Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Polllen #47319 üzenetére

    "Amúgy egy jó első hsz-l ezt lehetne rendezni & kevesebb morgás lenne." Remélhetőleg valóban kevesebb "morgás" lesz. A megjelentetendő témaösszefoglalóban van egy vásárlási tanácsadó rész, és egy hifi ismereteket/szemléletet alapozó rész. Mindkettő szöveg arra képes, hogy tendenciákat, döntési helyzeteket, döntési alternatívákat és az alternatívákkal járó főbb tendenciózus (pro és kontra) következményeket vázoljon. A szöveg arra jó, hogy ha minél többen elolvassák, annál kevesebb olyan "típuskérdés" szülessen, amiket Andorra kigyűjtött, miszerint:
    "Zenehallgatásra kellene.
    Érdemes-e megvennem, lecserélnem stb.?
    Mennyivel szólna jobban?
    Mi a vélemény erről a készülékről?"

    Andorra okkal szajkózza annyiszor, hogy senki se higgyen a mások fülének, miközben persze ha egy készülékről jellemzően hasonló jó vagy rossz vélemények születnek a szakemberek vagy a felhasználók részéről, akkor az iránymutató lehet, ezért kérdeznek itt ilyeneket, ezért veszik itt igénybe a "tanácsadói szolgáltatást" ilyen sokan, mert remélik, hogy jellemzően hasonló véleményeket fognak kapni a válaszolók részéről. Idézek egy másik topik hozzászólásából, amely az Andorránál lefolytatott FLAC-WAV vaktesztünkről szóló beszámolóm írása közben jutott eszembe (szerzője Deadzone41 kolléga).
    "hogy felborzoljam a kedélyeket:
    haverral a-bztünk két dacot, az msII+t és a dacmagicot. haver a denon adh2000rét küldte csatába, én a k601-em. volt két klón kanampunk így csak a füleseket kellet átdugdozni. a hangerőt egy kalibráló mikrofonnal lőttük össze, 2 monitorral dolgoztunk hogy könnyebb legyen a kimenet váltás.
    a tesztet úgy végeztük hogy mindegyikőnk fix daccal kezdte a hallgatást, én a hrtvel, ő a cambridge-el, meghallgattunk egy zenéből 1-2 részletet többször, majd váltáskor meg kellett mondani hogy ki lett-e cserélve a dac vagy sem. úgy gondoltuk így könnyebb dolgunk lesz mintha csak teljesen vakon ki kéne találni éppen melyik szól. egyszerre 5ször kellett eltalálni a helyes dacot, majd cseréltünk, összesen 10-10 próbálkozása volt mindkettőnknek. haver 10/6 szor találta el, és én szintén 10/6-szor. mindketten elég határozottan mondtuk ki éppen melyiket halljuk, mégis akadtak nagyon csúnya bukások, pl haver: "úúú most megfogtam, ezt 100% hogy most cserélted" közbe pedig ugyan az volt bedugva amit előbb hallgatott... és ezek a hibák természetesen egem is jellemeztek. sokszor egyiket sokszor a másikat hallotuk jobbnak egyazon szám alatt, néha meg a kicserélt dac-ot ugyan annak véltük. én számítottam hogy ilyen eredményt kapuk, haver nagyobb mellénnyel indult neki a dolognak "

    Hangsúlyozom, a kollégák által vizsgált két DAC hangkaraktere között "irdatlan" különbség van! Sapienti sat.

    Ilyenkor, amikor Andorra erősebben elindítja "ámokfutását" a vesszőparipájáról, akkor bizton lehet számítani rá, hogy az olvasók 80-90 százaléka nem érti meg azt, amit ő ezzel közölni akar, hanem félreértik. És sokan visszakérdeznek, hogy "akkor mire való egy ilyen topik?". Andorra ugyebár a Hifi Konkréttanácsadás-ellenes Országos Liga főtitkára. Talán sokaknak meglepetést okoz, ha azt mondom, hogy az ő ezirányú helyzetével én úgy vagyok, hogy "Hej! ha én is, én is köztetek mehetnék, Szép magyar vitézek, aranyos leventék!" Korábban már jeleztem, hogy én nem vagyok egy fórumozós alkat, ezt a topikot is négy-öt éven keresztül csak olvastam, és csak azért kezdtem végül mégiscsak hozzászólongatni bő két éven át, mert nem bírtam tovább nézni a sok megválaszolatlan vagy szerintem rosszul megválaszolt tanácskérést, így lettem a topik egyik fő tanácsadója. Jellemzően tanácsadóként kedvelt meg, aki megkedvelt. Pedig elvileg azzal értek egyet, amit Andorra szokott papagájként szajkózni.
    Hogy mire való egy ilyen topik? Én azt gondolnám (már írtam erről egy-kétszer), hogy elsősorban arra való, hogy hobbisták egymás között elbeszélgessenek a hobbijuk kapcsán olyan dolgokról, amikről beszélgetni szándékoznak egymással. Minden további funkció bónusz. Bónusz az is, hogy vannak itt az adott hobbiban tapasztalat emberek, akiktől lehet tanácsot kérni, és alkalmanként még hasznosak is lehetnek a kapott tanácsok, ha okosan használják őket. Ahogy utaltam rá, engem jellemzően tanácsadóként kedvelt meg itt, aki megkedvelt, ellenben akik utálnak, vagy részben utálnak is a kedvelés mellett, azok éppen azért utálnak, amiért én az itteni fórumozási tevékenységemet esetleg fontosnak tartottam, azazhogy bizonyos hifi témákról való beszélgetés, a tudományos nyilvánosság gyakorlása, hipotézisek gyártása és megvitatása vitás kérdésekben, valamint a sok évtizedes hifista tapasztalat átadása azoknak, akik kíváncsiak rá, tehát mindaz, amivel jellemzően úgynevezett "támadási felületet" nyújtottam ebben a topikban, aminek sokszor lett az az eredménye sokak számára, hogy Kammerer hülyeségeket beszél - vagy eleve hülye, vagy hogy olyasmiről beszél, amihez nem ért. Andorra is tesz néha kísérleteket a maga módján azirányban, hogy egy hifi topikban hifis szemlélettel folyjék a szó, esetleg a tanácskérő kérdések/kérések is hifis szemlélettel fogalmaztassanak meg, és a tanácsok is hifis szemlélettel használtassanak fel. Ebben persze segíteni fog a leendő témaösszefoglaló elolvasása, - remélhetőleg.

    Nagyon-nagyon szeretném, hogy a fenti eszmefuttatást ne értse félre senki azok közül, akik eddig is bizalommal keresték és ezután is keresni szándékoznak Kammerert tanácskérés ügyben, azt gondolván, hogy ha Kammerer tanácsot ad, akkor az legalábbis egy figyelembe vehető tanács a másoké mellett. Ezért a félreértések elkerülése végett meg is erősítem: Kammerer örömmel veszi és megtisztelve érzi magát, ha fórumtársak tanácskéréssel fordulnak hozzá, és szívesen segít, ha tud, és mindennek értelmét is látja. A fenti Kammerer-monológ arra akart rávilágítani, hogy Andorra sem tartja értelmetlennek itt a topikban azt, hogy kezdő (vagy akár tapasztalt) hifisták tanácsokat kérjenek az itteni tapasztalt hifistáktól. Andorra a papagájkodásával azt akarja elősegíteni, hogy a kérdések/tanácskérések hifis szemléletű kérdések/tanácskérések legyenek, és a kérdések "megválaszolódása" is hifis szemlélettel történjen. A hifis szemlélet elengedhetetlen eleme az értő tapasztalás, tehát aki azt várja, hogy valaki mondja meg neki a "tutit", az nem hifista, márpedig ez a topik hifi topiknak hirdeti magát a Prohardver egyik szakmai topikjaként, és ha valaki ezt érzékeltetni akarja a nem hifista szemléletű kérdezőkkel, az nem azt jelenti, hogy az illető sznob vagy magas lóról beszél vagy elefántcsonttoronyban él. Andorra segíteni akar, amikor papagájkodik. Kéretik ezt megérteni végre.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák