Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • vnorbi

    aktív tag

    válasz Brandynew #72510 üzenetére

    A Kincstárnál lejárat előtti harmadik munkanapon lehet utoljára eladni. Mivel a DKJ lejárata mindig szerda, ez az előző pénteket jelenti, azaz öt nappal a lejárat előtt van utoljára árjegyzés rá.

    Véleményem szerint akkor éri meg ezt meglépni, ha másnap már jobb alternatíva van. Mert ha csak várod napokig, hogy majd emelkedik a hozam, aztán az emelkedés után még tovább vársz az újabb emelkedésre, akkor egyrészt kimaradsz a napi emelkedésből, és mellé még ki is fizeted a vétel és eladás közti spreadet a kiugrással. Ezek miatt rövid futamidő esetén jellemzően nem lehet ki-be ugrálásokkal több hozamot bezsebelni, mint kivárni a már meglévő sorozat lejáratát.

    Hosszabb futamidővel már jobban működhet. Lehet olyan, hogy amit ma eladsz, ugyanazt holnap olcsóbban visszaveheted, de itt meg az a gond, hogy nagyobb a vételi és eladási árfolyam közti spread, és lehet, hogy még nem tartottad eleget az adott papírt ahhoz, hogy az olcsóbb visszavétel fedezze az eladáson elszenvedett bukót.

    Az ne tévesszen meg, hogy most 6,15% az éves hozam, holnaptól meg 6,55% lesz, mert egy nap alatt ekkora ugrás kevés, hogy megérje a kiugrást. Például a D220810-at eladod ma 9936-ért, holnap meg megveszed 9940-ért, az évesített hozam hiába lesz nagyobb 0,4%-kal, de a ki-be ugráson elvesztesz papíronként 4 forintot, míg ha végig tartod ugrálás nélkül, akkor az eredeti 6,15%-os hozammal ugyanazt a nominális hozamot éred el veszteség nélkül. Vagy nagyobb napi ugrás kell, vagy több napon keresztül vársz, ami vagy bejön, vagy nem.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák