Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • K1LLMy53Lf

    senior tag

    Hosszú vajúdás után (~1év) megérkezett az alábi szépség egy xDuoo X20 személyében.

    Megvallom őszintén nem tudom hogyan és mit írjak, megpróbálom érthetőn leírni a tapasztalataimat (hátha ez a jövőben segít embereknek a döntésben).
    Sajnos relatív olcsó kategóriás eszközöket hallottam csak (low tier/mid tier alja talán?), az a baj, hogy ezt sem tudom belőni, mert nincs viszonyítási alapom.
    Különböző füleseken (Piston3, különöző KZ fülesek, 1More Triple, Bose, AKG K550, Ostry KC06(A), Vsonic VSD3(S), stb random kínai fülesek ~$5-30 ársávból, iletve a trinity phantom master) és hangkeltőkön (lenovo A630, Iphone 5S, xDuoo X2/X3, Ruizu X20, Musiland mx 04 illetve még 1-2 <$100 lejátszó) keresztül próbáltam tapasztalatot gyűjteni, "megtanulni" a dolgokat.
    Úgy éreztem "fejlődöm", mert hallottam különbségeket, új hangok/részletek jelentek meg a régi zenéimben, a jobb és bal oldal jobban szétvált, nem egy nagy massza volt az egész stb.
    És örültem, mert élveztem, viszont ugyanakkor elfogadtam, hogy nem vagyok whitefülű (vagy nincs elég tapasztalatom hozzá), mert pl nem tudom megmondani, hogy melyik hangszer pontosan hol helyezkedik el a térben, vagy, hogy épp hány khz-nél van emelés egy frekimenetben, a 2meleg", "világos" stb hangkép leírás a mai napig rejtély számomra :D.

    2016. októberében történt egy win10 update, amely után a musiland mx04-et - ami DAC-ként szuperált - a win10 pár mp használat után "eldobálta" (ismeretlen eszköz). próbáltam sokáig megoldani (3-4hónap, win reinst, fórumok custom driver stb), de csak nem jött össze, így félretettem.
    De idővel egyre jobban zavart, hogy az alaplapi hangkátya "hangja" rossz... nagyon rossz... így aztán a pc-s zenehallgatás elkopott.
    Sokáig gondolkodtam mit tegyek, nem hagyott nyugodni, így elkezdtem nézegeteni DAC-okat, majd belefutottam a Shanling lejátszókba is, amelyekkel sokáig szemeztem, mert gondoltam, akkor már "2legyet egy csapásra" módon hordozhatót is cserélek, ha van ilyen opció, mivel xDuoo X3ban zavart a sok/néha kontrollálatlan magas tartomány.
    Illetve felmerült második opcióként az xDuoo X20.
    Előbbiekkel kapcsolatban a neten olvasható görgőhibák illetve, hogy discontinued cucc, utóbbival kapcsolatban a fw upgrade/support, ami miatt vacilláltam.

    De végülis utóbbi mellett döntöttem (köszönhetően ez a Rockbox opciónak, amely az x3-at kihúza a gödörből).
    Meg is rendeltem 02.18án.
    Aztán múlt hétvégén párom elutazott, gondoltam kísérletezem picit a musiland-del a gépén, hátha nálam van alapvetően a probláma. És miközben drivert kerestem hozzá belefutottam újabb fw update-ekbe, amit felrakva tökéletesen működik.
    Gondoltam, nem baj, meghallgatjuk az x20at, aztán eladom max.
    Tegnap (03.11) megérkezett és át is vettem és ahogy ez elvárható, azonnal kibontottam és teszteltem :))

    A csomag tartalma a képen látható.
    Minőségre ugyanúgy kifogástalan, masszív konstrukció, mint minden xDuoo termék (X3-nál az oldalsó, hangerő gombok kicsit lötyöknek, de ez egyáltalán nem zavaró)
    A gyártónak jelenleg ez a flagship lejátszója, és úgy tűnik erre jobban odafigyelnek. Hyby van rajta, a készülék 1.1 fw-el érkezett, azóta 2 jött ki (1.2 és 1.5, utóbbi januárban), kíváncsi leszek, hogy jön-e még (eddig a gyártóra ugyebár jellemző volt, hogy 2-3fw frissítés után "elhagyja" a készüléket és a következő generációra fókuszál.
    Rockbox is elérhető hozzá köszönhetően Vortex-nek. Ezt fel is dobtam rá az xDuoo X3as tapasztalatok alapján.

    De ugyebár a lényeg... hang.

    Nem tudom pontosan mennyi burn-in kell lejátszónak, de gondolom annyira nem kell sok mint egy DD-s fülesnek :)
    Nem teszteltem túl sokat (~4óra), viszonyítási alap az xDuoo X3 DAP-om.
    Füles: Phantom Master, ezüst filter (damper nélkül).
    Zene: Beyond the Black - Songs of Love & Death (320CBR) ; Hollywood Undead - Five (FLAC); Arch Enemy - The Eagle Flies Alone (FLAC); Final Fantasy VII - Advent Childern OST (FLAC); Hollywood Undead - Gotta Let Go (320CBR)

    Nem tudom hogyan tudnám leírni pontosan, de próbálom érthetően megfogalmazni. Ha röviden szeretném leírni: nagyon durva wow-feeling.
    Eddig azt hittem tudom mit jelent a szeparáció és hogy nincs fülem a térbeli elhelyezéshez. Hát nem... mindkét dologban az x20 nem egy feljebblépés, hanem ugrás.
    Alapvetően "szimplán" álltam neki hallgatni (nem úgy, hogy na keressük meg miben jobb/rosszabb, hol van egy kis extra, hol emel stb), és az első pár mp után csak néztem, hogy "WTF?!?!?!" "Jah, hogy itt ilyen is van ebben a számban?" Így végighallgattam nagyjából a fent leírt zenéket/albumokat, és élveztem az egészet... nagyon...
    Majd elővettem az x3at, hogy összevessem, mi az, ami hiányzik, mennyivel ad többet az x20. Mert megesküdtem volna rá, hogy nagyon sok új hangszer jelent meg a háttérben, amit az x3 nem mutatott meg. De elkeztem hallgatni az x3at és tévedtem, mert ott voltak, minden megvolt, csak épp tompábban, zsúfoltabban stb és hallottam őket, mert tudtam, hogy ott kell lennie és fókuszáltam rájuk, hogy vajon megvannak-e.
    Úgy tudnám leírni talán legjobban, hogy amíg az x3 esetén egy ~12nm-es kis szobába összezsúfolva játszik a banda, addig az x20ba kilépett egy színpadra, sokkal szellősebben.
    Nem kell egyáltalán fókuszálni a halkabb részletekre sem, sokkal többet mutat az x20 relaxálva és mégis teljesen kellemes, nem zavaróan szétszedve, teljesen jól egyben van az egész.
    A másik meglepő dolog, hogy tisztább/érthetőbb az ének.
    Mintha a frontember sokkal jobban artikulálna, teljesen, erőlködés nélkül, tökéletesen érthető az ének, nem kell koncentrálni stb.
    Illetve a másodlagos-/háttérének (nem tudom mi a hivatalos megnevezése, arra gondolok amikor a frontember mellett pl a gitáros, dobos stb is énekel 1-1 részletet "kánonban"/csúsztatva) is 1000x tisztább. X3 esetén lehet hallani, hogy ott van, de kb mintha a frontember mögé bújva suttogna. x20nál teljesen egyértelműen érezhető, hogy mellette áll, nem bújik el.

    Mély szempontjából szerintem minőségibb/lejebb megy, mint az x3, amikor szükség van rá. Ugyanaz a feeling van, mint amikor a V-s fülesek után hallgattam egy kiegyenlítet(ebb) fülest. Van mély, amikor kell és ahol kell. És van "teste", talán így tudnám a legjobban megfogalmazni.
    A magas tartomány is azt hozta, amit a neten leírtak alapján vártam: sokkal kontrolláltabb, nincs benne bántó él, csilingelő, számomra megnyugtatóan szépen szól.
    A rockbox az egészre még rádob, a kiegyenlítettnek érzem (de ezt még jobban össze fogom hasonlítani), mert a default kicsit méykiemletnek érződik az rb-hez képest. Illetve a szeparáció is jobbnak érződik. Így én mindenképpen RB-s használatot javaslok.

    Az egész sokkal többet mutat a zenékből és mégsem túlzóan/fárasztóan sokat. Ez számomra egy nagyon durván kellemes csalódás, mert szkeptikus voltam, hogy lejátszó és lejátszó között mekkora eltérés lehet (edig azt hittem ennél jóval kisebb).

    Ugyanakkor miközben ezt írom váltottam fülest a KC06A-ra és azt mondanám, hogy valószínűleg a PM-et nem tudja teljes egészében "kihajtani" az x3. ugyanis a KC06A esetén nincs meg ez a kisszoba->színpad feeling. Szeparáltabb, artikuláltabb stb az egész, de amíg a pm esetén a "fejlődés" ~50%, addig KC06A-nál ~10-15%.

    Ami még a lejátszóhoz tartozik: kipróbáltam DAC-ként, tökéletesen teszi a dolgát. Annyi szépséghibája van, hogy a legelső számnak levágja az első ~2-3mp-jét (gondolom bufferelés miatt). Hyby-t nem próbáltam, de majd sort kerítek arra is.
    A DAC és a hyby funkció a default OS-en érhető el, Rockbox nem tudja. Ami annyiból rossz, hogy RB-nek jobb kicsivel a hangja.

    Szvsz, ha xDuoo X3 ajánlott kategória, akkor ez is bőven megéri az árát. De persze jobb lenne, ha nálam hozzáértőbb ember is hallaná (jún.25 körül nem lesz véletlenül találkozó?! :)) ). Azt nem mondom, hogy az is jó lenne, ha én is hallanék magasabb kategóriát, hogy legyen normális viszonyítási alapom, mert az elég sikamlós lejtő lehet számomra ebből kiindulva

    [ Szerkesztve ]

    "...Beatus Vir Qui Suffert Tentationem..." Pü-ben keress, max a topikba írj, de emial-t hiába küldesz, nem szoktam nézegetni. köszi.:) Csakis ELŐREUTALÁS esetén postázok!!!

Új hozzászólás Aktív témák