Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Auratech

    őstag

    válasz #71562240 #45255 üzenetére

    Jól leírtál egy jelenséget, ami szerintem a fejedben (mindenkiében) játszódik le, nem a füledben.
    A gyengébben hallott oldal hallási mintázatai egybevágnak avval a mintázattal, amit teljesen ép füllel sztereóban hallanál, csak nem olyan teljesek a féloldalasság, sávkorlát miatt. De ez kicsiben mindenikinel így van! Emiatt a korlátosabb hallású oldal érzékelését kis adaptációval az agyad traszformálja és kisegíti a hibátlan oldal együttfutó mintázataiból.

    Számomra a hifizés egyik örök problematikáját is megvilágitottad. Mármint, hogy miért hallunk olyan dolgokat, ami a dobhártyán hangingerként nem jelenik meg fizikailag, mégsem létezik zenehallgatás és kiváló rendszer nélkül.
    Úgy vélem, a benn rejlő plusz információ tulajdonképpen egy hallási programozás eredménye. A kiváló hanghűségű rendszerek leközlik a jó felvétel eredeti hangterének információs mintázatait. Felépíthetik a kognitív hangképet. Ezért kiváló rendszerek. Ennek nincs direkt köze a műszaki paraméterekhez, ahogy a sok példa mutatja.

    A "becsomagolódás" szerintem nem tértechnológiai +információ kódolása a "rezgéssíkok mátrixjaiban", hanem annak a lehetősége, hogy a közölt információból a hallás képes legyen komplex mintázatokat olyan hangélményként összeállítani, ami a valós hangtér tapasztalásának sajátja. Nem pedig egy elnagyolt, belső arányosság, együttfutás nélküli hangtér karikatúra, ami egy-egy megfogható paraméterkupac túlhangsúlyozásával valmilyen hangzási kényszert erőltet.
    A szuper tweeter és a +20 KHz-es hangok szerintem a hallható tartományban futkosó hangok együtt futó burkolóit igazítják, egyfajta akusztikus "jitter-korrekcióként". Emiatt a hangtisztaság nő. Én is hallom.

    [ Szerkesztve ]

    Auratech Field Recording

Új hozzászólás Aktív témák