- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- iPhone 12 mini - kicsi a bors, de bitang erős
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz bandus #59800 üzenetére
Miért ne lenne reális a 250? Ismerősömék Pátyon bérelnek egy ikerházat 400-ra lealkudva. Új építésű, most 90 milláért árulják ezeket. Akkor egy 50-60 millás panelért miért sok mondjuk a 200-250 ezer?
#59797concret_hp
az, hogy hőbörögnek, mert nem tudják kifizetni, az állandó jelenség
A hőbörgésnek akkor lenne relevanciája, ha 1000 lakást akarnál kiadni ennyiért. De te csak 1 darabot akarsz, és erre biztosan lesz bérlő, ha megfelelő minőségű és árazású.[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
válasz Vision #59801 üzenetére
Nem tudom feldolgozni ezt az 50-60 milliós panelt. Egy áthallásos lakás, jó esetben EE de inkább FF energetikai besorolással, 2m2 fürdőszobával, tömegnyomor tömbben, valami 50 éves zakatoló lifttel, változatos lakóközösséggel. Ja és ezeket 50 évre tervezték 60-70-es években.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
aAron_
őstag
Ez tök jó, köszi az infót. Most már jöhetne a TBSZ hozzájuk
#59804Tapsi: Attól még, hogy a kockázatmentes hozam 6% (bár inkább 4,95), lehet a kiadás hozama 3%, ha a lakás értékére számoljuk. Az ingatlanpiac rugalmatlan, és az elmúlt években tovább nyílt az olló a lakbér és a lakásárak között. Támogatások és a hitelek is torzítanak. Pl. ha valaki olcsó hitelt vett fel, akkor az magasabb hozamot is elérhetett korábban. Most már egyre kevésbé.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
nagyúr
válasz Vision #59795 üzenetére
Ismerős vett pár éve 50nm panelt kb. 6M-ért Szigetszentmiklóson. Kis festés ilyesmi ráment, de közel 30-ért ment el nemrég. Nem gondolnám hogy van ember a környéken, aki az akkori ~50-80e Ft-os bérleti díj helyett most ki tudna vagy ki akarna fizetni 4-5x ennyit. Hiába megy fel az ingatlan ára, a fizu ezt nem követi le, így a szerencsétlen bérlő ha akarná se tudná kifizetni. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy arányaiban egyre szarabb biznisz lakást kiadni.
-
veterán
válasz aAron_ #59805 üzenetére
Attól még, hogy a kockázatmentes hozam 6% (bár inkább 4,95), lehet a kiadás hozama 3%, ha a lakás értékére számoljuk.
Miért is? Mármint mi köze a lakás értékének a hozamelvárásokhoz? Ha 50 millát beraksz állampapírba, akkor kapsz kockázatmentesen 6%-ot. Ha ezt lakásba, akkor 3,5-et. Ez így egyértelmű egyensúlytalanság, ami hosszú távon nem maradhat fenn.Hiába megy fel az ingatlan ára, a fizu ezt nem követi le, így a szerencsétlen bérlő ha akarná se tudná kifizetni
Pedig valaki ki tudta fizetni, hiszen sikerült eladni 30-ért. Most érted, ha nem termel eleget a lakás, akkor eladod, és berakod alacsonyabb kockázatú, és magasabb hozamú államkötvénybe. Így lecsökken a bérlakás kínálat, és elindulnak felfelé az árak. Egészen addig, amíg a kockázat-hozam egyensúly be nem áll. -
Ijk
nagyúr
válasz Vision #59809 üzenetére
Lakás kiadáshoz kell fizetőképes kereslet. Lakás eladáshoz kell igen csak fizetőképes kereslet. Amikor egyikre sem lesz akkor mi lesz? Kiadni nem tudod hogy fedezze a hiteled. Eladni nem tudod, mert a befektetőnek lesz pénze magas kamatok mellett (amerre tartunk), az meg nem balek hogy megvegyen egy lakást amit áron alul tud kiadni.
Szerintem hatalmas nagy kártyavár épült itt ingatlanpiacon./人◕ ‿‿ ◕人\
-
noiq_nolife
csendes tag
válasz Vision #59809 üzenetére
de az ingatlanbiznic esetén nem csak a bérleti díj számít, hanem a lakás erteknovekedese. Szóval lehet a 3.5% nem túl combos, de ha tovább fűtik az ingatlan piacot akkor nem feltétlenül fogja eladni. Legrosszabb esetben majd áll uresen, mint Kínában ha az amortizaciot se fedezi a kiadás.
-
Ijk
nagyúr
válasz Vision #59811 üzenetére
Nem sokáig. Szerintem most van a pánikvásárlási időszak, aki kivárt vagy később lenne időszerű beleugrik mert jön a választás, infláció, babaváró lassan kifut, zöld hitel meg adott egy időleges löketet. Nem tudom kinek hogy emelkedik a fizetése, de elkezd lassan a lakosság kiárazódni a hitelekből a kamatemelés miatt.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Kobe
veterán
válasz Vision #59795 üzenetére
Perpillanat pesten a 3500 HUF/nm az atlagos az ujabb tipusu lakasoknal (ertsd min. 2006 utan epult). Utobbi idoben eleg sok teljesen 0kmest neztem meg, mindegyik ekorul mozgott (kb 3500-3600 HUF/nm max) .
200/ho ert elit lakoparkban is talaltam 72nm + 20-30nm korerkelyes kecot, de 11. Ker 59nm + erkelyest, teljesen 0kmest, allatbaratot (magasabb nm ar) is 165e/honapert. Szoval ennyit a panelert realis a 4000/ho dologrol. (nem az)
Az extra igenyu (szamlakepes, esetleg gyerekbarat / allatbarat, ingatlanos altal kozvetitett) kecokra sem talalnak berlot 4000/nm felett, pedig ott nagyobb a merites, belvaros, varosliget kozelibol vagy teljesen ujepitesubol. Majd vki biztos a panelra gyur helyette ugyanannyiert, tobbert.
Ehhez kepest egy akarhogyan felujitott panel egy lekoszlott epuletben 4000/nm aron inkabb a rossz vicc, mint realis. Aki azt kiveszi, meg is erdemli.A %ok lehet hogy stimmelnek, es papiron kijon, csak eppen ha a kedves tulaj fejenall, vagy ha keresztre feszul, 50-60M (majdnem 1M/nm) egy hasznalt panelert, akkor sem lesz tobb mint az elobbi rossz vicc (az, hogy vannak idiotak akik erre a vonatra felulnek, meg szomorubb, de hat nagy az isten allatkertje).
Csak hogy papirosdinal maradjunk, 50-60 milla + kamataibol alsohangon legalabb 30 evig finanszirozol egy most 0perces kecot berleti dijkent + havonta elrakod melle amit el kell, es a 30. Ev vegen zsebben is megvan az 50-60M + kamatai. A panelos scenario meg szerintem nem ertelmezheto, osszehasonlithato mert
- jobbik esetben van egy draga panelod es lehuzol 30-40 evet egy posztkomm lelekoloben, ami mar az ezredfordulon is gaznak szamitott, mikozben a tobbiek meg kb mar csillagkapuval jarnak le a teremgarazsba. Az eletszinbonalbeli kulonbseget hogyan arazod?
- a realisabb kimenetel hogy 30 ev mulvara osszedol alattad az epulet ergo az egesz befektetesed nullazodik -
törölt tag
válasz Vision #59811 üzenetére
Az újépítésűeket tényleg elviszik, akár üres zsebre is, mert ugye kb bármennyi hitelt fel lehet rá venni olcsón plusz támogatások stb. Én árulgatok egy pöpec lakást, és konkrétan már többedik vevőjelöltem lépett vissza mert rájött, hogy az emelkedő kamatlábak miatt egyszerűen már nem fér bele nekik a jtm-be.
Azt mondjuk nem értem, hogy akkor miért ilyen “drága” lakást nézegetnek. (Kp-ja, karrierje egyik érdeklődőnek sem volt, a babaváró lett volna az önerejük) És akkor ebben az őrületben vegyek valami mást, amikor mindenki ész nélkül kimaxol minent, fullba nyomják a kretént. Én meg azon vagyok hogy ne vállaljam túl magam, ne legyek egész életemben egy kiszolgáltatott rabszolga.[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
válasz #41635072 #59815 üzenetére
Azért vállalja túl magát mert nem akar valamennyivel kevesebbért egy rakás szart venni. Inkább rágja a küszöböt 20 évig a jó ingatlanban, minthogy valami elértéktelenedő rossz helyen élje le a fél életét. Ha 50 millió egy panel akkor meg milyen nem túlvállalásról lehet beszélni?
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
törölt tag
Azért 50 milla alatt is lehet lakást találni.
Nem biztos hogy két huszonévesnek egyből egy jó nagy, luxus szinten felújított/berendezett lakásban kell elkezdenie csak azért mert várják a babát…Egyébként lokáció nem exklúzív, sőt… Csak rohadt jó a közlekedés minden szempontból (nem is bp) -
veterán
Én is benn vagyok féjszen albérletes csopikban, és nem látom, hogy ezek az árak dominálnának. Sőt, emelkedést látok mindenhol.
Ismerősömék Sasadon 250-ért bérelnek 2 éve egy 1,5 szobás kéglit. A pandémia persze bevágott, de az árak növekednek ismét.
Most gyorsan rákerestem, és az értékelhető új lakások itt bőven 200 fölött vannak: [link]
[ Szerkesztve ]
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Ha beteszek 100e-et MÁP-ba, akkor x hónap elteltével ki tudok belőle venni 5-10e-et. (Tehát csökkenthetem az eredeti összeget tetszőleges összeggel később?)
[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
Laktam 3 éves újépítésűben, papíron biztos valami jó energetikai besorolású volt, nem is volt vészes a rezsi, de hogy az anyagot mindenből kispórolták, az biztos. A lakóközösség nem volt változatos, kivétel nélkül mindenki hangos volt. Ennyi erővel lakhattam volna panelban is 2/3 áron.
Viszont most a 3× akkora családi házban egy kicsit még kevesebb a rezsi, pedig 10+ éve felújított/szigetelt. Pedig még az alagsort is fűtöm néha, hogy jól érezzék magukat a chilipaprikák.
-
bandus
veterán
válasz Vision #59801 üzenetére
mert 200-ért bérelsz 60nm-ert a második kerületben, tégla építésűt. lehet, hogy egy szofisztikált egyenes arányosítással ez jön ki, de mutass valakit, aki "akar" 250-ért panelt bérelni. [link] az 5 oldalnyi hirdetésben gyorsan végiggörgetve van 4-5 hirdetés 200k felett, ez nem tűnik véletlennek.
ahogy írod ez egyensúlytalanság, ami nem maradhat fent, de ennek miért szükségszerűen az a megoldása, hogy 250 lesz a panel bérleti díj, és miért nem az, hogy beismerik a tulajok, hogy ez most nem jó befektetés, és inkább átteszik a zsetont más eszközbe?
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Kobe
veterán
válasz Vision #59818 üzenetére
Figyi, akkor valamit en csinalok rosszul mert par hete minden heten talalok kb 2 db 0kmes kecot 3500/nmes aron amit meg is nezek, es erosen (ertsd rohadtul) nincs idom mindegyiket vegigjarni igy alapbol kb csak a kiszemeltek felet, harmadat tudom eloben megnezni.... De lehet en haluzom be es ott se voltam
De talaltam pl 50nm es 2007es epuletben 125ert is (meg is nyertem magamnak )Allure residence, az elkeszult projektek egyik legfullosabb felszereltsegu epulete jelenleg. 72nm, amerikai konyha + nappali + 2 halo + korerkely, kulon wc, kulon furdo, annyira 0kmes hogy a konyhabutort is az elso berlo valaszthatja 2M ertekhatarig. 200 + 20e teremgarazs bealloval. Szamlaval, kozjegyzoi szerzodessel, ugyvedi kepviselettel
Vagy 200 + 10e felszini bealloval.Kb 2-3 hete hirdette egy ugyved. Ugyanabban a hazban meg vitt 3-4 db hasonlo kaliberu lakast, de azok nem is voltak hirdetve sehol, hanem ha mar ott vagy alapon megmutatja azokat is.
Kulfoldi tulaj megvett egy egesz emeletet, kulkepviseleti megbizassal intezi az egeszet az ugyvedi iroda, havi x utalsz, orombodottag.
City home, 45 nm 0kmes okosotthon, par hete 140ert.En kutyabarat kecot kerestem, van kulon erre szakosodott ingatlankozvetito iroda is. Na 4000-5000/nm ert ok is a marina parti loftokat meg csaladi hazakat hirdetik kb. De hetente jon fel naluk az Ujbuda center koruli ujepitesuekben min 1-2 db teljesen 0 kmes 50-60nm kozotti 2-3 szobas keco max 180ert....
Sasadi komara ennek fenyeben mit mondjak? IJB. Mindenki annak a zsebet tomi annyi plusz / felesleges penzzel amennyivel szeretne
KMT: en ugy szamoltam, hasracsapva, hogy ha pl 200ert berlek, akkor is a havi felrerakott lovebol marad 30 ev alatt tisztan 36M.es akkor erre jon meg 30 ev kamatos kamat + vegig ugyanazzal az osszeggel felteteleztem, semmi fizetesemeles, inflacio, betlrti dij novekedes stb. Nagyon exhas csak gyors fejszamolas a viszonyok vegett. De nekem meg ezzel sem adja ki a matek hogy miert erne meg az 50M et a panel
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Vision #59823 üzenetére
A vártnál nagyobb és gyorsabb kamatemelés ez ellen tehet! Hirtelen egy pár hónap alatt felmentünk 3%-ról 5% környékére lakáshitelekben ami szignifikáns törlesztő emelkedés adott összeg felvételénél. Ezek az árak alacsony kamatok mellett alakultak ki. Ha felugrik a lakáshitel kamat 7-8%-ra ami akár pár hónapon belül meg is történhet, nem tudja megtámasztani a jelenlegi magas árazásokat a használt piacon. Az új építésűn sem ha kifut a zöld hitel kerete.
Ahoz meg ezek az árak magasak hogy a kp-s vevők ellepjék a piacot, pláne hogy nem is bomba befektetés ez most.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz PredatorZoli #59826 üzenetére
A lakáspiacon nem csak új belépők vannak.
A használt áraknak támaszt nyújthat, ha a vevők is eladnak valamit. Árzuhanás úgysem lesz, max a használt és új közti olló nyílik tágabbra. -
veterán
válasz bandus #59824 üzenetére
Ezt is leírtam, ha elismerik, és átteszik másba, akkor csökken a bérlakás kínálat, tehát nőnek majd az árak. Most pandémia van, home office, nincs turizmus. Nézzük meg ezt akkor, ha vége az őrületnek.
#59825Kobe
2 évvel ezelőtt ez volt a piaci ár, azért vették ki ennyiért. Semmi sem indokolja, hogyha újra felfut a turizmus, és eltűnnek az airbnb-s lakások, akkor ne lenne újra ennyi. Most egy tök spéci helyzetben vagyunk, amikor mindenki home office nyomja, költözik ki a városból, megy haza a szülőkhöz. De a drágulás ismét elindult, ezt mutatják a statisztikák. -
Sub-S
senior tag
NIO végre 30 alatt kóricálgat.
-
Kobe
veterán
válasz PazsitZ #59828 üzenetére
Mit kevernek es mivel? Vagy hogyan?
Ott sem voltam, osszekevertem az ingatlanost a portassal, voltakepp meg sem mutatta senki a lakast, vagy rossz iranyba fordultam az uton es a 11. Ker helyett a magdolna negyedbe tevedtem volna?
Vagy mire gondolsz?Pl a barazda utcai ujepitesu tombben az elmult honapban csak 3 db ilyen ujepitesu kecot neztem meg szemelyesen, az aliz utcai reszen masik kettot. Az ingatlanos szerint most jon majd csak a tobbi mert most szerzodnek le a tobbi tulajjal.
City home ugyanez, csak par lakast vett at tenylegesen a tulaj, a tobbit folyamatosan toljak fel.
A barazda utcaiak fent voltak mindemhol, 165tol 180og araztak oket, 56 es asszem 58 nmes volt.
Kondorosi lakoparkban is ismeros 160ert adja ki az 50nmest.
Ok, nem Sasad, de aki a sasadi panelert majd 2x annyit fizet, arda azon kivul hogy rohogsz, mit tudsz csinalni?Ertem hogy ingatlan.com szerint nem ez az _atlag_, de azt is nezzetek mar meg a magasabb arazasuakat miota hirdetik es vadasznak ra berlot, kozben meg hadonlo hordetesekbol hetente valtozik a kinalat. Gyorsan kell reagalni, igen, de ez legalabb forgo piac, nem a mutatoba kirakom nem viszik el, felularazom 20% al akkor majd ugy elviszik tipusu
-
PazsitZ
addikt
Néha én is rá szoktam nézni, de lehet pont én látom rosszkor a hirdetéseket és árakat.
https://ingatlan.com/szukites/kiado+lakas+uj-epitesu+xi-ker+50-m2-felett+ar-szerint
Én itt nem látok sokat, de mea culpa, tény van 3db hirdetés.Ha jól olvasom fent sem azt írtam lehetetlen, de én úgy láttam nem ez a trend.
Mondjuk lehet a hirdetések is mindig fölé lőnek és szépen másznak le és úgy el is kelnek.
Akkor ez alapján lehet alulról 200.[ Szerkesztve ]
- http://pazsitz.hu -
-
-
Lex Icon
senior tag
válasz #41635072 #59835 üzenetére
Igen, megtakarítás, de az itteni diskurzus nagyobbik része másról szól, amit az ingatlanos topikban kellene kitárgyalni, ahogy látom, ott is ez megy, felesleges duplán megbeszélni.
Az pedig, hogy a topik témája számodra érdektelen, ezért teszel rá, az meg elég érdekes gondolat.[ Szerkesztve ]
-
sajtos365
tag
Szoktátok nézni az MNB oldalán az értékpapír egyenleget?
-
törölt tag
válasz Lex Icon #59836 üzenetére
Az utolsó mondatod ennyi erővel rád ugyan úgy igaz
Egy ingatlanBEFEKTETÉS, relevánsabb mint a betegyek e 100ezret állampapírba…
Az ingatlanos topikban meg majd azért szólnak ránk, mert az nem lakásHITEL a téma…
A téma ide illik, kérlek viselj el olyan témát is ami téged személy szerint nem érdekel, én/mi is így teszünk. -
KMT
addikt
Nem is azt akartam kihozni belőle, hogy megéri a panel. Persze ez megint értelmetlen kijelentés, mert panel is van 35 nm és 90 nm is. Utóbbiért nem túlzó az 50M jelenleg.
Szerintem a havi megtakarítást kár belevinni az összehasonlításba, mert az független attól, hogy bérled, vagy saját a lakás.
Egyik esetben ingatlanod lesz (amire persze költeni kell) de jóval kevesebb pénzed, a másik esetben meg a kamatod elviszi a bérleti díj, és marad a tőkéd a végén, lakás nélkül. Aztán valamelyikkel jobban jársz, de ezt előre úgysem tudni, annyira sok tényezős és annyira bizonytalan a jövő. -
Kobe
veterán
Utóbbiért nem túlzó az 50M jelenleg.
De. Panel. Pont. Akinek testkozeli tapasztalata van vele tudja, hogy a fele is sok erte. Meg a 90 nmesert is.Egyik esetben ingatlanod lesz (amire persze költeni kell)
Epp ezt irom, hogy nagyon nagyon nagy esellyel nem lesz. Konkretan 30 ev mulva ezek az epuletek darabjaira esnek szet es lesz belole parszaz kgnyi vasbeton amit 50-60 millaert + kamatert vettel. A hulyenek is megeri
Ezeket kb 50-60 evre terveztek, es a 70es evekben epultek tomegevel, szamold ki a most lejaro eletciklusuk vegenek ellenere ha 30 ev mulva a legnagyobb szetencsevel meg allna is az epulet, milyen fenntartasi koltseggel, mennyit rakoltve lehet majd egybentartani oket -
dugo_
veterán
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz sajtos365 #59837 üzenetére
Én meg szoktam nézni, meg meg is őrzöm a havi pdf-eket, amiket az MNB-től lehet letölteni, de ezt az egészet fenntartásokkal kezelem.
Itt írtam a visszásságairól. -
Stanlee
őstag
válasz bandus #59824 üzenetére
"miért nem az, hogy beismerik a tulajok, hogy ez most nem jó befektetés, és inkább átteszik a zsetont más eszközbe?"
Mindig lesz valaki, aki megveszi toled befektetesi cellal, igaz valamekkora diszkonttal, vagy tartogatod es evekig arulod.
A masik megoldas, hogy elfogadod, ez csak 3,5%-ot hoz az ertekebol, ami nincs korrelacioban a lehetseges rizikoval, ami a berbeadasbol van.
En most hasonlo helyzetben vagyok, ha ki akarnam preselni a lakasbol a MAP+ hozamat, akkor 165 felett kellene kiadnom, es meg nem szamoltam az amortizacioval. Eladni nem akarom, igy gondolkozom, hogy mit lehetne vele kezdeni. Alternativa, hogy vagy veszek fel ra szabadfelhasznalasu hitelt, es tozsdere megyek a penzzel, vagy probalok masik ingatlant venni, amihez ez mint biztositek menne. De pont ezt akarom elkerulni, hogy meg tobb ingatlan legyen, amiben egyre tobb doglott penz van.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
forceberg
veterán
A kérdésem, ki fogja fizetni a széthulló panelek felújítását / újraépítését, ha a lakók még az állagmegóvásra sem hajlandóak költeni? Amikor panelben éltünk pár évet albérletben a JALTP-n, a tulaj mondta, hogy természetesen még a közös költséget sem fizeti mindenki.
Sajnos attól tartok, hogy majd állambácsi(adófizetők) segítségére fognak várni, vagy van ezekre valami, pl. kötelező mindenre kiterjedő biztosítás?Bár a cikk szerint statikailag nem jelentenek nagy kockázatot.
Ja és üdv a topik lakóinak!
[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
veterán
No akkor várhatóan Horvátország, Bulgária után Románia is hamarabb vezeti be az eurót mint mi ... No comment...
-
KMT
addikt
Itthon nem ez a tapasztalat. Dugo_ linkelt egyet, de találni még több olyan cikket is, ami alapján szerkezeti gondoktól egyelőre még nem kell félni.
No meg sokan nem több évtizedere vesznek lakást. Ha a bérlés - vétel kérdést hasonlítjuk össze, akkor leginkább fiatalokról van szó, akik hamar továbbköltöznek majd. -
Kobe
veterán
Maskent kerdezem akkor:
Amikor egy paneltombben (lakokozosseg 50-60% csirkefarhatas nyugger kb) a tobbsegeben a kozos koltseget sem igazan fizetik a lakok es tobbmillios elmaradast gorgetnek maguk elott es egy rohadt hoszigetelesre sem telik, honnan a bubanatos futtyombol lesz a haznak annyi penze hogy egy 10-20-30 ev mulva letezo ujabb (akar ma epult) hazhoz kepest versenykepesse, vonzova tegyek, vagy jo befektetes legyen belole?
Onteni kell bele a penzt folyamatosan, es a kor elorehaladtaval csak egyre tobbet es tobbet. Es emelle meg fizesd ra soktiz milla hitel kamatat.
Aha, ok :) elobb lonem tokon magam, ketszer.... ShotgunnalHa te a sajat kecod felujitod benne, es mondjuk valami csoda multan szerkezetileg meg allni fog a haz:
- hoszigeteles kerdeses, eleg kb egy nyugger a 100 lakasbol h megvetozza mert neki epp nincs penze
- ha te korszerusitesz, annak is alacsony hatasfoka lesz mert a korbefutes es a szomszedos lakas szigeteleset nem tudod megkerulni, ha fejreallsz sem
- tavfutes most sem hatekony es cserebe a legdragabb. Eselyesen nem fogjak a tizemeletesekben a teljes futescsorendszert minden lakasban szetreselni korszerusites miatt, es nem is talalsz olyan hazat aki ezt meglepi, megfinanszirozza. Tavhorol levalni kb kizart dolog, lehetetlen, nincs alternativa ami ekkora lakotomboket el tudna latni, szoval amikor mas majd a geoterm / napelemes stb kecokban uldogel 10edannyiert, te fizeted az eppen kihalofelben levo tavhoszolgaltato csilliard dijat.
- liftek kuka ahogy vannak. Egy dolog hogy a 70es evek szocreal industrial minimal butormereteihez keszultek es ma mar egy fel kanapet is csak 8 reszletben tudsz beleszuszakolni, vagy 2 ember is csak komyoklos modban fer be, de nem fog senki liftaknat bovitgetni meg felujitgatni
- diletaciok, szerkezeti resek. Megoldhatatlan. Ha a foldszinten laksz es csotores van a 6odikon, leazol a kozos szellozo, vizvezetekcso, stb aknak miattSzoval lesz egy kecod, ami ha szerkezetileg all is, nagy esellyel ugy nez ki az egesz mint egy ukran nyomortelepen (legszivesebben 2 ruszki tankkal bontanad mar le, ne szenvedjen szerencsetlen epulet), es ahol mindent jo csinalni csak elni nem. A kornyeket / stb sallangokat hagyjuk. Nem a fancy lakotombbi jatszoteren elsz, hanem a hazban, lakasban
[ Szerkesztve ]
-
veterán
De. Panel. Pont. Akinek testkozeli tapasztalata van vele tudja, hogy a fele is sok erte. Meg a 90 nmesert is.
Ezt így ex katedra kijelenteni hatalmas felelőtlenség, és nem objektív. Ha adnak érte ennyit, akkor ennyit ér, pont ebben a topicban kell ezt magyarázni? A tégla drágább nála, egy alacsonyabb értékű kategória a panel, de ennyi. Ez a "70 évre tervezték" dolog nem azt jelenti, hogy 70 év 1 naposan össze fognak omlani. Vagy mire gondolsz, elporlad belőle a beton? Általában a gépészeti berendezéseik avulnak el, de ez ugyanígy igaz egy tégla épületnél is. Azt cserélni kell, korszerűsíteni, és kész.
Amit én hoztam példának 52 milláért, az panelprogramos, nagyon szépen meg van csinálva, fel van újítva. Az, hogy szerinted csak a felét éri annyit jelent, hogy nem vagy célközönség. Viszont amíg van ember, aki ad érte ennyit, addig miért érne kevesebbet? És nagyon-nagyon sok ember van, akinek ez megéri.
#59848Kobe
a kozos koltseget sem igazan fizetik a lakok es tobbmillios elmaradast gorgetnek maguk elott es egy rohadt hoszigetelesre sem telik
Miért gondolod, hogy ez panelspecifikus? A rossz állapotó, rossz lakóközösségű lakásokat beárazza a piac, és nyilván nem kerül annyibe egy ilyen lakás, mint egy panelprogramos felújított.[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz Vision #59849 üzenetére
Ugyanennek a topiknak a lakoi mantrakent azt is ismetelgetik, hogy a magyar atlagjoska penzugyileg muveletlen, tudatlan, gyakorlatilag egy idiota.
Namarmost honnan tudod, hogy aki 50M felett panelt vesz, az nem egy idiota, pont az az idiota aki megadta erte azt amit szerinte er, az elado meg nem rohog a markaba hogy egy eladhatatlan szart sikerult egy palimadarra rasoznia?
50 millaig azert teglaepuletben is van boven merites, ennek fenyeben ftovabbra is fenntartom h barki panelra ad ki ennyit, az egy darwin dijas cimeres hulye.
Trabantok kozt is talalni megkimelt, gyari allapotu gyujtoi darabot.... De ettol meg nem adok erte annyit mint egy par eves hasznalt focus kombiert pl....
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer Pc eladó! I5-8500, 16GB RAM, MSI GTX 1080 8GB , 500GB+250GB SSD MAI NAP (11.14) ÁRENGEDMÉNY!
- AMD-RYZEN-9-5950x , ASUS TUF Gaming B550M-Plus , 32GB 3600MHz DDR4 RAM G.Skill Ripjaws Félgép!
- Gamer PC eladó! I5-10600K(3,5Ghz), 16GB RAM, RTX 2060 6GB, 500GB SSD+128GB, 1TB HDD MAI NAP OLCSÓBB!
- T14 Gen1 14" FHD IPS Ryzen 5 PRO 4650U 16GB 256GB NVMe ujjlolv gar
- Nintendo Switch RP2040-tiny Picofly 2.74fw CFW chip készlet eladó!
- Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst új BONTATLAN 2év garancia
- Intel Core i5 13500T - 14mag/20szál - TDP 35W - Eladó! 67.000.-
- Garanciális érintőképernyős Dell Latitude 5520 laptop Intel Core i5 11 gen 16 GB RAM 256 GB SSD
- PS5 Slim lemezes 140.000 Forintig keresek.
- Sniper Ghost Warrior Contracts EU PS4 digitális kód eladó
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest