- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
addikt
válasz Paxker315 #124048 üzenetére
Inkább XEON ETF IB-n.
Több előnye is van:
1, Nem a magyar államnak adod kölcsön a pénzed, hanem az EU-nak (akik tudnak eurót nyomtatni )
2, Nem vagy kitéve a magyar állam pénzváltási adójának, tranzakciós adójának, és még ki tudja milyen adót találnak ki addigra mire használni akarod az euródat
3, A vétel-eladási spread nullához közelít
4, Bármelyik nap adható-vehető büntetés nélkül
5, Kicsit magasabb a kamat
6, Ha és amikor vissza akarod váltani forintra, akkor vélhetően sokkal kisebb konverziós spreaddel és költséggel teheted meg mintha magyar bankban tennéd. Főleg nagyobb összeg esetén."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
360xbox360
tag
válasz Paxker315 #124048 üzenetére
Ahogy nezem ez is 1% buntis, ami ~3% kamat mellett nem igazan jo rovid tavra, gyakorlatilag 4honapig buko. Akkor mar inkabb ERNX/XEON IBKR-en (Lightyear?), ahol valtani is olcsobb mint a Revolut+Mák kombó. Plusz ha mar vesztartalek, ott valszeg nem futsz bele vesz eseten egy jo kis karbantartasba Mondjuk ha ~2 evig ott all a penz, akkor mar lehet visszahozza az 1%os spreadet, hogy P€MAP adomentes.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
Ha valakit esetleg erint, a KH-nal jutalekmentesen lehet venni nehanyfajta etf-et.
[link] -
Ixion77
addikt
válasz Paxker315 #124055 üzenetére
A XEON nem igazán kötvény, hanem overnight kölcsön a jegybanknak. Ugyanezt használják a bankok is a likvid pénzük parkoltatására. Nem mozdulhat bármerre, csakis felfelé. Mivel ETF-be van csomagolva, van némi spreadje, de mivel gyakorlatilag végtelen likviditás van mögötte, ezért nagyon pici. Általában kisebb, mint az IB-n kiadható minimális lépésköz, ami 0.05 euró. A címlet meg 140 euró körül van mostanában. Tehát ha jól számolom, kb. 0.034% Ez mostanában kb. 3 napi kamat. Lényegesen jobb, mint az EMÁP 1%-a.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz axioma #124056 üzenetére
Van. Én a SMARTU-t szoktam használni, az tűnt nekem a legjobbnak.
Lehet euróban is venni az olasz tőzsdén, így még váltani se kell hozzá. De persze USD-ben van elszámolva, így az olasz változatot nézve girbegurba lesz az árfolyam az USDHUF változásai miatt. Dollárban nézve (SMTC@LSE) persze aránylag egyenes. Kicsit "zizgősebb" mint a XEON, mert nagyobb a speradje.Itt találjátok az összes money market ETF-et.
[ Szerkesztve ]
-
tonyrulez
őstag
Lehet már ki volt tárgyalva, de a MÁK mikor utalja ki az eladott papírok értékét bankszámlámra? Most adtam el FixMÁP és PMÁP-okat, ami szombatra kell KP-ban. Holnap banknyitáskor megérkezik?
4 8 15 16 23 42
-
axioma
veterán
válasz Ixion77 #124058 üzenetére
forditva, usd-m van, es ha mar parkol valahol... igaz a schwab-ib utalasnak me'g egyszer neki kell futnom, nem egyertelmu, tud valaki segiteni? van bekero irt adatokat, de raiff-bol forintra se minden adat kellett, csak azt meg tudtam itelni, itt nem (azt se hogy us szamlarol akkor most domestic lesz mert van ott szamlaja mint wise-nak vagy international, van aba routing is meg swift is, kicsit kaosz nekem, raadasul nem latok schwab-nal megjegyzes mezot)
-
axioma
veterán
válasz tonyrulez #124060 üzenetére
Elinditottad a kiutalast, vagy csak eladtad? Ha 4 utan utaltad, az holnap nyitaskor fog jonni, 9-ig kb.
Ha nem akkor tedd meg most. Ket lepes az eladas, akkor a mak-os penzszamladra kerul, meg a kiutalas. De kiutalni meg csak 2 nappal legalabb korabban felvett szamlaszamra tudsz... remelem az mar megvolt. -
KIA Ceed
csendes tag
válasz aujjobba #124061 üzenetére
Én is kiszúrtam, meg is kötöttem rá a digitális "szerződést". Elsőre annyit teszteltem, hogy mehet TBSZ-re is. Amíg ilyen magasan lesz minden én tuti beállítok havi kisebb ETF vásárlásokat a teljes decemberben feltöltendő összeget mondjuk 12-16 részre osztva, és meglátjuk...
[ Szerkesztve ]
-
kovaax
őstag
válasz 360xbox360 #124053 üzenetére
A XEON mondjuk 2014 június és 2022 szeptembere között lefelé ment, szóval ésszel kell belefektetni...
Szerk.: Már vót, bocsi!
[ Szerkesztve ]
-=- There's no place like /home -=-
-
Joe123
senior tag
válasz HussarF #124071 üzenetére
Na ez politikus nyelven kb. azt jelenti, hogy majd kapunk egy ajándék lovat, pontosabban annak egy bizonyos alkatrészét. Mellesleg ennek az egyezménynek a megszűnése épp az orbánék balf@szkodásának lett az eredménye, meglehetősen nevetséges valamiféle kitolásnak, sérelemnek beállítani.
[ Szerkesztve ]
-
Joe123
senior tag
válasz HussarF #124073 üzenetére
Lehet hogy előtte nem kellett volna vétózgatni 140 országgal szemben... Azt hitték ez az USA-val szemben is olyan jó poén, megszokták, hogy az EU-val lehet így kekeckedni. Aztán finoman jelezték nekik, hogy ez más kvház, a dolog szépséghibája, hogy ismét a mi kárunkra.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
Jelenlegi árfolyam: 144.16
23.11.07 árfolyam: 139.19
Hozam egy év alatt: 3.57%
ECB deposit rate ebben az időszakban: 4.0% -> 3.25%
Adózni nem kell ha TBSZ-en van.Vagy én nem tudom miről beszélsz, vagy te nem tudod.
-
KMT
addikt
válasz Ixion77 #124077 üzenetére
Justetf-en látni a fél %-ot. [link] Mondjuk a te árfolyam értékeidet is. Nem tudom, hogy hozták össze a matekot. - szerk: Ja, GBP-ben mutatta alapból. EUR-ban már jobban teljesített.
A likviditási célt látva nem gondoltam volna, hogy tbsz-ről beszélünk.[ Szerkesztve ]
-
donat_sz
senior tag
3-6 hónapra most ki hova tenne pénzt? Még mindig dkj? Vagy fixmap, pmap, mak+?
-
-
vnorbi
aktív tag
válasz Monstersnake #124084 üzenetére
A kibocsátó a lakossági állampapírokkal szemben a DKJ-kra nem ír ki értékesítési korlátot, viszont a forgalmazók önkéntesen vállalhatnak ilyet. A Kincstárnál van napi limit DKJ-ra, amit az üzletszabályzat hirdetmény függelékében tesznek közzé. Ez a korlát jelenleg napi 100 millió forint.
WenKincstár is kiírja amúgy tranzakció összerakása közben, hogy még mennyit vehetsz. Viszont attól, hogy elvi lehetőség van ekkora összegre, az egyáltalán nem biztos, hogy van is ekkora megvásárolható készlet a forgalmazónál.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz korcsi #124085 üzenetére
szerintem ez valami beallitasok lesz, nekem minden szokasos oldal (investing, extraETF, justETF) €-ban es erösen hasonlot mutat:
[link]
[link]investing:
bocs, #124069Ixion77: az o.k., de ettöl meg nem tul jo, hogy elötte ezt írtad: "Nem mozdulhat bármerre, csakis felfelé." ...csak nem vagy politikus, hogy hülyeségek, a lakoság félrevezetése megengedettek legyenek (nem szívózok, de tényleg az a jó, ha igyekszünk nem hitbeli, elképzelt, hanem valósághoz közeli....)
nyilvan nem erre, de ennek kapcsan: valahogy több írásból úgy érzem, hogy rendkivül komoly meggyözödés szerint megy a befektetés (at egyik kiszall, a masik full csak rv., a harmadik sajat strategiaval valt ...a strategia meg nem allando :-))
...szerintem célszerübb a diverzifikacio, nem egyfajta vilagkepben hit altal mindent ugyanugy tenni (rv. vs. kötveny, Avantis vs. nem; faktor vs. nem, tutti eses lesz vs. mindig felfele megy minden, aktiv vs. passziv, ...) - termeszetesen ez azt is jelenti: mindig lesz kevésbé jó portfolioelem, de azt is: a legsulyosabb forgatókönyv sem valosul meg; nyilvan befektetesi idök kezdeten kevesbe heves eg komolyabb csökkenes, mint 30-40 év után
ugye szamos komoly ember is publikalta mar: nem a top-top-top-ra erdemes törekedni, hanem a nagyobb pofonokba belefutast elkerülni -
Ixion77
addikt
az o.k., de ettöl meg nem tul jo, hogy elötte ezt írtad: "Nem mozdulhat bármerre, csakis felfelé." ...csak nem vagy politikus, hogy hülyeségek, a lakoság félrevezetése megengedettek legyenek
Szerintem az, hogy csak abban az esetben tud csökkenni ha jó előre bejelenti a jegybank hogy a jövőben majd csökkenni fog, gyakorlatilag azt jelenti hogy jelenleg kijelenthető, hogy nem mozdulhat lefelé csakis felfelé.
Elméletileg persze elképzelhető hogy ma bejelenti a jegybank hogy 3.25%-ról mínuszba vágja holnaptól az alapkamatot, mint ahogy az is elképzelhető hogy ma megjelennek az ufók az égen és holnapra minden élő embert elpusztítanak. Csak nem valószínű.
Ráadásul még ha megtörténne sem lenne lényeges, mert akkor holnap visszaválthatod az ETF-edet kb. 0.005% veszteséggel.
Az szerintem szintén nyilvánvaló hogy egy euró pénzpiaci ETF eredményét euróban kell vizsgálni. Feltételeztem, hogy jelen fórum színvonala azért magasabban van annál, hogy ismertetni kelljen hogy mi az a devizakockázat. Plusz az eredeti kérés euró parkoltatásra vonatkozott.
#124089 kovaax
Szerintem az EMÁP az 1% visszaváltási díjával egy ~3%/év hozamú eszközben semmiképp sem jobb. Ha hosszabb távra akarsz befektetni akkor nem pénzpiaci alapot kell választani, ha rövidre akkor nem EMÁP-ot.[ Szerkesztve ]
-
kovaax
őstag
válasz 360xbox360 #124074 üzenetére
Ezért írtam, hogy ésszel kell belefektetni. Időtávtól függően (nem túl rövid esetén) macerát is beleszámolva, az EMÁP még mindig jobb talán...
-=- There's no place like /home -=-
-
PredatorZoli
Topikgazda
Szerintem ha valakinek van egy jól kitalált olyan stratégia, ami eleve egy nagy diverzifikációt biztosít, akkor szerintem nem ördögtől való ezen stratégia irányába teljesen komittálódni. Tehát pl ha valakinek van egy jó faktoros portfolioja, ami több féle faktort tart megfelelően súlyozva, akkor nem gondolom, hogy óriási kockázat lenne ha valaki a teljes portfolioját így allokálja.
Nem tartom szerencsésnek ezt a mindenfele random módon egy keveset de sehova el nem köteleződni irányelvet. A diverzifikáció és egy befektetési stratégia mentén való elköteleződés nem zárják ki egymást, sőt, egy jó befektetési stratégia mentén kialakított portfolio szükségszerűen diverzifikált, attól lesz jó a stratégia. -
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #124091 üzenetére
Hogy helyes vagy helytelen, abban nem foglalok állást. Valószínűleg logikusabb amit te csinálsz (100% részvény), de pl. én soha nem éreztem kellően megnyugtatónak saját magam számára. Ezért a vagyonom kb. fele nekem mindig szimpla, nem volatilis eszközökben van. Ösztönösen is az Avl féle hozzáállást követtem mindig, tehát megnyugtatóbbnak éreztem ha sokféle eszközt tartok. De hangsúlyozom, hogy nem azért mert úgy gondolom hogy ez a legprofitábilisabb, hanem mert ez számomra megnyugtatóbb.
Mostanában épp azon töprengek nagyon hogy vajon jó döntés lenne-e minden vagyonomat az IB-nél tartani. Logikusan úgy tűnik hogy igen (nálam sok nagyságrenddel nagyobb vagyonnal rendelkezők is tesznek így), költségek, adózás, egyszerűség szempontjából is. Ugyanakkor érzésre meg nem (mert "sose tarts minden tojást egy kosárban").
-
alex devil
senior tag
Ha a csillagok állása is kedvez hamarosan felnyalom a decemberi bónuszomat. Szerintetek most éppen melyik állampapírt érdemes venni? Másik kérdésem, hogy hány milkától érdemes tőzsdén befektetni?
S23
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz alex devil #124093 üzenetére
A tőzsdei befektetés nem igazán a milkák kérdése, hanem hogy mi a cél, mekkora az időtáv, mekkora a kockázatvállalási hajlandóság.
-
Dare2Live
félisten
[link]
"Az NGM közleménye emlékeztet, hogy a lakossági állampapírok iránti kereslet fokozása érdekében 2023. július 1-én hatályba lépett intézkedés alapján a magánszemélyeknek kamatjövedelmeik után 15 százalékos kamatadót (szja) valamint 13 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót (a továbbiakban: „szocho”) kell fizetniük.
A kiterjesztett szochót olyan megtakarítási formák esetén kell megfizetni ahol keletkezik kamatjövedelem, ilyen eszköz például a látra szóló betét, a lekötött betét, a kamatadó alá eső értékpapírok és befektetési jegyek, a megtakarítási célú élet és nyugdíjbiztosítások."
Ez nekem baromira nem volt meg.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #124091 üzenetére
azt gondolom értem, amit írsz :-) (ugye ez fontos is [lenne??])
"egy jó befektetési stratégia mentén kialakított portfolio szükségszerűen diverzifikált, attól lesz jó a stratégia"
diverzifikalt sokminden szerint, de strategia szerint nem
szerintem sajnos sokféle strategia tünhet mult alapján jónak, aztán mégsem lesz az; szerintem nincsenek itt "örökéletü lusta" portfoliot megengedö szabályok; nem lefutott kérdések ezek (lehet hülye a hasonlat: Newton törvenyei sokkkkal inkabb megalapozottak, es nehany 100 ev mulva mas peremfeltetelek esetére, pl. igen nagy sebesseg ki kellett egészíteni a v/c -hez köthetöen) szerintem nem véletlen illetve epp ezt mutatja, hogy annyiféle portfolio van, amit valoszinü részben komoly emberek talaltak ki, pl. [link] ...ugyanakkor:
ezekkel egyetértek:
"szerintem nem ördögtől való...nem gondolom, hogy óriási kockázat lenne";szerintem sem oriasi kockazat pl. sem egy teljesen a faktorokra öszpontosito, sem egy azokat teljesen figyelmen kivül hagyo (mint VWCE, ACWI, ACWI IMI, stb.) portfolio ..és persze ezek keveredése sem ördögtöl való vagy óriási kockázat ;-)
...azóta is figyelem 5MVL es FLXE viszonyát is :-) (no FLXE nálam)
meg persze ezt is (no ZPRX nálam):
termeszetesen simán fordulhat(na is, ha valami ugrás történne a peremfeltételekben)..lehet, hogy a különbözö - de elegendöen komoly "stratégiák" különbsége hasonló mint a v/c módosító hatása (neha igen komoly, igen sokszor meg észrevehetetlen)...de majd O.V. es D.T. ugy felgyorsitjak a
gizdaságotgazdaságot, hogy uj tényezök jelennek meg (semmi véresen komolyságra utalnék) -
addikt
lehet hülye a hasonlat: Newton törvenyei sokkkkal inkabb megalapozottak, es nehany 100 ev mulva mas peremfeltetelek esetére, pl. igen nagy sebesseg ki kellett egészíteni a v/c -hez köthetöen
Nem jó hasonlat, a Newton-i mechanikai modell mai napig megállja a helyét, ha v << c.
Csak fénysebesség közelében kezd a modell falsul működni (meg a kvantum-világban). Tehát a kiterjesztésének a határait találták meg, nem az derült ki, hogy azon feltételek mellett, amiben régen működött, mégsem működik.[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz Ixion77 #124092 üzenetére
"nem azért mert úgy gondolom hogy ez a legprofitábilisabb, hanem mert ez számomra megnyugtatóbb"
egyetértek: a cél pontos megfogalmazása (önmagunk számára) az elsö es elengedhetetlen lépés
"minden vagyonomat az IB-nél tartani" ezt is majdnem irtam már #124091PredatorZoli -re is; hogy valoszinu ez sem "ördögtől való ....óriási kockázat lenne", de én sem tervezek mindent ott tartani; uj odamegy, TBSZ fordulokkor kicsit megy oda, de noha kis esély, ..minek ? az X allomanydij megtakaritasa erdekeben ? mindenki magának kell(ene) tudja, hogy az mennyit ér meg neki
es itt ez mindenkinek egyéni (és "pillanatnyi"; ugyanaz az ember 60 évesen valoszinüleg másképp gondolja, mint 27.4 évesen, hogy mi a fontosabb pl. x1 költseg [lehet ez 200e HUF is évente] vagy a számára megnyugtatóbb, hogy nem 1 "kosárban a tojásai") hogy mi mennyire fontos, mi mekkora kockazat neki, mi a szamara nyugodt megoldás
nem gondolom, hogy így értetted, csak közel voltak ezek a mondatok és így akár úgy is lehetne érteni: "kb. fele nekem mindig szimpla, nem volatilis eszközökben van. Ösztönösen is az Avl féle hozzáállást követtem mindig" ezért írom: en gyakorlatilag mindig "alaposan" befektetve vagyok, "fáj" sokat (mi a sok ?) likvidszerüen tartani, böven fele, szinte mindig jelentösen 80% fölötti rv. aránnyal - tovabbra is: ez is sokmindentöl függ; erös példa: ha a befektetés 2%-a is fedezi 10 év tervezett (!) kiadását, akkor felesleges 20%-ot likviden tartani, ha meg 30%-a fedezi 1 ev kiadását vagy lakásra/akármire kell készenlétben tartani, akkor megint más
-
avl
senior tag
válasz HussarF #124098 üzenetére
köszi; szerintem tökéletes hasonlat :-)
természetesen valamennyire ismerem, de ezt is irtam: "a v/c -hez köthetöen", csak nem fejtettem kiigazad van a megfogalmazasodban: "azon feltételek mellett, amiben régen működött" ma is müködik, es ugyanez igaz lehet akarmilyen portfolio-"strategiára" is! ...de a feltételek a gazdasagban nem termeszeti törvenyek, ripsz-ropsz valtoznak, volt HU-ban gengszterváltás, eltünt Jack Ma, es USA-ban is voltak már furcsaságok, V.P. ki tudja mire képes, ...nagyobb tavlatban
Új hozzászólás Aktív témák
- DJI Mini 2 - 4k drón szett hibátlan állapotban - távirányító, akku, táska
- MSI GTX 1660 GAMING X 6gb újszerű
- Panasonic CF-20 ütésálló, ipari notebook & tablet számlával, garanciával
- Arctic P12, P14, Slim, Max, PWM, PST
- Lenovo ThinkPad E495 Ryzen 5 pro 3500U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, szép állapot, számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest