Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Bici #59441 üzenetére

    Ja, végül is Debian alatt is mindent meg lehet csinálni ugyanolyanra. Épp úgy fel lehet építeni az alapoktól minimum netinstallból. Csak sokkal régebbi lesz az összes csomag, ez a fő különbség. Meg nem lesz rolling, hanem neked kell disztrót upgrade-elned. Ami vagy bedől, vagy bedől előbb-utóbb. De amíg nem, addig megy. Stabilan. Csak friss szoftverre (Wine, mesa, Kodi, stb. egyik új funkcióját próbálnád ki) ne legyen szükséged, mert nem fogod tudni feltenni. Legfeljebb SID-ből. Oh, wait, akkor meg miért nem inkább mégis Arch? Legfeljebb regexpezed máshogy a csomagkezelőt, meg nem teszel föl meg szedegetsz le kazal csomagot egyszerre, ha mégis, akkor uninstall előtt az Arch topikban érdeklődsz, mi nem megy, mi az, amit próbáltál. Egyébként komolyan mondom, ha értesz hozzá, mindegy milyen disztrót használsz, mert amit egyikkel meg tudsz csinálni, azt a másikkal is meg tudod. Különbség csak preferencia terén lesz, milyen alapfrissességet akarsz, milyen frissítési mechanizmust, milyen csomagkezelőt, és hogy mennyit akarsz vele dolgozni, mennyire akarod részletesen testre szabni. Ezért szoktam mindenkit lebeszélni, hogy túl vadul próbálgasson ezerféle disztrót, meg fent legyen 20 multibootban. Inkább érdemes egy nagyobb disztrót feltenni, és megtanulni azon megoldani az összes problémát, akármilyen kínkeserves is. Kezdőbb linuxosoknak szokott lenni egy korai korszaka, mikor mindent kipróbálnak. Olvas valami Nevenincs Ezoterikus disztróról (ami tipikusan egy nagyobb disztró ronggyá forkolt kistestvére, sokkal kevesebb ember van mögötte, így a fejlesztéssel, bugok javításával, kiadásokkal is sokkal lassabban haladnak), már pattintja is fel, mert az hátha majd viszi a Wi-Fit, meg a KataLányIstot. És lehet vinni is fogja. A következő kiadásig. Meg addig is csak időt nyer, mert nem fogja tudni miért kezdtek el működni dolgok, meg hogyan lehetne működésre bírni őket más disztrók alatt. Amikor már ebben az Egzotikus disztróban is elakad, mert valami eltörik, akkor átnyergel majd másik random disztróra, amivel más nyűgök lesznek előbb-utóbb.

    Ezért írtam Archot is csodatelepítőszkriptek nélkül teszünk fel. Igen szopó, ha nem mennek dolgok, lehet először vért fog hugyozni az illető. De ahogy halad lépésről-lépésre, csomagról konfigfájlra, úgy fogja látni mi hogy kezd el működni, így ha később elszaródik, tudni fogja hogy kell megoldani, hová kell nyúlni. Míg szkripttel telepítve nem fogja érteni, hogy mi került fel, mi miért működik, meg mi miért kezd el nem működni. Akkor meg jön a sírás, hogy ő ezt a szart nem, ennyi ideje neki nincs, neki van élete, visszateszi inkább az Ubuntut vagy a Windowst. Azokkal lehet boldog is lesz. Amíg minden megy. De egyszer csak ott is lesz valami probléma, amit el kell hárítani.

    Valaki írta a HUP-on, és nagyon igaz, hogy a Linux nincs ingyen. Valódi pénz helyett idővel fizetsz, tanulópénzt fizetsz, meredek a tanulási nehézsége. Bele kell tenni az időd, energiát, hogy élvezni tudd az előnyeit. Türelem kell, sok utánaolvasás, de megéri, mert utána a saját rendszered ura vagy. Nem kell valami multira várnod, míg egy hiba elhárítódik, frissítés megjelenik, valamit támogatni szíveskednek, meg nem vagy a kényük-kedvüknek kitéve, hogy eldöntik helyetted neked mi lesz a jó, mit futtathatsz a gépen, hány példányban, milyen korlátozásokkal. Aztán ott hőbörögnek a fórumon, hogy szemét MS, megszüntetett valami funkciót egy frissítéssel, meg mi az hogy telemetriával figyel meg, meg visszamászik a Candy Crush. Közben meg van egy másik rendszer, amit használva tehetnének ellene, hogy ilyet el se játszhassanak velük, de abba meg időt kell ölni, nem rakják nekik össze, nem rágják a szájukba.

    Egyébként megértem, hogy csábító a Debian, azt sokan jobban ismerik. Régebb óta jelen van, jobban van dokumentálva. A régi csomagverziók miatt a Catalyst sem lesz problémás, nem fognak neki bezavarni. De a Catalyst halott, előbb-utóbb nem úszod meg, hogy dobjad, ha más nem, majd egy Debian-frissítésnél, amit nem fogsz tudni a végetlenségig halogatni. Szóval csak a Catalyst meg csak x dolog miatt nem nagyon éri meg disztrót váltani.

Új hozzászólás Aktív témák