Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz gorbep #39340 üzenetére

    Pár megjegyzésem maradt:

    ...ha megnézed az ábrát, azon feszültségek vannak, most gyorsan olyat nem találtam, amin az dióda árama is szerepel, de ha berajzolod látni fogod...

    Egy áramcsúcs 2 okból keletkezhet: vagy egy feszültségcsúcsból vagy az áramkör ellenállásának negatív csúcsából. Ennyi! (Vö. Ohm)

    Ezzel két baj van: 1. az ilyen nagyáramú diódáknak nézd meg a 300A -áramhoz tartozó nyitófeszültségét...nagyobb borda kell alá mint a végfoknak...(nem véletlenül ilyen tokozásúak!).

    Megnéztem:

    Ami a bordát illeti, annak a végfoknak a bordáján, amit ez kellene tápláljon simán eférne egy ilyen - ebben az esetben - "elenyésző" kis dióda (diódák) is.

    ...az ilyen nagy áramú diódák zajosak és lassúak.... az ennyire teleinjektált PN átmenet kiürítéséhez idő kell... bár itt még ezzel nem is lenne gond....

    A zajjal nem is foglalkoznak a specifikációkban, de mi se erről kezdtünk vitatkozni. A lassúságuk azért nem olyan ijesztő, ennek a diódának egyik jellemzője pl. a dV/dtmax. 10000V/µs. a PN átmenet pedig csak a diódának lehet gond, mert azalatt is disszipál. A töltéshordozók ürítése nem jár nagyobb zajjal, mint a nyitóirányú vezetés.

    Zárszónak csak ennyit:
    Diódákról kioktatást kevés embertől fogadok el, hosszú éveken keresztül gyártottam/teszteltem ilyeneket. Ha valakinek ez sikerül, azt elfogadom. Csak azért mentem bele ebbe az irreális vitába, mert egyszerűen ledorongoltad @Diocles fantáziálását a végtelen kapacitású szűrésről megalapozatlan argumentumokkal.
    :R

    Szerk: Jó a rajz. Ez minden egyenirányításnál jelen van. Ezt nem tagadtam. Minél kisebb a kitöltendő feszültséggödör, annál kisebb az áramcsúcs is.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák