Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • favagoJoska

    tag

    válasz D1Rect #99423 üzenetére

    Egy átfogó rendszerben kellene gondokodni és akkor müködik a dolog. Nem fogok 1 kommentben egy teljeskörü reformot ide lerakni, de nagyvonalakban...
    A lényegi elem egyik oldalról lakcímnyiltántartás szigorítása lenne (sajnos itt is inkább lazított a kormány megengedve a fiktív lakcímek létrehozását is).
    A másik oldalról pedig az üresen álló ingatlanok progresszív megadóztatása lenne. És ide könyörtelenül belevenni az ingatlanok minnél szélesebb körét. Persze gondolom az lenne a kritika hogy úgyis kijátszanák, hát erre azt mondom hogy tökéletes rendszer az nincs, de egy olyat simán meg lehetne csinálni amit csak nagyon kevesen tudnának kijátszani, plusz keveseknek lenne érdekében. Ez önmagában is egy külön téma lenne, de az ilyen tipikus hogy bejelentem a családtagom, barátom, szomszédom fiát stb dolgokat rendesen meg lehetne szürni azzal hogy pl család esetében megszünnének a családi adókedvezmények és juttatások ha a család minden tagja nem ugyanabba az ingatlanba van bejelentve. Aztán villanyáram, gázfogyasztást is lehet alapul venni az ellenőrzésben. A mai digitális korban ezt már nem nagy ügy bekötni az ellenőrzésbe. De persze más eszközök is lehetnek. Mondom a cél nem a tökéletes hanem egy hatékony rendszer megalkotása.
    A harmadik oldalról a bérleti piacot pedig úgy alakítanám hogy ott is progresszív adózást vetnék be. DE a lényeg az lenne hogy 1 kiadó ingatlannál jobban járnál bőven mint jelenleg adózás szempontjából. Kettőnél egál lenne. A sáv pedig az üresen álló ingatlanokra kivetett adósáv alatt maradna jócskán.
    Szerintem egy ilyennek az lenne a hatása, hogy a sok üresen álló nem túl jó állapotú ingatlan is a piacra kényszerülne, azokkal a jó állapotó ingatlanokkal együtt amit jellemzően befektetők vásároltak fel. Az eladó rossz állapotúaknál egyre nagyobb lenne a diszkont az újhoz képest, mert minden áron hasznosítani kell valahogy. Ez már önmagában is fékezné az ingatlanárakat mind eladói mint bérleti piac oldalon.
    Kiadói oldalon azért nem müködne az emelés, mert a többségnek az adója inkább csökken és azok akik pl sok ingatlant birtokolnak azok nem tudnák érvényesíteni az áremelést viszont rákényszerülnek hogy bérlőt találjanak minnél előbb. Hiszen annál hogy irgalmatlan nagy ingatlanadót fizess az üres ingatlanra még az is jobb ha olcsón találsz egy bérlőt.
    Magyarországon ahol rohamosan csökken a népesség ott van elég ingatlan. A kérdés csak az állapot, de pont ezért mondtam amit az előbb hogy könyörtelennek kell lenni és az ingatlanok minnél szélesebb körét ide bevonni. Majd a tulajdonosok kitalálják mi a hasznosítás optimális módja (eladás vagy kiadás).
    Ez mellett bérlők kilakoltatását is meg lehetne könnyíteni hogy erősödjön a tulajdonosok szemében a bizalom a lakáskiadás iránt. Adóságbehajtást szintén.
    Egy ilyen rendszerben a tulajdonosok érdekeltek lennének hogy minnél előbb hasznosítsák a lakásukat. Kiadás esetén pedig hogy legálisan be is jelentsék a bérlőt.
    Persze ez csak egy ilyen ötletelés, az állam ezt nem vállalná be. Sajnos azok ülnek a döntési pozíciókban akik pont hogy nem profitálnának ebből a rendszerből...
    Jah és még egy hatás valószínűleg lenne. Az újépítésű ingatlanberuházások megzuhannának. Na innentől fogva lehetne elgondolkodni azon, hogy a kormány a keresleti oldal fűtése helyett a kinálati oldalon lépjen be nagyobb kontrollt szerezve az árak felett. De ez már ömmagában egy külön téma.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák