Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz gordonfreemN #68602 üzenetére

    Startból kijelentem: nem találok negatívumot a megoldásodban. Kitűnően működhet. :K

    Cáfolnivalót ellenben annál többet a motivációkban.

    1. A középleágazásos szekunder esetében SOHA nem fog kiderülni, hogy egyutas feszültségkétszerező, mert NEM AZ! Nyugodtan ceruzával lehet követni az áram útját letakarva 2-2 diódát a hídból. Kiderül, hogy nem egyéb, mint 2 egymásra pakolt klasszikus kétirányú egyenirányító. És mi az, hogy gyakran? Vagy az, vagy nem az.
    2. A tekercs kapcsán leírt spekuláció a menteszámmal, huzalhosszal stb. egyedül a huzalhosszal mond valamennyi igazat. De azt is csak a tekercs soros egyenáramű ellenállásával hozható összefüggésbe. Ez nagyobb áramok esetén is elenyésző. A 2 tekercs közti különbség csak a hullámformában jelentkezhet. A két egymást követő félhullám amplitúdója váltakozva kisebb-nagyobb-kisebb...
    3. Az, hogy a kisebb feszültségen esetenként nem folyik áram, nem igaz! Mindig folyik, és annyi, amit a feszültség és fogyasztó függvényében az Ohm nevű úriember diktál.

    Tehát ezek makutyi dumák, amiknek nem hogy semmi alapjuk nincs, egyszerűen hamisak.

    A megoldásod egyébként tökéletes, a gazdaságosságtól eltekintve.

    Félvezetők párosítása:

    Csak akkor helyes a procedúra, ha kis és nagy kollektoráram esetén is teljesül a maximum 10%-os tűréshatár a mérési eredmények között. És ezt nem csak a hFE esetén fontos, hanem ugyancsak különböző áramokon mérve az UBE feszütségekre is. Ott pedig sokkal szorosabb határok között.
    Valamikor gyártóknál kérésre úgy végezték a párosítást, hogy 3 ponton mérték a hFE-t és az eszerinti osztályozás rá is volt matricázva a tokra.
    Az általad emlegetett műszerekkel is elvégezhetők a mérések (2 táp és 3 mérőműszer kell hozzá). Azért kérdeztem, hogy mivel? mert a legegyszerűbb a karakterisztikamérőkkel (Curve Tracer), amik nagyon kevés laborban fordulnak elő és drága cuccok.
    Modernebb erősítőknél már nem annyira fontos a párosítás a negatív feszültségvisszacsatolás miatt. Ilyen a Hiraga-ban tudtommal nincs.

    A kivitelezés is tetszik! :K

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák