- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- Kuo: Az iPhone 18 Pro állítható blendét kap
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Apple iPhone 11 - népalma
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lex Icon
senior tag
válasz pictigjis #69398 üzenetére
A halvány részt megtarthatod magadnak! A visszavétel, inkább erre vonatkozhatna a részedről.
A vélemény egy befektetési fórumon némi szakmaiságot igényelne, mert Józsinak is van véleménye a langyos söre mellett, de többnyire nem szakmai.
Az MNB/kormány/akárki mindegy mit csinál, mindig lesznek akiknek ez nem elég. Ha kolbászból lenne a kerítés, akkor az lenne a baj, hogy a járdakő miért nincs krémesből, a téglák meg csokiból.@forceberg:
Arról nem mi tehetünk
De bizony. Ne másokat hibáztass a saját sorsod miatt.[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
válasz Lex Icon #69401 üzenetére
szoktál jókat írni, de ezzel a pikírt kötekedős stílussal senkinek nem teszel jót, főleg magadnak
teljesen érthetetlen, miért álltál most ebbe bele egy olyan helyzetben, amikor:
- az euró dollárral szembeni árfolyamának erősödése nyomán elindult egy forinterősödés, és
- az mnb-s megmondóembernek pont ebbe kellett belemanipulálnia egy megszólalással, hogy 380 helyett rögtön 384 forintba kerüljön egy euró. biztos jó ez valakinek, de kinek?erre józsi, a langyos söre mellett is mondhatná, hogy elmentek ti a jó büdös... szóval pont oda
ja tudom, ők profik, pont így akarták, ez mindenki érdeke
-
Madwe
nagyúr
válasz pictigjis #69402 üzenetére
“ja tudom, ők profik, pont így akarták, ez mindenki érdeke”
Profik, igen, s pont így akarták. Nem lennék meglepve ha lenne a tarsolyban jópár bejelentés s intézkedés amit fel vagy lerángatásra szánnának, pontosan tudják merre s kb milyen mértékben reagálna a piac, s nagyobb mozgások idejére időzítenék ha nekik nem tetsző irányba mozogna az árfolyam (akkor is ha hivatalosan az mnbt nem érdekli az árfolyam…)
egyedül az utolsó rész nem igaz, miszerint ez mindenki érdeke. De eleve nem létezik itt kb olyan intézkedés ami mindenki érdeke lenne, ez egy ilyen bestia… az hogy kinek s miért érdeke, s miért azt akarják az már más kérdés. De azt gondolom 2010 óta elég egyértelmű a tendencia, s ennek megfelelően ezen meglepődni sztem balgaság. Mindenki a saját szintjén s képességei szerint próbálja meg ebből kihozni a legtöbbet, ami a saját érdekeit szolgálja… -
Sub-S
senior tag
válasz Oppenheimer #69388 üzenetére
Megagigabrutálisat tévedsz, hisz a grafikonodon is az látszik, hogy visszagyengült a HUF mikor a várakozásod ez lett volna hogy erősödik a Lagarde hírre. Mikor írtam akkor csak a kezdeti erősödést adta vissza teljesen, akkor nem tudtam hogy Barnabás pakolt oda. Kíváncsi lettem volna hogyan megy tovább Barni nélkül.
-
Lex Icon
senior tag
válasz pictigjis #69402 üzenetére
szoktál jókat írni, de ezzel a pikírt kötekedős stílussal senkinek nem teszel jót, főleg magadnak
A személyeskedést mellőzhetnéd, mert nem szokott segíteni egy vitában.
teljesen érthetetlen, miért álltál most ebbe bele
Erről beszélek, hogy nem érted az összefüggéseket mégis leszólod a szakemberek munkáját. Hónapok óta az egész világ a kamatemelésekről szól, de nem érted, ez miért szükséges Ft árfolyamtól függetlenül. -
törölt tag
válasz Lex Icon #69397 üzenetére
"Mert ha rávilágítok, hogy hozzá nem értő emberek szólják le a nagyokat, akkor máris "bérenc" vagyok? "
meg propagandista...
De lehet még sorolni pár jelzőt... amt szoktak pufogtatni emberek.... teljesen feleslegesen, indokolatlanul..."nem értek hozzá jobban, de attól még nem lehet véleményem a tevékenységükről? "
Erre azt szokták mondani - egy vicc szerint, hogy a vélemény olyan mint az a bizonyos lyuk a hátsón... mindenkinek van... de ettől még nem lesz rá kiváncsi más... szépen megfogalmazva.Egyébként ahogy én látom ezek a dolgok itt rendszeresen előkerülnek... lehet csak az a bajotok, hogy nincs eurótok/dollár ect., különben nem lenétek ilyen morcosak
* több hsz összevonva.
"nehogy már azt gondoljuk, az mnb-nek nincs meg a maga szerepe abban, hogy ennyire a béka segge alatt vagyunk minden tekintetben"
Annak idején, Simorka alatt nem volt gond a "függetlenséggel" - pedig nem igen a magyarok érdekeit nézte a jegybanki vezetés, ebből is keletkezett pl a deviza hitelezés problémája is. Anno vhogy mindig veszteséges volt a jegybank és az állam segítette ki.
Mostanában ez vhogy fordítva van.... nem kellene ennyire elfogultnak lenni...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz #33802016 #69409 üzenetére
sajnos én forintban kapom a fizut (ami amúgy elég jó hazai viszonylatban), de hagy keseregjek / keresegjünk vagy picsogjak / picsogjunk hogy alkalmatlanok miatt az éves infláció + 10%-os (amúgy tök jól hangzó emelést elcseszi nekünk kurmányunk és a mnbs "szakértők"...
Arról nem beszéltek aki nem is kap emelést / csak az inflációt kapta meg... -
Oppenheimer
nagyúr
Szupermegagibrutalisat tevedsz, mert mi ez a 8 oras chart? Ennek semmi ertelme. Makro szintu osszefuggesrol hogy akarsz velemenyt alkotni amikor ilyen irrelevans napon beluli zajokat nezel? Betettem neked egy 1-hetes chartot, azon van az igazsag.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
pictigjis
senior tag
válasz Lex Icon #69407 üzenetére
milyen személyeskedés? milyen vita?
és főleg: milyen összefüggéseket nem értek? (ez amúgy nem személyeskedés részedről? költői kérdés! ) szerintem kicsit eltévedtél, hogy valójában miről is beszélgetünk, illetve, hogy nekem mivel is van problémám (de hogy segítsek: nem a kamatemelésről vagy nem emelésről van szó, hanem arról, mikor, hogyan és mit kommunikálunk róla a piac felé)
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Lex Icon #69401 üzenetére
"De bizony. Ne másokat hibáztass a saját sorsod miatt."
Ez a legjobb tanács. Azok az emberek, akik nagy dolgokat találtak fel, vagy ön erőből lettek milliárdosak, nem csak egy jó ötletnek, lehetőségnek, hanem a hozzáállásuknak is köszönhetik. Érdemes elolvasni, megnézni pl a Trump dinasztia történetét, hogy lett egy bevándorlóból - lehetetlen helyzetek ellenére is egy gazdag ember.
De rengeteg más cég, márka történetét is el lehet olvasni.
A lényeg, nem másokat kell hibáztatni. Azon kell változtatni, és azzal kell foglalkozni amire ráhatásod van. És nem azzal, amire nincs. Ez egyébként az élet összes területére igaz.
"erre józsi, a langyos söre mellett is mondhatná, hogy elmentek ti a jó büdös..."
Józsit szerintem nem érdekli az euró... egyik humorista mondta anno:- xyz az euró!
* És van neked?
- nincs
* Akkor meg mit izgat...Józsi bácsi a söre mellett valószínüleg nem a befektetésekkel fog foglalkozni
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz donat_sz #69399 üzenetére
azért ne felejtsd el, hogy az is választás kérdése, hogy melyik országban és milyen pénznemben kapod a fizetésedet. én ezt szoktam mostanában mondani a picsogóknak (köztük magamnak is). el kell határozni és elmenni máshova, ahol euróban jön a della havonta, és nem kell ezen aggódni.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
avl
senior tag
válasz Lex Icon #69397 üzenetére
"szólják le a nagyokat" ? miben nagyok ? aktuális hatalomban, intézkedéshozási lehetöségben ?
bevallom: nekem, szerintem "ök/ezekk" nem "nagyok"; az egészen máshol van, ott egyértelmü, vitathatatlan a nagyság
avval egyetértek: "nem lehet úgy megoldani, hogy mindenkinek jó legyen" (avval sokszor nem, ahova "ök" teszik az egyensúlyozást)
masik irasodbol evvel pláne egyetértek: "Sírdogálás helyett inkább azon pörögjetek, hogyan tudjátok csökkenteni az ebből eredő veszteségeket, ahogy egy tudatos befektető"
(viszont ebben csak reagálni tudunk, "ök" meg nyilván saját forgatókönyv szerint húzzák a lépéseket, megint csak nem össztársadalmi legjobb érdekben - nagyon úgy tünik legalábbis az eddigiekböl ...még csak azt sem állítom, hogy másutt ez jobban megy)
-
törölt tag
"A kínálati oldal összeomlása fenyegeti a világ olajpiacát, a szektor szereplőinek többsége ugyanis nem szívesen visz véghez beruházásokat a tiszta energiára való átmenet nyomása miatt – mondta el a Saudi Aramco olajcég vezetője a Reutersnek Davosban. A szaúdi olajipari óriás vezetője hozzátette, hogy nem tudják a korábban vállaltnál gyorsabb ütemben növelni a kapacitásaikat. "
Eközben az eu az olaj, és utána nem kizárt, hogy a gáz is sztornózná.... érdekes idők ezek... érdekes nyár, ősz...
[ Szerkesztve ]
-
Sisco2
tag
válasz pictigjis #69389 üzenetére
Egyetértek. Egyébként eddig is üzenték hogy összeér majd az alapkamat meg az egyhetes, ehhez nyilván csökkenteni kell az alapkamat emelési mértéken. De ez a párhuzamos alapkamat meg 1 hetes betéti bénázás, meg a kommunikácioban is folyamatosan bukdácsolnak hétről hétre.. Probálkoznak de valahogy teljesen az jön le hogy nem értik a lényegét mikor mit kellene mondani, és a piac meg nem érti ezt két eszközt még mindig ezért is akarja MNB kivezetni de addig is mint elefánt a porcelánboltban bukdácsolnak.
Most itt az lett félre értve szerintem a piac által, hogy V.B. ugy tünt azt kommunikálja hogy nem annyira fognak innentől szigorítani,
de ő nem ezt szerette volna kommunikálni, nyilván mert alapkamat nem meghatározó egyelőre. Nem is tudom miért kellett megszolalni egyáltalán, szerintem már ő sem tudja :D Kb ez az érzés jön le a működésükkel kapcsolatban :) -
donat_sz
senior tag
válasz bandus #69417 üzenetére
A lehetőség adott a külföldre költözésre, külföldieknek dolgozásra, ezt nem vitatom, de a befektetések mellett lehetnek más prioritásai is bármelyikünknek, amik miatt mégis inkább itthon próbál meg egy hazai cégnél boldogulni..
Így a kérdés arra vonatkozik, hogy mi tanács a kezdő befektetők részére, ha (abból indulunk ki, hogy szeretne idehaza boldogulni és az amúgy kedvelt) munkahelyén forintban elérhető csak a juttatás.
-
Moleman
addikt
válasz #33802016 #69422 üzenetére
Tudom, már belenyugodtam.
105 euró fölötti VWCE kéne, hogy nullán legyek, nem érzem úgy, hogy egyhamar eljönne a Kánaán.#69423 donat_sz
Szerintem csak annyit tudsz, hogy mindig átváltod, ami szabadon marad, és reménykedsz, hogy végül jó átlagáron sikerül a váltás is és a részvényvásárlás is.Vagy keresel egy pajtit, akinek pont szüksége van forintra, és cserélsz vele euróra - nekem most pont könnyű, mert az asszonypajti újra forintot keres, megoldjuk házon belül a csereberét.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz Lex Icon #69393 üzenetére
"A központi bankok – vagy más néven jegybankok – fő feladatai elsősorban a monetáris politika vitele, az árstabilitás fenntartása, a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása, és sok ország esetében a devizatartalékok kezelése."
A gazdaság fejlesztése, irányítása nem az MNB feladata. Az a kormány ügye.
A forint folyamatos gyengítésével viszont az egyik alapfeladatával megy szembe, ami az árstabilitás fenntartása. Amikor 2-3% az inflációs cél, akkor 10%-os inflációnál felelős jegybankár nem a forint gyengítésével, hanem az infláció csökkentésével kellene legyen elfoglalva."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
julius666
addikt
válasz Lex Icon #69393 üzenetére
Mivel gazdaságilag nem vagyunk (még) az €-zóna szintjén (fejlett vs. fejlődő), így teljesen normális a Ft leértékelődése.
Ezzel nem kicsit ellentmond, hogy idén a hozzánk hasonló fejlettségű, politikai beállítottságú unortodox tesókhoz képest is már süllyedünk:
Az MNB-nek fontosabb feladata, hogy a gazdaság ne tojja össze magát
Értem én, hogy így egyre olcsóbb a magyar munkaerő és ezért több beruházás jön be az országba, de a jelenlegi extrém munkaerőhiányos helyzetben ez biztosan indokolt? Az meg szerinted hol tesz jót a gazdaságnak, hogy ha EUR/USD alapon van jövedelmed/kiadásod, akkor gyakorlatilag 20%-os bizonytalansági tényezőt rá kell dobnod a várakozásaidra? Vagy pl. a Románok akkor teljesen tönkreverik épp a gazdaságukat? Mert az EUR/RON árfolyam olyan stabilan áll, mint katiban a gyerek.Szerintem az elmúlt időszak forint árfolyamának alakulása két dologra volt jó: a jellemzően hazai devizában megtakarító alsó-középosztály újabb kifosztására, illetve hogy hiába nem merül fel gondolatban sem a kormányzatban az euró de jure bevezetése idehaza, de facto a gazdasági szereplők szépen be fogják lépésenként vezetni a saját kis környezetükben az elkövetkezendő években.
Disclaimer: mivel én EUR/USD alapon kapom a jövedelmem, a forint megtakarításom meg kevesebb, mint a forint hitelem, így engem közvetlenül nem érint a forint romlás. Illetve azt se gondolom, hogy hülyék ülnének az MNB-ben. Ettől függetlenül roppant károsnak tartom ami zajlik, ez már tényleg a török út előszobája...
-
Lex Icon
senior tag
válasz Ixion77 #69427 üzenetére
A gazdaság fejlesztése, irányítása nem az MNB feladata. Az a kormány ügye.
Mert amit felsoroltál feladatként, annak semmi köze, ráhatása nincs a gazdaságra?
Az összefüggést érted a Ft árfolyam, az alapkamat emelés és az infláció - árstabilitás között? Mert ez nagyon nem kecske-káposzta eset.@julius666:
Valahol le van írva, hogy a fejlődő országoknak ("tesóknak") azonosan kellene mozognia a devizájuknak?de facto a gazdasági szereplők szépen be fogják lépésenként vezetni a saját kis környezetükben az elkövetkezendő években.
Akkor lehet örülni!
[ Szerkesztve ]
-
bernel
tag
válasz Lex Icon #69384 üzenetére
"Az, hogy államcsőd esetén a kp se ér semmit, azt nem minden homo sapiens érti meg."
Igen, gyakran olvasni kommentben ezt forintos állampapírra, mert láthatóan nem értik, hogy a kp a devizakötvényeknél véd legfeljebb, mert forintban mindig tud fizetni az állam, csak az a kérdés, hogy mennyit fog érni az a nominális forint, amit ilyenkor kézbe kapsz.
-
vnorbi
aktív tag
Még nem listázza. Jövő héten szerdán lesz a kibocsátása, utána tudjuk mi megvenni.
D220831 nyilvános ajánlattétel
Itt pedig látszik a mai aukció eredménye is:
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz #33802016 #69433 üzenetére
"kamat nincs" - ha a megnevezesekhez ragaszkodunk, lehet
de: hozama a lista szerint 5.96%, ami realis, hisz ma 98.5%-os árfolyamon vehetö, es epp 3 honap mulva aug. 24.-en 100%-on "visszaveszik", azaz durvan 1.5% (pontosabban 100/98.5=1.015228 :-)
3 honap alatt (akkor 1 evre szamitva realis az 5.96%) -> a semminel több; persze nem hosszutavu befekteteshez [hisz 3 honap mulva le is jar]mindig erdekes - persze minel nagyobb a töke, annal kisebb jelentösegü - kerdes:
- mennyi legyen varatlan esetre és ismeretlen idötavra; milyen formaban; kinek mi mennyire fontos (pl. elloptak az autot vagy 2 het mulva ellopjak; elfutta a szel a haztetöt, ...)nulla hozamnal (ma a folyoszamlak) ezekre jobb MAP+, DKJ, ...
-
Sisco2
tag
válasz julius666 #69429 üzenetére
"Szerintem az elmúlt időszak forint árfolyamának alakulása két dologra volt jó: a jellemzően hazai devizában megtakarító alsó-középosztály újabb kifosztására,"
Erre a következtetésre jutok én is mindig.
Reál értéken így nem kell visszafizetni a PMÁP -ot MÁP+ stb majd a lakosságnak, nominálisan mindenki örül, fel sem tünik a nagy mágia a többségnek.
Eléggé tervezettnek tűnik nekem ez a dolog.MNB által behazudott inflácio elleni harc, és árfolyam stabilizáshoz.
A gazdaságpolitika minden eleme 6 éve konzisztensen az infláció irányába hat, (magasnyomásu gazdaság bla bla, igazából egy túlfűtöttséget előidéző gazdaság, tulságosan gyors hitel expanzio), régóta nagyon sulyosan alacsony negatív reál kamatok, és ez ma is így van. MNB defacto alíg szigorított az elmult évben. A kamatokat tekintve egyáltalán nem szigorított ugyanugy -3% a reál kamat (6,45% az irányadó és 9,6% az inflácio) tehát -3,2% a negatív reál kamat ugyanugy mint egy évvel ezelött ilyenkor. Az árfolyam index még gyengébb mint egy évvel ezelött, tehát nemhogy nem szigorított hanem ez a kamatemelés nem volt elégséges ahhoz hogy az árfolyam stabilizálodjon. Hiteltelen az MNB, és a magyar gazdaságpolitikai is.
Legyel Zloty egyáltalán nem gyengult közel annyit mint a magyar forint holott ott kevésbé emelték a kamatokat, és magasabb az infláció mint nálunk.
(ott nem elfojtják tisztességesen szembenéznek a problémával)[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
válasz Sisco2 #69439 üzenetére
Kíváncsi leszek PEMÁP-ra jövőre milyen kamatot adnak. Ugye élelmiszer már 20%-ot drágult, árstop majd szépen véget ér. Behazudják 7%-ra aztán adnak rá kemény 8,5%-ot ha tippelnem kellene. EUR-nál az új 350 a 380 jelenleg, a 350 2 éve volt 330. De ugye a csapda itt megint az hogy EUR-t meg nem lehet inflációkövető hozamokkal befektetni, ha nem lesz itt valami nagy gazdasági megzuhanás kb. pariban lehet a PEMÁP így is mint kötvényes EUR befektetés. Ugye ott az ETF de jelenlegi lufiban nem gondolom hogy 10 éven belüli tartományba érdemes oda tenni.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Stanlee
őstag
válasz Moleman #69421 üzenetére
Ha euroovezetben elsz, felesleges azt nezegetned, hogy Ft-ban mit mutat a portfolio, azt kell, hogy nezd, mi a helyzet euroban. Majd akkor lesz csak igazan rossz erzesed, ha az USD gyengul az euroval szemben es szepen visszamegy a mostani 1,07-es arfolyamrol 1,2-re, ahol egy eve volt. Na akkor lesz igazan meglepetes, ha a mostani szintrol meg gyengul a portfoliod 10%-ot. En mar keszitem fel magam lelkiekben erre is, mert hogy putler haboruja es annak kovetkezmenyei meg eppenhogycsak elkezdtek megjelenni, az is biztos.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Sisco2
tag
"Ugye ott az ETF de jelenlegi lufiban nem gondolom hogy 10 éven belüli tartományba érdemes oda tenni."
Azért én 10 éven belüli tartományban szeretnék nagyon sok pénzt oda tenni
Csak elöbb még lehet hogy lemegyünk innen egy 30-35% -ot, ezért jó lenne ha ezt gyorsan tennénk és nem elhúzva. Nem lenne jó egy 5 éves távon nézni hogy DCA-zom be a következő évek megtakarításait szomorúan egy medvepiacon De ha onnan visszamegyünk utána ATH-ra akkor még ez sem olyan nagy probléma.[ Szerkesztve ]
-
student
őstag
-
Oppenheimer
nagyúr
Meg el se kezdodott a QT, es mar majdnem minuszos a portfoliom
+ 630 euron allnak a nyitott poziciokAz lesz az igazi amikor a zart poziciokkal (+3800 eur) egyutt is elerem a minuszt.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
Új hozzászólás Aktív témák
- ZBook 15 G4 27% 15.6" FHD IPS i7-7820HQ M2200 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- Apple iPhone 16 Pro 256GB Black Titanium, Bontatlan, 1 Év Apple Garancia
- iPhone XR 64GB Black Refurbished
- T14s Gen3 27% 14" FHD+ IPS i7-1280P 32GB 512GB NVMe IR kam gar
- RAMSES GAMER PC // RYZEN7 2700X // 16GB DDR4 // 500GB SSD // POWERCOLOR RX6700XT 12GB HELLHOUND
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest