- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Android szakmai topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Instagram közösségi fényképezés
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #58897 üzenetére
Hm, ez nem is rossz ötlet. Valahogy mindig csak 1 pénztárban gondolkozok. OTP-nél is lehet(ett) emailben, de csak az "elektronikus" számlákat. Idén szerencsére mind olyan volt.
-
veterán
válasz UberMutant #58901 üzenetére
-
eron009
tag
válasz PredatorZoli #58889 üzenetére
Én is mostanában gondolkozok EP nyitásán és pont a Prémium szimpatikus nekem. A fix 6% tagdíj csak magasabb befizetés él több, mint más pénztárban, de ahogy néztem, ezt legalább kifejezetten sok helyen elfogadják.
Bolti elfogadás szempontból melyik a legjobb pénztár szerintetek? -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz eron009 #58905 üzenetére
A prémium az egyik legszarabb. Többel van tapasztalat, köztük ezzel is. A szolgáltatási köre itt a legkisebb, ez a legdrágább, gyakorlatilag nem is tudom van-e valami ami a prémium mellett szól. Csomó jogcím ami másik pénztáraknál megvan, ott nem. A legkisebb apróságba is belekötnek és visszadobják marhaságokra hivatkozva a kifizetési igényeket úgy, hogy nem is adnak lehetőséget a korrekciókra. Senkinek sem ajánlom.
-
SzGee
aktív tag
válasz PredatorZoli #58906 üzenetére
én az MKB-t ajánlom, nekem csak pozitív tapasztalatom van velük, minden számlámat elfogadták eddig, sőt scannelve is be lehet küldeni nekik emailben a számlákat, és gyorsan is fizetnek, ráadásul szinte mindenkivel szerződésben állnak
If you leave me, can I come, too?
-
PredatorZoli
Topikgazda
Szerintem ez azon múli, ki mire szeretné használni. Az MKB a 4. legdrágább, nem sokkal olcsóbb a prémiumnál. Aki évi 750k-ban gondolkodik, annak kvázi alkalmatlan. Aki csak apróbbal használja, annak szinte mind1 mit használ.
Én személy szerint el sem tudnám képzelni, hogy évi 40-45 ezret vonjanak le tőlem a befizetések után, mikor meg lehet úszni 20 ezerrel is jó választással. -
Moleman
addikt
válasz Stanlee #58892 üzenetére
Valóban érdekes cikk, a tőkefelhalmozás szempontjából logikus is, amit ír, de a mi perspektívánkból értelmezhetetlen önsajnáltatásnak tűnik.
A középosztályt emeli ki, de a legtanulságosabb különbség szerintem az első és tizedik decilis jövedelmi viszonya a magyarokhoz képest. A svájci tizedik kétszer annyit keres, mint a magyar, míg az első tízszer annyit! Drága a lakhatás? Az első decilis ott 3 db kétszobás lakást tud bérelni Zürichben. A magyar egy szobát is alig tudna Pesten.
Ezek után természetesnek venni, hogy még az átlag fölötti munkabérből élő svájciak sem tudnak félretenni, szimplán demagógia és/vagy saját magának próbálja a cikkíró kimagyarázni, hogy miért nem tud bánni a pénzzel.
-
M3aN
senior tag
Sziasztok!
Némi alapvető pénzügyi tudatosság és állampapírok mellett nagyobb hozam reményében hosszú távra vásárolva szeretném a tőzsdét is kipróbálni, hazai és külföldi (preferáltan USA) papírokat jegyezve jelenleg elhanyagolható mértékben, sok tanulás (és a jövőbenreméltprognosztizált pénzügyi reccs) után pedig közepes, de még mindig nem az anyagi stabilitást megingató mértékben.1. Melyik szolgáltatót, felületet ajánljátok? Nyitottam számlát ingyenesen a Random Capital-nál, de egy nagy kuszaságnak tűnik a felülete és a kereskedelmi rendszere. Esetleg KBC?
2. Fintech szolgáltatók (pl. Revolut) mennyire megbízható ilyen téren?
3. Tudtok értékes irodalmat vagy anyagot ajánlani ismeretbővítés céljából ezen téren? -
I02S3F
addikt
Sziasztok! Most pár hónapig rendelkezem olyan pénzzel, ami "nem kell". Nem szeretnék komolyan foglalkozni a tőzsdével, részvényekkel. Persze nyitott vagyok! Van úgy havi 40-50 eft-om, amit leraknék az elkövetkező fél évben. Mit javasoltok?
Én arra gondoltam, hogy veszek ezüstöt.
-
Lex Icon
senior tag
Egyre gyakrabban érdeklődnek tőzsdei befektetés iránt. Indulhat a banzáj? Mi lesz a katalizátor, a szikra?
-
Kobe
veterán
Azert az a rendszer is meger egy miset amiben 1 nap alatt 1.5-2%ot romlik a draga jo forint a 2 fo devizahoz kepest
USD +6Huf, Eur meg 4-5 kozott pattog
Gyonyoru -
yossarian14
tag
Hogyan tudnám kiszámolni, hogy egy adott ETF mennyi profitot termelt az elmúlt x évben?
Például:
2017 január 1-én veszek 5000 euró értékben ebből: iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc)
Ma (2021 november 19-én) mekkora hozamom lenne?
Létezik erre esetleg valami online kalkulátor?Ami még nem teljesen állt össze a fejemben, hogy az automatikus osztalék újrabefektetés hogyan történik, hogyan lehet nyomon követni hogy ez mennyi plusz profitot eredményez.
-
goccer
aktív tag
válasz yossarian14 #58914 üzenetére
Megnézed a mai árfolyamot és ezt elosztod a 2017-essel, majd beszorzod 5000-rel? Ehhez azért nem kell szerintem kalkulátor. Az Acc ETF-ek árfolyamába beépül az osztalék nem kell azzal semmit külön számolni.
Ha meg évesített hozamokra vagy kíváncsi akkor meg mondjuk justETF-en megnézed.
-
mgoogyi
Topikgazda
Éves hozamot úgy tudsz számolni, hogy annyiadik gyököt vonsz, ahány év eltelt.
pl. 3 év alatt 1.5x lett az érték, akkor 1.5 ^(1/3) = 1.1447, azaz évi átlag 14.47% volt a hozamod.
Már ha ez volt a kérdés, mert a teljes ennél egyszerűbb, az ezesetben 50%.Az osztalék újrabefektetés úgy történik, h az etf ahelyett, h kiköpné magából az osztalékot, abból újra az indexnek megfelelő arányban részvényeket vesz. Ilyenkor tudtommal ugyanúgy adózik a visszaforgatott osztalék.
Arról nem tudom hol találsz infót, h egy etf-nél a visszaforgatás mennyire dobta meg a hozamot, de mindenképp jelentős.
-
yossarian14
tag
Köszi mindkettőknek Az nem volt meg, hogy az árfolyam az magában hordozza az osztalékot. Így tényleg egyszerű a képlet.
-
Dare2Live
félisten
válasz Lex Icon #58912 üzenetére
robinhood jut eszembe...
ami most akut, hogy eddig nem volt infláció, jó volt a máp+.
most már a hivatalos infla is az egekben, máp+ fix bukás, a trend szép a tőzsdén és rengeteg megtakarítás hever bankszámlán/máp+ban.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
concret_hp
addikt
ishares oldalán is megtalálod az éves hozamokat, ha pont egy jan 1-től szeretnéd nézni
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Dare2Live
félisten
nemrég picit ki is fakadtam a véleményem meg xéve semmit se változott. Az MKBt nem érdekli a forint árfolyama. Még saját bevallása szerint sem.
Eddig én csak túrtam a cryptot de most azon filózok, hogy vennék. Mondjuk nem 2000$ az eth mint féléve... btw vmi jó BTC vagy/és ETHs TBSZre vehető akármit tud vki?
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Lex Icon
senior tag
válasz Dare2Live #58919 üzenetére
máp+ fix bukás
Miért? Az elmúlt 2 év inflációja nem volt magas és a mostani se lesz akkora, hogy az 5 éves hozam reálértéke ne legyen pozitív. Másrészről meg nem tudod ezen a kockázati szinten semmi másba rakni ennyi hozammal és likviditással. Összetehetjük a kezünket, hogy van ilyen lehetőségünk. Pl. az amcsik hova teszik a pénzüket a 6,2-es inflájukkkal?
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Moleman #58909 üzenetére
hugomat most küldik el svájcban ~4+év munkaviszony után. Nem jól fizetett beszerző volt egy pár ezer fős cégnél.
Ha jól értettem a fizetése 70%át fogja kapni 2évig. Abból egyedül lazán ki lehet fizetni az albit+megélni. Mondta milyen rossz, erre elmeséltem neki mi van itthon. 3hónap és ~160kra tippelem a magyar munkanélküli segélyt. Abból talán kijön egy garzon+rezsi. Máris jobban érzete magát. Javasoltam neki nehogy siessen visszamenni dolgozni 70%ért én is itthon maradnék...
btw én abban a hitben voltam, hogy Svájc egy "jobboldali" ország... nem is érti az ember, hogy tudnak ennyire veszett gazdagok lenni.
tippet köszi.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Lex Icon #58923 üzenetére
a jelenlegi helyzetben a máp+ fix bukás. Talán portfolion volt is róla írás, hogy töredékére esett az értékesítése. Ez a pénz keresni fogja a helyét.
Pumpálják tovább a tőzsdét, cryptokat. Fixen jobb mint a máp+
-
Lex Icon
senior tag
válasz Dare2Live #58926 üzenetére
a jelenlegi helyzetben a máp+ fix bukás.
Esetleg számokkal alátámasztanád 5 éves viszonylatban? Mert írogatni, riogatni minden hírportál tud, mert arra vevő a sok birka.
Pumpálják tovább a tőzsdét, cryptokat. Fixen jobb mint a máp+
Csakhogy ez még véletlenül se azonos kockázati és likviditási szint.
De hajrá: összes MÁP+ elad, kriptóba betol. Állam bácsi meg örül, hogy a magasabb kamatokat nem kell kifizetni. -
Dare2Live
félisten
válasz Lex Icon #58927 üzenetére
felhívnáma figyelmed a "jelenlegi helyzetben" részre. Jelenleg fix bukás abba rakni. A>B. Biztos magyarázzam?
A máp+ értékesítést látva az emberek mindenesetre megértették.és akkor ki finanszírozza a pl áht hiányt repülőtér vásárlásostúl, stadion építésestül...? Mert a devizahitel az az antikrisztus. Hát az első eredmény már meg is van. Nagyon sok év után szept ~15.én MO 1600!milliárd forintnyi devizahitelt vett fel, ~295fts $ árfolyam mellett. A mai nap a $ 326ft.
2hónap alatt ~9%os bukó ahoz képest mindha a lakosság finanszírozta volna máp+al.
@concret_hp: Ezt a részt nem érintettük, csak hogy 70%ot fog kapni. Rákérdezek ha nem felejtem el. Amit viszont még tudok, hogy a ~450.000Fts ovodatámogatást bukja. Vmi havi 500.000Ft+ az ovi...
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz Dare2Live #58929 üzenetére
felhívnáma figyelmed a "jelenlegi helyzetben" részre. Jelenleg fix bukás abba rakni. A>B. Biztos magyarázzam?
Én meg felhívnám a figyelmed arra, amit írtam: "Esetleg számokkal alátámasztanád 5 éves viszonylatban? Mert írogatni, riogatni minden hírportál tud, mert arra vevő a sok birka."
Mivel a MÁP+ 5 éves futamidejű befektetés "jelenleg" is, és te sem tudod megmondani, hogy a következő 5 évben hogyan alakul az infláció. Tehát a kijelentésed, hogy a "máp+ fix bukás" még csak nem is merő spekuláció, pusztán minden szakmaiságot nélkülöző agymenés. -
veterán
válasz Lex Icon #58930 üzenetére
Hivatalos infláció 2020ban 3,3% volt idén 7% körül várják. Januártól ez a 7% be fog épülni a szolgáltatások árába ahogy a minimálbér és a bérminimum emelés is. Nálunk IT minimum 10% az elvárt béremelés január 1-tol. Ez alapján a jövő évi infláció is simán 5-6% körül lesz.
Ha ezt nézed ez így az 5 éves máp+ 3 éves kamatát el is vitte... És nem tudni mi lesz 23-24ben... Az meg elég kevés, hogy 5 év alatt lesz összesen 2-3 % reálkamat
-
Kobe
veterán
válasz Dare2Live #58922 üzenetére
A MAP ot en teljesen leallitottam. A meglevo USD met beraktam nevesebb kriptotozsdeken elosztva fix hozamu liquid earn poolokba stable coin alapon, igy 9-10% on ketyeg legalabb.
Nem ebbol lesz milliardos az ember, de legalabb a hivatalos inflat ledolgozza + arfolyamon is nyerek szepen a folyamatosan romlo forintnak hala...A havi megtakaritasok azota szepen valtodnak at euroba es usdbe ho elejen, es vegyesen kripto / etf /iquid pool lesz belole. A karpatmedencei torok lirat egyelore en hanyagolom
-
nagyúr
Ha mar itt az állampapír volt a téma, hogy latjatok a premium állampapír jobb választás lehet jelen helyzetben 3-4 evre lekotve? Az az azt hiszem ami inflacio + x szazalekot ad.
-
aujjobba
addikt
válasz tboy93 #58937 üzenetére
A premiumból 3 éves és 5 éves sorozat van, ha időközben bontod fel 2% büntit fizetsz (a ‘3/4 évre lekötve’ mondatodra reflektálva).
Én megosztva tartok prémiumot és plusszot, mert az új 3éves premium sorozat csak infláció felett 0.75%-ot fizet.
Jövőre a premium fog többet hozni mert magas az idei infláció, de ha a futamidőn belül visszaesik 3% környékére akkor már nem lesz olyan jó a hozama. -
Kobe
veterán
válasz #79563158 #58940 üzenetére
Az utobbi idoben elkezdtem megint sokat kriptozninigy reaktivaltam par szamlamat, binance, coinbase, crypto.com most ami aktiv. De elosztom oket a riziko vegett. Kamatban a crypto.com meg a binance ad most 10% korul fixen.
Ftx en rugalmas de oda nem ment at a verifikaciom vmiert, nem szimpatikus banda emiatt amugysem -
Kobe
veterán
-
szőröscica
addikt
válasz aujjobba #58939 üzenetére
Amugy most a PEMAP lesz meg egy jo deal, nem? A 2024-es mar most 3.75%-ot fizet, a 26-os akkor fordulas utan 4.25-ot fog elvileg.
Szerintem en most egy idore atallok MAP+-rol reszlegesen PEMAP-ra es talan PMAP-ra is, 5 eves papirokkal. Ugyse realis 2026 elott a hazvasarlas, szoval a visszavaltason nem kell aggodnom talan. -
törölt tag
Nem az ado merteke faj, hanem az elejen kripto-FIAToltam, aztan kripto-stablecoin most meg exchanget is valtottam plusz staking/cashback, ugyhogy istentelen mennyisegu tranzakciom van kulonbozo tozsdeken amibol szivas lesz kiszamolni, hogy mennyi az ado ha nem talalok hozza valami open source appot/irok hozza sajat scriptet.
-
MrSealRD
veterán
válasz szőröscica #58945 üzenetére
Ezt az átállást hogyan lehet jól kivitelezni? Mármint veszteség nélkül... MAP+ 2026/25 -be toltam be pár hónapja... meg PMAP-ba... fele-fele arányba...
MAP+-ból áttenném PMAP-ba...vagy PEMAP jobb lenne?Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Kobe
veterán
válasz #79563158 #58947 üzenetére
Aruld mar el please, mi a bonyolult ebben a 2 lepesben hogy script es app kelljen hozza egy sima excel helyett?
Vetelkor a beutalt osszeg (USD, EUR) adott napi arfolyammal torteno vezetese
Kiutalaskor a kiutalt / fiatra visszavaltott osszeg forintositasa napi arfolyamon
A ketto kulonbozetenek a 15%at kiszamolni, es az lesz az adoCsak mert kriptonal ennyi az ado, nem tobb
Tranzakcionalis koltsegek stb levonhato de az mar amugyis benne van a kivett osszegben (annyival kevesebbet vettel ki), max a szamlavezezesi dij, de kb az mindenhol ingyenes[ Szerkesztve ]
-
Feriboy2
aktív tag
válasz Lex Icon #58923 üzenetére
Pl. az amcsik hova teszik a pénzüket a 6,2-es inflájukkkal?
Az usában van olyan állampapír amit "Series I Bond" -nak hívnak. Fél évente követi az inflációt, most épp 7,12%-ot fizet ugye dollárban. Sajnos csak amerikai állampolgárok vehetnek ilyet (meg van még néhány hátránya pl. első évben nem váltható vissza, ha visszaváltod bukod az utolsó negyedév kamatát, max 15k dollárért vehetsz évente)
De azért szerintem még így is simán veri a máp+ csodánkat
Új hozzászólás Aktív témák
- Házimozi belépő szinten
- Eredeti játékok OFF topik
- Robotporszívók
- Minden ami hőszivattyú
- Politika
- Gumi és felni topik
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Milyen alaplapot vegyek?
- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I7 6700K / GTX 1070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- HP ProDesk 400 G5 Mini PC, I5-9500T, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10, WIFI, SZÁMLA, GARANCIA
- Apple Iphone 13 PRO MAX/Sierra Blue/256GB/KÁRTYAFÜGGETLEN/AKKU 88%/Patika állapot
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I3 10105F / GTX 1070Ti 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- SAMSUNG FLIP3 8GB/128GB FEKETE, ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest