Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Runner_fxr

    Ármester

    válasz parandroid #229484 üzenetére

    A triatlon-os edzést meg aztán annyira sem ismerem, nem tudom, lehet, hogy ott talán a sokféle sport kombinációjába beilleszthető egy visszafogottabb súlyzós edzés. Ehhez tényleg nem értek.

    Szerintem meglepődnél, hogy átlag emberek szintjén is milyen sokan nyúlnak illegális szerekhez. Az tény, hogy a súlyzós edzéseket végzők körében népszerűbb, viszont én nem egy kerékpárost ismerek, magyar viszonylatban, aki tele van vágva. Persze ha valaki nem ért hozzá, szimplán csak betudja a genetikának vagy a rengeteg edzésnek, de aki kicsit is képben van a doppingszerekkel, annak azonnal levágós az erezettségről, szárazságról, hogy itt bizony másról is szó van mint isten adta tehetségről.
    A fitness-es, testépítős lányok is nagyon durván nyomják, sőt, múltkor mesélte egy edző barátom, hogy vannak csajok, nem is kevesen, akik edzés nélkül is képesek szerekhez nyúlni, mert azt gondolják, az mindent megold, helyettesít. Eszméletlen durva a helyzet. Az internet hozta magával azt is, hogy a doppingszerekhez is jóval könnyebb hozzájutni.
    Hallottam olyan esetről is, Buruczki Szilárd edzette, 40 évesen még kb sehol nem volt, pár év edzés után olyan eredményeket hozott mint a volt kollégám 20 év montis versenymúlt után. Aztán egyszer csak edzés közben agyvérzés, meghalt szegény. Ezek nem véletlen dolgok.
    Rengeteg az olyan 30-40-50 év körüli fószer, aki képes egy szaros műanyag kupáért, vagy akár kevesebbért is, tele vágni magát, országos szinten is. Hogy a futóknál hogy megy azt mondjuk nem tudom, de a bringások körében elterjedt a szer használat, nagyon amatőr szinten is.

    Engem mondjuk a kerékpározás edzés szinten olyan nagyon soha nem érdekelt, mármint szeretek bringázni, voltam jó edzésben is, de tudományosan nem igazán érdekelt. A testépítés jobban megfogott ilyen téren, valahogy ott jobban érdekelt mi miért történik, ezért azzal sokkal többet is foglalkoztam és mondhatni egy egész kellemes fizikumot össze is hoztam. Persze ez is olyan dolog, hogy addig jó amíg csinálod, aztán amint valami miatt kimaradoznak az edzések, összemész mint a samu gatyája.
    Röviden, kerékpárral kezdtem az edzéseim fiatalon, rettentő vékony voltam, 178 centi mellett 58-60kg. Aztán kezdett megfogni a súlyzós edzés, szerettem volna valami emberi fazont. Persze a bringát sem akartam elengedni. Néhány kiló azért feljött, de hamar szembesültem azzal, ha itt szemmel jól látható eredményeket akarok izom növekedésben, akkor ebben a sok bringa csak hátráltat. Így szép lassan elhagytam a bringát, azonnal (kb 1 év alatt) rám is szaladt vagy 15 kiló izom. Aztán a következő néhány évben még 15 kiló. Persze kell a kardió egy testépítőnek, leginkább akkor amikor strand fazont szeretne vagy színpadra akar állni kis gatyában, de közel sem olyan mennyiségben, ami kerékpáros szemmel értékelhető lehet. Ha túlzásba viszi, abból izomtömegvesztés lesz, nem is kevés. Egy testépítő azt a brutális szárazságot főleg a vízhajtókkal és a nagyon durva diétával éri el, persze segít a kardió, de szerek nélkül nem lesz színpadi forma.

    A saját súlyos edzést érdemes külön kezelni, mert az inkább funkcionális edzés, nem rossz dolog, nyilván sokat hozzá tud tenni egy athletikus fizikumhoz, lehet jó a triathlonosknak is, de konkrét izom tömegnöveléshez a súlyzós edzések messze hatékonyabbak.
    A saját súlyos edzésnél sokakat megtévesztenek ezek a motivációs videók ahol látsz egy penge éles fizikumot, brutális izomtömeggel, és ott húzódzkodik egy játszótéren. Persze arról meg fogalmunk sincs, hogy e mellett még milyen edzést végez (például klasszikus súlyzós edzést), szed e szereket stb.

    Azzal egyetértek, hogy hétköznapi szinten biztosan jól össze lehet fésülni a bringázást és a súlyzós edzést. De ebben az esetben mindkét sportban az eredményeid is hétköznapiak lesznek. :) Most ha vesszük a konkrét példát jjeahh kollégát. Azok alapján amiket ide szokott posztolni, meg repkednek a KOM-ok azokon a durva mászásokon, ez minden csak nem hétköznapi. Aki a bringán éli az életét az szerintem egyáltalán nem hétköznapi szint, de persze lehet én gondolom rosszul. Az összes komoly edzettségű bringás ismerősöm mind olyan vékonyan volt csúcsformában, hogy felöltözve utcai ruhában azt hiszed súlyos beteg. Persze bringás cuccban már látszik, hogy nem erről van szó. Én is gebe vékonyan voltam jó bringás kondiban. És hiába próbáltam a kettőt együtt, amint jöttek a kilók, hiába izomban, úgy lettem egyre lassabb bringában. De mivel nekem sokáig a body fontosabb volt így el is engedtem a bringát akkor. Volt kollégám is erre az útra lépett, ugyan azt mondta, hogy amint felszedett 5-6 kiló izmot, azonnal csökkentek a bringás eredményei. Persze itt ott, egy egy rövidebb szegmensen tudott durrantani, de hosszútávon romlott az eredménye. Kénytelen volt visszafogyni. Lehet itt sakkozni a kilókkal, de ha valaki bringában teljesítmény orientált, maximalista, az kénytelen lesz megbékélni a vékony testalkattal. Ha izmosodni akarsz komoly kerékpáros edzések mellett, konkrétan a vázizom tömeged szeretnéd növelni, akkor kompromisszumot kell kötni, egy kicsit az egyik sport teljesítményből elveszel, a másikhoz meg hozzáadod. Ez mindenkinek egyéni preferencia, hogy milyen mértékben. Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy ha valaki szerhez nyúl, akkor tud úgy amatőr szinten izmosodni, hogy a bringás kondi marad, esetleg javul is és mellette a váz izomtömege is gyarapodik valamelyest. Illetve maga az izom érettsége, formája, erezettsége is persze sokat javul, ami mind hozzáad a látványhoz. De naturálban ez egy nehéz ügy.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák