- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
snipr
aktív tag
válasz axioma #73800 üzenetére
kezelnem kellene ráadásul a tranzakciós költségeket is (ha van minimum költség, akkor célszerű a vásárlást oda lőni, hogy a százalékos költség legalább a minimum költséget elérje)... lehet ezt pythonban egyszerűbb mint excelben... de ha a kihívás szépsége mellett azt is figyelembe veszem, hogy csak a saját portfólióm kezelem és nem egy giga tőkealapot, akkor máris ott vagyok, hogy tényleg a brute force lesz a költséghatékony megoldás
-
Bugarov
aktív tag
válasz stingy2 #73796 üzenetére
Jó sztori, ügyes vagy
Én meg megtépem a ruhámat és hamut szórok a fejemre ez itt tényleg amerika, ahol a fekete cipőpucolóból is lehet prezident.
Most megyek, és a büdös kölykök kezébe nyomom "Az intelligens befektető"-t. Bár itt a történelem végén talán a 'Fegyvergyártás házilag" és a "Túlélők kézikönyve" adekvátabb lenne. -
Stanlee
őstag
válasz Bugarov #73803 üzenetére
Ha a megfelelo mindset-et atadod nekik, akkor az mar jo, majd eldontik, hogy akarnak-e elni a lehetosegekkel az eletben, vagy inkabb csak telefonnyomkodassal es sirankozassal akarjak tolteni az idejuket.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
üzenabakusz
tag
Még nem csináltam ilyet, ha majd az államkincstári oldalon bankkártyával vásárolok az állampapírból, akkor ez kártyás fizetés vagy internetes vásárlás?
Azért kérdezem, mert a bankomnál ezekre lehet külön-külön beállítani a limitet. Nem tudom, hogy melyiket emeljem meg. -
RWD
tag
válasz üzenabakusz #73806 üzenetére
Internetes vásárlást emeld meg, azzal biztosan jó. Én legalábbis így emlékszem.
-
vendingo
veterán
válasz üzenabakusz #73806 üzenetére
Én minden limitet megemeltettem bent a bankban, mert appból csak max 500-ig engedte.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Gézengúz
addikt
Csak úgy eszembe jutott, rákerestem, megtaláltam, pont itt.
Biztos sokan lesznek akiknek új. -
buherton
őstag
válasz vendingo #73808 üzenetére
A KH mobil app csúszka is csak 500k HUF-t enged, de ha a számra ráböksz, akkor kb bármennyire átállítható .
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
gg07
tag
válasz PredatorZoli #73757 üzenetére
Lemaradtam az ÁtlagJoskaPista párbeszédről...de még azért becsatlakoznèk . Objektíven jól látja a Zoli érzelem mentesen és arra a rétegre célozva aki 10-15 éve is 500K és feletti bevètelekkel rendelkezett, ő jobban "megcsinàlhatta" magát már akkor is... és voltak azért az országban akkor jó páran ilyen személyek... Ma ezek a bevételek felskàlázódtak nyilván.
De ugye a bevétel egy dolog..fontos a kiadás oldal is. Aki a bevételevel arányosan a kötelezettsègeit is növeli..nem biztos h kellően tud megtakarítani. Ez mindenkinek más más. De amit többen irtak, hogy másvilàg volt .. az biztos. Személyes tapasztalatom nincs...de tény h minden lassabb, körülményesebb és kisebb választékban volt elérhető.Úgyhogy nekem az jön le, aki 2010-es évek után tudott gyorsító pályára állni és növelni a bevételeit miközben tudatosan megtakarítani és befektetni is sikerült.. ő már egy másik korszakban csöppent.
Ami idáig nézve jó volt...mostnani válságocska is még jól jöhet. De nem tudjuk mit hoz a jövő...black swan event mindig lesz.. csak az a kérdés mekkora és mikor.
A befektetéssel nem biztos h megcsinálja magát az ember...mert lehet az élet hamarabb csinálja meg az embert . Ez egy útvonal amin elindul az ember és tudja, h így jobb lehet a jövője. De abszolút biztonság nincs és nem is lesz. De azt érzem h azért ez a korszak a most ügyesen befektetők számára jó megterülèseket hozhat a jövőben. -
gg07
tag
Még egy gondolat a közelgő válság és gazdasági helyzettel kapcsolatban. Penzbőseg van és volt az országban és a világban is eddig...csak ugye a dagály.. jó mindenkinek.
És az országban a többség szerintem magára, vállalkozásra, családra költötte a pénzt.. nyilván vannak megtakarítások is..de szerintem sokan vannak olyanok, akik a kötelezettsègeiket is bővítették a mostani lehetőségükhöz mérten .. és nem biztos h válságálló tudást, válság idején is bevételt termelő befektetést eszközöltek. És nekik nehéz lesz egy elhúzódó komolyabb válságot átvèszelni, tőke veszteség és egzisztenciális válság nélkül.
Más világot élünk már a válságok terén is szerintem. Egy recesszió sem úgy fog lezajlani mint 10 évvel ezelőtt.
Bízni kell a legjobban..de készülni a legrosszabbra. -
törölt tag
Kisebb összeget ami euroban van kb 30 ezer érdemes vele szórakozni? Arany / Ezüst / BTC vagy csak hagyjam az egészet és lesz majd valami. Tőzsde / ETFhez nem értek. Vagy esetleg várjak egy tőzsde összeomlásra és vásárolgatni de jóbban örülnék ha ez az opció nem következne be.
-
Dan-szan
senior tag
válasz Oppenheimer #73789 üzenetére
Az elmúlt pár napban, főleg az elején a katavihar kitörésekor elég sok minden íródott itt ami nem kifejezetten a topik profiljába vág, és elfért.
Ez a hogy téged idézzelek "népesség" úgy éreztem meg lett szólva,hibáztatva egy korábbi posztban (tisztázva lett) ezért került említésre.
Görgesd tovább ami nem érint.Az igazság csak nézőpont kérdése ! ** Xiaomi Mi MIX 3 ** "Mert játszani jó!" #csakaHONDA
-
gg07
tag
válasz #55665408 #73815 üzenetére
Én nem vagyok nagy szakértő. De tanulásba fektetés sose rossz..és DCA-zni érdemes..mostantól már mindenképp. Az alját nem sok eséllyel lehet megvenni.
Fejleszd a tudásod. ETF diverzifikáltabb és egyszerűbb, olcsóbb..egyedi részvény kockázatos és sok utánajárást igényel. Érdemes kihasználni amig van TBSZ.
Azt gondolom nagy ROI-k nem lesznek a közeljövőben, ergo nem azt kell nézni h ha beteszed a tőkét az mennyit fog érni.
Hanem amit jónak látsz abban DCA-zol. És diverzifikálsz. 5-10 évre előre kell gondolkodni legalább.Szerintem átgondolni, hogy mire lesz szükség válság alatt..mi az amire költeni fognak az emberek..magas energia árak/infláció mellett is.
Én nemesfémek vagy nyersanyagok terén abba tennék, aminek gyakorlati felhasználása is van és szűkös a kínálat. (Elvileg most találtak egy csomó aranyat Afrikában).
Tőzsdén meg abba, ami majd kelleni fog egy újrainduláshoz, hitelezés, építkezés,élelem,gyógyszer..kitudja még mi.
Ingatlan is jó..ami alacsony rezsijű / termőföld.
De nem tanácsadás..csak együtt gondolkodunk.Maslow piramis alját kell keresni véleményen szerint..és a nagy befektetők irányait is érdemes nézni. De ez csak az én véleményem.
[ Szerkesztve ]
-
ham_
tag
MagNet Bank Adócsillapító Tartós Megtakarítási Számla (TMSZ)
Éves kamat (EBKM) :MNB jegybanki alapkamat - 0,50%, azaz jelenleg 9,25% (9,22%)
Ebben az a trükk hogy bármikor lecsökkenthetik a kamatot bármennyire? -
temporello
tag
"Az AKK vezetőjével készült egy interjú"
"Kijöhet egy kedvező, fix kamatozású állampapír."
Ennek is elgurult az összes gyógyszere. -
net91
senior tag
válasz temporello #73821 üzenetére
Igen, számukra kedvező kamatozású....
Az élet egy rövid utazás, éld meg. Emlékeket gyűjts, ne anyagiakat.
-
aujjobba
addikt
válasz temporello #73821 üzenetére
Tegyél már legyszives egy kettőspontot a https után a linkben.
Elozoleg is rosszul lett linkelve. -
Poultier
tag
Úgy néz ki, sikerült egy családi házat venni, ahová felújítás után át is költöznénk. A mostani lakásunkat 2 éve vettük megyeszékhelyen, akkor 19 misiért, most kb. 25-ért el is lehetne adni.
Feleségemmel elég sokat "vitázunk", hogy mit kellene csinálni a lakással, szerinte meg kellene tartani, és kiadni, mert úgy "termel". Én nem feltétlen tartanám meg, mert ennyi pénzből már vehetnénk egy fasza GR Suprát... izé, inkább bővíteném a portfóliót, hátha nem kell nyugdíjkorhatárig dolgoznunk. Manapság a megtakarítás mekkora részét célszerű ingatlanban tartani? -
Hallosz
senior tag
-
bandus
veterán
hogy valami jo hir is legyen, egyhonapos csucson az eth
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
AcCEsS
senior tag
válasz PredatorZoli #73778 üzenetére
Van még egy aspektus, amit érdemes ez ügyben figyelembe venni! Lehet, hogy valaki nem Jóskapista, tehát nem az van, hogy nem érdekli, vagy konkrétan lesz@rja a pénzügyeit, csak épp nincs lehetősége a megtakarításra vagy a tartós befektetésekre. És valahogy én is így vagyok. 15 éven át fizettem a törlesztőt a házra, plusz segítettem/segítem a megözvegyült anyámat, emellett egyetemre járattam a két fiamat (albérleti díj, megélhetés stb.), ami halmozott, egyidőben jelentkező költség volt, mert ikrek. Nap mint nap lavíroztam a vállalkozásommal, hogy kijöjjek valahogy a bevételből a rengeteg kiadás mellett. Próbáltam kihozni a maximumot a bevételeimből, az adózásból, a lehetőségeimből, meg mindenből. Még nem vagyok öreg, és már nem is vagyok fiatal, de az egészségem már nem a régi, és néha kicsit úgy érzem, hogy már belefáradtam az állandó szopásba, meg az inflációba, meg az árfolyamingadozásba, meg az adózási feltételek ezredik megváltozásába, meg ezer frusztráló dologba, főleg úgy, hogy ugyebár tudjuk mi megy ebben az országban a pénzügyek kapcsán... Csak ezek alapján írtam azt, hogy a F@ASZKIVAN! Sosem szartam le a lehetőségeket, csak épp nem nagyon voltak...
AcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)
-
nort_on
senior tag
válasz Poultier #73825 üzenetére
Becsapós forintban nézni, USD-ben olyan 65.5k-ért vettétek (ha feltételezem a 2020 júliust), most kb 62-öt ér. Ugyanebben az időszakban az S&P500 ment 20%-ot (az majdnem 79k). Persze ez semmit nem jelent, ez a múlt, meg csak számok.
Én most adok el egyet, belvárosi, rezsicsökin belül van, mehet airbnb-re. 4 évig albérletben volt, kipróbáltam, de elég, pedig végig nagyon jó albérlőim voltak.
Szerintem klasszikus portfólióban alacsony, ilyen 5-15% a REIT, de az is inkább diverzifikált, papíros.
[ Szerkesztve ]
-
Dan-szan
senior tag
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz AcCEsS #73831 üzenetére
Szerintem általában még akkor is van választási lehetőség, ha úgy tűnik mintha nem lenne. A teljesség igénye nélkül csak abból amit írtál, ház helyett lakás, albérlet helyett kollégium biztos adott volna lehetőséget több befektethető tőkére. Sok mindenkinek ugyanúgy nem jut mindenre, olyan ez kicsit mint a szabadidő. Van egy preferenciasorrend és mindenki egy bizonyos határon belül eldönti, hogy mi a fontos. Én ha családiházban nőttem volna fel szerényebb és kisebb társasházi lakás helyett, minden évben (külföldön) nyaraltunk volna valamint egyetem alatt albérletben laktam volna, valószínűleg most feleennyi pénzem lenne hisz ezek csak megtakarítások kárára lettek volna fedezhetőek. Ez (legalábbis az első) persze nem az én döntésem volt, de élvezem jótékony következményeit és hálás vagyok a jó döntésért. Ezt most csak azért írtam le, hogy lássuk, sokszor a dolog olyan dolgon is múlik, amit defaultnak gondolunk pedig nem is feltétlen az. Gondolj te is bele, lettek volna olyan dolgok amik nem lettek volna létszükségletek?
Rezsicsöki update:
A minap sírtam, hogy alig van valamint itthon és mégis 230 kwh-t fogyasztunk.
Kimértem a régi fagyasztót. Havi!! 120 kwh-t fogyaszt
Jövő héten kidobom.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Poultier #73825 üzenetére
én megvárnám hogy leteljesn az 5 év, addig kiadnám, így elkerülöd az adófizetési kötelezettséget. Gondolom nem szivesen csengetnél be közel 1 milla adót.
Aztán 3 év múlva még mindig átgondolhatjátok.
Szerintem 20-25%-nál nem érdemes egyébként arányban fentebb menni. (pláne ha a saját használatú ingatlant nem vesszük bele az arány számításakor). -
Lex Icon
senior tag
válasz PredatorZoli #73837 üzenetére
Mivel vett egy új házat, így ha olcsóbban adja el a régi lakást (1 éven belül ha jól emlékszem), akkor nem keletkezik jövedelme.
-
travix
aktív tag
válasz PredatorZoli #73834 üzenetére
Régi fagyasztók rengeteget fogyasztanak, de úgy alapjában véve a hűtő/fagyasztó viszi a fogyasztás felét a legtöbb háztartásban.
Pénzügyi tudatosságot meg már iskolában kéne tanítani, az a baj minden reál tudományt megtanítanak, de az életre nem készítenek fel, birkagyár a magyar oktatási rendszer. Csak látszatban végzi el a funkcióját, hogy intelligens emberek kerüljenek ki.
[ Szerkesztve ]
-
gg07
tag
válasz PredatorZoli #73834 üzenetére
"még akkor is van választási lehetőség, ha úgy tűnik mintha nem lenne"
"Ez (legalábbis az első) persze nem az én döntésem volt"
Akkor mégis van olyan amit nem az ember dönt el, hanem hoz magával és egy adottság.
A létszükséglet és a lehetőség,körülmény szituáció , történések tudják árnyalni a helyzetet.
Ez a megtakarítás, nem mindig csak egy jól elhatározott és konzekvens döntés sorozat eredménye...ez kell hozzá..de nem ez az egyetlen összetevő.
no offense..csak egy kicsit ellentmondásos az üzenet.[ Szerkesztve ]
-
-
PredatorZoli
Topikgazda
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Lex Icon #73838 üzenetére
Én úgy tudom hogy alanyi jogon csak az illetékbe való beszámítás az, ami mindenképp jár.
Amit te mondasz, az elvileg az, hogy a navnál lehet külön kérvényezni, hogy hiába volt rajta jövedelmed, ingatlanra költötted így engedjék el az adót. Tehát egyedi elbírálás alapján megy.
Családban van navos, úgy hallottam nem annyira adogatják meg ezt.Van róla kiszámolós cikk is:
[link]A kommentben vannak tapasztalatok, valaki azt írta hogy nem volt semmi pénzük szóval elvileg méltányolható lett volna, de nem engedték el, csak részletfizetési lehetőséget adtak.
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz Lex Icon #73838 üzenetére
Igen, így van. Illetve vett lakás illetékénél is csak a különbözet lesz az illeték alapja. Viszont illetéknél ha ez a sorrend (először vétel, aztán eladás) akkor jeleznie kell valahol ezt az ügyvédnek talán a vételi szerződés kapcsán előre, hogy lesz 1 éven belül eladva igatlan. Nálam legalábbis kérdezte, gondolom nem véletlenül.
Nem hiszem egyébként hogy jó időszak előtt állna a hazai ingatlanpiac (sőt...), az árfelhajtó hatás jóformán egyedül a forintromlás maradt. Esetleg az alacsony rezsijű lakásoknak lehet jelenleg némi (relatív) előnye de az se biztos hosszabb távon megmarad. Szerintem érdemes lehet kiugrani tisztán befektetős ingatlanból mielőbb, ha illetéket meg szja-t is spórol vele az ember egyéb adás-vétel miatt.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz PredatorZoli #73843 üzenetére
még egy dolog. Ha valaki vesz egy házat, és utána eladja a lakását, amin adóznia kéne, akkor a kommentszekció tanulságai szerint a kérelem elutasítása gyakorlatilag garantált.
Akkor van bármi esély, ha eladod, és abból a pénzből veszel másikat, nem utólag adod el. -
Lex Icon
senior tag
válasz PredatorZoli #73843 üzenetére
Ja, oké mindig az illeték jut eszembe.
Itt az 5 éven belüli arányosítás van. -
nort_on
senior tag
Így van, a különbségre van a sávozás. Esetleg előfordulhat olyan, hogy pont 19M-ért kel el... Sürgősen kellett a pénz a GR-re...
[ Szerkesztve ]
-
paatrick
őstag
válasz travix #73839 üzenetére
Szerintem tök felesleges lenne tanítani. Plusz 1 féléves tárgy amire senki nem emlékezne. Nekem szerintem 6 évig volt énekórám általános+középiskola alatt, na ehhez képest egy dórémit se tudnék elmutogatni, vagy leírni a 6 (?) vonalra. De volt még művészettörténet, etika, társadalomismeret óra is középiskolában, azok is törlődtek.
Kamatszámítást, kamatos kamatot pl mindenki tanul matekórán, felnőttként mégse tudja mindenki.
Meg mi alapján állítanál össze tanrendet mint pénzügyi tudatosság? A nagy általánosságokat 45 perc alatt el lehet mondani, a részletek meg folyamatosan változnak (pl adózás, kedvezmények) Vagy 2-3 gyereknek biztos hasznos lenne osztályonként, a többieknél meg egyik fülén be másikon ki.[ Szerkesztve ]
6 év "lelkes újonc", 4 év "kvázi-tag", 2 év "tag", 1 év "aktív tag", már senior tag. I'm doing my part. ¯\ ʕ•ᴥ•ʔ /¯
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz paatrick #73848 üzenetére
Ha tisztességes munkát akarsz végezni, ez messzemenően nem 45 perc.
Eleve a kályhától kell indulni és az alapvető gazdasági összefüggéseket is meg kell ismerni amihez először különböző fogalmakat kellene megismerni. Ha megvannak az alapok csak utána lehet rátérni a gyakorlati alkalmazásra. Óhatatlanul bele kell vonni az adózási és valamennyi jogszabályi ismereteket is. Ezek részletei ugyan sokszor változnak, de a főbb sarokpontok, a helyi adórendszer főbb sarokpontjai hosszabb távon is megállják a helyüket.
Fontos hogy nem(csak) tényeket kell tanítani hanem olyan szinten az összefüggéseket, hogy az illető tudjon a témában gondolkodni és ki tudja ismerni magát benne a jövében magától is...
Ha érettségi tárgy lenne, akkor nem vennék félvállról, mint az éneket.[ Szerkesztve ]
-
paatrick
őstag
válasz PredatorZoli #73849 üzenetére
Tapasztalatom szerint sokan még az egyetemen se értik a jogi órákat meg mondjuk számvitel/adózás számítását csak valahogy átmennek belőle aztán megvan a kredit. Középiskolában főleg nem tudom elképzelni hogy jobban működne 14-18 évesekkel.
Persze van közgázos középsuli ahol tanulnak valamennyit belőle, de oda már alapból válogatva jelentkeznek a gyerekek.
6 év "lelkes újonc", 4 év "kvázi-tag", 2 év "tag", 1 év "aktív tag", már senior tag. I'm doing my part. ¯\ ʕ•ᴥ•ʔ /¯
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Milyen videókártyát?
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Nyomtató topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- XBOX ONE FAT 500 GB gyári tartozékaival, 2 kontrollerrel és 2 játékkal
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával
- Vegyes filamentek PLA/PETG/ASA
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ÁR ALATThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC) úttörő, 13 portos dokkoló megoldás akár ingyenes szállítás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs