a vízoszlop.
-
Rive
veterán
Földibolha
Tizenöt évig elvoltunk visszafogott vegyszerezéssel, de ezt a tormát még egy nagy adag mospilan se tudta megmenteni. És még mindig jönnek
Egy héttel ezelőtt még próbálkoztunk sárga lappal - egy éjszaka alatt teleszaladt. Pár nap alatt kiraktunk vagy egy tucatot - mind ugyanúgy tele volt fél nap alatt, és még több bolha volt, mint előtte, szóval jött a permet...Még egy növény a puszpáng, a gesztenye és a dió mellé, amit mostantól ~ képtelenség lesz vegyszer nélkül termelni
De a többi pillangósvirágúnál is ~ el lehet majd felejteni a nyári időszakot
És így a repce se fog megmaradni extrém permetezés nélkülAzon morfondírozok, hogy a klímaváltozást a hőmérő helyett lehet inkább efféle képekkel kéne magyarázni...
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Barret001
addikt
Buxus bokrom kipusztult. Óriási volt! Pár éve csak fekete dió esik le a földre.Erre most még olyan szárazság van,hogy minden kiszárad,ami még nem égett ki! Most volt eső,kb 1 mm...A port sem verte el! Persze volt ahol,20-30 mm is esett! Gondolom ott,ahol nem fontos. 6 szilvafám van,kb 3 szem szilva lett.És még sorolhatnám!
-
Dorian
félisten
Én először lefújtam csak a karalábékat - amin megjelentek - Lamdexszel, megdöglöttek, de másnap ugyanannyian jöttek, és mentek át a paprikára, uborkára.
Utána adtam az egész környéknek, és főleg a gazos szomszéd felőli résznek ahonnan minden jön Mospilant, de nem hatotta meg őket.
Aztán lefújtam mindent Lamdexszel.
Most még mindig vannak de már nem sokan, tovább nem akarok mérgezni.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Először itt láttam a topicban, aztán a kertemben. Egyre többen vannak. Szerintem a szárazságot jól bírják. Vegyszer nélkül tényleg semmi értelmes nincs? Lehet hogy a természetes ellensége a melegben vagy zárazságban elpusztul?
[ Szerkesztve ]
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
vendingo
veterán
válasz Szilágyi84 #7027 üzenetére
A telek Sopronkőhidán van.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Csabroncka
addikt
válasz vendingo #7028 üzenetére
Ott nincsen aszály! Az alföldön néhány helyen a sajátt szememmel láttam, 200.X éves fák adják meg magukat.
Balatonfelvidéken már a szőlőnek is túl meleg és túl száraz az idő (ez is ritka) felső levelek összefordulnak, alsó levéltakarók enyhén sárgulnak potyognak.
A legnagyobb gond a Dunától keletre van (van ahol 10 centis a leszáradt kukorica, napraforgókarók..stb). Igen nagy a gond az ország nagyobb részén."in medias res"
-
Barret001
addikt
válasz Csabroncka #7029 üzenetére
Lassan neki kellene állni,és visszatartani a vizet! Minden víz nyílegyenesen át száguld rajtunk.
-
Rive
veterán
Igen, a meleg, száraz időt kedvelik.
Amíg csak saját termés van, addig jól féken lehet ezeket tartani sárga lappal, fátyolfóliával, vizesen tartással.
Aztán ha learatnak a környéken egy szétfertőzött repcetáblát (nálunk valószínűleg efféle történhetett) akkor b@szhatod./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
inf3rno
nagyúr
válasz Barret001 #7033 üzenetére
A szovjet időkben ki volt építve az öntözőrendszer. Azt hiszem 1 vagy több hektáros táblák voltak monokultúrával a TSZ-ek kezelésében, körülöttük árkokkal az öntözéshez. Mióta megszűnt, és feldarabolták, azóta senki sem tartotta karban az árkokat, és az enyészeté lett az egész. Valahogy össze kéne fogni a gazdáknak, és újra csinálni, ahol erre van lehetőség. Rengeteg víz megy át az országon kihasználatlanul. A víz meg annyira alap, hogy az első kínai császároknak is felsorolják a nagy tettei között, hogy megteremtették a vízgazdálkodást. Én úgy képzelem el, hogy az állam lehetőséget ad öntözésre a nagyobb csatornák kiépítésével, aztán a maradékot meg a gazdák csinálják meg maguknak önköltségen, ha akarnak ebből öntözni, esetleg ugyanúgy lehetne alapdíjat fizetni a csatorna kiépítésért, fenntartásért, mint a közműveknek általában, ha valaki igénybe veszi. Vízórát sem muszáj kitenni, ha gátakkal, zsilipekkel szabályozható, hogy kihez mennyi víz mehet át. A gond szerintem, hogy akarat sincsen megcsinálni, különben már kész lenne.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
vendingo
veterán
válasz inf3rno #7034 üzenetére
És honnan lenne a csatornában/árkokban víz?
Pl. Ha működnének jelenleg is ezek az árkok, akkor se lenne miből vizet tenni bele. Száradnak ki a patakok, folyók, tavak, városokban is vízhiány van. A kertemnél is kiszáradt a patak és az összes kút. Senkinek nincs vize, utánfutón hordják a gazdák ibc tartályokban.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Szilágyi84
senior tag
Ilyet nem használ valaki esetleg ? Állítólag permetezni is jó lemosóként. https://greenman.hu/product/greenman-agro/
-
Rive
veterán
válasz inf3rno #7034 üzenetére
A szovjet időkben ki volt építve az öntözőrendszer.
De már akkor is az volt, hogy működtetésére jellemzően nem volt se pénz, se akarat: legnagyobb haszna igazából a belvizek (emlékszik még valaki, mi az ) gyors levezetésében volt.
Több tározó és lassabban keresztülengedett víz persze jó lenne, de szerintem nem tudod reálisan felbecsülni, hogy mennyi víz is kellene egy ilyen aszályos időszakban...
Ilyenkor a tározók se sokáig bírnák.
Egy USA tározó
Meg ahogy ezt máshol próbáljákNéhány hete jártam a nyugati határ mellett: kukoricatáblák, csepegtetővel
Egyrészt, hogy meg lehet csinálni... másrészt, hogy idáig jutottunk/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Brandynew
őstag
válasz vendingo #7026 üzenetére
Sajnos errefelé locsolás mellett is minden megállt a növésben, száradnak el a fák, és a fű már teljesen sárga. Nem érik be se a paprika, se a paradicsom, nyeszlett kis golyók lesznek. A tök úgyszintén kihalt, összeaszott mind, mielőtt megérett volna. Apokaliptikus állapotok, ha fúj a szél, porzik minden, mintha a sivatagban lennénk. Gyakorlatilag nem marad meg az élet, és kezd elhalni minden, nagyon durva. Pozitívum: nincs gaz, sem levéltetvek, nem marad meg semmi. Az esővízgyűjtő tartály hónapok óta üres, ha esik is egy rövid ideig eső, másnap elpárolog.
[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
-
Szilágyi84
senior tag
Mulcsot milyen vastagon szokás rakni fedésnek vagyis inkább útnak ,hogy ne gazosodjon ?
-
Dorian
félisten
válasz Szilágyi84 #7044 üzenetére
Min. 5-6 centi. Aljára apró, tetejére nagy.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
A növényeimet lezuhanyoztatom néha (megvárom, hogy árnyékba kerüljön). Olyan jó rájuk nézni, mikor 20 perc múlva felélednek
Apropó a paradicsom csinált olyat tusolás után, hogy a leveleit kiegyenesítette és függőlegesen felfelé állította. Kb 30-40 perc alatt. Ez miért lehet?
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Hankook téli és nyári gumi szett - 1 szezonosak - 235/45 R 17
- 2 szezonos - Hankook K135 Ventus Prime4 XL 235/45 R 17 97 Y XL nyári gumi
- 1 szezont futott - HANKOOK Winter i cept evo3 W330 235/45 R 17 97 H XL
- Philips AVENT Premium elektromos cumisüveg melegítő (SCF358/00)
- Újszerű Philips kézi gőzölőkészülék GC360/30 valamennyi tartozékkal, dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest