Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz andorra #45260 üzenetére

    Hé, az ősbűn az én patentem! Mi ez a hízelkedés?! :Y

    Annak idején megtudtuk a CD-ről, hogy az éppen elég, annál többet úgyse hallunk. Tökéletesdigitálishangminőség. Aztán jött az SACD, a DVD-Audio... - mihez képest? A tökéleteshez képest?
    Aztán megtudtuk, hogy az írható CD éppen elég, arra tökéletes a másolás, senki meg nem hallja, hogy az írott CD szól-e vagy az eredeti. Aztán jöttek az igényesebb, "audiofil" írható CD-k... - mihez képest? A tökéleteshez képest?
    Aztán megtudtuk az MP3-ról, hogy az éppen elég, mert a hallásunk működése olyan, hogy az MP3 által alkalmazott tömörítési módszereket nem halljuk meg, ezért senki meg nem mondja, hogy az MP3-at hallja vagy az eredetit. Aztán jött az Ogg Vorbis, a WMA... - mihez képest? A tökéleteshez képest?
    Mi jön még, ami tökéletes?

    (#45261) Auratech Az bizony egyértelmű, hogy a hallásészlelésünknek, ergo elsősorban az agyunk kompenzáló, mintázatokból képet építő tevékenységének köszönhető, hogy bármely hifi rendszer hangját nem halljuk eleve iszonyatosnak, vagy ahogy te mondod, karikatúrának. Merthogy bármely hifi rendszer hangja csak karikatúra, hogy a fejhallgatókról ne is beszéljünk. Hogy egyáltalán képesek vagyunk hifi rendszerről zenét hallgatni, az igen nagy százalékban az agyunk "zenei képzeletének" az eredménye, másszóval az egész hifizés a megtestesült placebó maga. Mint ahogy a filmnézés is, hogy az olvasásról ne is beszéljünk... - habár érdekes lehetne elvitatkozni, hogy Homérosz vagy Willliam Shakespeare vagy Victor Hugo vagy Jean-Paul Sartre vagy Agota Kristof helyszínleírásai élethűbbek-e, avagy high-fidelitybbek-e. (A high fidelitas összeér a fides belépő szintjével...)

    (Hétvégén valamikor közreadom Andorránál múlt héten lefolytatott kísérletünk eredményét, az is kapcsolódik valamelyest a füllel hallás versus agytevékenység témához.)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák